жълто течение бяло с миризма на мърша
Лечение с билки на жълто течение, на бяло течение с миризма на мърша и сърбеж

Мирисът на бялото течение издава причината

Каква е причината за поява на бяло течение може да се определи и по негови мирис, коментират темата специалисти в областта.

В зависимост от това дали става дума за общо заболяване, за гинекологичен проблем и или за друго състояние, миризмата на субстанцията е различна, поради което диагнозата може да се постави далеч по-бързо.

Важно е да се знае обаче, че само по себе си бялото течение не е заболяване, а симптом, че нещо нередно се случва в организма. Добре е обаче да се потърси лекар своевременно, за да се определи каква е причината и да се предприеме необходимото лечение.

Много жени избягват този момент, като се надяват, че то ще отшуми само, като смятат, че е нещо нормално, на което не бива да се обръща особено внимание.

Дори така да е, нека се произнесе по въпроса и компетентно медицинско лице.

Основните признаци за наличието на бяло течение са характерни – замърсяване на бельото, усещане за постоянна влажност в областта на външните полови органи, на ануса, усещане за нечистоплътност скоро след вземането на душ, сърбеж.

Не бива да забравяме и сладникавогнилостната миризма, за която вече става дума. Понякога зловонието е нетърпимо, а понякога миризма напълно липсва.

Цветът на цялото течение също варира – от жълто, жълто-зелено, кафеникаво, кърваво, а в някои случаи бяло, слузесто, с парцали, наподобяващо извара.

Лечение на бяло течение

Лечение на бяло течение се налага, когато то се характеризира с патологични отклонения. Болестните състояния при такива симптоми най-общо се делят на три групи: бактериални вагинози, гъбични инфекции и трихомониаза (puls.bg).

 1. Бактериалните вагинози причиняват промени в различна степен на вагиналните секрети: те могат да се оцветят в сиво-бяло и да издават неприятна миризма, подобна на тази от рибеното масло. Този тип болестни състояния се атакуват с медикамента метронидазол, който се прилага вагинално и перорално. Упоритите инфекции с променено по цвят, консистенция и миризма бяло течение обикновено се лекуват комбинирано по този начин с подходящ за причината медикамент.
 2. При гъбични инфекции промененото бяло течение обикновено има вид на пресечено мляко и е по-обилно; най-често гъбичните инфекции са провокирани от агента Candida albicans. За отбелязване е, че гъбичките могат да бъдат предадени по полов път, но могат да се развият и при променена микросреда след прием на антибиотици, при диабет или бременност. Лечението е чрез антимикотични продукти – таблетки, кремове или вагинални глобули. Стремежът е да се промени влагалищната среда, за да стане неблагоприятна за гъбичките и растежът им да бъде прекратен.
 3. Трихомониазата е инфекция, причинявана от едноклетъчния паразит Trichomonas vaginalis. Предава се по полов път, но заразата може да се пренесе и чрез съвместно ползване на кърпи или други средства за хигиена – паразитът оцелява във влажна външна среда в продължение на 24 часа. При този тип инфекция вагиналният секрет става жълто-зелен, обилен, с неприятна миризма и запенване. Лекар специалист трябва да препоръча лекарствения продукт. Особеното е, че той трябва да бъде прилаган и при двамата партньори едновременно, като по време на лечението не бива да има сексуални контакти.

Бяло течение при бременност

бяло течение с миризма на мърша
Изследванията показват каква е причината за болестно бяло течение

Усиленото бяло течение е една от характерните промени по време на бременност. Хормоналните промени при това състояние се отразяват и на вида на вагиналния секрет, който става по-воднист и с варираща киселинност (puls.bg) . При бременност именно поради тези промени по-голяма е опасността от гъбични инфекции, които се разпознават при още по-активно бяло течение, дискомфорт в интимната зона, сърбеж и зачервяване. Ако описаните промени включват появата на остра неприятна миризма и промяна на цвета към жълтеникав или жълто-зелен, инфекцията не е безобидна и трябва да се консултира с лекар.

Бяло течение на парцали

Бяло течение “на парцали” или с вид на пресечено мляко по принцип насочва към бактериалните инфекции. Ако състоянието е продължително и е придружено с парене, сърбеж, дискомфорт, ако вместо да отзвучи се активира, вероятно става дума за кандидоза и консултацията с лекар е задължителна (puls.bg). Вагиналните гъбични инфекции са доста упорити и се иска постоянство при изпълнението на терапевтичните препоръки.

Бяло течение с миризма

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Наличието на миризма при усилено бяло течение е сигурен знак за болестен проблем. Ако миризмата е на риба или рибено масло и секретът е сивкаво-бял, касае се за бактериална вагиноза (dermasofia.com). В такива случаи лошата миризма се усилва след полов контакт или цикъл.

Острата, неприятна миризма от гениталиите е характерна и при зараза с Trichomonas vaginalis. Трихомониазата се разпознава и по оцветяването на вагиналния секрет в жълто-зелено, сърбеж и парене, усещане за дискомфорт или болка при секс.

Дайте мнение и Вие тук!

Бяло течение при жените…и при мъжете

Бяло течение в рамките на нормален вагинален секрет е нещо обичайно за една жена. Дори активирането му при определени случаи (фази на цикъла – овулация, при бременност, след прием на антибиотици) не се счита за опасно и има лесни начини за преодоляването му. Появата на подобно течение при един мъж обаче е обезпокоителен симптом и най-често насочва към инфекция с хламидии. Хламидиазата е нежелано състояние както за мъжете, така и за жените. Характерната симптоматика може да бъде пренебрегната от една жена, но за мъж състоянието е доста необичайно. Пренебрегването на този тип инфекция може да доведе до хронифициране, а от това следват болестни промени във вътрешни органи и проблеми с репродуктивните способности (lekuva.net).

Появата на уретрално течение при мъжете може да е симптом и на гонорея (трипер). Освен полово предаваните инфекции подобни състояния с възпаление на уретрите могат да са резултат от алергии. Когато един мъж се сблъска с този проблем, лечението не бива да се игнорира – дори ако тревожните симптоми изчезнат сами. Това означава единствено, че заболяването е преминало в хронична форма (dermasofia.com).

Бяло течение преди цикъл. Обилно бяло течение

бяло течение на парцали
Невен, чесън и мед помагат при бяло течение

Вече стана дума, че вагиналният секрет търпи промени паралелно с хормоналните колебания в женския организъм. Споменаваното бяло течение например има различни характеристики в зависимост от фазите на месечния цикъл: в началото и края му то е с по-изразен белезникав цвят и гъсто, а по време на овулация се избистря и е по-интензивно, с консистенция на слуз (afya-pharmacy.bg).
Обилното бяло течение обикновено се придружава и с други признаци – сърбеж, неприятна миризма, болки в малкия таз и кръста, често главоболие. В такива случаи става дума за инфекции от различно естество, които налагат лечение (pharmacy-bg.com).

Лечение на бяло течение с билки. Свещички и хапчета при бяло течение

Лайка, смрадлика, мащерка и босилек, цариче, чесън, ябълков оцет – това са средствата, с чиято помощ могат да се овладеят леките токсикози, някои вагинални инфекции с интензивно бяло течение (pharmacy-bg.com). Ето примерни рецепти за външно и вътрешно приложение на билкови продукти за лечение на бяло течение:

 • Външно: 200 грама листа от невен се заливат в бутилка с половин литър зехтин и се оставят на слънце за една седмица. След това масленият извлек се прецежда и се съхранява с тъмен стъклен съд в хладилник. От него се вземат две супени лъжици, разбиват се в половин литър топла вода и със сместа се прави вагинална промивка. Процедурата се препоръчва 2-3 пъти седмично.
 • Вътрешно: вземат се по 100 грама лайка, коприва, мащерка и мечо грозде и 1 с.л. от тях се залива с половин литър вряла вода. Оставят се да врат на тих огън пет минути и се отстраняват. След 30 минути отварата се прецежда. Изпива се в рамките на един ден, разделена на три части, след хранене.

При лечение на бяло течение със свещички (вагинални глобули и таблетки ) целта е унищожаване на патогенните микроорганизми или блокиране растежа на гъбички; препоръчвани са продукти от рода на полижинакс, ломексил, гино-певарил. При хронични състояния и по-упорити инфекции локалните средства се комбинират с перорални таблетки от рода на флажил.

Бяло течение при деца

Според специалистите няма долна възрастова граница, след която да се появява бяло течение. Възможно е вагинален секрет да отделя и едно новородено момиченце (bialotechenie.net). Отделянето на влагалищен секрет е свързано с хормонални колебания; при малки деца това следва да е състояние, което е само временно и отминава за няколко дни. Ако обаче едно дете има влагалищен секрет по-дълго време и едновременно с това се оплаква от сърбеж или болка, щипене при пишкане, следва консултация с лекар и изследване, за да се открие причината за възможното замърсяване и възпаление. Понякога причина за бяло течение при дете може да е попадането на замърсител – частица, в интимната зона.

В периода на полово съзряване събитията с появата на бяло течение могат да са по-чести.

Лечение на бяло течение с мед

То е предложено от популярния лечител – професор Христо Мермерски, и може да се проведе по два начина (zajenata.bg):

  • Супена лъжица захаросан мед и толкова сода бикарбонат се разбъркват хубаво; получава се плътна маса, от която се правят топчета с размер на грахово зърно. Вечер преди лягане във влагалището се поставя по едно такова топче.
  • От захаросан мед колкото орехче се прави топче, увива се в марля и полученият тампон се завързва здраво с дълъг конец. Вечер преди лягане се поставя дълбоко във влагалището. На сутринта марлята се издърпва с конеца и се прави вагинална промивка с литър топла вода и чаена лъжичка сода.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

11 коментара

 1. Zdraveite! koe bi mi pomognalo za lechenie na gubichka tuibkato tq me bila Strahan

 2. Имам прозрачно слузесто течение с ужасна миризма !Какво ли ознава това !!??

 3. Рецептата с билките по 100гр.лайка,мащерка,коприва и мечо грозде се заливат с 500мл вряла вода???!!! Това възможно ли е или има някаква грешка? Опитах и с 500мл вода не може да се запари такова голямо количество билки….

  • Лекар.БГ

   Зависи от това, доколко са изсушени, как са смлени, какъв сорт са и така нататък. Ако не става с толкова вода, добавете повече! Водата не е важна, важно е съдържанието на отварата.

   • Райна Иванова

    Лекар.бг, поздравления за статията, но наистина в дозировката на билките сте допуснали грешка. Във фитотерапията обикновено във 500 мл. вода се запарва 1 с.л., тоест би било редно да се редактира така:
    „1 с.л. смес от по 100 гр.лайка, мащерка, коприва и мечо грозде се залива с 500 мл вряла вода….“

    • Лекар.БГ

     Оправихме грешката, благодарим ви, Райна и Деси! Така наистина е по-лесно за изпълнение и няма нужда от модификации. Ще се радваме, ако и в бъдеще ни поправяте, когато бъркаме.

 4. Деница

  Здравейте! Имам бяло течение без миризма и сърбежа се появява преди цикъл? Опасно ли е това,възможно ли е да не забременея? Благодаря 🙂

 5. Здравейте Лекар.Бг искам да попитам дали от всяка билка се слага по 1 с.л и дали се пие всеки ден или е по схема . Благодаря предварително 🙂

 6. Здравейте, Лекар.бг, здравейте, дами,
  Специално при мен се случва заразяване с някакви болестотворни организми от недобра хигиена на ръцете. Липсва измиване на ръцете преди ползване на тоалетна (най-вече поради забрана да се напуска работното място, дори за естествени нужди, и бързането да се върна там, където съм оставила на колежката си и моите клиенти ). Поради това последва допир на мръсните ми ръце с половите органи – при измиване с вода или при ползване на интимни мокри кърпи. Случва се и след ползване на антибиотици. Антимикотичните препарати за перорално приложение са доста силни и ,за да избегна честата им употреба, ползвам смрадлика. Приготвям я според указанията на опаковката за вътрешни промивки. приготвям я вечерта, прецеждам и лягам да спя. На следващия ден ставам за работа, ползвам отварата и приготвям друга доза. Отивам на работа. След работа ползвам дозата, приготвена сутринта. Вечерта, преди лягане приготвям и прецеждам дозата за следващия ден и т.н. Така – 2 седмици. После 2 седмици по 1 път на ден. Предупрежденията към мен бяха, че освен вредната флора, смрадликата унищожава и полезната, но след едно лечение си правих микробиологично изследване и то показа наличието на много голямо количество полезни бактерии. Използвайте природното лечение, то няма странични ефекти.

 7. Здравейте,Лекар.Бг
  Имам течение във вид на извара и с мирис на лук. Нямам болки,само лек сърбеж. Какво може да е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *