лекарство за афти
Лекарство за афти в устата, по езика, жабурене с лайка, гранофурин

Лекарство за афти: кои са най-добрите и как да изберем?

Афти: що за проблем и как да го разрешим. Варианти за лечение: готови медикаменти, хомеопатия, народна медицина. Терапии за деца и за възрастни. Има ли ефективна профилактика

Лекарство за афти: необходимо ли е наистина? Положителен отговор. Афти – това са онези неприятни, малки ранички, които най-често се появяват по лигавицата на устната кухина и са причина за дискомфорт, болки и ред ограничения. Могат да са разположени, макар и рядко, в интимната зона, стомашно-чревния тракт, конюнктивата.

Афтите всъщност са малки белезникави мехурчета, които много бързо се превръщат в сълзяща ерозия; около тях се появява болезнен червеникав кръг. Диаметърът им обикновено не премишава половин сантиметър; ако са няколко близко разположени, може да се получи и по-обширна рана.

Афтите имат “живот” една-две седмици или малко повече, ако е поразена по-голяма площ. След зарастването им почти никога не остават белези.

Как да изберем добро лекарство за афти?

При избор на добро лекарство за афти на първо място трябва да търсим онова, което “пасва” на природата на здравословния проблем, това е ясно. Причината за поява на афти не е категорично установена; всъщност има множество фактори, които обясняват това:
Вирусна инфекция;

  • Хронична инфекция на стомашно-чрвния тракт;
  • Въздействие на алергени;
  • Автоимунна агресия;
  • Травма на устната кухина.

Повишен риск от поява на афти има при наследствена предразположеност, голямо нервно напрежение и стрес, хронични възпаления в устната кухина, прием на някои медикаменти.

Лечението на афти трябва да се насочи към неутрализиране на основната причина; тъй като тя не винаги е ясна, по-често терапията се насочва към овладяване на острото състояние. Целта е да се спаси положението на момента, без гаранции, че занапред проблемът няма да рецидивира.

  • Основните мерки са: щадяща диета – без дразнещи и груби храни; прилагане на антисептици, обезболяващи и противовъзпалителни препарати, продукти за ускоряване на регенерацията. В някои случаи е необходимо да се търсят имуномодуланти, десенсибилизатори, витамини. Ако разраняването е упорито и “дълбае” – глюкокортикостероиди.
Зеленото лекарство Гранофурин
лекарство за афти гранофурин
Гранофурин

Гранофуринът е стар и доказан антисептичен разтвор, открит в Германия и прилаган активно през миналия век. Много бързо овладява гнойни инфекции и е добро средство за успешно лечение на афти. Допустим е за употреба в ЕС, но не е популярен по някакви причини. Сред тях: говори се, че има канцерогенно действие, макар това да не е научно доказано. Не е токсичен все пак, може да се прилага при лечение на деца, стоматолозите не са се отказали от него.

лекарство за афти гранулин
Гранулин

Представлява спиртен разтвор на композицията глицерин, анестезин, салицилова киселина, риванол, трипафлавин, метиленово синьо, тубоцин, дехидрокортизон. Ефикасно и евтино лекарство: шишенце от 100 мл струва не повече от три лева. Ефикасен при инфекции от грам-положителни бактерии и гъбички.

Разтворът липсва отдавна от аптеките; при интензивно търсене може да се открие под формата на спрей на малко по-висока цена. Коментари в мрежата сочат, че е по-лесно да се открие във ветеринарните аптеки. Почти идентичен продукт е гранулинът от “Ветпром”, предназначен за кучета и котки. Но както е и с други лекарства за животни, немалко човеци го използват за своите си болежки. Според “паспорта” на въпросния гранулин той лекува пресни инфектирани рани, декубитус, екземи и дерматити, фистули. Има го и под формата на маз, тубичките са по 50 г.

Дактарин
Демир бозан за безсъние

Дактаринът е орален гел с активна съставка миконазол. Подходящ е при гъбични инфекции в устната кухина – т.е. приложим е като лекарство за афти с такъв причинител. При употреба трябва да се задържи максимално дълго в устата, за да упражни действието си. Не е подходящ за деца под 12 години, хора с алергии към съставките или с чернодробни заболявания. Бременни и кърмачки биха могли да го приемат само след лекарска консултация. Приложението е 4 пъти дневно – след хранене, по половин мерителна лъжичка. Опаковка от 40 г струва около 11 лв.

Фунгостатин

Фунгостатинът е продукт с активна съставка нистатин – антибиотик с противогъбично действие. Предлага се под формата на гранули за приготвяне на суспензия. Суспензията се приготвя в домашни условия с преварена вода, като се изпълняват прости указания от пациентската листовка. Разтворът е предназначен за обилно вътрешно намазване на устната кухина. Дозите за намазване са съобразени с възрастта на пациента – може да се използва и за новородени. Процедурите са 4 пъти дневно, 48 часа след видимото изчезване на афтите. Цената на опаковка от 50 мл е 5 лв.

Хомеопатия при афти

Хомеопатията може да бъде полезна при лечението на афти; терапията чрез вътрешен прием и локално третиране обикновено продължава две седмици.

  • Най-често препоръчваните продукти за вътрешен прием при афти в устата са Боракс 9 СН и Меркуриус коросивус 9 СН. От тях се вземат по 5 гранули 4-5 пъти дневно, две седмици. Препоръчват се също Калиум Бихромикум 9 СН и Сулфурикум ацидум 5 СН; добре е приемът им да започне още при първите симптоми за поява на афти – по 5 хапчета на 2 часа, а след овладяването на острите симптоми – същата доза два пъти дневно до излекуване. Симптомите на афти в устата могат да се допълват и с други особености, което изисква допълнителен хомеопатичен продукт – по преценка на лекуващия.

Паралелно с вътрешния прием специалистите препоръчват и приложение на продукти за локално въздействие – промивки с Календула офисиналис или Хидрастис канаденсис, които действат успокояващо и противовъзпалително.

Анафтин – спрей и гел

Анафтин е продукт, специално създаден за терапия на афти в устата. Помага също при ранички, получени от протези, скоби и брекети. Спрей-формата съдържа хиалуронова киселина, екстракт от алое вера и поливинилпиролидон. Задачата на продукта е да създаде предпазен филм върху раничката, като по този начин се спестява дразненето, болката и риска от възпаление; същевременно се насърчават регенеративните процеси. Прилага се 3-4 пъти дневно, като всеки път се правят по 2-3 впръсквания. Цената на опаковката от 15 мл е 13-14 лв.

лекарство за афти при деца и бебета
Проблемът с афтите може да засегне и съвсем малки деца

Анафтин гел има същия състав и действие; използва се индивидуална опаковка от 8 мл – 12%, за 10 лв. Поставя се по 1-2 капки от гела, като внимаваме да не докосваме с езика за 1-2 минути. Процедурата се изпълнява 3-4 пъти дневно.

От същия гел има и вариант за бебета с по-ниска концентрация на активните съставки, както и вода за уста като допълваща лечението съставка.

Афти блок – гел и спрей

Още едно популярно лекарство за афти е афтиблок: гел, спрей. В състава на спрей-формата отбелязваме “пропилен гликол, вода, пантенол, натриев бензоат, калиев сорбат, захарин натрий, глициритинова киселина, лимонена киселина” (framar.bg). Подходяща е за деца и за възрастни, прилага се чрез впръсквания по 3-4 пъти дневно. 20 мл спрей се продават по 16 лв.

Гелът е с аналогично съдържание; достатъчни са 1-2 капки от него върху проблемната раничка, до 4 пъти на ден. И при двете форми се препоръчва един час след процедурата да не се яде и пие нищо. Цената на тубичка гел от 8 г е 10 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Урго филмогел

Този продукт от Урго е специално предназначен за лечение на малки афти; полагането му образува гъвкав филм, който предпазва уязвимосото място от механични и химически въздействия. Полагат се малки дози до 4 пъти дневно. Композицията съдържа целулозни фактори, минерални и карбоксилни киселини, етанол и вода. Не бива да се използва при алергия към салицилати. Цената за опаковка от 6 мл е 15 лв.

Афтамед Джуниър орал

Афтамед Джуниър е орален гел, специално предназначен за деца и подрастващи, особено популярен през 2019 г. Използва се при афти и стоматити, при наранявания от брекети и скоби. Активната съставка е високомолекулна хиалуронова киселина. Прилага се 2-3 пъти дневно, най-малко една седмица. Опаковка с апликатор от 15 мл струва към 15 лв.

Афта плюс

Това е хипертоничен разтвор с осмотичен ефект: ефективно лекарство за афти, което при полагане предизвиква самоочистване на раничката, освобождаване от микроби и механични частички. Насърчава се регенерацията, образуваният фин филм предпазва от дразнения, действа обезболяващо и противовъзпалително. Съдържа мед, глицерин, боровинкови екстракти и ксантанова гума. Подходящ за деца над три години и възрастни при наранявания от брекети, протези, при афти и други рани на устната лигавица. Безопасен за бременни и кърмачки. Прилага се 3-4 пъти дневно в необходимата минимална доза. Около 15 минути след това не трябва да се консумира нищо. Цената на тубичка с апликатор от 10 мл е 13 лв.

Протефикс протект гел

Доказан през десетилетията продукт, с чиято помощ се лекуват афти и лезии от протези и брекети. Обезболява, чрез гъвкав филм предпазва проблемните зони, ускорява регенерацията. Нанася се 3-4 пъти дневно. Активната съставка глицерол-оксид-триестер (TGO) блокира риска от инфекции и усложнения вследствие действието на патогенни микроорганизми. Може да се набави без рецепта срещу 9 лв за опаковка от 10 мл.

лекарство за афти протефикс
Как се избира лекарство за афти?
Други лекарства

Аптечната мрежа предлага доста продукти с препоръката – добро лекарство за афти. Към вече посочените можем да добавим също Елгидиум, Афтекс, Афтаклеър. Помагат също процедурите със сребърна вода и Биогайа продентис – пробиотични таблетки за смучене при афти.

Лекарства за афти при деца

Макар методиката за лечение на афти при деца и при възрастни да е сходна, има някои различия, съответстващи на крехкия детски организъм. Лечението на афти при деца често изисква прилагането на лекарства против повишената температура – например ибупрофен и производни. Освен това не е рядко използването и на противоалергични продукти – супрастин, кларитин, тавежил. Внимателно се подбира и специфичното лекарство за афти: добре е да се знае, че има специални продукти за деца като Афтамед Джуниър орал. Винаги е за предпочитане да се използва такъв медикамент, той като съдържанието му е съобразено със спецификата на пациентската тгрупа.

Лекарства за афти при възрастни

Какво е лечението и какво лекарство за афти да търсят възрастните?

Най-добре е все пак да се потърси мнението на личния лекар. След като се запознае с подробностите около проблема, той може да избере продукти от следните видове – самостоятелно действащи или в комбинация:

  • Препарати с противоалергично действие от типа на тавежил, заедно с температуропонижаващо – парацетамол, за подобряване на общото състояние;
  • Антисептични или антибактериални средства за обработка на поразените зони. Може продуктът да е под формата на гел, мехлем или спрей  с противомикробно действие – например от типа на коментирания гранофурин. Ако афтите са с вирусен причинител се избира противовирусно средство, ако това е бактериална инфекция – антибактериално от типа на нистатиновите продукти.
  • При афти, причинени от неврологично разстройство, помагат седативните продукти;
  • Полезно е жабуренето с антисептични разтвори или билкови отвари и настойки;
  • При усложнения може да се търси физиотерапия и лечение с лазер.

Бабини рецепти при афти

Народната медицина предлага специфични терапии при афти в устната кухина, като нерядко следването на стари, проверени рецепти се оказва достатъчно за успешно излекуване. Ето някои от тях:

  • Жабурене със запарка, приготвена от листа на дива ягода: приготвя се от две супени лъжици листна маса и чаша вряла вода. Запарва се до охлаждане и се използва за жабурене в продължение на 5-6 дни.
  • Помага и билковата вода за уста от невен – за промиване на устната кухина. Приготвя се базова запарка от 20 г цвят от невен и чаша вряла вода – запарва се до охлаждане. Прецежда се и се съхранява в хладилник, като всеки път преди процедура се приготвя разреден разтвор от една част запарка и три части преварена вода. Процедурата се изпълнява 3-4 пъти на ден.
  • Промивки с бъзова запарка: отново залагаме на отварата за жабурене. Приготвя се от една супена лъжица сух бъзов цвят и чаша вряла вода. След като се залее, цветът кисне до охлаждане; следва прецеждане и редовно жабурене в рамките на седмица, по 3-4 пъти дневно.
  • Най-лесно е да се приготви запарка от чаша вряла вода и пакетче чай от лайка. След изстиване запарката се използва за жабурене.
лекарство за афти жабурене с лайка
Жабуренето с лайка помага и срещу афти

Същевременно лечителите препоръчват с цел бързо зарастване на афтите да се ограничат до минимум горещите блюда, киселите и лютите храни – това е разбираемо, така се избягва допълнителното дразнене на поразената лигавица.

Избягват се и грубите храни, които могат да станат причина за механично дразнене на проблемните тъкани. Препоръчва се същевременно в менюто да се увеличат продуктите с високо съдържание на витамините  С и Р, тай като с тяхна помощ желаната регенерация протича по-бързо.

Вижте и ТОВА по темата:

Афти в устата и на венеца. При бебета, деца и др. Температура и лечение

И едно интересно видео на български:

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

дактарин гел, крем

Дактарин гел. Мнения. За гъбички по ноктите и др. Крем

Дактарин гел за уста (орал) за афти, крем и Гино Дактарин свещички. Мнения. Как се …

2 Мнения

  1. Милена Апостолова

    РАЗТВОР С ХЛЯБНА СОДА-жабуркане-действа

    • Лекар.БГ

      Това звучи логично и сигурно действа. При нужда (не дай, Боже!) ще го пробваме задължително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *