Животински желатин, мнения, противопоказания
Противопоказания на телешки желатин, мнения. За стави и за пиене. Как се разтваря?

Животински желатин за стави и за пиене. Лечение, противопоказания, мнения

Лечение и профилактика с желатин: при какви болести помага. Проверени рецепти при болни стави. Как най-лесно да се спасим от желатинови дефицити. Желатин в козметиката; желатин и кулинария. Как се използва за сладка и десерти

Желатин – това е протеинов продукт, с чиято помощ може да се компенсират дефицити на колаген в организма. В медицината се използва като източник на белтъчини за лечението на различни здравословни нарушения. Във фармакологията е средство за производството на капсули и супозитории. В хранителната промишленост – за приготвянето на различни сладкарски изделия като желета, конфитюри, желирани кремове и бонбони.
Желатинът съдържа 18 аминокиселини, които оптимизират обменните процеси в организма, повишават умствената работоспособност, укрепват сърдечния мускул и е един от основните източници на енергия за централната нервна система, мускулите и главния мозък.

По-важни лечебни свойства, рецепти и употреба

Желатинът е превъзходен диетичен продукт. Всички блюда, в чийто състав има желатин, се усвояват отлично и не изискват и причиняват допълнителна секреция на храносмилателните емисии. Много хора са наясно с това, че желатинът е полезен при счупвания на кости и навяхвания, продуктът помага за по-бързото зарастване и възстановяване на ставните тъкани след травми.

Употребявайки богатия на колаген желтин в храненето, човек може значително да подобри състоянието на ноктите и косата си, да направи ставите си по-еластични и подвижни. Страдащите от артрит и остеохондроза постоянно трябва да включват в храненето си блюда, богати на желатин. Желатинът е полезен и при външно приложение – например за козметични маски за лице или укрепващи ванички за ноктите.
Аминокиселините, съдържащи се в желатина, са източник на енергия за организма; те укрепват сърдечния мускул и са полезни за умствената дейност. Желатин е дава и при ниски показатели за съсирване на кръвта. Редовната употреба в храната на желета, кисели и мусове с желатин се препоръчва при стомашни, белодробни и чревни кръвоизливи.

Приготвяне на костен животински желатин, говежди

Има много варианти да се снабдим с желатин от щанд за подправки или от аптеката, но можем да си го приготвим и сами от говежди кости. За говежди бульон, който се желира сам без добавки след изваряване, най-подходящи са костите от долната част на крайниците. Правилото е първо да се изкиснат за една нощ в студена вода – така от материала се извлича кръвта. На сутринта костите се измиват хубаво, почистват се от груба кожа, косми и пр. и заедно с хрущяли и сухожилия се варят на слаб огън в тенджера под налягане най-малко пет часа. Полученият бульон се прецежда и се разлива да изстине в неголеми съдове, в които може да се замразява. Размразените дози по-късно могат да се използват за приготвяне на блюда или за козметични цели – маски и пр.

Желатин може да се приготви също от пилешки крака – с пръстите, или от свински крачета, опашки и уши.

Растителен желатин

За много хора ползите от приема на животински желатин са недостъпни, тъй като по една или друга причина не консумират продукти от животински произход. Има ли растителен желатин? Тук е мястото да припомним за съществуването на т.н. растителен желатин агар-агар.

Това е желиращ продукт, приготвен от червени и кафяви водорасли. Самите те са изключително богати на йод, калций, желязо и други ценни компоненти. Агар-агар не внася в организма калории, защото човешкият организъм не усвоява този продукт. Попадайки в чревния тракт, субстанцията не се усвоява, а само увеличава обема си и доста бързо изминава цялото трасе, увличайки със себе си отпадни фрагменти и токсини. Знае се, че агар-агар има слаб лаксативен ефект; стимулира чревната перисталтика, тъй като е с високо съдържание на фибри. Използва се в кулинарията и има благотворно въздействие върху състоянието на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

Как се разтваря желатин?
В много рецепти от народната медицина с желатин се лекуват цял куп болести
В много рецепти от народната медицина с желатин се лекуват цял куп болести

Да кажем, че сме се снабдили с пакетче желатин от магазина и искаме да го използваме. Как правилно да стане това?

  • Задължително е да започнем действието със студена вода. Ако веднага пуснем кристалите или листчето желатин в мляко или вода, то няма да се разтвори напълно, колкото и да разбъркваме. Ето как да действаме: сипваме една лъжица желатин в дълбока чиния или купа и го заливаме с половин чаша студена вода. За набъбването му са необходими 25 до 50 минути, в зависимост от качеството; тази подробност трябва да е отбелязана на опаковката. След това съдът с размекнатия желатин се оставя за десетина минути на водна баня при тих огън, като периодично се разбърква. Когато всичко се разтвори и течността се избистри, отнемаме от огъня. Нещо много важно, ако искаме нещата да ни се получат: никога не бива да оставяме разтвора да кипне! При кипене колагенът се разрушава напълно и желирането не може да се състои.

След като сме направили желатинов разтвор, изчакваме да изстине, прецеждаме го – така отстраняваме характерната ципа, която се е образувала на повърхността. Добавяме към продукта, който искаме да желираме. Този тип желатинов разтвор – за разлика от домашните бульони от кости, не бива да се замразява, тъй като при минусови температури се образуват кристали, а след размразяване желиращата способност изчезва.

За кости и болни стави

Ставни болки от различен характер се повлияват от терапии с желатин
Ставни болки от различен характер се повлияват от терапии с желатин

Съществуват множество рецепти от народната медицина – свързани с приема на желатин – които помагат при дегенеративно-дистрофични заболявания на опорно-двигателния апарат и травмите му. Желатин може да се включва в лечението на артроза, артрит, остеопороза, остеоартроза, изкълчвания и разтежения на стави и сухожилия, счупване и спукване на кости.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Народното лечение на тези заболявания е насочено към потискане на възпалението и намаляване на болката. Приемът на храни с желатин помага за това, намаляват острите състояния, подобрява се подвижността на ставите и двигателната активност при изброените заболявания. Голямо значение има подобряването на обмяната в костната тъкан, както и реконструкцията на износената хрущялна тъкан. Така желатинът допринася за подобряване качеството на живот и предотвратява сложните операции за смяна на стави и поставяне на изкуствени такива.

Костен бульон, как се прави

Вече описахме как може в домашни условия да се направи силен костен бульон с високо съдържание на желатин. Домашният бульон от кости е полезен за опорно-двигателния апарат, но с изварена по този начин желатинова маса могат да се правят само солени блюда. За приготвянето на десерти и сладки желета трябва да се използва готов желатин, произведен по специална технология. Животинският или растителен желатин се пречиства и суши, така че винаги можете да си купите от продукта без вкус и мирис – той е подходящ за много неща както в системата от грижи за здравето, така и в кулинарията и козметиката.

Костен желатин за болки в ставите и гърба

Използването на желатин за болки в ставите и гърба може да е успешно, ако изпълняваме редовно някоя от препоръчваните за целта рецепти. Може да се използва костен желатин, като се спазват правилата за приготвянето му и прехода от сухо в течно състояние. Ето как:

  • Рецепта №1: 20 г желатин се заливат със 100 мл преварена и охладена вода и се оставят на стайна температура за 10-12 часа. След това разтворът се затопля за десетина минути на водна баня, до получаване на еднородна течност. Долива се хладка преварена вода, така че общият обем да стане 250 мл. Получената напитка се приема сутрин на гладно, на глътки. Този режим е добре да се поддържа две седмици.
  • Рецепта №2: За нея е необходим бързоразтворим желатин. 25 г сух желатин заливаме с 90 мл топло мляко, добавяме чаена лъжица течен мед и смесваме внимателно. Ако желатинът не е бързоразтворим, трябва да почакаме да набъбне за 4-5 часа. След този срок затопляме на водна баня до получаване на еднородна смес. Трябва да внимаваме да не кипне! Оставяме да изстине и прибираме в хладилника, като стегне го приемаме сутрин на гладно. Лечебният модул е 16-21 дни. Ако е необходимо, след едноседмична пауза можем да го повторим.
  • Рецепта №3: Заливаме 25 г желатин с половин чаша стоплена вода и оставяме за една нощ. На сутринта нагряваме на водна баня до получаване на еднороден разтвор. Доливаме с преварена вода, докато се получи обем от 250 мл. Добавяме и 20 мл течен мед и хубаво разбъркваме. Оставяме да застине и се желира и прибираме на хладно. Взема се сутрин преди закуска в продължение на един месец.
  • Рецепта №4: Помагат и компресите с желатин, които трябва да се съчетават с една от предишните рецепти за вътрешен прием. Комплексната терапия подобрява състоянието на патологичните огнища и предотвратява острите състояния. За компресите е необходим широк стерилен бинт, който се сгъва на няколко пласта и се навлажнява в топла вода. Изцежда се и върху него се разстила желатин на гранули. Компресът се поставя внимателно върху болната става, завива се с полиетиленово фолио и мек шал и се оставя така за 3-4 часа. Процедурата се изпълнява сутрин и вечер в продължение на две седмици.
Желатин и мед
С желатин сладкарите вършат истински чудеса
С желатин сладкарите вършат истински чудеса

Известно е, че желатинът съдържа много аминокиселини, които подобряват еластичността на ставните хрущяли и забавят деструктивните процеси в тях. По същество приемът на желатин обогатява организма с колаген, това е важно при колагенови дефицити и се отразява чудесно на опорно-двигателния апарат. При съчетаването на този прием с мед се получават много добри резултати на подобрение, намаляване на болките и увеличаване на подвижността.

Как да се лекуваме с желатин и мед: Чаена лъжичка желатин заливаме с чаша вода за една нощ. На сутринта прибавяме чаена лъжичка мед и разбъркваме, като доливаме още една чаша преварена хладка вода. Получената напитка се приема на глътки сутрин и не се яде, докато не свърши. Процедурата се повтаря 10 дни, следва почивка от 10 дни и нов лечебен модул. Редуванията траят три месеца. Рецептата е противопоказана при тромбоза и тромбофлебит.

При артрит и подагра

Същите рецепти могат спокойно да се използват и при артрит и подагра. Важно е обаче да се направи консултация с лекар, особено ако потенциалният потребител има хронични заболявания. Така например системният прием на желатин може да причини запек, а освен това да провокира образуването на камъни в бъбреците. Ако са налице подобни смущения, по-добре пациентът да потърси друг начин за лечение на болните си от артрит стави – както и от подагра.

Лечение на коксартроза, остеопороза и артроза

Всички тези диагнози могат и да не се проявят или да са в слаба степен, ако храненето при напреднала възраст отчита подобна заплаха и в него са включени продукти с високо съдържание на желатин. Въпросът е да не се допуснат деструктивни процеси в ставните хрущяли или възпалителни процеси вследствие износването на хрущялите. При заплаха от коксартроза, артроза или остеопороза могат да се прилагат дадените по-горе рецепти или да се прави следната напитка: всяка вечер заливаме чаена лъжичка желатин със 100 мл вода. На сутринта добавяме чаена лъжичка мед и доливаме до пълна чаша с гореща вода. Разбъркваме енергично и изпиваме на глътки преди закуска. Тайната на успеха е в продължителното следване на този режим; могат да се редуват лечебни модули и почивки от по 10 дни в продължение на 2-3 месеца.

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

За фитнес и бодибилдинг

Желатинът – както и колагеновите продукти – има място в хранителните планове на запалените по фитнес и бодибилдинг. Освен положителното въздействие върху ставите и костите, той съдейства за нарастване на мускулната маса, поддържа в добро състояние сухожилията и съхранява еластичността на всички съединителни тъкани. В някои препоръки се споменава прием на желатин от порядъка на 1-2 супени лъжици дневно, но всичко трябва да бъде консултирано със специалист. Не бива да се превишават дневни дози и да се правят дълги серии без почивки, тъй като желатинът променя способността на кръвта да се съсирва, въздейства върху кръвното налягане и забавя чревната перисталтика.

За косата

Маските за коса с желатин могат да имат потресаващ ефект, който някои сравняват с ламиниране на косата. Желатинът покрива косъма с тънка хранителна ципа, която храни с протеини и заздравява нарушената структура. Прическата става видимо по-обемна, а кичурите изглеждат блестящи и по-здрави. При суха и чуплива коса, както и при такава, която дълго време е била подлагана на химически обработки, трябва да се запомни, че има желатинови маски с изсушаващ ефект. Не правете сами желатинови маски, ако не сте се посъветвали с опитен стилист как да изберете най-подходящите за своята коса!

Маска за коса с желатин

Ето една лесна рецепта, която може би ще ви свърши работа.

  • За нея ви трябва една супена лъжица желатин. Накисва се от вечерта с една чаша вода. На сутринта се прибавя чаена лъжичка ябълков оцет и 4 капки етерично масло от розмарин. Сместа се оставя да почива половин час преди употреба. Намазва се щателно по цялата дължина на косъма и се разресва с гребен. Поставя се найлонова шапка за баня, увива се с хавлиена кърпа и десетина минути се продухва със сешоар. После се оставя за 30-35 минути и се измива обилно с топла вода и шампоан.

Маските за коса с желатин могат да поемат и още съставки в зависимост от вида на косата. Желатинът може да се разтвори в прясно мляко, а не във вода, и да се забърка с един суров жълтък – такава маска е добра за суха коса . Други полезни съставки са лимон, кокосово масло, билкова отвара, например лайка, мента и коприва.

За “ламиниране” на косата

Все по-популярна процедура е ламинирането на косата с желатин. Това може да се направи при коафьор, но и в домашни условия, като условието е да се спазят някои задължителни правила.

  • Желатинът се приготвя по вече описаните процедури; специалистите препоръчват да се работи с желатин на плочки, а не на прах. Трябва предварително да се уверим, че материалът няма миризма. След като е разтворен и охладен, но без да е изстинал, към него се прибавят една супена лъжица чист мед – течен, и 2-3 лъжици балсам за коса. Косата се измива и подсушава с кърпа, след което ламиниращата смес се нанася внимателно навсякъде, с изключение на корените. Маската трябва да престои около час – час и половина; през това време главата трябва да е покрита с шапка за баня. Следва измиване – обилно, с хладка вода, без шампоан.

Какъв е смисълът от такава процедура? Логично е да си представим, че всеки косъм след нея е “опакован” с желатин, така че става по-обемен, плътен и тежък. Тази обвивка не задушава тъканта на косъма, а в същото време го предпазва от начупване и късане. Ламинираната коса се замърсява по-малко и по-лесно се оформя и поддържа.

При косопад

Ако при ламиниране на косата с желатин трябва да се внимава сместа да не покрива корените – при лечебните маски срещу пърхот и косопад обработването на скалпа е задължително. Ето един пример от ezine.bg за маска с желатин срещу косопад:

  • Едно стандартно пакетче желатин на прах се разбива с жълтъка на едно яйце идве лъжици шампоан и се оставя да престои половин час. След това сместа се нанася върху скалпа и се оставя за половин час. Измиването е само с хладка вода. Маската се прави веднъж седмично; обикновено траен резултат се получава след редовни грижи в продължение на два месеца.
За лице и кожа, за красота

С желатин се приготвят различни маски за лице и ефектът винаги е видим. Подобен компонент обогатява клетките на лицевия епител, “опъва” бръчките, съдейства за изчистване на черни точки. Предимство на маските за лице с желатин е, че се работи с естествени компоненти и продуктът е съвместим с естеството на човешката кожа.

Желатинова маска против бръчки

Положителният ефект при зряла кожа е свързан с ефекта на изглаждане и омекотяване. Освен това грижата за лицето чрез желатинова маска активира кръвообращението, което означава по-добро насищане на епитела с кислород.

Ето един вариант на маска против бръчки с желатин:

  • Смесват се чаена лъжичка желатин, по половин чаша вода и глицерин, три супени лъжици мед, щипка салицилова киселина. Сместа се бърка на слаб огън, на водна баня, докато стане хомогенна. Отдръпва се от огъня и бъркането продължава, докато се получи консистенция на желе.
  • Полученото мазило може да се съхранява в хладилника в затворен съд до месец. Добрата практика е маската да се полага вечер за 20 минути върху почистено лице, два часа преди сън.
Маска с активен въглен за запушени пори

Звучи странно, но ефектът е мигновен. За тази маска са достатъчни половин чаена лъжичка желатин, чаена лъжичка вода или прясно мляко и половин таблетка активен въглен. Таблетката се стрива и се смесва с останалите компоненти; може да се остави в микровълнова фурна за 15 секунди или да се бърка по-бавно на водна баня. Оставя се да поизстине. В това време  правим парна баня на лицето и с четка нанасяме черната смес върху проблемните зони. Засъхва за 15-20 минути и тогава коричките внимателно се отлепват, като по този начин се освобождават запушените и замърсени пори.

С мляко против черни точки

Още един начин да се спасим от черните точки: трябват ни една супена лъжица желатин и лъжица и половина прясно мляко.

Желатинът се сипва в приготвеното мляко, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица. Когато преценим на око, че компонентите са добре смесени, оставяме съда в микровълнова фурна за 10-15 секунди. Сместа с търпима температура се нанася и се оставя да стегне, след което внимателно се отлепя. Лицето се измива с хладка вода и се намазва с подходящ крем.

С желатин и глицерин

Тези два компонента често се съчетават в желатиновите маски. Тяхното комплексно въздействие е видимо – кожата на лицето е изгладена и тонизирана, премахва се впечатлението за повехналост и отпуснатост.

Маската се приготвя от по две супени лъжици желатин, глицерин, мед и вода. Компонентите се разбъркват на водна баня, на тих огън, до хомогенна смес. Добавят се 3-4 лъжици гореща вода и бъркането продължава. Като изстине сместа, нанасяме на лицето и оставяме за 20-25 минути. Измиваме и полагаме крем.

За стомашно и чревно разстройство

Храните с желатин вкарват в стомашно-чревния тракт т.н. хидрофилни колоиди, които подпомагат преработването на храната. Освен това се счита, че желатинът образува защитна ципа върху стомашната лигавица, така че се препоръчва при язви и гастрити. Полезни са храни от рода на желирано месо, кремове, специално приготвени напитки и пр.

Важно е желатин да се приема заедно с подходящи витамини – на първо място витамин С, и флавоноиди. Но не във вид на хапчета, а с храни – плодове и зеленчуци, сушени плодове. Подходящите храни при прием на желатин в подобни случаи са айца, черен дроб, бобови храни.

Вижте една подходяща за случая рецепта:

  • Чаена лъжичка желатин се смесва с 15 мл вода. Съдът се поставя за една минута в микровълнова фурна, след което отново се разбърква. Добавя се чаша шипкова запарка и няколко капки лимонов сок. След като изстине, се оставя в хладилника да стегне. Получава се желирана смес, която може да се приема на хапки в рамките на един ден.

Има и стандартизирани капсули желатин, които се приемат по 1-3 дневно според указанията на лекаря.

При безсъние

Препоръката на специалистите при лятно безсъние е да се добавя лъжица готово желе към вечерната доза чай от лайка. Механизмът на действие е изследван: желатинът с основните си компоненти понижава телесната температура дори в неголяма доза, а това е сигнал към мозъка, че организмът е готов за сън.

Диета с желатин за отслабване

Желатинът е продукт с високо протеиново съдържание и малко калории – стига да не е съставка от силно подсладен десерт! Изчислено е, че в 120 г приготвена желирана маса – чиста – има само 10 калории. По тази причина считайте желатина редовен компонент в диетите за отслабване! Приемът му създава трайно усещане за ситост, а освен това усвояването му стимулира изгарянето на мазнините. Диетолозите препоръчват едноседмична диета с желатин, която включва предварително приготвен диетичен желатин, редукция на въглехидратните продукти, варено или печено нетлъсто месо, топъл булъон от кости.

Ето и една тридневна диета с желатин, която гарантира редукция с два килограма (otslabvane-dieti.net). Диетата е нискокалорична и не се препоръчва удължаване за смъкване на повече килограми.

  • Първа закуска – слабителен чай и малка порция желатин; втора закуска – плод; обяд – домашен бульон и желатин; количеството желатин е по избор; може да е леко подсладен с мед; следобедна закуска – порция желатин и чай или обезмаслено мляко (обезмасленото мляко се взема или на втора закуска сутрин, или на следобедна); вечеря – домашен костен бульон и парче нетлъста риба, желатин по желание.

За нокти

Ноктите са още една зона за действие с желатин; показателите чупливост, нацепване, деформация и липса на блясък се подобряват, ако се направят 10 процедури по следната рецепта:

  • Пакетче желатин се разтваря в 100 мл студена вода и се оставя да набъбне. Това се случва поне след два часа. След това съдът със сместа се поставя на водна баня и се бърка, като внимаваме да не кипне. Оставяме да се охлади и добавяме прясно изцеден сок от моркови, цвекло, лимон или портокал. Потапяме пръстите си и държим половин час. Процедурата се изпълнява през ден.

Цена и употреба на различните продукти с желатин

Вече говорихме, че желатин може да се приготви в домашни условия, но може да се купи като чиста суровина и допълнително да се дообработи вкъщи. Могат да се набавят и различни продукти – хранителни, козметични, за терапия.

Откъде се купува на килограм, на едро?

Желатин “на едро” е силна формулировка; всъщност един 100-грамов пакет стига за цял терапевтичен курс в продължение на месец – ако спазваме режим за болни стави или стомашно-чревни проблеми. Стограмов пакет животински желатин, който се счита за най-ефективен, струва около 7 лв. При необходимост от използване на малки дози е по-добре да се купуват пакетчета от магазините за хранителни стоки, има ги на различни фирми. Ако сме се снабдили с по-голяма опаковка, задължително след разпечатването трябва да пресипем в сух буркан, да го затворим добре с капачка и да съхраняваме в хладилник.

Дайте мнение и Вие тук!

Желатин на капсули може да се купи от аптеките, ориентировъчната цена за 100 капсули е 18 лв. има и продукти от типа на хранителната добавка “Флекси животински желатин”, 250 г вървят по десетина  лева.

Желатин за пиене

Приготвя се вкъщи и едномесечен терапевтичен курс с желатинова напитка доказано намалява болките в ставите. Всяка вечер две чаени лъжички животински желатин се накисват в четвърт чаша студена вода. На сутринта сгъстената маса се разрежда с топла вода и дозата се изпива на гладно, наведнъж. Полезно е и за стомаха. Този курс трябва да се прави само веднъж в годината (framar.bg).

Според други източници в напитката трябва да се добавя и лъжичка мед, а терапевтичният модул да бъде следван само 10 дни. След това се прави почивка от 10 дни и нови 10 – с прием на напитката.

Колаген

За ролята на колагена можем да говорим много, но едва ли бихме казали нещо ново; само тази уговорка – че с възрастта способността на организма да произвежда необходимия за здравето колаген намалява. Дефицитът на колаген прави възрастните хора “повехнали”, трудно подвижни, с проблеми на кръвоносната система и опорно-двигателния апарат. Даваме си сметка наистина, че по-дългият живот и отдалечаването от традициите на естественото хранене правят колагеновия дефицит едва ли не задължителен. Предците ни наистина са използвали не-разхитително суровини, които днес отминаваме с пренебрежение и дори погнуса: кожи, кости, сухожилия и хрущяли. Така са си набавяли аминокиселините, които тялото не произвежда самостоятелно. Ето защо търсим колаген под формата на хранителни добавки или форми, които са близки до него. Например желатин – може да срещнем определения за него като “полусготвен колаген”, защото всъщност е резултат от частичната хидролиза на колаген от животински кости.

Какъв колаген да пия през 2019 г.? Противопоказания и мнения. Течен, Допелхерц, Комплекс.

Животински желатин на прах за кости и стави

Теорията и практиката са категорични – подходящият продукт при болни кости и стави е животинският желатин. Описаните по-горе рецепти за едномесечни курсове на прием под формата на желатинова напитка са прицелени именно в проблемни състояния като коксартроза, гонартроза, всякакви болежки от този вид. Има добри продукти от различни суровини, например свински кожи и уши, рибешка кожа и хрущял, но класика си остава костният продукт от едър рогат добитък.

Желатина форте на капсули

Това е хранителна добавка от съставки компоненти колагенов хидролизат – желатин, глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и гъба шийтаке. Водещият компонент – колагенов хидролизат, има противовъзпалително и укрепващо действие; хондроитинът е получен от хрущял на акула и действа предпазващо срещу рушенето на ставните хрущяли; глюкозаминът е балансираща съставка, която поддържа ставите здрави. За добавката от гъба шийтаке се твърди, че упражнява детоксикиращ ефект и допълва противовъзпалителното действие на останалите компоненти.

Препоръчва  се прием на 2-4 капсули дневно – 30 минути след хранене, в продължение на 6 месеца. Опаковка от 80 капсули струва 15 лв.

Гумени мечета

Любимите на много поколения деца гумени мечета са изпитан начин за прием на полезния желатин. Продуктът е претърпял някои метаморфози през годините и днес е популярен вариантът без захар. Има и немалко критики към мечетата, тъй като въпросният подсладител – при консумация на по-големи количества – причинява стомашни дразнения, газове и разстройство. Освен това критиците твърдят, че индустриалният желатин, от който се произвеждат бонбоните, съдържа остатъци от киселините, с които се преработват суровините за тях – кости, копита и пр.

От magipashova.com преписваме следващата рецепта за домашни гумени мечета, която ще изпълним лесно и няма да се чудим от какво точно са направени те.

  • Половин чаша прясно изцеден сок от портокал или нар се смесва с разтворени две супени лъжици желатин и една чаена лъжичка мед. Затопля се леко и се бърка, докато сместа стане еднородна. Разлива се в подходящи формички и се оставя в хладилник, където се изчаква желирането.
Хрущял от акула на капсули

Капсулите хрущял от акула съдържат висок процент естествен компонент – пречистен и изсушен хрущял, по същество желатинов продукт. Освен споменатите до момента ползи за ставите, костите и кожата/косата, капсулите подпомагат имунната система и ограничават възпалителните процеси в организма. Продуктът се препоръчва като възможност за профилактика и като част от комплексна терапия; стандартната доза е една капсула дневно за деца над 12 години и възрастни.

Хидролизиран желатин

По-често се говори за хидролизиран колаген или желатин; по същество хидролизатът е обработен продукт, чието усвояване е по-лесно поради по-ниското молекулно тегло.  Желатинът-хидролизат може да се приема продължително с профилактична цел – за предпазване на ставния хрущял при активно спортуващи, или при заболявания от типа на коксартроза, гонартроза; при възстановяване след инциденти от рода на инфаркти и инсулти. Обикновено специалистите препоръчват укрепващи курсове в рамките на три месеца, два пъти годишно.

Желатин 600 мг, 100 капсули

Опаковка от 100 капсули по 600 мг желатин на 21 ST CENTURY може да се набави за около 18 лв. Тази хранителна добавка се препоръчва при проблеми със ставите и сухожилията – полезна съставка в комплексна терапия и продукт, забавящ дегенеративните процеси на хрущялната тъкан.

Прием на капсули желатин се препоръчва също за по-добро състояние на нокти, коса и кожата на лицето; за подобряване състоянието на стомашно-чревния тракт. Приема се по една капсула до три пъти дневно, по време на хранене.

Флексит гелакол на капсули

Това е капсулна форма на коментирания по-рано хидролизиран желатин. Хидролизатът е лесна за усвояване форма, която подпомага собствения колагенов синтез чрез внасяне в организма на аминокиселини и пептиди. Приемът на продукта флексит гелакол се препоръчва за деца над 12 години и млади хора, които се занимават активно със спорт и понасят сериозни натоварвания на опорно-двигателния апарат. Капсулите съдействат за съхраняване еластичността и здравината на съединителната тъкан и хрущялите, и предпазват ставите и сухожилията от травми.

Както всички желатинови продукти, и флексит гелакол допринася за добра кондиция на кожата, косата и ноктите. Опаковка от 180 капсули може да се купи за около 20 лв.

Желатин на д-р Йоткер (Dr.Oetker)

Желатинът е произведен от свински продукти; представлява фин бял прах, който бързо се разтваря във вода и е готов за употреба за около пет минути. Използва се в готварството – за желирани десерти като кремове и торти, и за желирани месни блюда. Традиционната опаковка е 10-грамово пакетче за около 35-40 стотинки. Дозата е достатъчна за желирането на 500 мл крем или сироп.

Желатинът на д-р Йоткер е добър и за приготвянето на желатиновите напитки за терапевтични модули, които коментирахме по-рано.

Желатин на листа

Тази форма се счита за по-слабо действаща, но е по-устойчива при съхранение. Предлага се в някои онлайн магазини за биохрани или хранителни продукти, сладкарски материали и пр. Качествен желатин на листа може да се намери за 4.50 – 5 лв за 12 листа.

Ако материалът се използва за студени ястия, листът се накисва предварително в топла вода за 2 часа, след което се прибавя с постоянно бъркане към студеното ястие.

Ако блюдото е топло, листът може да се пусте директно и след грижливо разбъркване ястието се оставя в хладилник за най-малко 4 часа до пълното му стягане.

Желатин и агар агар – кое е по-добро?

Агар-агар е желеобразуващ компонент, произведен от кафяви и червени водорасли. Освен тази специфична функция агар-агар изпълнява и други: внася в организма витамини от Б-групата, А, D и РР, освен това желязо, йод, калий и калций, цинк, фосфор и магнезий. Продуктът е компонент от вегетарианската и веганската кухня; той подобрява храносмилането, редуцира образуването на газове; освобождава организма от  токсини,  високи стойности на холестерола и мазнини. Може да действа като умерен лаксатив.

За желатин вече говорихме достатъчно; той е по-калоричен от агар-агар и не съдържа йод.

Немалко хора предпочитат агар-агар не само поради философията си на хранене и заради растителния произход на продукта. Просто този вид желиращ компонент е по-бързо действащ, ефектът му е 5-8 пъти по-силен и действа при стайна температура.

И още една “точка” в полза на агар-агар: произходът на желатина се усеща от вкусовите брадавички, ако той е в по-сериозно количество. Т.е. месния компонент в хармонията на вкусовете може да бъде доловен, а това не е в полза на консуматора при избор на желирани десерти.

Странични ефекти и противопоказания

Прекалено честата употреба на желатин може да провокира някои неприятни странични ефекти като хроничен запек, възпаление на хемороидите, поява на бъбречни камъни, алергични реакции. За терапиите с желатин трябва предварително да се прави консултация с лекар, тъй като има противопоказания за употребата му. Той не е подходящ при хемороиди – без значение какъв вид са, при свръхчувствителност, бъбречнокаменна болест и склонност към запек, при синдром на раздразненото дебело черво.

Внимание: Алергия към желатин!

Използването на желатин може да причини реакции на свръхчувствителност. Много хора не подозират за това и първоначално дори не разбират какво се случва с тях.Симптомите са класически за алергична реакция: оток на лицето, устата и гърлото, болка в корема, зачервяване и сърбеж по цялата повърхност на кожата. Възможно е да се затрудни дишането, да се развие хипоксия и да се понижи кръвното налягане, да се влоши кръвоснабдяването на важни органи. В резултат на подобна реакция човек може да припадне, да изгуби съзнание и животът му да е застрашен.

За да се предотврати подобен риск, чрез кръвен анализ може да се направи тест за хиперчувствителност към алергена С74.

Други

Особено внимание изисква продължителният прием на желатин, ако потребителят страда от тромбофлебит или сърдечно-съдово заболяване. Продуктът не е подходящ и при случаите с нарушен водно-солеви баланс.

И още едно предупреждение: подсладените блюда с желатин не бива да съдържат много захар, тъй като въглеводородите влошават пълноценното усвояване на компоненти от протеиновата група. С две думи – приемът на желатин в този случаи не постига очакваните ефекти.

Мнения за и против

Както винаги – и при желатина и употребата му в мрежата има доволно много мнения както положителни – така и отрицателни или изразяващи съмнения в качествата на продукта. Ето някои от тях:

  • Мис Арк от bg-mamma.com: “…а желатина- аз лично смятам, че не може да има ефект от него /в смисъл на подхранване/, освен ако не се приема вътрешно. Все едно да си намажеш бульон на главата.”
  • Анелия85 от bg-mamma.com: “Както водата е основен жизнен компонент на природата, колагеновият протеин, съставен главно от желатин е най-често срещания жизнен протеин в структурата на бозайниците. Желатиновият хидролизат (колагенов протеин) се произвежда от избрани колагенови компоненти. От много време желатиновият хидролизат (Flexy) се счита за много полезен за поддържане на ставите в човешкото тяло. “
  • Jewelz  от bb-team.org: “Здравейте, интересуваме от къде мога да си купя неовкусен желатин? Днес попитах в Кауфланд, жената от персонала ме изгледа накриво и ми каза, че не знаела. По възможност да не е 10 лв. пакетчето.”
  • Cioccolata от bul-mamma.com: “Може да се пробва да се консумира редовно бульон от кокали и да се ядат хрущяли – колагенът в тях може да подобри състоянието, макар че може и да не го подобри. Вместо бульон и хрущяли може да се пие желатин (това е на практика колаген) – 1-2 пакетчета от 10 грама на ден, но трябва да е истински желатин, т.е. животински (в България е свински), а не някаква химия или нещо на растителна основа. Приготвя се като желатина за сладкиши – първо се слага в малко вода, примерно кафена чашка, оставя се няколко минути да набъбне, а после се загрява, за да се втечни. Не трябва да завира. “

Рецепти за готвене с желатин. Какъв?

За немалко хора желатинът е преди всичко “помощник” в кухнята: става и за солени, и за сладки блюда. Освен това е изключително добро решение за ефектни оформления и си струва човек да опита какво ще му се получи.

Тук може да видим само малка част от безбройните рецепти с желатин в мрежата. Оказват се не толкова трудни, особено при наличието на качествен желатин и растителният му аналог агар-агар. Извън рецептите са допустими всякакви фантазии с желатин!

Плодова торта с желатин

Специалистите от кулинарния бранш съветват прясно приготвената торта да се украси с желатинов “капак”, в който са вградени красиво подредените на повърхността на тортата плодове. След като “теренът” е подготвен, едно пакетче желатин – на д-р Йоткер? – се разтваря с 50 мл студена вода и се изчаква да набъбне. След това се добавя чаша сироп или плодов сок и се затопля на водна баня при постоянно разбъркване, като внимаваме да не се разтече. Охлаждаме и поливаме тортата, която е “опасана” с лента от плътна хартия.  При подготвянето на тази операция трябва да си послужим с лента, чиято ширина е по-голяма от височината на тортата. Друг вариант е подредените плодове да се намажат няколко пъти последователно с желиращата смес, за да добият блясък.

Един от препоръчваните варианти препоръчва желатинът да се разтвори със супена лъжица ром и да се хомогенизира на водна баня, след което повърхността от сметанов крем и плодове да се “запечата” с така приготвената желатинова заливка. Винаги е в сила предупреждението да се планира достатъчно време за стягане на желираните детайли.

Десерти с желатин

Те са безброй – опитайте една лесна от “1001recepti”:

Продуктите за орехов чийзкейк с крема сирене и желирана сметана:

  • За блата – 100 г смлени обикновени бисквити, по 50 г смлени орехи и овесени ядки, 50 г краве масло, 100 мл прясно мляко. За плънката – 350 г сирене крема, 700 г заквасена сметана, 1/2 чаена чаша прясно мляко, чаена чаша и половина захар, две пакетчета желатин. За украса – три супени лъжици счукани орехи. Сместа за блата се приготвя, като се смесват сухите продукти и се добавят маслото и млякото. Разстила се във форма за торта с подвижно дъно и се пресова хубаво. Продуктите за плънката се смесват и разбиват с миксер, а желатинът се залива със студена вода – 50 мл за пакетче, и след като набъбне се хомогенизира на водна баня. Готовият желатин се прибавя по малко към сметановата смес, при постоянно бъркане. Оставя се за няколко часа в хладилник и след като стегне, се покрива с ореховите трохи.
Сладко (конфитюр) от ягоди с желатин

Тук рецептите са безброй и няма начин да не направим поне 1-2 погрешни опита. Може да се работи с всякакви плодове, като желирането е финална “добавка”, или директно да заложим на популярния гелфикс на д-р Йоткер, то си е специален желатин за консервиране на подсладени плодове. При работа с гелфикса варенето на конфитюра е силно съкратено, което дава възможност да се запазят повече от полезните плодови съставки. Трябва само да се спазват указанията за подготовка на плодовете и на гелфикса и масата да не се преварява.

Ето и една семпла рецепта за конфитюр с обикновен желатин – изберете пак този на д-р Йоткер.

  • Две чаши измити и нарязани на парченца ягоди и половин лимон без кората – също нарязан, се смесват с една чаша вода и захар на вкус. Сместа се вари 20-30 минути и се ароматизира с ванилия и канела. Пакетче желатин се залива с 50 мл вода и се стопява на водна баня, след което по малко се добавя към плодовата смес. Насипва се в бурканчета и се оставя на студено. Продуктът е за бърза консумация.
Крем с кисело мляко и желатин

Любителите му го правят често и с различни добавки; главното е да се улучи дозата захар и правилно да се подготви и прибави задължителният желатин. Ето един простичък вариант от magyclub.com. Две кофички кисело мляко се смесват добре със 120 г пудра захар, настърганата кора на един лимон и половината от сока му, и една ванилия. Две пакетчета желатин се приготвят по вече описвания начин – с около 100 мл студена вода, след набъбване се втечняват на водна баня и се прибавят към обогатеното мляко. Готовата смес се насипва в стъклени чаши и се оставя в хладилник за няколко часа. След като се желира, млечният крем се насипва с настъргани орехи и капки шоколад или мед.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

пектин

Пектин: що е то? Всички ползи от пектина – ТУК!

Какво е пектин и защо е толкова важен за здравето. Откъде да си го набавяме. …

Едно мнение

  1. Санка Минева

    Благодаря на “Лекар.БГ” за изключително полезната информация. Не съм знаела колко полезен е желатинът. Непременно ще ползвам рецептите Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *