Прилошаване при пътуване. Кое хапче е добро? Хомеопатия, акупресура

Някои хора страдат от гадене и/или прилошаване по време на пътуване с автомобил, кораб, влак или самолет.

Това състояние се среща по-често при децата, чийто вестибуларен апарат е по-чувствителен в сравнение с този на възрастните, нос годините проблемът обикновено отшумява.Прилошаването при пътуване се появява, когато движението повлиява органа на равновесието (полуокръжните канали във вътрешното ухо).

За разлика от очите, които се приспособяват към движението, ушите (и вестибуларният апарат) не успяват. В най-леката си форма състоянието предизвиква лек дискомфорт или главоболие; по-тежките случаи са свързани с гадене, потене и повръщане, които продължават до края на пътуването. Задушната обстановка, пълният стомах, както и видът или миризмата на храна влошават положението.

ПРОФИЛАКТИКА

Не се препоръчва обилно хранене преди пътуване. Изберете предната седалка в колата, място над крилото на самолета и в средата на кораба. Поемайте свеж въздух (например отворете прозореца на колата). Гледайте пътя пред себе си или хоризонта. Избягвайте четенето или друга дейност, която изисква концентрация върху близки предмети. Стойте далеч от пушачи, тъй като от дима може да ви се догади. Ако детето ви е предразположено към прилошаване от пътуване, не разговаряйте с него на тази тема, за да не влошите положението.

ЛЕЧЕНИЕ

Хомеопатия:

Вземете една доза от подходящо лекарство преди тръгване, а ако е необходимо, и по време на самото пътуване.

• Cocculus: при всички симптоми на прилошаване по време на пътуване.

• Tabacum: ако най-лекото движение предизвиква у вас силно гадене и повръщане, особено ако побледнявате и се потите обилно.

Акупресура

“Фигурин

За да облекчите гаденето и безпокойството, натиснете точка ПС 6 между сухожилията, на 2 пръста над свивката на китката от вътрешната страна. В някои аптеки се продават акупресурни гривни с такова действие.

Дайте мнение и Вие тук!

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

• Имате висока температура, световъртеж, силно главоболие или се чувствате отпаднали.

• Симптомите не отминават до 24 часа.

Незабавно потърсете лекар, ако:

• Имате силни болки в корема или гръдния кош.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Как разбираме, че имаме болен стомах? Кое примерно меню е добро за справяне с проблема. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.