ксизал

Ксизал – лекарството и неговите употреби

Ксизал при алергии: как действа и кога е правилно да се приема. Форми на медикамента. Медикаментът за профилактика и за лечение: при бременност и кърмене, за деца. Ксизал и други лекарства. Противопоказания

Ксизал е антихистаминов продукт с ярко изразено противоалергично действие. Това е медикамент от ново поколение; способен е да блокира хистаминовите рецептори и да овладее реакции на организма два пъти по-ефективно в сравнение с някои масови лекарства като познатия зиртек.

Какво е ксизал (Xyzal)?

Лекарството е противоалергично, безрецептурно – т.е. може да се купи без рецепта. Приемът му блокира рецепторите на хистаминовия компонент Н1. Медикаментът намалява продукцията на възпалителни медиатори, овладява проницаемостта на кръвоносните съдове и редуцира миграцията на секретиращи клетки, известни като еозинофили. Таблетки или капки – ксизалът се усвоява много бързо и действието им се усеща в пълнота след около час. Ефективността на препарата може да се чувства в продължение н цяло денонощие.

Антихистаминовите противоалергични лекарства

Антихистаминовите препарати се вземат както за да предотвратят възможни алергични реакции, така и – при вече настъпили реакции, да направят протичането им по-облекчено.

Как “работят” антихистамините? Организмът реагира на различни въздействия или дразнители с производството на компоненти, причиняващи различни алергични реакции: това са хистамините. Най-често с хистамини, произведени в голямо количество, свързваме състояния като обриви, отоци, дихателни проблеми, възпаление на лигавиците, хрема или сълзене на очите, задушаване, припадъци. За да се неутрализира тази свръхактивност на хистамините, се прибягва до лекарствата с потискащо или блокиращо действие. Именно това са антихистамините. Съществува доста широка гама от подобни продукти – с общо въздействие или специализирани за реакциите на кожата, дихателната система, гладките мускули, сърдечно-съдовата система и пр.

Дразнители от различен тип могат да причинят алергични реакции
Дразнители от различен вид могат да причинят алергични реакции

 

Действие на веществото левоцетиризинов дихидрохлорид

Левоцетиризиновият дихидрохлорид е активната съставка на ксизал; всяка таблетка от лекарството съдържа по 5 мг от компонента, толкова има и в един милилитър от разтвора за капки. Именно този компонент блокира хистаминовите рецептори по начина, описан по-горе. Едновременно с предпазването от алергични реакции обаче дихидрохлоридът може да причини преходни или постоянни странични ефекти като пресъхване на устата, болки в гърлото, сънливост и отпадналост, а при пациенти деца могат да се развият хрема и/или кашлица. Ако подобни симптоми не отзвучават след началния етап на терапията, трябва да се направи консултация със специалист за корекция на лечението.

Състав на ксизал

Освен левоцетиризинов дихидрохлорид, таблетките ксизал съдържат и помощни компоненти – микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид и макрогол 400. В състава на капките помощните вещества са натриев ацетат, оцетна киселина, пропиленгликол, глицерол 85%, метил парахидроксибензоа, пропил парахидроксибензоат, захарин натрий, вода.

Видове. Кога се взимат капки, кога таблетки

Медикаментът ксизал се прилага под формата на таблетки или на капки. По-често препоръчвана форма са таблетките, но те не бива да се дават на деца под 6-годишна възраст. Капките са вариант в случаите, когато пациентът по някаква причина не може да приема таблетки. Допустимо е да се дават на по-малки деца, по-удобни са за адаптиране на дозата. Все пак медикаментът не се препоръчва за деца на възраст под две години.

Ксизал на таблетки, приложение, цена

Ксизал на таблетки се дава при алергичен ринит и уртикарии. Приемът е веднъж дневно – по една таблетка, с вода, може с храна или без. Не се дава на деца под 6 години; при лечението на деца дневната доза се съобразява с килограмите. Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайната доза. При предозиране трябва да бъде направена консултация с лекуващия; обикновено по-високата доза предизвиква сънливост.

Ако се налага ксизал да се взема при бременност и кърмене, това трябва да бъде преценено като безопасно от лекар и да се ограничи продължителността на терапията.

Демир бозан за безсъние

Ако приемът на лекарството причинява сънливост и объркване, пациентът не трябва да шофира.

Цената на опаковка ксизал – 20 таблетки от 5 мг, е около 20 лв.

Ксизал на капки (солуцио), 5 мг., цена, употреба

Капките ксизал се препоръчват за същите здравословни проблеми, както и таблетките. Предпочитането им е свързано с ранна възраст, от 2 до 6 години, или с невъзможност да се погълнат цели таблетки. Стандартната доза ксизал солуцио е 20 капки капки веднъж дневно за деца над 6 години и възрастни, или два пъти дневно по 5 капки за деца на 2-6 години.

Цената на флаконче ксизал от 20 мл е около 10 лв.

Как се прилагат капки и таблетки

Капки и таблетки ксизал се прилагат с известни ограничения при някои хронични заболявания и увреждания. При умерени бъбречни увреждания дозата обикновено се редуцира, а при увреждания в напреднал стадий се изключва. Ако заболяването засяга само черния дроб – дозата не се променя, но при комбинирано увреждане бъбреци+черен дроб дневната доза трябва да се намали.

При подготовката на капките за прием трябва да се съобрази количеството вода – така, че да се погълне наведнъж. Готовият разтвор се приема веднага.

Продължителността на приема се определя от лекуващия.

При сенна хрема или алергичен ринит

При целогодишен алергичен ринит или при сенна хрема организмът реагира на различни външни дразнители чрез болестното състояние на лигавиците в носовата кухина. Лигавиците са оточни и болезнени, дишането е затруднено – със запушен нос или с непрестанно отделяне на воднисти секрети, продължително кихане, сълзене на очите, парене и сърбеж. Този здравословен проблем засяга доста хора; немалко от тях са наясно, че трябва да предприемат предварително мерки в случаите на сезонни алергични ринити или сенна хрема. Специалистите препоръчват специална профилактична програма, която помага на организма да избегне острите реакции срещу установените дразнители.

  • С помощта на ксизал се преодоляват острите състояния, като специалистите съветват тогава приемът на таблетки или капки да се ограничи до две седмици. При изразена сенна хрема обаче това едва ли е достатъчно, затова лекарят ще прецени колко точно да се взема ксизал: приемът може да е между три и шест седмици. Ако пък се касае за целогодишен алергичен ринит, не е изключено терапията да е и 5-6 месеца.
ксизал
С ксизал могат да се преодолеят тежките симптоми на алергични реакции на дихателната система

Едновременно с това могат да се прилагат терапии от народната медицина, като например промивките на носа със солен разтвор – това има съдосвиващ и противомикробен ефект и облекчава дишането. При сенна хрема пък се препоръчва ограничаване на часовете, прекарвани на открито за времето на тревен и дървесен цъфтеж. При целогодишен алергичен ринит вариантът е да се отстранят максимално дразнителите от рода например на домашен прах или химически вещества.

При уртикария или копривна треска

Наясно сме що е уртикария: онзи мъчителен сърбеж, зачервяване на кожата и поява на специфичен релефен обрив. Независимо каква е причината за него, медикаментът ксизал може да се окаже решение на неприятните усещания. Вътрешният прием на таблетки или капки в подходяща доза неутрализира реакцията на хистаминовите рецептори в кожата и подкожната тъкан и успокоява раздразнените зони. Паралелно с лекарството могат да се правят успокояващи компреси – с ледена вода или с охладени билкови отвари от коприва, мента, от сода бикарбонат и ябълков оцет, куркума, овесени ядки, сок от краставици.

В някои случаи упоритите уртикарии тормозят човека почти непрекъснато. За да се преодолеят такива следващи един след друг епизоди на копривна треска с мъчителни уртики, ксизал може да се взема и целогодишно по определена от лекуващия схема. При атопичен дерматит на алергична основа пък лечението може да продължи и година и половина (zdrave.org).

При бронхиална астма

При бронхиална астма на алергична основа, на определен дразнител реагира гладката мускулатура на бронхите. Това води до затруднено дишане, до асфиксия или задушаване – състоянието не е безобидно, затова към знаците за приближаваща подобна реакция всеки засегнат следва да се отнася много внимателно. Понякога организмът реагира с нещо като предупреждение спрямо дразнителя – например с лек обрив или сърбеж по кожата. Ако диагнозата – астма – вече  е поставена, това е причина да се направи профилактичен курс с подходящ медикамент, за да се предотвратя тежки епизоди. Ксизал е сред противоалергичните средства, които могат да стабилизират организма и да предотвратят пристъпи на бронхиална астма или най-малкото да направят протичането им по-леко. Приемът е по схема, опрeделена индивидуално от специалист.

При алергична кашлица, ларингит

Приемът на ксизал при упорита и продължителна кашлица нерядко е успешното решение, след като преди това са били сменени различни сиропи и таблетки без успех. Въпросът е в това, че кашлицата, както впрочем и ларингитът, могат да са здравословни проблеми на алергична основа. Единствено в такива случаи болното гърло и кашлицата могат да се повлияят от ксизал – а не защото медикаментът е някаква панацея. Просто трябва да се разчита на точна диагноза.

При варицела

При варицела ксизалът може да е допълваща терапия; неговата роля ще е симптоматична, да облекчи неприятния сърбеж, характерен за заболяването. Едновременно с това лекуващият ще препоръча и други средства, които ще подкрепят организма да преодолее същинската причина за инфекцията.

При едем на Квинке (оток)

Отокът на Квинке е вид генерализиран отговор на имунната система при среща с агресивен антиген. Той представлява светкавично подуване на лицето и шията и буквално запушване на горните дихателни пътища от оточните тъкани. Без спешна медицинска намеса е възможен дори летален изход. Ксизал има място в лечението на подобни състояния, но в условия на спешност не е достатъчното средство; прилагат се инфузионни разтвори и въздействие чрез инхалатори, като антихистамините се комбинират с кортикостероиди. Възможно е също прилагането и на други медикаменти за овладяването на специфичната симптоматика.

При запушен нос (назална конгестия)

Запушеният нос може да е симптом на различни заболявания; затова не бива да се бърза с антибиотик, нестероидно противовъзпалително или антихистамин, докато не разберем каква точно е причината за състоянието. Много често наистина се касае за алергичен ринит – запушеният нос е само една от възможните прояви. Може също да е и сенна хрема. И в двата случая ксизал може да е полезен, стига да сме убедени в истинската причина за болестната проява. Винаги е добре да действаме по лекарска препоръка в подобни случаи – напълно възможно е ксизалът да е решението, но само ако диагнозата е точна.

При конюнктивит

Ксизал помага и при конюнктивит, но отново условието е да се касае за алергичните разновидности – остър, сезонен, целогодишен. Състоянията са мъчителни – със сърбеж, зачервяване и сълзене, парене, усещане за чуждо тяло в окото.

  • Освен прилагането на медикамента при остри състояния, ксизал може да се приема продължително като стабилизираща профилактика. Схемата е една таблетка дневно: при сезонен конюнктивит – три седмици преди началото на активния цъфтеж, а при целогодишен алергичен конюнктивит – 6 до 8 месеца. Едновременно с това могат да се приемат и други препоръчани от офталмолог+алерголог препарати.

Опасности при прием на ксизал

Приемът на ксизал може да причини известен дискомфорт, но и странични ефекти, които могат да бъдат опасни. Точно по тази причина е добре приемът да бъде назначен от лекар, който добре познава здравния статус на пациента. При проява на какъвто и да било смущаващ симптом трябва да се потърси медицинска помощ.

Ето кои са най-често съобщаваните странични ефекти от ксизал: главоболие, зрителни смущения, тахикардия и признаци на анафилактичен шок, оток на Квинке, копривна треска, пресъхване на устата, гадене и повръщане, диария, обриви, миалгия, умора и безсъние.

Алергия към някоя от съставките

Въпреки че ксизал е противоалергично лекарство, при някои пациенти самото то може да причини симптомите на свръхчувствителност. Възможно е алергичната реакция да е към активния компонент – левоцетиризинов дихидрохлорид, но също и към някоя от помощните съставки. Макар това да са редки случаи, все пак трябва да се провери дали подобна свръхчувствителност не е била проявявана от пациента и по-рано.

Увреждане на бъбреците

Пациентската листовка категорично отбелязва, че при бъбречни заболявания обичайната доза трябва да се адаптира – да се намали, тъй като елиминирането на продуктите от метаболитния разпад става чрез урината и органите се претоварват. При по-тежки заболявания на бъбреците и бъбречна недостатъчност медикаментът дори не бива и да се прилага.

Забрана за деца под 6 години

Има известни ограничения за прилагането на ксизал за деца. За таблетките ксизал се отбелязва, че могат да се дават след 6-годишна възраст. Под тази граница хапчетата са противопоказани поради невъзможност да се адаптират безопасни за малките пациенти дози.

Възрастовата група 2-6 години обаче може да се лекува с ксизал на капки; вече бе отбелязано, че на тези деца може да се дава от лекарството два пъти дневно по пет капки. Под двегодишна възраст медикаментът не се използва, тъй като няма изследвания за ефективността му и за възможните странични ефекти.

Опасност при увреден гръбначен мозък

Увреждането на гръбначния мозък може да има като последица невъзможността да се изпразни нормално пикочният мехур. В този случай може да възникнат проблеми във връзка с елиминирането на продуктите от метаболитния разпад на медикамента, тъй като това става чрез урината (85% от цялото прието количество ). Натрупването и задържането им в организма със сигурност увеличава опасността от проява на странични ефекти или реакции на свръхчувствителност. Пациентите с подобен проблем не трябва да приемат ксизал самодейно, а само след одобрението на специалист.

При уголемена простата

Уголемената простата създава аналогични проблеми – същото е, както при невъзможност да се опразни пикочният мехур. Допустимо е лечение с ксизал само след преценка и положително мнение на специалист.

Внимание: ксизал (Xyzal) и алкохол; шофиране, машини

Съчетанието на ксизал и алкохол не е смъртоносно, но може да бъде много опасно. Проблемът е в това, че комбинацията причинява затормозване на психомоториката и усилва сънливостта и усещането за отпадналост. Това е опасно например при шофиране или при управлението на тежки машини. Подобен риск съществува дори и при “сух” режим, т.е. без комбинирането на лекарството с алкохол, но вероятността от рискови ситуации определено нараства при комбинирането.

Бременност, кърмене

Не се разрешава лечение с ксизал на бременни и на кърмачки. Липсват клинични изследвания за тази пациентска група, но активната съставка може да прониква през плацентата и в майчиното мляко. Не е известно какви могат да са последиците за плода и за кърмачето и с оглед на безопасността е по-добре медикаментът да се отхвърли в тези случаи.

Същевременно опитите с животни не показват данни за смущения във вътреутробното развитие или за патологии при родовата дейност.

Непоносимост към захари

Таблетките ксизал съдържат лактоза – това трябва да се знае от пациентите с непоносимост към такава съставка или към захари. В подобни случаи консултацията с лекар е задължителна, за да се избегнат нежелани прояви на свръхчувствителност или усложняване на състоянието, заради което е търсен медикаментът.

Прием на ксизал, дозировка и предозиране

Схемата за прием на този медикамент е елементарна и не би трябвало да се допускат грешки при изпълнението й. Важно е също да се спазват ограниченията за някои възрастови групи или за пациенти с други хронични заболявания.

Доза за деца над 6 години – капки, таблетки

Децата на възраст над 6 години могат да се лекуват с двете форми – таблетки и капки ксизал. Ако са предпочетени таблетките, то нормалната доза за деца над тази граница е както при възрастните, една таблетка за 24 часа. Ако здравословният проблем е свързан с кожата – обрив, копривна треска, едновременно с таблетките може да се използва продукт за локално външно приложение, например гел с активна съставка левоцитиризин.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако предпочетената форма е солуцио, дозата за деца над 6 години е до 20 капки в лъжица вода, веднъж за денонощие. Специалистът може да прецени каква да е точната “детска” доза с оглед състоянието и килограмите на пациента.

При увредена функция на бъбреците

Тъй като 85% от медикамента се елиминират след отработване чрез отделителната система, изключително важна роля в процеса се пада на бъбреците. Ако е налице някакво бъбречно заболяване, специалистът може да препоръча по-ниска от обичайната дневна доза ксизал – това е съобразяване с възможностите на бъбреците. Ако заболяването е в напреднал стадий или е налице тежка бъбречна недостатъчност, лекуващият може дори да откаже прилагането на този медикамент. Според изследвания пациентите на хемоздиализа извеждат от организма си едва 10% от приетите медикаменти.

При проблеми с черния дроб

Чернодробните заболявания не влияят така директно върху способността на организма да се освободи от вече отработените компоненти на лекарството. По тази причина чернодробните заболявания не са причина за ограничаване приема на ксизал. Ако обаче даден пациент има проблеми едновременно с черния дроб и с бъбреците, обичайната доза се редуцира според данните за бъбречните функции.

Как се пие

Капките ксизал се отброяват в лъжица с вода; разтворът трябва да се погълне веднага. Количеството на водата трябва да е съобразено с възможността разтворът да се погълне бързо, особено важно е това за пациентите деца. Таблетките се поглъщат цели, без дъвчене и стриване, с чаша вода. Това става по едно и също време в рамките на деня, без непременно да е свързано с храненията.

При пропусната доза

Ако по някаква причина обичайната доза не е била приета навреме, най-добре е да се изчака времето за следващия прием. В този случай не бива да се удвоява количеството с цел да се компенсира пропускът. Не бива да се взема двойна доза в рамките на едно денонощие.

При предозиране

Предозирането може да стане причина за усилване на сънливостта и усещането за отпадналост. При по-малките деца увеличената доза може първоначално да предизвика силна възбуда, последвана от умора и сънливост. При всички случаи е добре да се направи консултация с лекар, за да може той да прецени необходими ли са някакви специални мерки.

Спиране

Добре е приемът на този медикамент да се прекрати едва когато специалистът прецени, че моментът е подходящ. Въздействието на ксизал и овладяната симптоматика могат да заблудят пациента, че проблемът е овладян и той по своя инициатива да спре приема. Ксизал не създава зависимост, но ако лечението бъде спряно по-рано от необходимото, симптоматиката на третирания проблем ще започне да се възстановява и нещата ще се върнат на изходната точка.

Чести нежелани реакции (странични ефекти)

Сънливост, пресъхване на устата, главоболие, болки в корема – това са част от най-често проявяваните странични ефекти при лечение с ксизал.

Пресъхване на устата

Приемът на ксизал може да се отрази на функциите на слюнчените жлези – именно това води до неприятното пресъхване на устата. Този страничен ефект за щастие не е сред най-често проявяваните; нещата се възстановяват след спирането на приема. В някои случаи може да се касае за преходно състояние или проявите да са единични.

Сънливост и отпадналост

Сънливостта е често съобщаван страничен ефект при голяма част от антихистаминовите медикаменти. Ксизал не прави изключение, макар ефектът да не е задължителен. Препоръчва се на пациенти, които водят активен живот и са принудени да вземат този медикамент, да спрат шофирането, докато не разберат дали ксизалът няма да ги прави сънливи, отпуснати и уморени.

Главоболие

Главоболието е страничен ефект, проявяван по-често при пациенти деца. Нерядко той се развива заедно с умора и сънливост, понякога с повишена температура. Ако тези симптоми не са преходни и дори бележат прогресия, трябва да се обсъди с лекуващия смяната на медикамента с по-подходящ за конкретния пациент.

Нечести ефекти, отделни съобщения

Налице са също информации за отделни странични ефекти при малък брой пациенти, като зрителни затруднения, миалгия, хепатит, увеличаване на килограмите.

Съхранение на Xyzal

Медикаментът следва да се съхранява в оригиналната опаковка, далеч от слънчево греене и източници на топлина или влага. Разхерметизираната опаковка при подходящи условия поддържа медикамента в добро състояние в продължение на три месеца.

Подобни лекарства

Трапевтичните ефекти от приема на ксизал могат да се постигат и с други лекарствени продукти. Има доста широк избор; въпросът е предпочетеният медикамент да “пасва” на здравния статус на бъдещия потребител. Веднага повтаряме, че ксизал се счита за успешен медикамент, но понякога е необходимо да бъде заменен с друг по обективни причини.

Таблетки и сироп зенаро

Таблетките зенаро представляват продукт с познатата активна съставка левоцетиризин дихидрохлорид. Всички данни за показания и противопоказания, дозировки и рискови пациентски групи са същите, както при ксизал. Таблетките могат да се дават на деца над 6 години, дозата е една таблетка дневно без връзка с храненията. Цената на опаковка от 28 таблетки по 5 мг е около 13 лв.

Сиропът зенаро може да се дава и на по-малки деца, но само по лекарско предписание. Деца над 12 години и възрастни приемат веднъж дневно по 10 мл от лекарството – това са две мерителни лъжички. На децата от 6 до 12 години може по лекарска преценка да се дава същата или редуцирана по преценка доза. Групата 2-6 години приема два пъти дневно по 2.5 мл от сиропа. Цената на зенаро сироп е 9 лв за флакон от 200 мл.

Таблетки ревистим

Ревистим е британски медикамент с активната съставка левоцетиризинов дихидрохлорид. Здравословните проблеми, при които се препоръчва, са аналогични на вече коментираните за ксизал. Ограничена е употребата му при пациенти с бъбречни заболявания, а при  бъбречна недостатъчност не се използва. Противопоказан е и при деца под 6-годишна възраст. Не е желателно да се използва от бременни и кърмачки. Цената на този левоцетиризинов продукт е по-висока от тези на вече разглежданите тук антихистамини: за опаковка от 7 таблетки по 5 мг трябва да се платят около 7 лв.

Сироп зодак

Зодак е с активна съставка цетиризинов дихидрохлорид; познати са вариантите таблетки и сироп. Таблетките от 10 мг се дават на деца над 6 години и на възрастни по следната схема: над 12 години – една таблетка от 10 мг дневно наведнъж; на 6-12 години също една таблетка, но разделена поравно за два приема.

Сиропчето зодак може да се дава и на деца на 2 до 6 години при алергични прояви, засягащи очите, носовата кухина и кожата. Дозата е 10 мл за деца над 12 години и възрастни – вземат се наведнъж две мерителни лъжички. Децата на 6-12 години вземат два пъти дневно по 5 мл, а тези на 2-6 години – два пъти по 2.5 мл.

Алерцит

Продуктът е подходящ при алергичен ринит от всички познати видове, както и при сърбящи обриви, копривна треска, хронична идиопатична уртикария. Това е още един вариант на антихистамин с активна съставка левоцетиризинов дихидрохлорид. Таблетките са подходящи за деца над 6 години и за възрастни. Взема се по една таблетка от 5 мг веднъж дневно. Цената на опаковка от 28 таблетки по 5 мг е 8 лв

Нуждаещите се от антихистаминово лечение деца на 2-6  години не могат да вземат тези таблетки, но симптомите им могат да се облекчат с някоя от вече коментираните течни форми на левоцетиризинов дихидрохлорид.

Таблетки ксивозан

Таблетките ксинозан са поредният продукт с левоцетиризинов дихидрохлорид. Банално е, но ще повторим, че за тях са валидни същите показания и противопоказания, както за ксизал и още няколко от разглежданите продукти. Достатъчна е една таблетка от 5 мг дневно, приета по описания ред: с вода, по едно и също време, без връзка с храненията.   Дава се на деца над 6 години и на възрастни. Опаковката от 10 таблетки по 5 мг струва около 8 лв.

Заместители и аналози. Кое да изберем?

Както знаем, аналозите са идентични производни със същите активни компоненти и почти пълен състав на помощните вещества. Заместителите са други лекарства с подобно действие. Понякога – колкото и добър да е един продукт, той не може да се приложи поради ред причини. Изборът е точен при консултация с лекар; важен ориентир е и достъпността по цена.

Ериус

Ериус е популярен антихистамин под формата на сироп, хапчета и на диспергиращи таблетки. Таблетките от 5 мг са с активната съставка деслоратадин.  Дец над 12 години и възрастни вземат една таблетка от 5 мг дневно. Прилага се с внимание при пациенти с бъбречни заболявания; не се използва за лечение на бременни и кърмачки. Цената на опаковка с 30 хапчета е около 10 лв.

Диспергиращите таблетки ериус съдържат 2.5 мг от активния антихистаминов компонент; при прием се държат в устата до пълно разтваряне. Могат да се дават на деца над 6 години; при 6-12-годишни дневната доза е една разтворима таблетка веднъж дневно, при по-големите деца и възрастните – две таблетки, веднъж дневно. 12 от тези таблетки струват към 8 лв.

Сиропът ериус става за деца над една година. При пациенти на 1 до 5 години дневната доза е 2.5 мл веднъж дневно; при 6 до 11 – 5 мл веднъж дневно; при деца над 12 години и възрастни – 10 мл веднъж дневно. Цената за флакон от 120 мл е 7 лв.

Фенистил

Фенистил е познат под формата на таблетки от 4 мг, капсули, перорални капки и гел. Най-популярен е гелът, чието приложение помага при кожни форми на алергиите. Активен компонент в продуктите е диметилденов малеат. Добре е лечението с този медикамент да бъде консултирано с лекар, особено при пациентите деца. Капките фенистил например могат да се дават и на бебета над една година. Точната доза и схемата на прием трябва да бъдат препоръчани индивидуално от специалист.

Фортекал

Таблетките фортекал съдържат активната антихистаминова съставка биластин. Подходящи са за деца над 12 години и за възрастни. З разлика от други антихистамини, приемът им е без храна: вземат се един час преди или два часа след хранене. Обичайната дневна доза е една таблетка от 20 мг дневно. Опаковката от 20 таблетки по 20 мг струва около 13 лв.

Кларитин

Кларитин е лоратадинов продукт с антихистаминово действие; избираме една от двете форми – таблетки или сироп. Прилагането му е ограничено при пациенти с чернодробни заболявания. Не се използва като таблетки при деца под двегодишна възраст или в групата 2-6-годишни, ако телесното им тегло е под 30 кг. Избягва се при бременност и кърмене. Сиропът е подходящ и за децата на 2-6 години.

Ето как се приема: деца над 10 години и възрастни – една таблетка от 10 мг дневно, с или без храна, с чаша вода. При децата на 6-10 години дозата е същата, ако теглото им е над 30 кг.

За сиропа: при деца над 12 години и възрастни – дневната доза е две мерителни лъжички; при деца на 2-12 години дневната  доза е същата при тегло над 30 кг, а под него е само една лъжичка дневно.

Ако пациентът има чернодробно заболяване, специалистът трябва да определи как да се редуцира дозата.

Източници:

http://fb.ru/article/200030/ksizal-analog-instruktsiya-po-primeneniyu-tsena-otzyivyi

Препарат “Ксизал”: аналоги по действующему веществу

http://allergiyanet.ru/lekarstva/ksizal.html

 

 

Първоначално публикувано на:10.04.2018 @ 15:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Al3

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Можем ли да разчитаме на алергозан, ефективен ли е продуктът при алергичен ринит. Форми на …

2 Мнения

  1. Анна Илиева

    Може ли да се използва ксизал на капки от възрастен?

  2. Az sam 87 god.i otkakto se pomnya vodya borba s alergiyata.Ot izvastno vreme si zapisvam-na 43 razli4ni nesta pravya alergi4ni reakcii.Shte vi izredya nyakoi:na jalto caftyasti bilki ,na podsladiteli /pastite za zabi se pravyat s tyah/,na nyakoi silni mirizmi,na vsi4ki elektri4eski uredi v fiz.terapiyata i t.n.Edinstvenoto efikasno lekarstvo za men e dimenhidrinata.Tova e moeto sastoyanie obsto vzeto.S uvajenie-V,Todorova.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *