махмурлук лечение

Махмурлук. Лекарство, лечение. Търсене на ефикасен лек

Лечение на махмурлук с билки и хомеопатично лекарство против това състояние, които могат да ви освободят от мъките сутрин!

Всеки човек в определен етап от живота си е изпитвал пулсиращо главоболие поради махмурлук. Състоянието не е сериозно и обикновено преминава за няколко часа, но то свидетелства за злоупотреба с алкохол. Редица природни средства го облекчават.

Махмурлукът може да бъде с различна сила в зависимост от качеството и вида на консумирания алкохол. Симптомите включват главоболие, гадене и световъртеж. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и прекаляването с него води до главоболие. Той предизвиква обезводняване на организма, защото стимулира бъбреците да отделят вода повече от необходимото.

Няколко фактора влияят върху скоростта на абсорбиране на алкохола от храносмилателната система в кръвта. Наличието на храна в стомаха забавя усвояването му, а според изследванията за това способства и по-голямото телесно тегло.

При едно и също количество погълнати питиета и еднакво тегло нивото му в кръвта на жените е по-високо от това на мъжете, защото женският организъм произвежда по-малко количество от ензима, разграждащ алкохола.Често повтарящото се или силно изразено състояние на махмурлук показва, че е необходимо да намалите пиенето, за да не увредите здравето си, предимно черния дроб, и за да предотвратите появата на различни видове рак.

ПРОФИЛАКТИКА на махмурлук.

Съществуват някои начини за предотвратяване на махмурлука:

 • За да възпрепятствате усвояването на алкохола, винаги хапвайте нещо преди и по време на консумацията му.
 • Не смесвайте алкохолните питиета и избягвайте тези, които ви се отразяват зле. Някои хора получават махмурлук след употреба на евтино червено (поради високото съдържание на добавки) или десертно вино, например шери (заради многото естествени подобрители на вкуса и цвета).
 • За да поемете по-малко количество, не бързайте и редувайте алкохола с безалкохолни напитки.
 • Избягвайте обезводняването, като пиете много вода преди и след употребата на алкохол.

Ограничения в приема на алкохол с цел по-слаб махмурлук на сутринта:

Препоръчително е да се въздържате от прием на алкохол поне 2 дни в седмицата. Освен това трябва да се вземат предвид теглото, здравословното състояние и метаболизмът на всеки човек.

Единицата за измерване на количеството алкохол се равнява на бутилка средносилна бира от 330 мл, 40 г концентрат или 125 мл вино. При мъжете риск за здравето възниква при прием на 4 единици алкохол дневно, а при жените – на 3.

ЛЕЧЕНИЕ на махмурлук:

 1. Незабавно изпийте голяма чаша вода, за да възстановите загубата на течности
 2. За да компенсирате загубата на магнезий и калий, изпийте чаша бананов млечен шейк.
 3. Не пийте допълнително алкохол, който само ще влоши или удължи състоянието ви.
 4. Не пробвайте и с кафе – то може да причини треперене, освен това има дехидратиращо действие.

Очистващите свойства на зелето при махмурлук:

Суровото зеле от векове е традиционен лек за махмурлук и се смята, че очиства черния дроб от токсините. Оказва и защитен ефект върху лигавицата на храносмилателния тракт и предпазва стомаха и червата от вредното въздействие на алкохола

Ободряващ шейк при махмурлук:

Млечен бананов шейк се приготвя с половин чаша прясно мляко, 1 банан и 2 супени лъжици мед. Той възстановява загубата на калий, отделен с урината, а медът повишава нивото на кръвната захар, което намалява при прием на алкохол.

Дайте мнение и Вие тук!

Билколечение срещу махмурлук:

На всеки час пийте по една чаша чай от следните видове, докато почувствате подобрение:

 • Чай от розмарин облекчава главоболието и помага на черния дроб да се освободи от токсично действащия алкохол.
 • Чай от морски бял трън или от глухарче също спомага за детоксикация на черния дроб и пречистване на кръвта.
 • Чай от кората на върба, която се оставя да поври 10 минути, съдържа естествени вещества, подобни на аспирина, конто облекчават главоболието.
 • Чай от лайка успокоява раздразнените стомах и черва.

Хомеопатия при махмурлук:

 • Приемайте на 30 минути до 6 дози Nux vomica, ако ви се гади, но не можете да повърнете.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 • Ако не можете да си спомните какво се е случило по време на пиенето.
 • Страдате периодично от махмурлук.

Вижте и ТОВА:

“Фигурин

https://www.lekar.bg/2008/04/11/%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

smek

При какви случаи помага смекта

Как се пие смекта, преди или след ядене? Как се разтваря? При повръщане. При гастрит, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *