Самолечението на пиелонефрита може да е смъртоносно!

Тук подробно ще разгледаме характерните симптоми и лечение на пиелонефрит.  Кога се налага операция?

Пиелонефритът е най-разпространеното сред бъбречните заболявания. Как да му се противопоставим?

Болестта пиелонефрит възниква внезапно.

Възпалението на тъканите и легенчетата на бъбреците може да засегне човек във всякаква възраст. Жертви на остър пиелонефрит всяка година стават един процент от хората по света. Най-често обаче на това заболяване са подвластни децата до 7-годишна възраст, като при тях то е свързано с анатомичните особености на развитие.

Също така пиелонефритът засяга и момичета и жени от 18 до 30-годишна възраст, както и мъже, страдащи от аденом на простатната жлеза. Жените с тази диагноза са пет пъти повече от мъжете.

И още една особеност: при мъжете пиелонефритът засяга най-вече възрастните, докато при жените е точно обратното – те боледуват най-вече в младежка възраст, с началото на половия си живот, или във връзка с бременност и раждане.По принцип острият пиелонефрит възниква внезапно.

Ето един пример за пиелонефрит от медицинската практика.

Вижте още важни материали по темата “пиелонефрит”:

  1. При пиелонефрит – билки, които наистина действат!
  2. Още билки за пиелонефрит;
  3. Пиелонефритът вдига кръвното и съсипва бъбреците.

Около 60-годишна жена постъпва в болницата с болки в кръста, висока температура и треска. Тя споделила с доктора, че преди 3 години след тежък стрес отслабнала с 15 кг, но не се обърнала към лекар. Но преди половин година започнала да се чувства зле без всякакви видими причини – също така получила болки, температура, треска.

Поставили й диагноза “Пиелонефрит” и се лекувала амбулаторно. Но ето че пак получила пристъп, този път от другата страна. Става дума за двустранно смъкване на бъбреците – двустранна нефропатоза. А това нарушение е повлякло след себе си нарушено оттичане на урината и пристъп на остър пиелонефрит.

Причини за възникването на пиелонефрит.

Причините, провокиращи възникването на остър пиелонефрит, само на пръв поглед изглеждат основани на фактори, нямащи нищо общо един с друг. Ще посочим друг пример от медицинската практика. Момиче на 22 години постъпва на лечение в болницата с болки в кръста и периодично повишаване на температурата.

Освен това тя от 10-годишна страдала от захарен диабет и била на инсулинотерапия. Особеното тук е, че всички опити да нормализира нивото на захарта в кръвта си, независимо от максималните дози инсулин, оставали безуспешни. А причината се криела в малка раничка на главата.

Инфекцията от нагноилата фурункула довела до гнойно увреждане на бъбреците. Наложило се да направят спешна операция на момичето и ликвидирали три огнища на възпаление. Бъбреците се запазили, а момичето продължило да лекува захарния си диабет.

Ако съпоставим нещата, те изглеждат така: тежък гноен процес, операция и малка раничка – ето каква е цената на инфекцията от едно нищожно увреждане. По този начин може да възникне гнойно възпаление на бъбреците по какви ли не причини.

Коварните симптоми на пиелонефрит са сходни с тези при всички възпалителни заболявания.

“Фигурин

Острият пиелонефрит рядко се среща като самостоятелно заболяване. В повечето случаи (84 на сто) той се развива поради нарушения в пикочната система, които предизвикват нарушаване оттичането на урината.

Може да възникне и вследствие аденом на простатната жлеза, бъбречнокаменна болест, бъбречни колики, както и при усложнения от редица инфекциозни заболявания – грип, възпаление на белите дробове и други органи. И не на последно място, острият пиелонефрит може да бъде предизвикан от хронични възпалителни нарушения в женската полова сфера, както и от захарен диабет.

Основните признаци и симптоми на пиелонефрит са температура, треска, болки в кръста и интоксикация.

Налице е също слабост, изсъхване в устата, прилошаване, повръщане, липса на апетит. Както виждате, това са признаци, характерни за всяко едно възпаление.

При децата и възрастните острият пиелонефрит най-често протича под маската на други заболявания, затова и диагностиката е по-трудна. А последствията от тежка гнойна деструктивна форма изискват спешна оперативна намеса.

В редица случаи заболяването може да добие хроничен характер и бъбречната тъкан да започне да се “сгърчва”.

Когато агресивният възбудител действа на фона на нарушено оттичане на урина, увреждането на бъбречната тъкан е неизбежно. Затова е много важна ролята на съвременната диагностика, която не представлява никаква трудност. Обикновено се правят изследвания на кръвта, урината и на състоянието на пикочните пътища. Използва се ултразвук и рентген.

При липса на лечение на пиелонефрита се развиват гнойни процеси.

Често страдащите от пиелонефрит правят опити да се лекуват самостоятелно и пробват да спрат болестния процес, като си позволяват например да пият антибиотици и таблетки за сваляне на температурата. За съжаление, острият пиелонефрит не търпи самолечение.

При липса на истинско лечение се развиват гнойни процеси, абцес на бъбреците. Състоянието им се влошава, температурата рязко скача, например от 36 градуса сутринта до 41 градуса вечерта. Това неминуемо води до хроничен характер на болестта и предизвиква много сериозни усложнения.

Дайте мнение и Вие тук!

Такива, при които трябва да се спасяват не бъбреците на болния, а животът му. Само квалифициран специалист може бързо да локализира и спре възпалителния процес и да избави страдащия от операцията.

В медицинската практика има много такива случаи – в болницата постъпват хора с остри възпаления, които дълго време не са предприели никакво лечение или са се занимавали със самолечение. Ако болните не постъпват така, съвременната медицина е напълно в състояние да им помогне – могат да се запазят и бъбреците, и животът им, а може и въобще да не се стигне до операция.

Изводът при пиелонефрит е ясен – обръщайте се навреме към специалистите.

Пиелонефритът не позволява да се нормализира нивото на захарта в кръвта на диабетиците.

Най-тежко е положението при болни със захарен диабет. Ако пиелонефритът не се лекува, при тях не може да се намали нивото на захарта в кръвта и урината. Именно затова точно диабетоболните трябва да бъдат с най-изострено внимание и периодично да си правят изследване на урината.

След като лекарят разбере какви бактерии има в организма и какви лекарства могат да им въздействат, може да предотврати възникването на остър пиелонефрит. За профилактика на пиелонефрита е необходимо преди всичко да се лекуват урологичните заболявания.

Например човек с камъни в бъбреците се е справил веднъж завинаги с тях и забравя да ходи на прегледи. Обаче е рано да се успокоява, трябва редовно да се преглежда. Да не се оставят без внимание и хроничните заболявания. Излишно е да споменаваме задължителното лечение на гинекологичните болести, особено инфекциозните, предаващи се по полов път като хламидиазата.

И не на последно място, ходете по-често при стоматолога си – вече споменахме колко коварен е кариесът.

Вижте все пак билки и линкове за лечението на пиелонефрит ТУК:

https://www.lekar.bg/2007/07/21/%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B8%D1%82/

Първоначално публикувано на:19.08.2008 @ 1:41

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Панцеф

Панцеф (цефиксим): антибиотик за опасни инфекции

Начини на приложение и рискове при употреба на панцеф (цефиксим). Антибиотик при гонорея (трипер). При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *