пектин

Пектин: що е то? Всички ползи от пектина – ТУК!

Какво е пектин и защо е толкова важен за здравето. Откъде да си го набавяме. Продукти, които съдържат пектин. Свойства и действие на пектина. Може ли да навреди? Пектинова диета по дни (режим за седмица).

Още: Лесни и ефективни рецепти с пектин. Как да си направим сами пектин вкъщи (видео)
Пектин: същност, полезни и негативни ефекти, приложение. Всичко това може да се назове само с две думи – полизахарид и ентеросорбент. Това на практика означава, че го има в плодовете и сладостите с плодова съставка.
По-важно за нас е определението за пектин като за компонент с лечебен ефект – той свързва и извежда от организма всякакви токсини и отпадни продукти от метаболитните процеси, т.е. може да ни бъде надежден помощник за очистването на всички органи и системи.

Какво е? Видове пектини

Пектин – човечеството го разпознава едва от 200 години, макар той да си е бил “тук” винаги. И днес не всеки е наясно с чудодейното му влияние върху човешкото здраве. Той се прилага в хранителната промишленост като сгъстител и желиращ агент, при приготвянето на конфитюри и сладка, за да се постигне и стабилизира специфичната им консистенция. В състава на десертни продукти можем да го открием зад абревиатурата Е440. Съдържа се в големи количества в редица плодове и зеленчуци.

Пектинът има широко приложение и като лекарствен компонент. Вижте възможните му приложения в медицината:

  • Пектините имат радиозащитни свойства. Те се дължат на наличието в структурата им на карбоксилни групи, които свързват тежките метали. В комбинация с фитопрепарати пектините могат да имат лечебно действие при токсикози под външни въздействия.
  • Пектинът може да се използва като заместител на кръвната плазма и като кръвоспиращо средство. Използва се при хемофилия за усилване съсирващата функция на прилаганите лекарствени средства. Препарати с пектин могат успешно да предотвратяват кръвоизливи в стомаха, червата и белите дробове.
  • Пектинови препарати участват в комплексното лечение на полиартрит и костно-ставна туберкулоза.
  • Участва в специалните диети за хора, които са дълго време в контакт с вредни вещества. Това може да е успешна профилактика срещу професионални заболявания в химическата и военната промишленост, както и за други професии с подобни вредности.
  • Най-сетне, пектинът често е материал за изработването на лекарствени капсули и обвивки на таблетки.
Високо и ниско естерифициран пектин

Пазарът познава две основни разновидности пектин според технологията на производство и крайните качества на продукта.

Съдържание:

Високо естерифицираните пектини (HM) заемат 70% от пазара и се използват активно в сладкарската промишленост. Освен специфичните ползи, заради които се използва при направата на всякакви сладка, конфитюри, пастили и плодови бонбони, този пектин подобрява липидния баланс и този на кръвната захар, съдейства за усвояване на витамини и минерали, оптимизира състоянието на лигавиците в стомашно-чревния тракт и чревната перисталтика.

Ниско естерифицираните пектини (LM) са по-сложен и скъп като производство продукт. Те имат способността да се свързват активно с токсини и молекули на тежки метали и да ги извеждат от организма. Заедно с тях обаче организмът губи и приетите с храната полезни компоненти като желязо, мед, цинк и калций. По тази причина LM се прилагат ограничено и при специален режим, препоръчван от специалисти най-често в рамките на комплексни лечебни програми.

Още по темата ТУК: Как се приема ябълков пектин за отслабване и пречистване? Мнения за видовете пектин на таблетки и прах. Странични ефекти и вреди.

Други видове

Друга класификация определя коментирания пектин като разтворим или неразтворим; последният е всъщност комбинация от пектин и целулоза, протопектин. Неразтворимият протопектин се съдържа в незрели плодове, зеленчуци и кореноплоди. При узряване или в процеса на варене, готвене протопектинът се трансформира в познатия ни банален пектин.

Още веднъж за полезните му ефекти: действа антимикробно и противовъзпалително; добро профилактично средство за защита в токсична среда; защитава лигавиците на стомашно-чревния тракт от действието на агресивни сокове, забавя всмукването в тракта на мазнини и глюкоза; извежда от организма токсини, алергени, възпалителни компоненти; доказано кръвоспиращо средство.

Пенктинът може да бъде квалифициран и в зависимост от плодовете и зеленчуците, от които се добива – например ябълков, цитрусов и пр.

Плодове, от които се произвежда

Пектинът се съдържа в различни количества във всички плодове и зеленчуци, даже във водораслите: той е неотменен компонент в структурата на растителната клетка. Специалистите по хранене и диететика препоръчват да се зареждаме с пектин именно от растителните храни, не толкова от промишления продукт – освен в определени случаи.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-богати на пектин са цитрусовите плодове, ябълките и крушите. Любопитно е, че печената ябълка съдържа по-висок процент от същата ябълка, в прясно състояние.

Добро съдържание на пектин има в дюлята, сливата, кайсията, прасковата, райската ябълка, нектарините, вишните, черешите, касиса, ягодите и малините, в банана, френското грозде, боровинката, във фурмите и сушените смокини.

Шампиони на пектина сред зеленчуците и кореноплодите са червеното цвекло, морковите, ряпичките и грахът, чушките, зелето, тиквата, тиквичките и патладжанът.

Любопитното е, че го има и на неподозирани за лаиците места като слънчогледовата пита, кутийките на памучното растение, в тютюна и чая.

Как да си го направим сами у дома
пектин
Не е трудно да си сварим пектин вкъщи

За приготвянето на пектин в домашни условия ще ни трябват килограм здрави, добре узрели ябълки и 120 мл вода. Ябълките се измиват,подсушават се с кърпа и всяка се нарязва на 8-10 парчета, без да се бели. Не трябва да отстраняваме и семките. Така подготвените плодове слагаме в тенджера с дебело дъно, наливаме водата и поставяме на слаб огън за половин час. Плодовете се бъркат постоянно с дървена лъжица. След като плодовете се превърнат в пюре, дръпваме тенджерата да изстива. Изстудената маса прецеждаме през двойна марля в друг съд – това всъщност е нашият пектин, само че силно разреден с вода, в течна форма. Следващият етап се изпълнява във фурна – за 6 часа на температура 80-100 градуса. Целта е пектиновият разтвор да се изсуши, като за целта го изсипваме в широк, плитък съд. Другият начин за изпаряване е като продължим варенето, докато прецеденият ябълков продукт намали обема си 4 пъти. И в двата случая имаме домашно приготвен пектин, който можем да включим в лечебна диета или меню за отслабване, чрез директна консумация или като компонент от някаква кулинарна рецепта. Домашният пектин се съхранява на тъмно и прохладно. Ако го замразим, може да трае без да губи качествата си цяла година.

Как се ползва за отслабване?

Ниската калорийност на пектина е една от причините, поради които продуктът е така привлекателен за желаещите да отслабнат. В 100 г пектин има всичко на всичко 52 калории.

Коментираният пектин свързва и извежда от организма голямо количество липиди; намалява стойностите на холестерола, пречиства от токсини и шлаки, освобождава тъканите от молекулите на тежки метали. Потиска апетита, като по този начин се намалява потреблението на калории в рамките на денонощието. Стабилизира чревната микрофлора и оптимизира метаболитните процеси, спасява от процесите на задържане в чревния тракт.

Прием на пектин

Доказано е чрез наблюдения и експерименти, че приемът на 25 г чист пектин редуцира теглото с 300 грама. Точното следване на т.н. пектинова диета пък е в състояние да ви освободи от десетина излишни килограми само за седмица.

Принципно: въпросният пектин представлява като чист продукт разтворими фибри, най-често под формата на прах, пресовани таблетки или капсули. Най-добре е дневните потребности от пектин да се задоволяват чрез продуктите, които го съдържат, но това не винаги се получава. Затова може да се приема пектин и под формата на добавки; познат е приемът на ябълков или цитрусов пектин на прах. За ден е достатъчна доза от 1-2 чаени или една супена лъжица. Прахът се разбива в чаша сок или мляко.

Специалисти препоръчват да се правят почивки за приема на пектин: колкото дни го вземате, толкова почивате – преди отново да започнете приема на добавката.

Популярната диета с пектин

Пектиновата диета, която се споменава във форумите с тема отслабване, разчита предимно на “живия” пектин от ябълки, моркови и цвекло. Тя продължава една седмица и при стриктно спазване може да смъкне от гърба ви десет килограма. Вижте как се случва това чрез менюто за диетично хранене по дни:

  • Първи ден: закуска – три ябълки настъргани с малко лимонов сок и ядките на два ореха; обяд – салата от 150 г настъргани ябълки, зелен лук и магданоз, едно варено яйце; вичира – пет неголеми ябълки.
  • Втори ден: закуска – три настъргани средни ябълки и 100 г бял ориз, варен на пара – без сол и подправки; обяд – същите продукти, но ябълките задушени и смесени с ориза като топло блюдо; вечеря – 100 г варен ориз.
  • Трети ден: закуска – две ябълки и 100 г нискомаслена извара; обяд – ябълки и извара; ябълките се нарязват на сламки и се накисват във вода с лимон, а изварата се смесва с две чаени лъжички мед и ядките на два ореха – към това прибавяме ябълковите сламки; вечеря – 150 г обезмаслена извара.
  • Четвърти ден: закуска – настъргани три моркова и една ябълка; обяд – отново същото, с две чаени лъжички мед и сока на половин лимон; вечеря – четири средно големи ябълки, запечени с една лъжичка мед.
  • Пети ден: закуска – два моркова и една малка глава червено цвекло, сварени на парченца на пара или настъргани сурови; обяд – порция овесена каша, две варени яйца, една малка глава червено цвекло, сварено на пара или настъргано сурово; вечеря – сурови моркови в неограничено количество, настъргани и овкусени с малко мед.
  • Шести ден: повтаряме менюто от първия ден.
  • Седми ден: повтаряме менюто от втория ден.

Всяка вечер между 22 и 23 часа се изпива половин чаша вода със сока на половин лимон.

пектин
Доказано вталява и смъква холестерола!

Как да направим пектиновата диета максимално ефективна и полезна? Специалистите препоръчват по възможност всички зеленчуци да се ядат сурови. Трябва да се пие много вода и неподсладен билков чай; подходящи чайове се считат липов, от маточина и от лайка. В седмицата на диетата не се консумират сол и захар, нито алкохол. Пушачите по възможност да откажат за този срок цигарите.

Средното потребление на ябълки е килограм-килограм и половина дневно. Ако програмата на диетата позволява – яжте ги печени, без да ги подслаждате със захар или мед.

Пектин и ленено семе

Комбинирането на тези два продукта представлява разумен преход от разтворими към неразтворими фибри. Достатъчни са по една-две чаени лъжички от всеки от тях в чаша мляко; това е добър вариант за по-късно вечерно похапване. Двата компонента заедно с кисело-млечните бактерии балансират чревните функции, действат положително на липидната обмяна и кръвната захар и подготвят тялото за сутрешно лесно освобождаване от шлаки и токсини. Ако се приема сутрин, комбинацията търпи обогатяване с ядки, достатъчни са два-три ореха, с мед и канела. Към описания ефект се добавя тонизирането и нормализирането на артериалното налягане. Закуска от този вид поддържа задълго усещането за ситост, затова не изпитвате потребност от допълнително похапване. Освен пречистване – ефектът от действието на пектин+ленено семе е забавеното клетъчно стареене.

Рецептата с пектин, мед, орехи и канела

Точната рецепта за комбинацията от пектин+мед+орехи+ канела е на популярния професор Мермерски, но всеки би могъл да практикува собствен обогатен вариант. Ето как изглежда оригиналът:

  • В кофичка кисело мляко 2% се разбъркват хубаво чаена лъжичка пектин на прах, супена лъжица мед и половин чаена лъжичка канела. Сместа трябва да престои поне един час, за да може пектинът да се разтвори добре. Преди консумация с прибавят ядките на два-три ореха счукани, и 20 капки клеева тинктура. Това е рецептата за вашата вечеря – ако издържите цесец, ще смъкнете десетина килограма и ще почувствате оздравителния ефект от пречистването на организма. Останалите хранения трябва да са с варени и печени нетлъсти меса, плодове и зеленчуци (zdrave.ws).

Химични и биологични свойства, ползи, действие

При попаданeто на пектин в организма той незабавно реализира уникалните си качества, обобщено назовавани като нормализация на метаболитните процеси. Пектинът понижава стойностите на холестерола, подобрява периферното кръвообращение и перисталтиката на червата. Най-вжното му биологично свойство е участието в детоксикацията на организма: той свързва и извежда от тялото молекули на тежки метали, пестициди, радиоактивни елементи и прочие вредни компоненти.

Тези положителни ефекти са причина за използването на пектин във фармацевтичната промишленост. Той е компонент в лечебни продукти за стомашно-чревния тракт; може да упражнява меко обезболяващо и противовъзпалително действие при язва и гастрит. По-подробно ползите от пектина ще разгледаме сега.

При запек с мед. Против хемороиди
пектин
Ябълките са основна суровина за производство на пектин

Пектинът е отлично средство за предотвратяване на запек. Като представител на разтворимите фибри той е известен с това, че попадайки в дебелото черво се усвоява от полезната микрофлора – този процес е съпроводен с оводняване и увеличаване обема на чревното съдържимо. Същевременно се активира чревната перисталтика; така са налице условията за бързо освобождаване на шлаки и се предотвратява хроничната констипация. Още по-добре е, ако приемът на пектин се съчетае с мед. Медът по принцип действа като слабително, а в комбинация с пектин не само улеснява приема и го прави по-приятно занимание, но и ускорява дефекацията. Редовното освобождаване на чревния тракт е едно от условията за избягване на неприятните хемороиди. При вече проявен проблем – този начин на хранене улеснява изхожданията и редуцира болезнените епизоди.

За ставите с глюкозамин и хондропротектор

Способността на пектина да чисти организма от токсини вече ни насочва към ползата му за здравето на ставите: добре знаем, че проблемите с тях са свързани със стареенето на клетките поради оксидативен стрес, токсични въздействия, влошено клетъчно хранене. Редовният прием на пектин би следвало да забави проявите на дегенеративни промени, т.е. да се отрази позитивно на състоянието на ставите. Доказано е също, че при приема на продукти с хондропротектори/глюкозамини, паралелният прием на пектин удължава полезното действие на терапевтичните агенти. Въпросът е как точно да се съчетаят тези въздействия – за правилното прилагане на всяка цена трябва да се консултираме със специалист.

При газове, гастрит, язва и колит

В медицината пектинът се използва за изготвянето на физиологично активни вещества, които имат полезни за здравето действия. На практика храносмилателната система не усвоява тези разтворими фибри. Преминавайки заедно с други продукти по чревното трасе, пектинът буквално всмуква и обира вредните вещества и холестерола и бързо ги извежда от организма. Същевременно пектинът оптимизира състава на чревната микрофлора и оказва умерено противовъзпалително въздействие върху лигавицата на стомаха и червата. Един от доказаните ефекти при прием на пектин е активирането на чревната перисталтика.

Той е способен да образува специфичен филм, предпазващ слаби места в лигавицата – при язва, гастрит – от киселинни агресивни въздействия. Всичко това позволява в стомашно-чревния тракт да се създадат условия за микробиоценоза – размножаване на полезните микроорганизми. Чрез тези свои качества пектинът е незаменима част от терапевтичното хранене при заболявания на тракта.

За жлъчка, черен дроб, детоксикация

Вече споменахме за способността на пектина да свързва и извежда от организма йони и молекули на тежки метали и радиоактивни вещества. Тази негова способност има изключително важен ефект върху функциите на черния дроб. На практика това е разтоварване от специфичните чернодробни функции: ако работата на черния дроб е да чисти организма от токсини, работата на пектина е да свършва част от нея предварително. Приемът на пектин по правилна и здравословна схема не позволява натрупването на токсини в организма и това се отразява на състоянието му като цялост.

Здравето на черния дроб се подобрява и поради способността на пектина да понижава съдържанието на лош холестерол в кръвта. Пектиновите фибри всмукват в червата отработените жлъчни сокове, като по този начин отпадните продукти от функционирането на черния дроб и жлъчката се елиминират. Пектинът е подходящ продукт за оптимизиране на жлъчните функции, профилактира образуването на жлъчни камъни.

При диабет. За сваляне на холестерол

Балансирането на кръвната захар е друг полезен ефект на храненето с включен пектин. Известно е, че пектинът забавя усвояването на мазнини и въглехидрати. Забавеното усвояване на въглехидрати на практика означава оптимална формула на трансформирането им в енергия и поддържане на устойчиви показатели на глюкозата. Така се избягва рязкото им повишаване след прием на т.н. бързи въглехидрати, като отпада необходимостта от свръхпродукция на инсулин и пренатоварване на панкреаса.

Понижаването на глюкозата, както и на холестерола и ефективният им контрол се дължат на способността на пектина да ги свързва – това произтича от качеството му на сорбент. Този натурален сорбент образува при пребиваването си в храносмилателната  система желеобразна субстанция, на която се дължи описаното редуциране на опасните компоненти и последващото им негативно въздействие върху здравето. Понижаването на холестерола при редовен прием на пектин може да достигне до 18%.

При атеросклероза. За сърдечни заболявания и анемия

Понижаването на холестерола се отразява и в състоянието на съдовата система. Намалява рискът от склеротични изменения – втвърдяване на кръвоносните съдове, запушването им с холестеринови плаки. Резултатът е съхраняване на еластичността и пропускливостта им, подобрено кръвообращение – включително периферно. По-малко рискове за здравето на сърцето. Освен това пектинът се използва като заместител на кръвната плазма при лечение на хемофилици, като средство за ускоряване съсирването и предотвратяването на кръвоизливи. Системните вътрешни кръвоизливи могат да са причина за анемични състояния; предотвратяването на подобни кръвоизливи или редуцирането им подлежи на контрол, а пектинът е съставна част от подобни контролни програми.

При нормално функциониране на стомашно чревния тракт е по-малка вероятността да се развие анемия поради лошо усвояване на микроелементи и витамини, С, А или от В-групата.

За мозъка

Подобрявайки кондицията на кръвоносните съдове, пектинът върши  работа и като средство за профилактика срещу мозъчни нарушения. Той може да има принос в храненето на мозъка с кислород – при оптимизирано кръвообращение; намалява и рискът от усложнения и фатални епизоди като мозъчен инсулт.

При бременност и кърмене

Пектинът спокойно може да се включва в менюто при бременност и кърмене. По-естествено е да се разчита на пектин в натура – т.е. да се наблегне на естествените източници като ябълки, моркови, цитрусови плодове. Редовното присъствие на този компонент в храненето ще намали опасността от неприятни състояния като констипация, често срещано при бъдещите майки. Освен това плодовият пектин съдейства за балансиране стойностите на холестерола и кръвната захар, на артериалното налягане. Ако по някаква причина се налага прием на чист продукт под формата на прах, таблетки или капсули, то това може да става само след консултация с лекар и при спазване на схемите за прием в съответната потребителска група.

За бодибилдинг и фитнес

При активно спортуващи и “абонати” на фитнес залите пектинът е един от редовно употребяваните продукти. Споменахме основните ефекти от въздействието му, които имат отношение към метаболитните процеси: оптимизиране, контрол върху апетита, балансирано усвояване на въглехидрати и насочване на приетите калории към енергиен разход, освобождаване от токсини и шлаки чрез активирана чревна перисталтика и скоростно извеждане на вредните продукти от организма. При занимаващите се с фитнес и боди билдинг е по-честа практика приемът на чист пектин – прах, таблетки или капсули. Специалистите по хранене в такива случаи съветват определеното индивидуално дневно количество да се приема редовно, но да се правят и коментираните по-горе паузи. Прекалено дългото следване на пектинова диета с чист продукт може да наруши баланса на микроелементи и витамини в организма.

Против целулит

Храните с фибри винаги са препоръчвани като профилактично средство срещу образуването на целулит. По-специално за пектина е доказано, че оптимизира обменните процеси на клетъчно ниво, подобрява храненето на клетките и тонуса на клетъчните мембрани. Намалява рискът от застойни състояния, увеличено липидно натрупване и задържане на течности – условията при които подкожната тъкан развива характерните симптоми на целулит и това проличава в проблемните зони на тялото. Преминаването към здравословно хранене с акцент върху пектин-задържащи храни може да предотврати подобно развитие, а при наличен целулит да започне бавно да възстановя

По-подробно за най-ползвания ябълков пектин

Практически всички растения съдържат пектин, но в различна концентрация – промишлена стойност имат ябълките. В ябълките, грейпфрута, портокалите, кайсиите и сливите пектинът е най-много. Ясно е, че като суровина ябълките и цитрусите са най-подходящи. Пектин съдържа самата плодна тъкан, а също и кората.

Ябълката съдържа два вида фибри – неразтворими и разтворими. Фибрите са най-грубата част на растението; неразтворимите са порести влакна, подобни на гъба, които организмът не преработва. Попадайки в организма, тази “гъба” попива метаболитни отпадъци и токсини и ги изнася от организма. Неразтворимите фибри са средство за спасяване от констипация и добър детокс инструмент.

Пектинът в ябълките представя разтворимите фибри. При контакт с вода те се превръщат в гел, любима среда са полезната ни микрофлора. За полезните чревни бактерии ябълковият пектин е пребиотик – храна, която те поглъщат и преработват до полезни компоненти, контролиращи например холестерола и кръвната захар.

Каква всъщност е реалната полза от ябълковия пектин? Да споменем например факта, че пектинът блокира активността на фермента галактин 3, който освобождава злокачествени клетки от едно раково образувание и допуска преместването му в друга точка от тялото – т.е. пектинът може да ограничи образуването на метастази и да забави усложненията на онкологията. Останалите ефекти вече са коментирани тук: става дума за подобрените функции на стомашно-чревния тракт във всичките им аспекти, балансиране на кръвната захар, намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания при снижаването на хорестерола. Пектинът – в частност ябълков, регулира артериалното налягане и намалява риска от рак на дебелото черво. Подпомага отслабването и очистването на организма от шлаки и токсини – нещо, което проличава по положителната промяна на кожата, изчистване на всякакви обриви, пъпки и папиломи – свидетелства за замърсяването на тъканите.

 Пектин на прах за пиене

При някои заболявания комплексната терапия може да включи  лечебно хранене с участието на пектин на прах, обикновено по-достъпния ябълков. Това е за хора с атеросклероза, висок холестерол, повишен риск от инфаркт и инсулт, заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробни и жлъчни заболявания, затлъстяване, при необходимост от детокс. Достатъчен е дневен прием от 1-2 чаени лъжици. Приемането в чист вид е неприятно, затова трябва дозата пектин да се смеси с мед, мляко, сок. Най-добре е да се изпълнява рецептата на професор Мермерски – кофичка кисело мляко с дозата пектин, мед, половин лъжичка канела и 2-3 орехови ядки. За укрепване на имунната система добавяме 20-30 капки клеева тинктура. След смесването трябва да се изчака около половин час, за да може пектинът да “живне” в млечната среда.

Ако този вариант е вашият избор, направете сместа от вечерта и я оставете в хладилника за закуска на другия ден.

Пектин на таблетки

Ясно е, че таблетките дават възможност за достъп до пектин в концентрирана форма. Лекарственият пазар предлага такива продукти, има добър избор на достъпни цени. Съдържанието на пектин в тази форма е почти стопроцентово: например в таблетка от 500 мг пектинът е 445-450 мг. При заболяванията, които вече споменахме, лекуващият може да препоръча интензивна програма с пектин от порядъка на 2-3 приема дневно по три таблетки. Формата позволява пектинът да се приема без приготовленията, неизбежни за праховия вариант. Таблетките се поглъщат с чаша вода половин час преди хранене.

Още за ябълковия пектин

Всичко казано дотук за ябълковия пектин е свидетелство за безкрайните му ползи, но само ако се приема правилно. Така например балансиращата му функция за стомашно-чревния тракт може да нормализира неговите функции както при констипация, така и при хронични диарии. Не бива да се забравя обаче, че при програми с пектин трябва да се пият много течности. Ако това правило се пренебрегва, хроничният запек може да се усложни още повече.

Още нещо за ябълковия пектин в чиста форма – прах или таблетки. Приемът по този начин улеснява насищането на организма с полезния компонент, без да е необходимо да се изядат например два килограма ябълки: този е натуралният еквивалент на 5 г чист пектин.

Цена и употреба на различни продукти на БГ-пазара

Набавянето на чист пектин не е трудно – има разнообразни предложения на прах, таблетки и капсули. Цените не са особено високи, но разбира се зависят от качеството на продукта, марката на производителя, роден или вносен е продуктът и пр. При избора на продукт е добре да има мнение на специалист; някои продукти комбинират пектин с други съставки на здравословното хранене.

Дайте мнение и Вие тук!
Аква пектин

Аква пектин е качествена форма – медицински пектин, високо естерифициран, свръх усвояем и в течна форма. Създателите на този български продукт поясняват, че чрез двойна осмоза течният пектин е приведен във вид, който позволява незабавно включване в жизнените функции на организма. Няма нужда от предварителна подготовка, изчакване пектинът да се свърже с водните молекуми – както е при сухите варианти. В бутилчица от 330 мл се съдържат 3 г чист ябълков пектин, гарантирано от производителите. Според техния анонс тук потребителят е предпазен от риска ябълковият пектин да е смесен с цитрусов, който се оказва 8 пъти по-евтин.

Цената на 6 бутилчици течен аква пектин за седмична детокс програма е 19 лв. Това е минималното количество, чието потребление – една бутилчица дневно, ще постигне осезаем ефект. По-добре е дори да се работи с едномесечния пакет от 24 бутилки за 69 лв.

Течен български пектин

Още един продукт от типа “течен пектин” е на рекламирния продукт с канела от biowater.bg. Съдържанието на активна маса в 330 мл висококачествен разтвор е 3.3 г, цената за бутилка е 2.40 лв. Анонсите за течен пектин и аква пектин са поразяващо сходни, така че е възможно да става дума за една и съща разработка на български учени с приложен характер (сравнете Тук и Тук).

Слим пектин

Слим пектин е комбинация от пектин и органичен мед, препоръчвана при програми за редукция на теглото.  Съчетаването на двете съставки постига всички полезни ефекти на продуктите, като акцентът е върху контрола на апетита и бързото разграждане на мазнините, подобряването на липидния обмен. Една стандартна опаковка за 15 дни съдържа 15 дози пектин и 15 – мед. Половин час преди хранене се приема смес от по една дозичка от двата вида; сместа се разтваря в 50 мл вода, сок или мляко. За да се разтвори пектинът напълно, трябва да се изчакат 7-10 минути.

Комбинацията пектин+мед е препоръчвана от различни източници като работещ вариант за отслабване. В конкретния случай потребителят е улеснен, като се приготвени точни дози за пълноценен прием.

Цената на един пакет за 15 дни е 54 лв, поръчва се директно от Slim Pectin. При покупка на по-големи количества има отстъпки.

Пектинулин – пектин с инулин от цикория

Пектинулинът е съчетание от пектин и цикориев инулин. Препоръчва с основно за оптимизиране функциите на стомашно-чревния тракт и подобряване на перисталтиката. Подобрява здравината и еластичността на кръвоносните съдове, което означава пълноценно снабдяване на тъкани и органи с кръв. С помощта на тази смес организмът се очиства от натрупани токсини и отпадни продукти от обменните процеси.

Комбинацията е известна под формата на прах, от който се приема еднократно по две чаени лъжички, разтворен в 20 мл вода. По-често пектинулинът е предпочитан под формата на таблетки – приемът е улеснен. Вземат се три пъти дневно по три таблетки – 30 минути преди хранене, с много вода. Една опаковка таблетки пектинулин на Химакс фарма – 60 броя по 500 мг, струва 3.50 до 4 лв. Количеството е достатъчно за една седмица.

Пектин Херб

Пектин херб е билков продукт под формата на таблетки от 500 мг. Препоръчва се като допълваща терапия при повишен холестерол. Съдържанието на ябълков пектин в едно хапче е 330 мг. Очакваните ефекти са познатите, свързани с балансиране на метаболизма и оптимално функциониране на чревния тракт, черния дроб и жлъчката. Приема се половин час преди хранене; за дозата е необходима консултация със специалист, но обикновено е 2-3 таблетки за прием. Препоръчва се прием в продължение на два месеца за стабилно подобряване на лекуваните отклонения.

Цената на една опаковка пектин херб (Herbd medica) е 7 лв за 100 таблетки.

Пектиназа

Принципно – пектиназа е ензим, който помага за разграждането на пектина. В хранителни добавки се влага заедно с други подобни съставки – ензими,от типа на амилаза, протеаза, фитаза и пр. с цел пълноценното им усвояване по предназначение. Участва в “разглобяването” на пектина до прости захари, като подобрява асимилацията на хранителни компоненти чрез специфично размекване тъканите в хранителните продукти. Пектиназата всъщност съдейства за оптимизиране работата на храносмилателната система и насърчава растежа на полезната микрофлора в червата.

Често този ензим присъства в композицията на хранителни добавки, препоръчвани в програми за редукция на теглото.

Концентрат от пектин на капсули

Няколко авторитетни фирми за хранителни добавки предлагат на нашия пазар капсули с пектинов концентрат. Това е още една форма за внасяне в организма на полезния продукт. Суперконцентратът на Revita например е препоръчван като естествен детокс продукт при затлъстяване и високи нива на холестерол и кръвна захар. Капсулите с пектин са представяни като най-концентрирания вариант на този вид разтворими фибри. Любопитното е, че всяка капсула представлява балансирано съчетание от разтворими и неразтворими ябълкови фибри в чист вид. Достигайки червата, капсулата освобождава съдържанието си и пектинът се включва в очистването на организма от шлаки и токсини на фона на ускорена перисталтика.

Качествени пектинови капсули могат да се намерят по 26-27 лв за опаковка от 90. Вземат се само веднъж дневно – една, по вр

Цитрусов пектин

Основни промишлени източници на пектин, т.е. суровина за производството на чист пектин са ябълките и корите на цитрусовите плодове. Заблуда е вярването, че ябълките са най-добрият вариант като съдържащи най-висок процент пектин. На практика такъв благодатен източник са корите от грейпфрут, портокал и лимон и тъкмо от тях се произвежда 70% от всичкия пектин. Счита се все пак, че ябълковият е по-добрият вариант за директен прием по описаните по-горе начини. Малки количества пектин се произвежда също от захарно цвекло.

Цитрусовият пектин също е компонент в хранителната промишленост, както и ябълковият. Под името Е440 компонентът е одобрен за използване като сгъстител и стабилизатор, като желиращо средство. В тези случаи се използва свойството на пектина да образува пастообразен гел при наличието на йони от захар, киселина или калций. Външно цитрусовият пектин се отличава от ябълковия по това, че е по-светъл, докато ябълковият е кафеникав. Специалистите по хранене препоръчват този вид пектин като по-добрия вариант за приготвяне на варени сладка, конфитюри и кисели. Цитрусовият пектин позволява по-кратка термична обработка на плодовете и съхраняване на полезните им свойства, а сгъстяването и желирането са негова работа, без да се налага дълго изваряване.

Същевременно цитрусовият пектин може като ябълковия да се използва за профилактика и лечение на вече коментираните заболявания. Добър вариант е за противоракова профилактика. От една до три чаени лъжички дневно – приети разтворени в сок или вода, намаляват риска от рак на дебелото черво.

Пектин на гранули с витамини

Марката “Витанеа”, известна на първо място с продуктите си от арония, предлага и гранулиран цитрусов пектин с добавени витамини А,D,E,B1,B2,B6 и С. Продуктът е предназначен за профилактика и лечебно хранене при атеросклероза, за детокс и намаляване на опасността от стомашно-чревни болести, за укрепване на имунната система. Приемът е от 5 до 15 г дневно общо, като дозата се уточнява със специалист според индивидуалните особености на потребителя. Най-често се вземат две чаени лъжички на прием – 5 г; смесват се с чаша мляко или плодов сок без захар и след 30 минути сместа се консумира. Приемът е половин час преди закуска или един час след вечеря.

Цената на една опаковка от 90 г е осем лева.

Добавката пектин Е440 като стабилизатор

Е440 е официално призната в международен план хранителна добавка, използвана като стабилизатор в хранителни продукти: тя сгъстява различни хранителни смеси, желира ги, съхранява определено съдържание на влага в тях.

 

Използва се при производството на различни видове бонбони, желета и пастили, плодови плънки на сладкиши, в млечни продукти, десерти, сладоледи, кулинарни масла, майонези и сосове, кетчуп, в диетичното и детското хранене. Ценена е във фармацевтичната промишленост – за лекарствени капсули и обвивки на таблетки.

Вложена в различни храни, добавката Е440 реализира всички полезни ефекти на пектина. В световен план добавката е с годишна продукция от 40 000 тона. Ябълковият пектин е предпочитан в сладкарството, а цитрусовият – в производството на млечни продукти и в козметичната индустрия.

На фона на всички ползи от пектина не бива да се пропуска предупреждението, че е възможно при отделни хора той да провокира алергични реакции.

Ябълков оцет и пектин на таблетки

Ябълковият оцет е продукт с доста ценни качества и неслучайно е прилаган при програми за редукция на теглото и в лечебното хранене. В най-общ план – помага при повишен холестерол и високо кръвно налягане. Съчетан с пектин в специални таблетки, той може успешно да подпомага отслабването и подобряването на метаболизма. Таблетките оцет+пектин съдържан пектин и екстракт от ябълков оцет, сорбитол, магнезиев стеарат, малтодекстрин. Една такава таблетка се приема половин час преди хранене, до пет пъти дневно. Препоръчва се и за очистване на организма, поддържане на кожата, срещу настинки и възпалено гърло, при ставни болки и скованост.

Продуктът не е подходящ при остър гастрит и язва. Ако приемът причинява активно газообразуване, таблетката може да се взема по време на хранене.

Цената за опаковка от 100 таблетки на Хелти е към 7.50 лв.

Пектин с витамин С на таблетки на Биомеда и Елдер

Продуктът на Биомеда от Елдер груп е обогатен с витамин С; всяка таблетка съдържа 250 мг ябълков пектин и 30 мг витамин. Добавеният витамин усилва очистващото действие на пектина при риск от натрупване на тежки метали и токсини. Този вариант е препоръчителен при работа в агресивна химически среда. Приемат се по 1-2 таблетки два или три пъти дневно. Ако потребителят е изложен на големи физически натоварвания, приемът може да се увеличи до 12 таблетки дневно. Опаковка от 90 таблетки на този продукт струва пет лева.

Използване на пектин в кухнята и рецепти

Пектинът – този природен захарид, е изключително популярен в много домакинства. Стабилизаторът Е440 не е запазена територия за хранителната индустрия – с пектин могат да се приготвят много домашни сладка и десерти. Използването му помага в приготвянето на храни за по-малко време и при съхраняване на повече качества от суровините. Всъщност неугледното прахче си е незаменимо за добрата домашна кухня. Сладката с пектин имат идеална консистенция, мармаладите се сгъстяват без проблеми и са като “купешки” –  нежни, прозрачни и много вкусни.

Рецепта за сладко от ягоди с пектин

За една доза ни трябват килограм ягоди, половин килограм захар и 10-15 г пектин. Може да обогатим аромата с две супени лъжици пресен ментов лист.

Ягодите се изчистват и измиват, нарязват се на парченца и се сипват в тенджера. Смесваме пектина с две супени лъжици захар и сипваме сместа в съда с ягодите. Кипваме на огъня, добавяме останалата захар, разбъркваме внимателно и отново кипваме. Варим три минути, сипваме ментовите листа и дръпваме от огъня. След 7-8 минути обираме пяната и насипваме в сухи, затоплени буркани. Затваряме и обръщаме върху капачката.

Сладко от боровинки

За него е необходимо да си набавим килограм боровинки, половин килограм захар, 200 г пудра захар, 3 г лимонтозу и 40 г пектин. Боровинките се изчистват и измиват внимателно, изцеждат се и се насипват в плитка, широка тенджера. Слагат се да заврат с 3-4 супени лъжици вода. Оставяме да се варят леко за 5-6 минути. В това време смесваме пудрата захар с пектина в отделен сух съд. Малко по малко насипваме сухата смес при боровинките, като не спираме да бъркаме – десетина минути. Обираме внимателно пяната, която се образува. Следващата стъпка е да добавим постепенно основната доза захар. Довяме на малки порции, така че варенето да не се прекъсва. Когато всичката захар се стопи, сипваме и лимонената киселина и оставяме сладкото да поври още пет минути. Едва тогава снемаме от огъня.

Подготовката на бурканите за това сладко е традиционна: те трябва да са изварени или изпарени с гореща вода, както и капачките им. Поизстиналото сладко се насипва в сухи, топли буркани; всеки се затваря и обръща върху капачката. Така готовият продукт трябва да престои едно денонощие. Може да завием бурканите с одеало или голяма хавлиена кърпа.

Желиране на кисело мляко с пектин

Сместа от кисело мляко и пектин е основа на прословутата подмладяваща закуска от професор Мермерски. Пектинът сгъстява млякото до степен, зависеща от добавеното количество. Хорумите на любители на здравословното хранене коментират, че желе от кисело мляко с пектин не се получава – необходимо е твърде голямо количество пектин, а обичайната здравословна доза е 1-2 чаени лъжички на стандартна кофичка от млякото.

И така – да хапваме сместа от мляко и пектин в разумни пропорции, дори и да не е получено млечно желе! Други добавки са мед, смлени орехи и канела.

При обработка на промишлени количества мляко и производство на млечно желе, пяна от сметана и сладолед, все пак се използва специален пектин FX58. Той е специфичен със способността си да взаимодейства с калция от млечните продукти.

Използване вместо желатин

Желатин и пектин — това, разбира се, не е едно и също. Има ситуации и условия, които налагат използването на пектин – растителен продукт, вместо желатин (във вегетарианското хранене). Различно е и полезното въздействие на двата продукта върху организма.

В хранителната индустрия пектинът от определен вид най-често е използван в сладкарството и за производство на сладка и мармалади. При плодовите варива се използва т.н. жълт пектин, а в сладкарството – пектин NH. Технологията на желиране изисква предварително смесване на пектин и захар в сухо състояние, обикновено в пропорция 1:2. Сухата смес се добавя малко по малко в плодовете или съставките на крема, заливката и пр. Основната маса трябва да е гореща – около 50 градуса. След добавянето на желиращата смес варенето продължава половин минута и сместа се отдръпва.

Други рецепти с пектин

Ето още някои приложения на коментирания пектин, които могат да са ни полезни в определени случаи:

Конфитюр от къпини, лимон и джинджифил. Необходими са килограм къпини, един лимон, 30 г пресен джинджифил, 400 г захар, 6 г пектин. Измитите къпини се засипват със захарта, от която сме отделили две супени лъжици. Настъргваме лимоновата кора на ренде, а сока изцеждаме. Настъргания джинджифил прибавяме към озахарените плодове, които са престояли така половин час. Кипваме плодовата смес и прибавяме пектина, смесен със малката доза захар. Варим три минути и готово. Отдръпваме, оставяме малко да поизстине и насипваме в предварително подготвените чисти и сухи буркани.

Желе от чесън: прави се от две глави чесън, 400 мл ябълков оцет, 5 чаши захар и 90 г течен пектин. Чесънът се изчиства и смила в блендер. Добавя се половин чаша оцет и отново се разбива. Към тази смес се добавят останалите продукти, без пектина. Сместа се кипва и тогава се добавя течният пектин. Вари се още две минути и се отдръпва от огъня. След десетина минути се насипва в буркани.

Състав и допустима доза

Пектините са полизахариди, които присъстват в растителните клетки в различни разновидности. Съществена част в храната ни; почти не се усвояват химически и са отлично баластно вещество. Ползите им за здравето са доказани, намират широко приложение в храненето – домашно и индустриално, във фармацевтичната промишленост и медицината.

Дневната норма пектин варира от 5 до 15 г в зависимост от индивидуалните показатели. За п редпочитане е да се наблегне на храните, които го съдържат, а само в определени случаи – за профилактика, отслабване или с лечебна цел, да се приема като хранителна добавка за определен период.

Вреден ли е? Има ли противопоказания?

Прекалената употреба на пектин като хранителна добавка може да доведе до негативни въздействия. Така например приемът на ниско еестеризиран пектин заедно с очистването от тежки метали, радиоактивни йони и токсини може да причини влошено усвояване или освобождаване от полезните компоненти магнезий, калций, цинк и желязо. Ако приемът е продължителен и във високи дози с цел отслабване, може да попречи на пълноценното усвояване на мазнини и протеини. Друг неприятен ефект е метеоризмът и дискомфорт в дебелото черво.

Приемът на чист пектин е противопоказан при алергични реакции. Не се препоръчва на деца до 6-годишна възраст. Специалистите предупреждават, че при паралелен прием с някои медикаменти ефектът им може да бъде отслабен. При едновременно вземане с антибиотици продължава действието им.

Гликемичен индекс

В таблицата на продуктите и хранителните компоненти разтворимият пектин заема място при тези с нисък гликемичен индекс, т.е. бавно усвоявани и по тази причина не предизвикващи рязко покачване на кръвната захар. Плодовете и зеленчуците, които съдържат пектин, имат по-ниски стойности на индекса поради наличието на този компонент в определени дози.

Пектин или агар-агар?

Този въпрос бихме си задачи, ако сме решили да правим плодово желе и избираме желиращия продукт. Най-добре е, разбира се, да използваме за целта желатин – но по някакви причини игнорираме желиращото вещество от животински произход.

Доказано – пектинът е по-слаб и по-труден за прилагане при желиране на плодови смеси за десерт в домашни условия. По-добре е да го използваме при приготвяне на горещи, варени желета и сладка. Десертите с агар-агар се получават по-бързо и лесно и са по-стабилни.

Източници:

Първоначално публикувано на:14.03.2017 @ 16:45

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *