Лечение на мигрена с Топилекс
Мнения - добър ли е Топилекс включително за отслабване?

Мигрена. Лечение с Топилекс и др. методи. Причини

Мигрената представлява силно главоболие, обикновено придружено и от други симптоми. Тя може да продължи до три дни, през които човек е неспособен да изпълнява всекидневните си задължения.

Установете и избягвайте факторите, които провокират мигренозен пристъп. Но при настъпването му потърсете облекчение чрез природни методи.

Около осем процента от населението на Земята страда от мигрена.

Тя засяга по-често жените, отколкото мъжете, главно поради колебанията в нивата на хормоните преди и след месечен цикъл, по време на бременност и през менопаузата (въпреки че някои жени тогава чувстват облекчение).

Първият пристъп обикновено се появява в късното юношество или към 20-25 годишна възраст, а понякога и по-рано. Рядко симптомите започват над 50 години. С времето пристъпите намаляват и отслабват и почти не се срещат при хора над 65-годишна на възраст.

Мигрената се провокира от определен вид дразнител, предизвикващ спазъм на артериални съдове в мозъка, които впоследствие се разширяват. Между пристъпите нивото на серотонина в мозъка спада, а по време на самото главоболие се повишава.

ПРИЧИНИТЕЛИ НА МИГРЕНА

Един или няколко от изброените фактори провокират мигренозните пристъпи:

 • Определени храни, предимно сирене, шоколад, червено вино, пържени ястия и цитрусови плодове.
 • Ниско ниво на кръвната захар, поради глад или прекомерен прием на рафинирани въглехидрати.
 • Обезводняване.
 • Стрес, шок или притеснение.
 • Недоспиване.
 • Ярка или цветна светлина.
 • Силен шум.
 • Климатични промени.
 • Сух климат или топъл, сух вятьр.
 • Хормонални промени.

Същото се отнася и за равнището на други невротрансмитери като калций и магнезий.

Симптомите варират според индивида, но за всички е характерна жестока, пулсираща болка от едната страна на главата. Възможно е пристъпите да са предшествани от траещи до час странни усещания (аура), например проблясващи светлини, зигзагообразни линии или сляпо петно в полезрението. Щом главоболието започне, мнозина усещат гадене и повръщат или стават свръхчувствителни към светлина и звуци. Други евентуални симптоми са световъртеж, изтръпване и безчувственост.

ПРОФИЛАКТИКА

Установете чрез наблюдение кои фактори провокират пристъпите и сведете въздействието им до минимум. Например ако мигрената е свързана със стрес и предменструални хормонални промени, не планирайте в този период важни събития. Ако сте забелязали, че оплакванията ви са свързани с проблеми при пътуване, избягвайте да се храните обилно преди дълъг път. В случай че пристъпите се появяват периодично – на 10 до 40 дни, не допускайте в „критичните дни“ фактори, провокиращи състоянието.

Имаме отделен материал ТУК: За досадната „менструална мигрена“!

Хранителен режим:

“Демир

При небалансирано хранене вероятността от мигренозен пристъп е по-голяма, затова употребявайте храни, богати на витамин В, (рибофлавин): пълнозърнести продукти, жълтьци, прясно мляко, спанак и крехко месо. За да избегнете колебанията на кръвната захар, яжте малко, но често, като подбирате бавносмилаеми сложни въглехидрати (пълнозърнести и бобови), вместо храни, съдържащи бяло брашно или захар.

Сладките и рафинираните продукти бързо повишават нивото на кръвната захар, а след това тя рязко спада като подобни колебания предизвикват мигренозен пристъп при някои хора.

За да установите кои храни провокират състоянието, няколко седмици записвайте подробно всичко, с което се храните. Някои, страдащи от мигрена, имат непоносимост към тирамин – аминокиселина, която е сред вероятните причинители, поради влиянието си върху кръвоносните съдове в мозъка. Тя се съдържа в следните храни: шоколад, сирене, говеждо месо, черен дроб, яйца, бира, червено вино и други продукти, в конто е налице ферментация, както и в някои плодове и зеленчуци (банани, портокали, сливи, бакла, спанак, домати и др.).

Причина за пристъпа може да бъде и хранителна алергия (най-често от пшеница, прясно мляко, сирене, домати, портокали и картофи) или прием на чай, кафе, кока-кола и други напитки, съдържащи кофеин.

Една особеност обаче пречи на точното установяване на причината, която провокира пристъпа.

Преди настъпването на същинското главоболие вече нарушените нива на невротрансмитерите пораждат желание за определени храни. Следователно това, което сте консумирали иепосредствено преди пристъпа, не е действителният виновник за него, въпреки че симптомите се появяват точно след употребата му.

Чувствителност към светлина:

Отблясъците от вода, сняг и друга повърхности провокират пристъп на мигрена при хора, които са свръхчувствителни към светлината. За тях се препоръчват слънчеви очила с поляризиращи стькла и висококачествени лещи.

Ако проблемът се явява заради компютърния екран, регулирайте нивата на контраст и яркост, за да избегнете ефекта на отразяването. Понякога пристьпите се предотвратяват, ако наоколо преобладават сини или зелени тонове, което лесно се постига с определени лещи.

Качеството на въздуха:

При много сух въздух се увеличава концентрацията на положително заредените йони, които повишават нивото на невротрансмитера серотонин, а неговите стойности се покачват по време на мигренозен пристъп. Отрицателните йони облекчават симптомите и съкращават тяхното времетраене. Затова, за да повишите концентрацията на тези йони, проветрявайте често, отглеждайте много стайни растения и използвайте овлажнител за въздух и/или йонизатор.

Стрес:

Той е сред най-честите причинители на мигрената, затова се научете да го контролирате. За целта особено полезни са релаксиращата терапия, масажът, йогата, медитацията и ароматерапията. Някои хора се справят с напрежението, но получават пристъпи след като то отмине, затова е добре да потърсят по-ефективни техники за неговото преодоляване.

Хранителни добавки:

Съществуват доказателства, че 5-хидрокситриптофанът, форма на аминокиселината триптофан, предотвратява мигрената. Пийте три пъти дневно по 100 мг. Някои хора обаче получават гадене от него. Ако вземате антидепресанти, се консултирайте с лекуващия си лекар. Препоръчителен е също и приемът на хранителни добавки като магнезий и калций, а също и на витамин В2 (рибофлавин).

Билколечение:

Определени вещества в горчивите листа на моминската вратига притежават противовъзпалителен и съдоразширяващ ефект. Ако усещате приближаването на пристъпа, добавете към сандвич 2-3 листа от растението, за да избегнете неприятния му вкус или вземете таблетка или капсула с билков екстракт. Възможна е всекидневната му употреба за дългосрочна профилактика. Не ползвайте билката, ако сте бременна, кърмите или сте алергична към нея.

Лечебна прохлада

Облегнете глава на термофор, пълен със студена вода, или го заменете със студен душ или обливане на главата.

Акупресура против мигрена

Натиснете за 7-10 секунди с палци участъка между веждите (точка ин-тан). Докато натискате, се отпуснете и дишайте дълбоко.

В добавка натиснете точка ЧД 3 в горнатачаст на стъпалото, в ямката, където се събират костите на първия и втория пръст.

мнения, отзиви, коментари, форум
Дайте мнение и Вие тук!

ЛЕЧЕНИЕ с Топилекс: Мнения

Напоследък набира все по-голяма популярност лекарството топилекс във връзка с лечението на мигрена. Мненията по-долу са ни пратени от формата за коментари и ги публикуваме със съгласието на авторите им.

Действа идеално, ако се ограничаваш

Мария Ангелова: Топилекс ми го дадоха за половин година по едно хапченце на ден и дава сериозен ефект. Обаче спазвам и един куп допълнителни истории, като например рязко намаляване на пиенето на кафе. Преди поглъщах по 3-4 за ден, сега съм ги свалила до едно. Лягам си навреме и ставам навреме. Това значи да е горе-долу по едно и също време. Магнезий и Витамин С са като придружителна терапия. Така съм имала само 1 пристъп в последните 20 дни и го смятам за добър напредък. Преди това е имало и по-дълги периоди. Общо взето пристъпите са намалявали прогресивно в периода. Ще си допия Топилекса и после ще го спра, като ще продължа другите неща. Забравих да кажа за алкохола и шоколада. Тоест може, но не по-често от веднъж на няколко месеца и не повече от 50 грама – или алкохол, или шоколад. Не може и двете.

Комбинирах Топилекс с други лекарства

Марта Маринова: Топилекса го взимам по 25 милиграма всяка вечер, като в първите дни ми изписаха и неолексан. Релпакс също само веднъж съм вземала. Освен това ми дадоха да пия и Ериус против алергични истории. Взети заедно, тези лекарства свършиха добра работа, докато ги пиех. Не знам кое точно от тях е подействало. Но когато ги спрях всичките наведнъж, получих пристъп.

Топилекс за отслабване? На мен не ми помогна!

Мони Калинов: Взимал съм Топилекс за отслабване в комбинация със Сиофор, като първото е 800 милиграма, а второто 3000 милиграма. Заедно с приема им правех и диета. Първият по принцип е против инсулиновата резистентност, а вторият е за епилептици. Но нямах никакъв ефект от тях. Прочетох в някакъв форум, че ползват Топилекса за отслабване и може наистина да го правят, но на мен не ми свърши работа. Само имах сериозно замайване. Може би е по-добър за мигренозните пристъпи, не знам, аз нямам мигрена.

Хубав материал за лечението на мигрена имаме ТУК (отворете го с десен клик в нов таб, за да го прочетете, след като свършите с този текст):

В търсене на най-доброто хапче за мигрена. И др. начини за лечение

Почивка и сън

Легнете в проветрено и затъмнено помещение, веднага щом усетите приближаването на мигренозния пристъп. По този начин или ще успеете да го предотвратите, или поне ще намалите интензивността му.

Билколечение

В случай на оплаквания чаят от розмарин, маточина или мента оказва спазмолитичен ефекти облекчава симптомите.

Ароматерапии

Ако усещате приближаването на пристъпа, добавете към две чаени лъжички масло от сладък бадем по една капка масло от мента и лавандула. Втрийте леко част от сместа в областта на слепоочията и отзад на врата.

Топло и студено

Поставете студен компрес върху челото или врата. Ако той не помогне, редувайте студени и топли компреси. Започнете със студен на челото и топъл на врата или темето. Сменяйте местата им на всеки две минути. Повторете процедурата шест пъти.

Друг метод

При мигрена помага също и краниосакралната терапия, а методът на обратна биологична връзка и методът Алекзандър намаляват предразположеността на организма към подобни пристъпи.

Ароматерапевтичен компрес

Когато сте под стрес, поставяйте всекидневно компреси на челото и слепоочията. За целта добавете в малко вода няколко капки масло от лавандула или майорана, потопете в сместа парче памучен плат изцедете го добре и наложете на посочените места.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 • Мигрената се появява редовно и пречи на всекидневните ви занимания.
 • Приемате орални контрацептиви.
 • Картината на мигренозните пристъпи се променя.

Незабавно потърсете лекар, ако:

 • За първи път главоболието ви прави напълно безпомощни и недееспособни.

Вижте и ТОВА за принципното лечение на главоболие:

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Паратрамол или Дексофен за ставите?

Паратрамол или Дексофен за ставите? Действие, заместители, мнения

Защо лекарят може да ни препоръча паратрамол; прилики с други лекарства, разлики. Има ли странични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.