Ракът на дебелото черво може да се избегне чрез приема на аспирин

Как аспиринът пречи за появата на рак на дебелото черво. Научен материал по информация от университета в Единбург.

Въпреки че мненията относно това вреди или помага аспиринът са разнопосочни, научно доказано е, че ежедевният прием на малки дози от медикамента предотвратява развитието на полипите, които са основна причина за появата на рак на дебелото черво.

По този начин употребата на аспирин може да се окаже решаваща за редица хора, които са изложени на риска от развитие на болестта.

Всяка година над 1,2 милиона души са повалени от рак на дебелото черво. Около 63 хиляди от тях умират в следствие на усложнения. Това кара мнозина учени да насочат усилията си изцяло в посока на откриване на такива средства, които ще намалят броя на хората, които развиват заболяването.

Досега аспириът се смяташе за успешен продукт за превенция на сърдечни заболявания, но според последните проучвания редовният прием на малки дози от него не само че предпазва от рак на дебелото черво, но и намалява възможността за развитие на рак на стомаха с 40 %.

Демир бозан за безсъние

Според последните проучвания на изследователи от университета в Единбург, в които участие са взели 2800 онкоболни пациенти и 3000 здрави доброволци, за период от 2 години при всекидневен прием на аспирин рискът от развитие на заболяването намалява с 19 %.

Ако приемът продължи за време от 3 до 5 години този процент скача на 24, а след повече от 5 години, опасността от развитие на рак на дебелото черво намалява с цели 31 %.

Дозата, която е достатъчна, за да бъдат налице тези резултати, не е голяма. Става дума за 75 милиграма аспирин дневно. За сравнение може да се даде, че същото количество от медикамента се препоръчва и на пациенти със сърдечно-съдови проблеми.

Добре е обаче да не се прекалява и злоупотребява с приема на аспирин, въпреки че той е превантивно средство срещу редица заболявания. Както почти всеки друг фармацевтичен продукт, така и апсиринът не е абсолютно безопасен, когато препоръчителният дневен прием се надвиши. При често предозиране и пренебрегване на лекарските препоръки се наблюдава появата на редица нежелани странични ефекти.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *