постоянно запушен нос
Запушен нос, Постоянно запушен нос, Хомеопатия при запушен нос, Запушен нос без секрет, Запушен нос и трудно дишане, Запушен нос без сополи, Запушен нос при дете

Трайно запушен нос. Операция на постоянно запушен нос. При дете

Трайно запушен нос. На какво се дължи постоянно запушен нос? Операция. Запушване преди лягане. При дете. Кога е без секрет? Хронично запушване. Вечер

Постоянно запушен нос: признайте, че това е истинска мъка! Липсата на нормално носово дишане е едно от най-неприятните ни усещания. Има десетки причини, които могат да доведат до такова състояние и всяка от тях изисква индивидуален подход за разрешаването на проблема. Защо всъщност страдаме от постоянно запушен нос, можем ли да предотвратим това и как се лекува?

Възможни причини за постоянно запушен нос

Когато носът се запуши при простуда, това не е странно и засегнатият човек е наясно, че след 7-10 дни носовото дишане ще се възстанови и животът ще си продължи както преди. Съвсем друга е работата, когато носът е постоянно запушен, а други болестни симптоми липсват. Как да си обясним това?

Климатик

Климатикът или друг отоплителен уред в помещението изсушават въздуха, без това да ни притеснява особено. Но сухият въздух представлява сериозно нарушение на вътрешния микроклимат – ефектът е подобен на този, който бихте понесли на открито в пустинята. В подобни случаи е достатъчна елементарна намеса, каквато е овлажняването на въздуха в стаята – може да се прави чрез специален апарат-овлажнител, по-често проветряване, поставяне на съдче с вода върху отоплителен уред.

постоянно запушен нос, лечение
Постоянно запушен нос – какво да направим?
Запушен нос и трудно дишане при дете

При малките деца назалната лигавица продуцира секрет в големи количества; слузта запушва тесните носови проходи и мъникът се измъчва от получената тапа, “бръмчи” в опити да поеме въздух или да издиша и накрая отваря уста. При това не е задължително да е болен! Такова състояние често не изисква лечение с медикаменти, а само редовно почистване на носа. Проблемът се израства с развитието на крехкия организъм.

Постоянно запушен нос с храчки

При хроничен ринит, провокиран от алергия или злоупотреба със съдосвиващи капки за нос, лигавицата в носните кухини от двете страни на носовата преграда отичат и увеличават секрецията си. Така носът се оказва постоянно запушен, а слузестият секрет се стича към гърлото. Освобождаването на дихателните пътища става чрез кашлица и отхрачване, което е мъчително и изисква лечение.

Запушване на носа преди лягане

Често пациенти се оплакват от необяснимо запушване на носа при лягане вечер, както и от дискомфорт малко след заспиване. Запушеният сън е причина да се будят от сухота в гърлото, след като инстинктивно са преминали към дишане през уста насън. В този случай обяснението може да е в качеството на въздуха в помещението, където засегнатият нощува. Най-често причина е сухият въздух, но също алергична реакция – към домашен прах, акари, перилни препарати за спалното бельо и пр. При системна проява на този проблем първото действие е да се направят промени в спалнята от типа овлажняване на въздуха. Ако проблемът е постоянен, непременно трябва да се направи консултация с оториноларинголог.

Без секрет и хрема

Постоянно запушен нос – без хрема, без обичайните секрети – може да се обясни и с аномалии в строежа на носа, т.е. с изкривяване на носовата преграда. Тя е съставена от костна и хрущялна част. В детска възраст те се развиват неравномерно и в граничната им зона могат да се образуват различни деформации. Такъв тип аномалии се срещат у 0-% от хората, но на повечето това не им пречи. Ако аномалията не възпира въздушния поток при вдишване и издишване, засегнатият дори не знае за “дефекта”. При трайно състояние със запушен нос без отделяне на характерните секрети трябва да се търси медицинска намеса за корекция.

При бременност

При бременни жени се развива т.н. вазомоторен ринит. Това състояние е свързано с хормонална пренастройка на организма; едно от израженията на промяната е нарушената нормална регулация на тонуса на кръвоносните съдове. Последица от това е отокът в носовата кухина и усещането за постоянно запушен нос. Няма нужда от сериозна терапия, тъй като след раждане хормоналният фон се нормализира и носът се “отпушва” без проблеми.

Съчетан с главоболие

Съчетанието от запушен нос и главоболие с усещане за слабост, както и с рядко отделяне на жилав, гъст секрет насочва към хроничен синузит. Описаните симптоми са свързани с процеса на интоксикация, който е поддържан от “тиха” инфекция в синусите.

постоянно запушен нос с главоболие, синузит
Постоянно запушен нос с главоболие – причината може да е в синусите

Други причини за постоянно запушен нос могат да са разрастването на сливиците, които затварят прохода към носоглътката и дълбоките дихателни пътища; образуване на полипи, ангиофиброми, фиброми, папиломи, тумори и пр. в носовата кухина с блокиране на носовите проходи.

  • Ето още фактори, с чието въздействие се обяснява описваното състояние: обезводняване на организма, злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.
  • Друго: внезапното запушване на носа без допълнителни симптоми за заболяване може да е един вид изпреварващ сигнал. Понякога този дискомфорт е буквално изпреварващ с едно денонощие останалите признаци на настинка или грип.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Състоянието с постоянно запушен нос е опасно заради прехода към дишане през устата. В този случай обаче вдишваният въздух навлиза в организма без затопляне и без специфичния филтър, който възпира достъпа на патогенни микроби и прахови частици. Наложително е лечение, като според причината за патологията се предприемат консервативни или оперативни мерки.

Стандартните начини за лечение

Лечението при постоянно запушен нос изисква първоначално точно диагностициране на причината за мъчителното състояние. Самолечението обикновено се изразява в употреба на капки за нос, което най-често е грешка и което допълнително изсушава носовата лигавица и усложнява състоянието.

  • При изкривена носова преграда, фиброми или полипи например специалистът препоръчва хирургична намеса. Ако причината е алергия – първа задача е да се отстранят алергените, след което се прилагат системни противоалергични препарати от рода на зодак или тавежил, както и хормонални капки – авамис, фликсоназе.
  • При вазомоторния ринит по време на бременност решението е в промивки със солен разтвор или маслени капки тип пиносол. Промивки, хормонален спрей или физиотерапия помагат при медикаментозни ринити с постоянно запушен нос.
Лекарства

Лечението при запушен нос включва подходящи капки, спрей или маз. Прилагането им цели намаляване на отока и освобождаване на носовите проходи, облекчаване при алергичен пристъп или възпаление. Много е важно да се спазват дневните дози и продължителността на терапията – немалко потребители са склонни да удължават срока на приложение, което води до обратен на очаквания ефект, прекомерно изсушаване на лигавиците, разраняване и повторно състояние на постоянно запушен нос.

Вариант за облекчаване е прилагането на различни спрейове от типа деконгестан; възможно е да са с антихистаминова съставка, а при възпалителен процес – с антибиотичен компонент.

Нерядко помагат и практики от рода на промивки със солени разтвори, инхалации с билкова пара, мехлеми за отпушване и хидратиране на носовата лигавица.

Хомеопатия

Прилагането на хомеопатични продукти е един от вариантите за лечение на постоянно запушен нос без странични ефекти. При избор на този вариант е задължително да се потърси помощта на лекар хомеопат, за да се изберат точните  продукти за конкретен пациент съобразно причината за проблема му. Специалистите сочат като универсална комбинация от продукти в случая компонентите цинабарис, хидрастис, калиум бихромикум, ехинацея. Възможно е да се използва продуктът цинабсин (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!
Спрей Назодрен

Назодрен е лекарствен продукт – назален спрей, който съдържа лиофилизиран екстракт от грудки на европейска циклама. Помага при запушен нос и главоболие, свързани с възпаление на синусите, възпаление на средното ухо, ринит, зачервено гърло. Продуктът се впръсква веднъж дневно или през ден – това се прави вечер, около два часа преди лягане. Обикновено терапията продължава 7-10 дни, но по лекарска препоръка е възможно удължаване до 16 дни. Може да се използва и при деца над 5 години. Цената на една опаковка е около 30 лева; съдържанието на флакона е достатъчно за лечението през 16 дни.

постоянно запушен нос, спрей назодрен и виброцил
Важно е да се намери адекватно решение на проблема!
Други видове спрей

Сред добре приеманите спрей-форми за лекуване на запушен нос са и продукти от типа на Олинт: съдържат съдосвиващи компоненти – това намалява отока на носовата лигавица и улеснява дишането. Добавката от хиалуронова киселина предпазва лигавицата от изсушаване – съхранява хидратацията й и улеснява възстановяването.

Фитоназал от Абока е спрей за дългосрочна употреба; съдържа натурални компоненти – смоли, танини, флавоноиди. Освобождава носовите проходи и ускорява заздравяването на лигавицата; може да се използва и при деца над 3 години.

В зависимост от причината за постоянно запушен нос могат да се използват и продукти от типа на Синулан – подходящ при възпалени синуси и хроничен ринит. Съдържа хипертоничен разтвор, който предизвиква интензивно отделяне на секрет и освобождаване на запушените проходи.

  • Възможен е избор и сред продукти под формата на спрей като Синекс с алое, ментол и евкалипт; Муконазал натурал; Еуфорбиум композитум; Силвъртус със сребърна вода и касис и пр.
Флостерон

Флостерон е бетаметазонова суспензия за инжекции. Може да се приложи при постоянно запушен нос с алергичен причинител – т.е.срещу сезонни или хронични възпаления на носовата лигавица. Обикновено се прилага еднократно – дълбоко мускулно, като дозата е 1-2 мл според лекарската преценка. Манипулацията се изпълнява от медицински специалист.

Капки

Капките са първото средство, за което можем да си помислим при постоянно запушен нос. Наистина помагат познатите ксилометазолинови производни – например Назан, които имат съдосвиващо действие – но с този тип продукти трябва да се внимава. Специалистите винаги предупреждават да не се използват по-дълго от 3-5 дни. Подходящи са по-скоро за остри състояния, докато при хроничните е по-добре да търсим облекчението от натурални продукти: например сок от алое или каланхое с преварена вода.

Добро решение могат да се окажат хипертоничните разтвори с морска сол, които отпушват носа чрез предизвикване на обилно “сълзене”; те са добри и като възможност да предпазят лигавицата от изсушаване и нараняване, нещо, което се случва при злоупотреба с капки на синтетична основа.

Капките за нос могат да се купят без рецепта от всяка аптека – но дали самостоятелно ще изберем точните?!

Операция при постоянно запушен нос

Има случаи, при които никакви капки, спрейове и мехлеми не могат да помогнат. Не върши работа и овлажняването на въздуха. Тестовете отхвърлят и хипотезата за алергия. Така е, ако причината за постоянно запушен нос е изкривената носна преграда, полип или друго образувание в носовите проходи. Тогава специалистите препоръчват оперативно лечение, което може да реши проблема.

постоянно запушен нос операция
Намесата на хирурга понякога е неизбежна

Най-честа причина, поради която се налага оперативна интервенция, е изкривената носова преграда. Такава операция – септопластика, в днешно време се изпълнява ендоскопски. Ако кривината е свързана с аномалии на хрущялна тъкан, интервенцията протича по-бързо, изразява се в отстраняване на “наднормения” хрущял през фини прорези в носовата лигавица. Подобна е намесата при костна аномалия, която може да е вродена или резултат от травма. В някои случаи операцията се усложнява, ако в проблемното място има полип или киста. Възстановяването на нормалното дишане при подобни интервенции продължава не повече от две седмици.

Запушен нос и трайно запушване на носа преди лягане, сутрин и през нощта

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

фортекал fortecal антихистамини алергия уртикария

Мнения: Фортекал или Ериус? Колко време се пие? При кашлица

За какво се използва Фортекал? Колко време се пие? Цена и мнения за Фортекал. При …

Едно мнение

  1. ИМАХ ГО около 50 години! Не можех да си вържа обувките. Срамувах се от хората и най-вече от приятели, родители, защото не беше само запушен, а не спираше да тече! С капки и без се тая. Проверяваха ме за синузит, В София в института по алергия и къде ли не. Прегледа ме и специалист в МЕДИЦИНСКАТА АКАДЕМИЯ СОФИЯ и реши окончателно: НИКАКВИ КАПКИ И МАЗИЛА, САМО НОЖА ГО ОПРАВЯ И МИ ОПРЕДЕЛИ ДАТА…! В разговор с един мой съсед ВЕТЕРИНАР споделих какво ми предстои, но ТОЙ МЕ РАЗУБЕДИ. Абе, щом си карал толкова време, пак ще караш, ЗАЩОТО ВСЯКА ОПЕРАЦИЯ ИМА РИСК и за това те карат да се подпишеш, че се съгласяваш. При посещение при личния лекар, като минавах покрай лаборатория, се сетих, че може да се изследвам там и предложих на личния си лекар да ми даде направление за изследване. Но нашия човек, се докачи, че ми давал капки и мазила и почти ме изхвърли с думите; АКО ИСКАШ, НАПРАВИ СИ! И АЗ СИ НАПРАВИХ, макар, че вместо някъде около 3 лв. дадох 20, щото съм направление. Взеха ми секрет и след няколко дена, като отидох ми дадоха РЕЗУЛТАТА: АНТИ-БИОГРАМА , не си спомням точно как се казваше НО БЕШЕ ГРАФИКА С ЛЕКАРСТВА КОИТО СА ИЗПОЛЗВАЛИ И % РЕЗУЛТАТИ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ. Под таблицата ЯСНО И КАТЕГОРИЧНО: БАКТЕРИИТЕ СА ТОВА……., ЛЕКАРСТВОТО Е ТОВА….! Купих тубичката, мазах се някой и друг ден И ДО ТАМ! Тубичката още си пазя цяла, ако пак ми се наложи. И ТОВА ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *