слаба струя на урината жени
слабо налягане при уриниране

Проблеми с уринирането. Слаба струя при жени

Най-честите оплаквания са болка при уриниране, често уриниране и задържане на урина (невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур).

При такива проблеми обикновено се налага медицинска помощ и дори хирургическа намеса, но в много случаи самoлечението с натурални средства може да подпомогне назначената от лекар терапия.

Повечето хора уринират 4-6 пъти на ден, в зависимост от приетото количество течности и от степента на активност. Проблемът с честото уриниране може да се дължи:

⊗ на прекомерно оводняване на организма,
⊗ на инфекция на отделителната система,
⊗ на камъни в пикочния мехур,
⊗ на уголемена простатна жлеза и невъзможност да се контролира уриноотделянето (инконтиненция) ,
⊗ на диабет
⊗ или тревожни разстройства.

По време на уриниране понякога се появява пареща или изгаряща болка поради инфекция на отделителната система или друг възпалителен процес, вагинална гъбична инфекция (кандидоза), възпаление на пениса или камъни в бъбреците или в пикочния мехур.

Бавното изтичане на урината или слабата струя е често срещано явление при по-възрастните мъже, страдащи от увеличение на простатата. Този симптом може да се появи и при по-възрастни жени, вероятно поради слабост на мускулите в стената на пикочния мехур (детрузор).

Дайте мнение и Вие тук!

Задържането на урина най-често засяга мъжете в резултат на запушване (от камък или поради вродена анатомична аномалия) на изхода на пикочния мехур или на уретрата, фимоза или уголемена простата.

Проблемът понякога се наблюдава и при жените по време на бременността или при миома, тъй като и при двете може да се стигне до притискане на уретрата. Нарушения на процеса на уриниране възникват и при хронично заболяване на нервната система като например множествена склероза.

ПРОФИЛАКТИКА

  1. Пийте много вода. Избягвайте напитки с кофеин, поради диуретичното им действие.
  2. Хранете се здравословно с храни, богати на флавоноиди, цинк, селен, растителни хормони и витамин А, С и Е. Те са полезни при инфекции, поддържат мускулите, нервите и други тъкани в добро състояние и намаляват риска от миома и увеличаване на простатата.
  3. Консумирайте храни, богати на фибри, за да предотвратите запека, при който се стига до притискане на пикочния мехур.
  4. Освободете се от излишните килограми, тъй като натрупването на мазнини в поясната област води до натиск върху пикочния мехур.
  5. Редовно изпразвайте пикочния си мехур, за да се предпазите от развитието на инфекции при застой на урината.
  6. За да избегнете тревожните разстройства, прилагайте техники за справяне със стреса като йога, дихателни упражнения и релаксация.
  7. Жените трябва да се занимават с упражнения за тазовата и коремна мускулатура за укрепване на мускулите, поддържащи отделителните и репродуктивните органи.
  8. Не пушете или намалете цигарите, тъй като кадмият в цигарения дим се натрупва в бъбреците и способства за образуването на камъни. Пушенето е и основен рисков фактор за някои видове рак на пикочния мехур.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *