Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер,
Домашен лек: Зелев сок при тежък махмурлук.

Хапче против махмурлук: Съвети за лекарство, домашен лек и др. Алка Зелцер, Хидратин Алфа, Оки

Лечение на махмурлук с хапче Парацетамол, Оки, Алка Зелцер, Хидратин Алфа. Кое лекарство за махмурлук върши работа? Домашен лек: Зелев сок. Топ съвети за бързо справяне с тежък махмурлук

Махмурлукът е симптом на отравяне с етилов спирт. Думата е безобидна, но същността – сериозна, говорим за интоксикация. В първите часове тялото активно хваща токсините в съединения, за да ги неутрализира. Паралелно го мъчат аномалии, породени от отровата. „Ремонтът“ отнема време, през което снощният веселяк е без настроение и функционира зле.

Има ли лекарство срещу това? Един виц твърди, че цярът е един – да не се пие! А когато отравянето е вече факт, можем единствено да ограничаваме щетите. Видовете препарати за това виждате в таблицата.

Лекарства при отравяне със спирт
Вид препаратКонкретни наименования
Неутрализатор на спиртаАлкозеро, Антипохмелин, Алкобел
Детокс агентисорбенти (Ентеросгел, активен въглен), Дуал биактив, ADLiquid Detox, Детокс хепа, Оксидетокс и др.
Предотвратяващи махмурлукАнтипохмелин
Преодоляване на влечениетоАлкобел, Кудзу
Възстановяване след напиванеМахмурлек, Алкофитал, хепапротектори (Силимарин)
Лечение на симптомитеАлка Зелцер, Парацетамол, Аспирин, ОК и др. против главоболие и отпадналост

Хапче за махмурлук, лекарство

Първото при махмурлук е да изкараме от тялото си остатъците алкохол. Оптималното е да го направим рано, още с възникването на първите признаци за алкохолна интоксикация. Проверен начин е изчистване с много разводнен калиев перманганат. Този препарат обикновено се използва външно. Пиенето му се допуска само при проблеми в храносмилателния тракт. Концентрацията да бъде съвсем бледорозова (слаба), а дозата – макс 2 чаши (400 мл).

mahmurluk-01
Пияниците ги изобразяват почти припаднали над чашата, а лошото идва след това

Калиевият перманганат е съвсем евтино средство (едно саше е под 2 лв). Негови заместители с частичен успех са лимоновият сок и чаят от лайка. За народните „хватки“ срещу махмурлука ще кажем по-долу. Но ако имаме достъп до аптека, по-добре да купим точното лекарство.

Неутрализатори на алкохола

В тази група има малко на брой лекарства-неутрализатори и огромно множество от сорбенти, които имат подобна, но не точно същата функция. Сорбентите поемат остатъци в стомаха и червата, а неутрализаторите влияят на метаболизма, като пресичат усвояването.

AlcoZero

AlcoZero е противоотрова за алкохол. За 15-20 минути успява да неутрализира 1/3 от приетия спирт. Препоръчително е да се вземе след алкохолната вечер, точно преди лягането. Така препаратът намалява проявите на махмурлук на следващия ден, а понякога и напълно ги предотвратява.

Алкозеро е създаден за злоупотребяващи с алкохол, за да ги пази от отравяне. Той е растителен, но все пак има ограничение – до 5 дражета дневно. Негов плюс е, че атакува причината за махмурлука, а не потиска неговите прояви. Цената за 5 бройки е 6.60 лв.

Антипохмелин

Антипохмелин се бори с негативното влияние на отпадъците на разградения алкохол, които причиняват интоксикация.

mahmurluk-02
Това руско чудо срещу махмурлука е супер, обаче напоследък липсва в аптеките

Той забавя образуването на ацеталдехиди, виновниците за махмурлука. По този начин препаратът намалява постъплението на отрови в кръвта. Това се отразява добре на стомаха, на имунния отговор и на нервните клетки. Премахват се спазмите от съдовете.

“Фигурин

Антипохмелин може да се изпие още преди празника, за да предпази от бъдещите последствия. Той защитава ч. дроб от удара, който ще му нанесе питието. Антипохмелин е комбинация от киселини и глюкоза. Приемат се по 2 таблетки на всеки 100 мл алкохол. Последна цена  – 5.10 лв за 6 таблетки, в момента не е наличен.

Алкотокс, Алкогард

Това са препарати за трайно лечение на алкохолизъм. Главното им свойство е да потискат влечение към спирта, но имат и допълнителен ефект върху симптомите. В случая са полезни, ако вече се приемат в редовен порядък, но не действат като „бърза помощ“.

Активен въглен и други сорбенти

Те са признато средство е евтиният активен въглен (2 – 4 лв за 20 – 30 таблетки). Негов подобрен вариант е въглен от кокос на прах и капсули (12 – 60 лв за 60 – 100 бр.). Отличен за отделяне на токсини е Ентеросгел (47 лв за 225 мл). Показан е при най-разнообразни диагнози, вкл. алкохолизъм, цироза, махмурлук. По-евтини варианти са Сорбекс Дуо, Сметка, Полироб и много други от групата на ентеросорбентите.

Ако предпочетете евтиния акт. въглен, ще ви трябват по 1 т. за всеки 10 кг тегло (6 таблетки при 60 кг). Изпиват се с топла вода.

Алкобел

Това е хомеопатичното предложение за преодоляване на абстиненция. Представлява комбинация от четири препарата, които въздействат върху физическата и психическата симптоматика.

Алкобел е направен за продължителна терапия на алкохолизъм, но ефикасно се справя и с текущата симптоматика, възникваща след напиване. Ключов негов ефект е пресичане на привличането към алкохола. Таблетките (40 на брой) струват 17 лв.

Неутрализатори на симптомите

Нестероидните противовъзпалителни, особено тези с изразен обезболяващ ефект, са адекватен избор при махмурлук. Те се справят с общата слабост и главоболието. Хубаво е да са комбинирани с витамин С, който помага при отравяне. За предпочитане са таблетките да са разтворими – задействат се по-бързо.

Всички тези условия се изпълняват от Аспирин С на Байер, но друг продукт на германския производител е получил по-голяма известност за махмурлук – това е Алка Зелцер.

Алка Зелцер, разтворимо хапче

Това е ацетилсалицилова киселина, която по-добре познаваме като Аспирин.

mahmurluk-03
Три продукта на германския Байер, отлични при напиване

Тук е в доза 324 мг в хапче, допълнена от натриев хидрокарбонат и лимонена к-на. Аспиринът премахва болките и отпуснатостта, а добавките усилват метаболизма и помагат за отстраняване на махмурлука.

Основното действие на Алка Зелцер е върху стомаха, в частност неутрализира киселини. Лимонената к-на нормализира киселинно-алкалния баланс и обмена на вода, поддържа работата на ч. дроб, нормализира кръвообращението в тъканите. Разтворимата таблетка дава допълнителен обем течности по време на обезводняване.

За махмурлук дозата е от 2 таблетки на 200 мл вода, 2 часа преди да се заспи. Препаратът се взема до 3 дни поред, Може да се пие и сутрин, ако се събуждате с главоболие. Безрецептурен препарат на цена 5.22 лв за 10 броя.

Прахчета Оки

Сашетата Оки се предлагат с частни обяви. Причината е, че се внасят от Италия и се продават „на ръка“. Подобна търговия се поддържа от години, защото Oki са си създали отлично реноме.

Истината е, че в тях има просто кетопрофен – по-ново от аспирина противовъзпалително. Кетопрофен се продава и у нас, например Кетонал 11.39 лв за 50 капсули и Би-профенид 14.54 лв за 20 таблетки. Кетопрофен е „силен“ в укротяване на болката.

Лекарството Парацетамол

Парацетамол или някое от генеричните лекарства със същата съставка Парацетамакс, Парацета, Панадол са противовъзпалителното, което се намира във всяка къща. Ако сте зле след препиване, изпийте 2 парацетамола и на сутринта още два. Това лекарство сваля температура, обезболява, но и дава усещането за прилив на сили.

Вижте и ТОВА: Колко често може да се пие Парацетамол и през колко време? Аналгин по-добро ли е? Редуване и пиене заедно. При цикъл.

Лекарството Аспирин

Сред множеството „Аспирини“ в аптеката предпочетете Аспирин С на Байер – разтворимо хапче с нужния витамин в състава си. Продава се и на единични бройки, защото всяко хапче е в собствена опаковка. Ако усещането е по-скоро за втрисане, за предпочитане е Аспирин Комплекс, който е с псевдоефедринов хидрохлорид. При липса на друго помагат и Протект и Кардио – аспинините за сърце, но имайте предвид, че са в малка доза.

Още нещо интересно ТУК: Видове аспирин. Разлика между Аспирин и Аспирин Протект. Аспирин Кардио и обикновен аспирин. Ацетизал аспирин ли е? За какво се използва? Мнения.

Дайте мнение и Вие тук!
Хидратин Алфа

В реда на бързите средства слагаме и този разтвор за бързо оводняване. Непременно го добавете към някое от гореописаните препарати, за да подобрите ефекта от тях.

мнения, отзиви, коментари, форум

Хидратин Алфа със стандартен и малинов вкус е създаден за възстановяване на електролитите. Препиването е един от случаите, в които тялото губи големи количества течности и се обезводнява.

При махмурлук изпийте 4-5 сашета, всяко през 3 часа. Цената на кутия с 8 бройки е 5 лв.

Други лекове и хапчета

Сега ще насочим поглед към друг тип препарати, които не са за бързо реагиране, а за трайно справяне с проблема.

mahmurluk-04
Втората вълна – трайните решения

Те често са наричани хапчета против алкохолизъм, защото намаляват желанието за пиене или пораждат отвращение. Лекарствата от този клас помагат в периода на абстиненция, затова се взимат и срещу махмурлук. Обаче най-ефикасни са, когато с тях се изпълнява цялостен курс на терапия.

 • Алкотокс – комбинация от три билки и корена кудзу на капсули. Направен е без вкус, за да се дава и без знанието на алкохолика. Потиска жаждата за спирт, преодолява зависимостта, успокоява нервите, регенерира ч. дроб. Цената в аптеката е 62 лв за 90 капсули, а при промоции се добавят 30 капсули безплатно;
 • Алкогард – билкова комбинация с български патент, която отблъсква от спирта, неутрализира токсините и регенерира ч. дроб. Препаратът работи и като хепапротектор. Редовната цена на опаковката е 42 лв с периодични намаления до около 30 лв;
 • Алкофитал – капки срещу алк. зависимост. В състава има две билки, които дават два ключови ефекта. С приемане на препарата, пациентът започва да повръща от алкохол. В същото време се подкрепя имунитета му за справяне с последиците. Има лек седиращ ефект. Една опаковка стига за 7 до 10 дни. Струва 65 лв;
 • Софлуксен – в нашия списък включваме и един антидепресант. Сред показанията за флуоксетин са алкохолна абстиненция и силни болки. Този препарат не е със зелена рецепта, но все пак се изисква такава. Цената му е 15.18 лв.
Махмурлек

Опаковка с 4 капсули (4.50 лв) осигурява лек изход от алкохолна нощ. Двете се изпиват преди пиенето, другите две – преди лягане. Препаратът неутрализира част от спирта и предпазва стомаха и главата. Заедно с това подкрепя имунитета и зарежда с витамини.

Кудзу корен

Коренът се предлага в разни добавки. Има го на капсули и като спиртен извлек. Билката намалява стремежа към пиене, а паралелно тонизира и подкрепя основните функции.  Подсилва метаболизма в ч. дроб, което спомага изчистването му от токсини. Кудзу се продава като добавка, която при различните производители струва между 18 и 55 лв.

Цитизин

Съединението цитиколин служи за неутрализиране на алкохолни поражения на нервната с-ма. Главната му задача е възстановяване на структурите и функциите на увредените клетъчни мембрани. Лекарствата с цитиколин като Цитизин и Цитибак са насочени към мозъка. Те го подкрепят и оздравяват, подпомагат правилното му функциониране.

Още по темата ТУК: Мнения за Цитизин и странични ефекти. Колко време се пие за отказване на цигарите и при махмурлук? Сомазина по-добро ли е? Заместители.

Домашни лекове и рецепти за лечение

Те са прости, евтини и винаги налични. Започнете с промиване на стомаха – чрез предизвикано повръщане. Контрастен душ ще активизира кръвта, което е положително за преодоляване на махмурлука. Токсините от кръвта и тъканите излизат с много течности – алкална вода или някои определени напитки.

Кисело зеле

Саламурата на киселото зеле съдържа правилното съотношение на вода и сол. Тя поправя неправилното разпределение на вода в тялото при пиянство.

mahmurluk-05
Един цяр, който е неоспорим

Алкохолът е силен диуретик, затова след него се изпитва жажда и сухота в устата. Алкохолът повишава и проницаемостта на съдовете, откъдето идват отоците и главоболието. Всичко това се оправя с естествено ферментирали продукти.

Зелев сок

Сокът от прясно зеле също е полезен, защото оводнява, но не може да се сравни със саламурата.

Солен разтвор

Наситеният солен разтвор предизвиква повръщане, а то изчиства стомаха от остатъчния алкохол. В допълнение възстановява електролитния баланс. Ако нямате кисело зеле, това е резервният вариант.

Домашна лимонада

Направете порядъчно количество, но не пийте наведнъж, а по 2-3 глътки през минута. Така се попълва идеално липсата на течности, а лимон. к-на върши своята работа против махмурлука;

Доматен сок

Има витамини, киселини, пектин и помага за бързото изгаряне на алкохола. Неутрализира токсините, участва възстановяването на водния баланс.

Чай от мента

А също и от маточина или лайка. Те са ускоряващи извеждането на токсините.

И още няколко неща:

 • Пилешки бульон, яйца и варена риба помагат при лек махмурлук, възстановяват ч. дроб;
 • Компоти, сокове и смути оводняват, попълват с витамини;
 • Чай с джинджифил, мед, лимон отстраняват гаденето, тревогата и слабостта. Подсилва потенето, с което се изчиства тялото през кожата;
 • Чай от магданоз с кориандър и лимон – изчиства червата и токсините от стомаха;
 • Салати от зелени листни и водорасли зареждат с нужни нуттрвиенти и натриев алгинат, който извежда токсини от храносмилателния тракт;
 • Овесена отвара, подсилена с боровинка или малина – антиоксидантна защита + обвиване на чревната лигавица;
 • Айрян, кисело-млечни произведения за храносмилането и чревната флора;
 • Ядки, рибено масло и  други източници на „Омеги“ парират поривите за депресивни състояния след напиване.

Ключов момент са течностите. Бройте 8 до 12 чаши, каквито ги предпочитате – вода, отвари, сокове, но не купешки. Ако е само вода, капнете в нея лимон или яб. оцет.

Съвети при тежък махмурлук

 • Как да се справим бързо с махмурлука? Най-добре се справят аптечните препарати за предварително изпиване. След това аспирин С, контрастен душ, а сутринта пак хапче за глава;
 • При махмурлук и повръщане? Вземете бързо ентеросорбент, примерно активен въглен. При силни пориви има специални лекарства против повръщане като Емил и Деган;
 • Какво се пие при махмурлук? Някои казват – бира или още твърд алкохол. Истинското решение са зелева чорба, цеден лимон и много вода;
 • Какво да правим при махмурлук? Сънят е задължителен, а след него – активности. Някои се чувстват добре от секс, полезни са разходки, тичане, плуване, велосипед. От пасивните дейности супер са масажът и СПА процедурите;
 • Какво да ядем при махмурлук? Непременно лека храна – салати, плодове, млечни. Мазните и тежки храни усложняват положението и забавят възстановяването;
 • Специално за главоболие при махмурлук? При силна болка – Паракофдал или Ацефеин. При обикновена – Аналгин;

Как да действаме против махмурлук от вино? Сорбентите, витамин С и хидратиращите средства са водещи и при този тип интоксикация. Махмурлук възниква от нискокачествени и сладки вина. Неговите последствия са типични и се действа по типичния начин;

 • Кое хапче против напиване е добро? Антипохмелин и Махмурлек работят и предварително. Ако се вземат преди пиенето или заедно с алкохола, те абсорбират част от поетото количество и се справят с токсините при самото им отделяне;
 • Как да предотвратя напиване? Един ден преди пиене се вземат 50 – 100 мг Аспирин (например Протект или Кардио). Те дават продължителен антитромботичен ефект;
 • Как да намаля ефекта от алкохола? Никотинът доказано усилва симптомите. Ако повече се пие и по-малко се пуши, резултатът ще е сравнително по-добър, отколкото в обратния случай.

Мерки срещу напиване

 • 24 – 48 часа преди пиенето се яде кис. мляко с бисквити. В тях има янтарна к-на, която предотвратява напиване. Добра е комбинацията с В-витамини и йод;
 • Непосредствено преди първата чаша алкохол се взема стандартна доза ентеросорбент;
 • При пиенето периодично се приема и храна. Но без преяждане, без трудно смилаеми ястия и без мазнини;
 • Избираме само един вид алкохол и не смесваме. Избягваме питиетата с ниско качество и съмнителен производител. Домашен алкохол – само от проверен производител!

Ако в пика на интоксикацията ви се прииска да повърнете, по-добре се избавете от излишното. Не се поддавайте на препиване в състояние на изтощение, психоемоционален стрес, при обостряне на хронично страдание.

Още информация за махмурлука и източници на английски: Лекарства за лечение на махмурлук; * Домашни средства против махмурлук; * Как да се справим бързо с махмурлука (съвети).

И едно видео на руски за лечението на „похмелье“, а те са най-големите специалисти, както знаем:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кое е по-добро: Омепразид или Омепразол?

Омепразид или Омепразол? Мнения. Колко време се пие? Заместители

Кое е по-добро: Омепразид или Омепразол? Мнения. Заместители: Улкопрол, Пулсет, Гастроцид, Пробитор, Нексиум. Колко време …

2 Мнения

 1. Не виждам грам здрав смисъл да се пие парацетамол за махмурлук. Моят опит е за Хидратин алфа, като душ отвътре ми е!

 2. Силвия Манолова

  Няма да пиша за махмурлука, но прахчета Оки съм пила за друго нещо и наистина са супер. Може би имат нещо допълнително вътре, което ги прави по-силни, ама обезболяват и то веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.