жълтеница - 01- симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Жълтеница, Хепатит A, B, C, при новородени, при бебета, симптоми, Билирубин, Висок билирубин в урината

Жълтеница при новородени, бебета и възрастни. Симптоми и лечение

Какви болести може да означава една жълтеница при бебета, новородени и възрастни? Кои са точните симптоми? Стандартно и нестандартно лечение. Действия при хепатит. Изследвания за билирубин.

Още в текста: ♠ Физиологична жълтеница при новородени

♠ Усложнение – ядрена ♠ Фото (свето) терапия ♠ Кръвопреливане ♠ Фенобарбитал ♠ Глюкоза (подсладена вода) ♠ Патологична жълтеница Патологии на черн.дроб ♠ Алкохолен хепатит ♠ Цироза ♠ Чернодробна недостатъчност ♠ Рак на черн.дроб ♠ Патологии на жлъчната система ♠ Кучешка тения ♠ Отравяне и други ♠ Лъжлива ♠ Сърбежи, обриви ♠ Изследвания ♠ Традиционно лечение ♠ Алтернативно ♠ Диета ♠ Алкохол ♠ Заразна ли е ♠ Жълтеница при домашните любимци

Жълтеницата е повишена концентрация на билирубин в кръвта, която визуално се проявява в оцветяване на кожата и лигавиците в жълто.

Цветът варира от тъмно оранжево до ярко лимонено. Жълтеницата не е самостоятелно заболяване, а клиничен признак на ред изменения в тялото, в болшинството случаи патологични. Тя е характерна не толкова за възрастните, колкото за децата. Една от най-разпространените неонатални патологии е жълтеница при новородените. По статистически данни тя заема 4 място сред заболеваемостта на бебетата през началните 7 дни от раждането.

Жълтеница при новородени

По време на бременността плодът се намира в стерилни условия под защитата на майчиното тяло.

жълтеница - 02- симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
И деца, и възрастни страдат от жълтеница

След раждането, в началните месеци бебето се намира в постоянен стрес. Един от факторите за него е жълтеницата. Опитните родители знаят, че тя е естествено състояние на бебешкия организъм в периода на адаптация, но някои се притесняват, че поражда риск от последващи увреждания.

Съдържание:

И наистина, има случаи, в които следродовата жълтеница е опасна и изисква лечение. В най-ранния етап след раждането се различават два типа жълтеница:

Физиологична, която не се нуждае от лечение. След време специфичното пожълтяване на кожата изчезва безследно. Такива деца не се лекуват. В последно време към този клас започна да се числи и провокираното от майчината кърма пожълтяване, което само в редки случаи изисква някакви мерки.
Патологична, която възниква като признак на определени заболявания. Тя изисква лечение и контрола на лекар. Към въпросната група се числят множество причини за механично препречване на жлъчните канали, както и богата палитра от вродени или не изменения.

Маркери за различаване на типа жълтеница са възрастта на бебето, когато се появява и отшумява пожълтяването, количеството билирубин в организма, както редица изследвания, назначавани по конкретните показания.

Физиологична жълтеница
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Жълтеница при новородено

Всяко новородено бебенце изкарва жълтеница в някаква степен. При 65% оцветяването се появява към третия ден от раждането. То е следствие от процеса на адаптация от вътреутробен към самостоятелен живот. Още в първите часове в тялото на бебето закипяват бурни процеси на пренастройка, засягащи всички системи и органи. Един от тях причинява отделяне на жълтия пигмент билирубин.

Причини за физиологичната жълтеница
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Докато е било в утробата, бебето не е дишало самостоятелно. Еритроцитите – червените кр. телца, са транспортирали до клетките му кислород. Затова те са били повече на брой, а след раждането част от тях са станали ненужни. Ето какво се случва още от първите часове:

 1. Червените кр. клетки включват хемоглобин, именно който транспортира кислорода от бел. дробове до тъканите. Част от тези клетки се разрушават, защото бебето е родено и вече диша самостоятелно;
 2. В резултат от разрушаването на еритроцитите – по-точно на хемоглобина в тях, се изработва така нареченият непряк, свободен билирубин. Това е вещество с неразтворим състав, което не може да се изведе с урината на детето. Този вид билирубин е много токсичен;
 3. Образуваният билирубин се транспортира към клетките на черн. дроб. Там чрез ред биохимични реакции той се превръща в пряк и може да бъде отделен от тялото по естествения начин;
 4. Организмът на детето се освобождава от прекия билирубин чрез бъбреците и червата.

Заради незрелостта на наскоро родения организъм, последните две стъпки от процеса може да отнемат няколко дни и дори седмици. Междувременно бебето е добре. Урината се отличава със светъл цвят (не тъмна като при патологичните), а изпражненията са оцветени (иначе се обезцветяват). Не се развива уголемяване на черн.дроб или анемия.

Норма на нивото на билирубина при новородените
Възраст на бебетоНиво, измерено в ммол/л
Току-що роденоНе повече от 51-60
Доносено – 3-7 денНе повече от 205
Недоносено – 3-7 денНе повече от 170
14 – 21 денНе повече от 8.5 – 20.5

За патологична жълтеница се говори, когато през началните три седмици от раждането количеството на намиращия се в тялото билирубин е:

 • Доносени бебета – над 256 ммол/л
 • Недоносени бебета – над 172 ммол/л

Подобни стойности изискват настаняване в лечебно заведение за изследвания и установяване на причината за патологичната жълтеница, както и за лекуването й.

Още една подробност: в резултатите от направените изследвания се указват три вида билирубин – пряк, непряк и общ. Съотношението между прекия и непрекия билирубин при новородените обикновено е нарушено и се отклонява от нормата, която е 1 / 4 пряк и 3 / 4 непряк.

Колко дълго продължава жълтеницата и с какво е опасна

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениВ тялото на новороденото системата за отделяне на билирубина бързо се самоусъвършенства и обичайно след шест – седем дни (в редки случаи след 14-21 дни) жълтеникавото оцветяване изчезва без следа. Процесът на извеждане на билирубина е значително по-интензивен при децата, които биват кърмени.

Физиологичната форма на жълтеница не е опасна и не оставя никакви последствия след себе си. Рядко се случва усложнение, свързано с токсичното въздействие на непрекия билирубин върху ЦНС на детето – така наречената ядрена жълтеница.

Ядрена жълтеница

Кръвта пренася разни вещества, но не всички достигат до мозъка. Съществува бариера на кръвните пътища, която предпазва мозъка от токсични субстанции. Тази бариера съхранява ЦНС в първите дни от раждането, когато са повишени нивата на токсичния за мозъка билирубин и предотвратява разрушаването на мозъчни клетки. Благодарение на тази защита физиологичната жълтеница е безопасна и преминава, без да остави отпечатък.

В редки случаи – при драстично повишение, билирубинът все пак може да проникне през бариерата, което води до описания процес на на увреждане на нервни клетки. Ядрената форма се развива на два етапа:

В първия стадий детето е вяло, не проявява активност, не поема гърдата при хранене.

Във втория стадий главата на детето започва да се килва, то издава монотонни звуци.

Няма точна цифра на количеството билирубин, което става опасно за бебето и нанася увреждания.

Съществуван норми, отклонението от които показва висок риск за нервната с-ма. Ето някои ориентировъчни цифри, които важат за бебета на повече от 3 дни:

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Детето е неспокойно и плаче често
 • ако количеството на билируб. е повече от 250 ммол/л, се изисква лечение;
 • ако к-вото на билирубина е над 290 ммол/л, детето се нуждае от спешна медиц. помощ!
 • ако к-вото на билирубина е над 380 ммол/л, детето е в изключително опасно състояние!

Когато к-вото на билирубина е под 117 ммол/л, но жълтеницата не преминава повече от месеца, такова състояние не изисква хоспитализация, но трябва да изостри вниманието на родителите. Прекалено продължителната жълтеница не може да бъде физиологична и по-скоро има друга причина за възникването й, която педиатърът трябва да изясни.

ВАЖНО! Ако жълтеницата се задържи повече от 3 седмици, ако урината е по-тъмна на цвят, а изпражненията – обезцветени, с голяма вероятност това са признаци на вродено заболяване на жлъчните пътища.

Изследвания при продължителна жълтеница:

За установяване на конкретната причина за жълтеницата се провеждат изследвания като анализ на кръвта, определяне на нивото на общия билирубин, показатели за работата на черн.дроб, индиректен тест на Кумбс и ултразвук на органите в коремната кухина, и се назначава консултация с хирург, ендокринолог или друг специалист според показанията.

мнения, отзиви, коментари, форум
Жълтеница от майчината кърма

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениНякога се е вярвало, че е изключително рядка клинична ситуация, характерна само за 1-2% от бебетата на естествено хранене. Нови изследвания показват, че всъщност тя обхваща 1/3 от новородените, а останалите 2/3 имат съществено завишаване на стойността на билирубин през 3-та седмица от живота си. За разлика от кърмените, доносените бебета не показват показват т.нар. хипербилирубинемия през същата трета седмица от живота си. Излиза, че състоянието, смятано по-рано за клинично отклонение, е нормално продължение на физиологичната жълтеница у новородените. Но не всички лекари са на това мнение. Педиатрите различно реагират на провокираната от майчината кърма жълтеница. Някои препоръчват спиране на кърменето и дори фенобарбитал.

Как се получава такава жълтеница?

Ако бебенцето е на кърма и жълтеницата не преминава до втората седмица, се говори за жълтеница от майчиното мляко. В човешката кърма се съдържат различни регулатори на процесите в бебето и сред тях има такива, които улесняват изхвърлянето на билирубина и друг, който повишава циркулацията му в черн.дроб на детенцето. Затова бързо било засечено, че ако се спре кърмата, жълтеницата отшумява. Много педиатри обаче смятат, че пожълтяването е следствие на естествен процес, а спирането на кърмата дори за кратко може да доведе до отбиване.

Днес се отхвърлят повечето доскоро прилагани мерки при кърмаческа жълтеница, основните сред които са спиране на кърмата и даването на подсладена вода. Човешкото мляко всъщност помага за по-бързото изхвърляне на билирубина. Обяснението е следното: пигментът се извежда чрез изпражненията, а човешкото мляко има лаксативен ефект. Колкото по-отрано и повече се кърми бебето, толкова по-скоростно ще „изкара“ непрекия билирубин. Даването на подсладена вода обаче запълва стомахчето и намалява количеството поемана кърма, което обратно – забавя процеса.

Пикът на кърмаческата жълтеница може да дойде от 10 до 21 ден. Тя преминава много бавно и постепенно – при някои деца в 3-4 седмица, а при повечето – чак през третия месец от живота. При това нивото на индир. билирубин понякога се вдига до 173- 513, а на директния – до 50-60 ммол/л.

Прагът на безопасното ниво на индиректния билирубин при доносените здрави деца се приема на 300-340 ммол/л. Ако е повече, е възможно да се назначи фототерапия и да се проведат изследвания, които да изключат патологични причини за жълтеницата.

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Пожълтяването на стъпалата е много ясен симптом при бебетата

При физиологичната и кърмаческата жълтеница няма риск от поражения върху главния мозък, дори при изключително повишено колич. на билирубина. Това е извод от дългите наблюдения върху нервно-психическото развитие на децата. Те не развиват отклонения и в състоянието на вътрешните органи.

Получават единствено оцветяване и в повече билирубин, но иначе сучат активно, уринират често и се изхождат повторно в течението на деня, нарастват добре на тегло и са в добро настроение. Оптималната практика на кърмене, когато бебенцето от първите дни получава коластра, храни се при поискане и не получава никаква допълнителна храна или течности, гарантира минимална начална загуба на тегло и минимизира проявите на висок билирубин.

Специфична е ситуацията с деца на естествено хранене, на които майчиното мляко не достига. Поради липсата на достатъчно кърма, процесите на адаптация се забавят, превръщането на билирубина в червата е недостатъчно и той може да бъде резорбиран отново. В този случай се предпочита повишаване на лактацията или добавяне на кърма, в краен случай – смесено хранене. Което още един път показва как майчиното мляко помага за преодоляване на жълтеницата.

При естествените форми на жълтеница в крайна сметка нивото на билирубина се връща в нормални граници при всички бебета. Този процес завършва най-много през 3-тия месец от раждането. В случай че се задържат повишени стойности на билирубин и след 3-я месец, този факт предполага друга етиология.

Стандартните мерки (лечение)

При физиологичните форми на жълтеница в съвременната медицина лекарства не се прилагат. Мерките са естествени, каквото е и самото състояние.

При бебе на един месец (в първия месец)
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Коластрата е много ценна за бебето

Най-успешното с-во за профилактика и лечение е кърменето. Бебенцето се полага на гърдата незабавно след раждането. Да припомним, че млякото има слабителен ефект и помага за бързото изкарване на първоначалното съдържание на червата, а заедно с него – и на жлъчния пигмент. Обичайно симптомите минават до 2-рата седмица, но и по-дългият срок не бива да предизвиква паника, а само консултация с педиатър.

При бебе на 2 месеца (втори месец)

През втория месец се говори за засилена или продължителната жълтеница. Майката следи за отклонения в здравословното състояние, показатели за които са режимът и начинът на кърмене, цветът и количеството на изпражненията, наличие на дискомфорт, проявявано чрез плач. Наблюдаващият педиатър се държи в течение. При по-тежка форма се назначава фототерапия, понякога вливания или само да се урегулира храненето.

При бебе на 3 месеца (трети месец)

Много родители съобщават за жълтеница, която не преминава и в третия месец. Без паника и излишни притеснения, е потребно да се видят с-стите на билирубина и да се провери за други причини. Ако все още продължава физиологичната, тя не изисква лечение, а само фототерапия. В другите случаи се действа според диагнозата.

Фото (свето) терапия
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Синя лампа

Основната мярка за лечение на естествените форми на жълтеница при бебетата. Тя се назначава при високи нива на билирубина или ако те се покачват бързо. Обикновено се използват лампи с дължина на вълната, която е подбрана в съответствие с целта да разгради билирубина, отложен в кожата и излишният пигмент да се отмие с кръвотока. Светлината (синя) влиза в реакция с кислорода и образува отпадни продукти, които се извеждат лесно. При облъчването не се прилага ултравиолетова светлина, въпреки че и тя би вършила същата работа, но при нея има риск от образуване на бенки, а те са потенциална възможност за ракови образувания.

Механизмът, по който светлината активизира биохимичните процеси на преобразуване на билирубина в човешкото тяло, не е изяснен, но той със сигурност работи и постоянно се доказва от практиката.

Светотерапията подпомага черн.дроб, докато той се усъвършенства дотам, че да поеме функциите си изцяло. Нагревките със синя светлина се извършват в кабинет и под контрола на лекар. Има и „домашни“ лампи, но с по-ниска ефективност. Сеансите продължават няколко дни в общия случай. По време на процедурата бебето е облечено и с предпазна превръзка на очичките.

Облъчването няма странични ефекти. Единствената опасност се състои в риска от обезводняване, като това се предотвратява с по-често кърмене на два до три часа. Оптималната схема е редуване на един сеанс с кърмене. При бързо нарастване на съдържанието на билирубин и при критична хипербилирубинемия светотерапията се провежда в непрекъсващ режим. Понякога от нея бебетата стават по-сънливи и отпуснати.

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Светлината провокира разрушаването на билирубина

Някои специалисти препоръчват фототерапия до седмия ден, само заради факта, че защитната бариера на мозъка тогава е незавършена и по-пропусклива и има риск да постъпи билирубин през нея. Лъчите преобразуват токсичния билирубин в такъв, който се метаболизира и отстранява.

Облъчването се извършва с лампи от обикновен тил или такива, които излъчват по-разпръснати лъчи и обхващат тялото от всички страни. Тогава поемането на лъчите през кожата е по-интензивно и ефективно. Друг начина е така нареченото фиброоптично светлолечение.

Одеяло за фототерапия

То представлява одеяло, в което се завива цялото бебе. Светлината се излъчва от самата тъкан, покрита с оптични фибри (фиброоптични влакна). Предимството на този начин е, че не се предприема отделяне на бебето от майката. Наричано понякога biliblanket, то представлява преносим апарат за фототерапия и може да се ползва у дома. Одеялото се слага върху кожата и така тя директно я абсорбира.

Кръвопреливане
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Обменно кръвопреливане с донорска кръв

При много високи стойности на билирубина понякога се назначава обменно кръвопреливане. Обичайно мярката идва, когато светотерапията не е дала очаквания резултат, а е потребно да се осигури защита срещу навлизане на билирубин в мозъка ( което води до изменения в слуха и движението). При кръвопреливането се извършва подмяната на до 80% от кръвта на бебето, което естествено води до сваляне на нивото на съдържащия се в нея билирубин. При най-тежките случаи процедурата се прави повече пъти.

Обменното кръвопреливане е основна мярка при несъвместимост на антигените на еритроцитите на плода и антителата в майката.

Фенобарбитал

Медикаментът се използва за снижаване на нивото на билирубин в кръвта. Спада към групата на барбитуратите . При вътрешно приемане се абсорбира бавно и напълно. Максимална концентралия в плазмата на кръвта се постига след 1-2 часа. Един от неговите ефекти е анти хипербилирубиново. Той е индуктор (променя активността) на микрозомалните ензими за окислението в черн.дроб, повишава неговата дезинтоксикационна функция, намалява концентрацията на билирубина в кръвта чрез преобразуването му във водноразтворим вид, който се освобождава лесно.

Фенобарбитал се ползва и при недоносени деца и с хемолитична жълтеница, причинена от Rh-несъвместимост между детето и майката. В такъв случай съществува рискът натрупаният в голямо количество непряк н (не водноразтворим) билирубин да превиши транспортния капацитет на албумина и да премине необезпокоявано през кръвната бариера към мозъка. Лечението е цялостна обмяна на кръвта с такава, която е съвместима със серума на майката и на детето. Като допълнение се дава фенобарбитал, който индуцира (провокира) превръщането на билирубина от хемо- на холе- и извеждането му от тялото. Третата мярка е фототерапия, която улеснява процеса.

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Неспокойният сън, плач и викове са симптоми, че бебето се влошава

Предписването на фенобарбитал на новородени често предизвиква остра реакция от страна на някои родители и страх, след като прочетат, че лекарството се назначава при епилепсия. Във разните форуми в интернет има стотици теми и запитвания от майки, на които е предписано лекарството, но те се боят да го приложат. Реакциите на неспециалистите е разделена в широк диапазон – от пълно отхвърляне на подобни медикаменти за новородени до приемане на фенобарбитала като уместен на базата на конкретни случаи, в които е помогнал на деца за бързо преодоляване на жълтеницата. При педиатрите също се забелязва известно различие в мненията най-вече по въпроса доколко е уместно да се ползва това средство при физиологична жълтеница, доколкото тя е естествено състояние, което преминава на собствен ход.

Фенобарбитал се назначава и при формата, предизвикана от майчиното мляко. Противниците на фенобарбитала изтъкват, че в повечето случаи не са необходими специални мерки, но педиатри продължават по традиция да назначават медикамента. Те сочат, че препаратът допълнително натоварва недоразвитие черен дроб на бебенцето.

Справедливи протести предизвикват случаите, когато се изписва фенобарбитал, без да е направено изследване на нивото на билирубина.

Даване на глюкоза (подсладена вода)

„Старата“ школа даваше на бебетата допълнително подсладена вода/ разтвор на глюкоза, а „новата“ залага на идеята, че кърмата съдържа всичко, необходимо за едно бебе, и единственото, което се изисква от майката, е да подава при всеки позив на детето. Все пак още съществува практиката на подсладените беберони, както и съветите да се подават при признаци на жълтеница. Откъде идва идеята за глюкозата/ захарните разтвори?

Глюкозата/ захарта внасят изкуствено в тялото калории и материал, който се подава в помощ на незрелия и затова задъхващ се от работа пренатоварен черен дроб. Освен това се вярва, че водичката с разтворена захар оводнява тялото и профилактира дехидратиране. Крайната цел е да се подкрепи тялото да се справи с излишните количества билирубин. Тази практика обаче вече е остаряла и се отхвърля. Съвременните методи не включват подаване на глюкоза, а залагат на възможно най-оптималния режим на кърмене.

Кърменето – без алтернатива

В последните години се полагат неимоверни усилия за реабилитация на кърменето, доста компрометирано в зората на адаптираните млека, към които майките посягаха за удобство, за дохранване, заради вярата, че са по-добри и усъвършенствани. Тези времена отминаха и днес се вярва, че за бебенцето няма нищо по-добро от майчиното мляко и то е единствената му нужда в хранителен план. Адаптираните млека отстъпват назад и като средство за дохранване

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Майките се окуражават да съхранят максимално дълго естественото хранене

заради страха, че може да станат причина за ранно отбиване. Съвременните препоръки са:

 • ранен старт на кърменето (още с коластрата);
 • често кърмене (в денонощието по 10-12 пъти);
 • отказ от довнасянето на каквито и да било течности и допълнителни храни.

Специалистите сочат, че тези три предпоставки гарантират максимално добра профилактика и прекарване на физиологичните форми на жълтеницата.

Ваксини по време на жълтеница

Имунизационният календар на задължителните имунизации обвързва поставянето на ваксините с определена възраст:

 • до 24 часа от раждането: срещу хепатит В;
 • до 48 часа от раждането: БЦЖ;
 • първи месец: втори прием срещу хепатит В, ако ваксината не участва в шесткомпонентната по-долу;
 • втори месец: шесткомпонентна срещу тетанус, дифтерия и още 4 болести; отделно против пневмококи.

В нормална ситуация поставянето на ваксините по схемата с шесткомпонентна не би следвало да се засече с проявите на жълтеница, освен ако няма отклонение като твърде ранно започване (патологично) и продължителна жълтеница през II и III месец. Ваксината БЦЖ може да се поставя и по време на жълтеница.

По-особен е случаят, когато срещу хепатит В се поставя отделно втора ваксина – през първия месец, докато при някои бебета още има прояви на физиологичното пожълтяване. В този случай педиатрите изчакват отшумяването на симптомите, преди да извършат имунизацията.

Патологични причини за жълтеница

Концентрирането на билирубин в кръвта при бебетата и децата е симптом на заболявания, които образуват доста дълъг списък. Но опростено погледнато, причините са само две: билирубинът или се е синтезирал в повече, или не е успял да бъде изведен. Засечката възниква по пътя от образуването до освобождаването на пигмента, който се състои от следните звена:

 • еритроцитите се разпадат и образуват непряк биливердин, който се превръща в непряк билирубин;
 • непрекият билирубин отива в черн.дроб, където се улавя от клетките и се въвежда в реакция с глюкуронова киселина. При свързването се получава пряк билирубин;
 • с жлъчката прекият билирубин отива в червата и се извежда от тялото;
 • в червата част от билирубина се всмуква отбратно и се отвежда чрез бъбреците.

Проследявайки пътя на пигмента и неговите три „спирки“, се очертават и три форми на жълтеница:

1) Надбъбречна (хемолитична)

Патологията възниква от образуването на билирубина до момента, в който той е транспортиран до черн.дроб. Тя е свързана с усилено разпадане на еритроцитите, при което се образува твърде голямо к-ство билирубин. Кръвната картина показва изменения от вида на анемиите.
Причина за такава жълтеница се явяват хемолитична и злокачествена анемия при деца, сепсис, ендокардит, малария, отравяне с химикали/ лекарства, преливане на несъвместима кръв.

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Тежка жълтеница – оцветяването на кожата е наситено, което сочи голямо количество билирубин в кръвта
По какво се разпознава:
 • жълт оттенък на лигавиците и кожното покритие с умерена интензивност.
 • повишение на непрекия билирубин в кръвната картина;
 • тъмно-кафяви изпражнения;
 • увеличаване на размера на черн.дроб и далака;
 • повишение на предшествениците на еритроцитите в кръвта – ретикулоцити;
 • скъсяване на живота на еритроцитите.
2) Чернодробна (паренхимна)

Нарушаване на процеса на свръзване в черн.дроб. Причината може да стане всеки патологичен процес в хепатоцитите (клетките) или в жлъчните пътища в черн.дроб. Различават се три вида болести:

А) Чернодробно-клетъчната форма

Свързана е с вирусни хепатити, отравяния с химически вещества, непоносимост към лекарства, цироза инфекциозна мононуклеоза, лептоспироза. Механизмът на развитие на синдрома е нарушаване на целостта на хепатоцитите и „изливане“ на билирубин в междуклетъчното пространство. Вследствие на това той се извежда не с жлъчката, а с урината (билирубинурия).

Б) Холестатичната форма

Развива се вследствие на нарушение на метаболизма на компонентите на жлъчката и промяна в проницаемостта на жлъчните капиляри. Подобен процес се получава при холестатичен гепатит, цироза, прием на лекарства. Признаците са повишено съдържание в кръвта и на двата вида билирубин, жлъчна к-на, алкална фосфатаза. Извеждането на метаболити на билирубина с урината и изпражненията отсъства или е понижено.

В) Ензимопатична форма

Развива се вследствие на недостатъчно количество на ензимите, които са включени в метаболизма на билирубина. Сред причините са гладуване и въвеждане на препарати за ренгенография. Към тази форма се числят синдромите на Жилбер и на Криглер-Наяр.

3) Обтурационна (механична)

Нарушения при извеждането на преобразувания билирубин. Обичайно проблемът се състои в механично запушване на жлъчния канал, поради което веществата от жлъчния сок попада в кръвта. Причините за подобно запушване са по-разнообразни – от вродени малформации на жлъчн. пътища през притискане от кисти и карценоми до паразитни заболявания.

По какво се разпознава:
 • постепенно нарастване на пожълтяването;
 • урината е с цвят на бира и дори с подобна на нея пяна;
 • безцветни глинести изпражнения с голямо количество мастни включвания;
 • повишено съдържание на холестерин, билирубин, жлъчна к-на, алкална фосфатаза.
  жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
  Вредните навици на майката също са рисков фактор за по-тежка жълтеница при бебето

Рискът от жълтеница се увеличава от някои странични обстоятелства като:

 1. вътреутробната хипоксия (кислороден глад) на плода;
 2. асфиксия (разстройване на газовата обмяна в тъканите);
 3. захарен диабет у майката;
 4. вътреутробна инфекция;
 5. преждевременно раждане и други.

Жълтеница при възрастни

Когато се говори за деца, под жълтеница се разбира бебешката, а когато се говори за възрастни, се има предвид някоя от формите на хепатита. И в двете възрастови групи основата е идентична: пожълтяването е само признак, а причината на заболяването се търси допълнително, и второ: пожълтяването е свързано с попадане на по-голямо к-ство билирубин в кръвта. Разликата е там, че поради различната степен на узряване на организма, при децата и при възрастните преобладават различни причини.

При възрастните жълтеницата понякога е признак на:
 • инфекциозни болести като вирусни, автоимунни и медикаментозни хепатити, септицемия, малария, сифилис, инфекц. мононуклеоза, ХИВ;
 • паразитни болести като кръвни паразитози, ехинококоза, фасциолоза, аскаридоза;
 • храносмилателни патологии като цироза, стеноза и обструкция на жлъчн. канали, абсцес на черн.дроб, холелитиаза и други;
 • чернодробна стеатоза при бременност;
 • ендокринни изменения като хипотиреоидизъм, ксантоми, галактоземия;
 • кожни изменения като каротенемия;
 • отравяния с външен причинител;
 • болести на кръвта – разни видове анемии;
 • онкологични новообразувания на черн. дроб, панкреа, жлъч. мехур.

Някои по-често срещани диагнози отблизо:

Хепатитите

Техен най-чест и видим симптом е пожълтяването, затова често се асоциират с жълтеница и много хора не осъзнават разликата. Но думата означава възпаление на черн.дроб и причината за него може да е вирус или отравяне с постъпило отвън вещество. Хепатитите се различават според причинителя и се означават с име или индекс.

Хепатит А
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Спасението от хепатит А са чистите ръце

Виновникът за него е вирус – HAV, който се предава от фекалиите към устата (храносм.тракт) и е белег за занижена хигиена. Той предизвиква пожълтяване и нанася увреди на черн.дроб.

Симптоми

Тип А започва като грип с болки и слабост в мускулите, обща отпадналост, липса на желание за храна и леко повишена температура. По-специфичен е дискомфортът в зоната на черн.дроб. Най-ясните симптоми дават проявленията на жълтеницата: потъмняване на урината и обезцветяване на фекалиите. Най-късно се изменя цветът на кожното покритие и лигавиците, като в най-тежките случаи оттенъкът може да стигне до чернеещ. По-ясен, но невидим белег, е нарастването на черн.дроб. Изчезването на жълтеницата бележи края на активната фаза и встъпването във възстановителния период .

Детайлно сме разгледали хепатит А в тази статия: Диета, изследвания, лечение и симптоми при хепатит А. Заразен ли е?

https://www.lekar.bg/2015/01/31/%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D0%B0/

Хепатит В

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениПричинителят и тук е вирус – HBV, който се предава чрез телесните течности (при преливане на кръв, полов акт и директен контакт кръв в кръв при манипулации като пиърсинг и при раждане).Той също предизвиква жълтеница, но увреждането на черн. дроб се разглежда повече като усложнение.

Симптоми

Докато тип А в началото прилича на грип, то тип В смесва симптоми на грипа и чревните инфекции. Отпадналостта се комбинира с разстройство или гадене. При специфичните симптоми двата типа си приличат – болезненост в зоната на черн.дроб и проявите на жълтеницата като изменението на цвета на кожа и лигавици, потъмняване на урина и обезцветяване на фекалии. Жълтеницата при тип В обичайно е в лека форма и бележи встъпването във възстановителната фаза.

Детайлно сме разгледали хепатит В в тази статия:

https://www.lekar.bg/2016/07/11/%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D0%B1/

Хепатит С

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениВирусът-причинител, индексиран като HCV, се препредава по кръвен път. Жълтеницата при него се проявява изключително рядко, а щетите върху черн.дроб понякога са необратими.

Симптоми

Тип С е най-трудният за разпознаване, защото има остри симптоми едва при 20% от пациентите. Началният дискомфорт се оприличава на храносмилателно разстройство. Жълтеницата е много рядка. И тук е налице болезненост в зоната на черн.дроб, но най-специфичният белег са дребните обриви по краката.
Детайлно сме разгледали хепатит С в тази статия:

https://www.lekar.bg/2016/10/22/%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82-%D1%81/

Патологии на черн.дроб

Алкохолен хепатит

Това е възпаление на черн.дроб в резултат от отравяне с алкохол. Органът, който е призван да го преработва, не успява да се справи с количествата и самият той понася щети. Алкохолът уврежда хепатоцитите.

Симптомите са като при другите хепатити – отначалото отпадналост и болезненост под ребрата и в по-редни случаи – жълтеница. Продължителното и нелекувано състояние води до стеатоза и цироза.

Цироза

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениЧовешкият организъм има практиката да „кърпи“ повредите със съединителна тъкан. С нея се заменят ред нефункциониращи или разболели се елементи. Проблемът е, че съединителната тъкан остава кръпка, която не може да замести функциите на повреденото. Черн.дроб губи правилната си структура и се развива цироза.

Разрушаването на чернодр.кметки е следствие от ред патологии като хепатити, продължителна и прекомерна употреба на алкохол и някои медикаменти, паразитни агенти, проблеми в работа на жлъчеотделящата система, нарушения на обмяната, някои патологии като сърдечна недостатъчност и прочее.

Симптоми

Заболяването се развива изключително бавно и в началото не проявява характерни симптоми. В по-късните стадии се отбелязват следните признаци: слабост и сънливост, жълтеница с всички нейни свойствени симптоми, загуба на апетит и тегло, отоци, разширени вени, хемороиди, склонност към кръвотечение и други. Понякога болният дълго време не забелязва белезите, но жълтеницата помага да се насочи към правилната диагноза. Най-точни данни дават биопсията и биохимичният анализ на кръвта, включително изследване на нивото на билирубина.

Детайлно сме разгледали цирозата в тази статия:

https://www.lekar.bg/2015/04/15/%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-2/

Дайте мнение и Вие тук!
Чернодробна недостатъчност

Тя е нарушаване на чернодр. функция с неясни начални симптоми. И тук отличителният белег е пожълтяването на кожа и лигавици. По-нататък се явяват тежки симптоми като халюцинации, тремор, мозъчни увреди, неприятен дъх в устата.

Чернодр. недостатъчност се провокира от някои хепатити, цироза, хепатоцелуларният вид жълтеница. Други причини са ред инфекциозни и паразитни инфекции, онкологични новообразувания, патологии на кръвообращението и други.

Рак на черн.дроб
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Стадии в изменението на черния дроб, които се развиват в диапазон от 30 години

Представлява образуване на туморна тъкан вътре в черн.дроб – образувани първично в органа или проникнали по съседство (метастази), по-често от бел.дробове, гърдите, панкреаса и стомаха. Жълтеницата тук е по-скоро признак на втория вид рак – на метастазите. Образуваният в черн.дроб тумор причинява болка в областта на органа, отслабване, сърбеж и температура, а метастазите – увеличаване и втвърдяване на черн.дроб и на далака, асцит, психични симптоми и жълтеница. Изследването на серумния билирубин се използва за ранно откриване на измененията, както и за контрол на пациентите, претърпели хирургична интервенция.

Патологии на жлъчната система

Появата на жълтеница (в този случай – обструктивна) е белег за ред болестни изменения в жлъчната система като каменна болест и възпаление на жлъчн. мехур. Първото понякога не проявява симптоми или белезите са неопределени. За насочване на вниманието при каменната болест, както и към усложнения при възпален мехур, служат жлъчните колики и жълтеницата. Коликите представляват внезапна болка под ребрата от дясната страна. Придружават се с гадене, втрисане с температура, диария и проява на жълтеникав отенък на кожата и лигавиците. Изпражненията са диарични с блед цвят, а урината потъмнява, както е обичайно. Болката под ребрата е специфичната при всички чернодр.изменения.

Кучешка тения

Причинява се от паразит, който се развива в червата на кучетата и отделя яйца чрез изпражненията им. Тези яйца, погълнати от човека, образуват в него ехинококови кисти, в които се развиват до ларви. Обичайното място за настаняване на яйцата на тенията е черният дроб. Отначало гостоприемникът не усеща, че в него е попаднал паразит, но когато той се загнезди в черн.дроб, след време провокира специфични за чернодробните увреждания симптоми като болезненост под ребрата и понякога – жълтеница.

Подробно разказваме за кучешката тения в тази статия:

https://www.lekar.bg/2016/11/26/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

Туберкулоза

В едноименното си стихотворение Смирненски я е е нарекъл „жълтата гостенка“. Изучавано широко в училище, това произведение създава представата, че туберкулозата, за която се касае, се характеризира с пожълтяване, а оттам е и асоциацията с жълтеница. Всъщност туберкулозата е възпалително увреждане на белите дробове, провокирано от така нареченият бацил на Кох. Той се предава по въздуха, основно когато болният се закашля. Рисков фактор се явява слабият имунитет, гладуването и преумората. Често клин. картина на туберкулозата е много тежка, но тя не включва жълтеница. Поетичният израз пресъздава бледия и недохранен вид на тютюноработниците от миналия век, които са гладували и са се преуморявали. Все пак някои специфични форми на туберкулозата се характеризират слеко пожълтяване на дланите и стъпалата, но това е повече в реда на изключенията, отколкото типичен симптом.

По-специфични причини за жълтеница

Жълтеница понякога бележи:
 • отравяне със зел. мухоморка (пожълтяват ръцете и краката) и отравяне с картофи (когато са съхранявани неправилно и са прораснали и позеленели);
 • гангрена на детското пъпче, причинена от замърсяване;
 • спазми (схващане на челюстите) в резултат от простуда – винаги се придружава с жълтеница;
 • дълги глисти – те понякога влизат в жлъчните канали и причинят жълтеница;
 • фасциолоза от чернодр. метил паразит. Той се мушва в черн. дроб и се настанява в по-големите жл. пътища.
Лъжлива жълтеница
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
При лъжливата жълтеница има оцветяване, но черният дроб е здрав

Лъжливата жълтеница е поява на типичния цвят, без да е налице увеличение на билирубина. Пожълтяването се причинява от повече каротин (също с жълт цвят), приет при прекаляване с моркови и тиква. Обичайно подобни прояви се отбелязват при бебенцата в периода, когато биват хранени предимно със зеленчукови пюрета. Каротинът се отлага в кожата, но после се резорбира и отенъкът изчезва.

Как да различим лъжливата от истинска жълтеница? Един лесен за разпознаване белег – при реалната жълтеница се оцветява не само кожа, но и склерите и лигавиците в тялото, докато при лъжливата оцветяването обхваща единствено кожата. Освен това при нея не се наблюдава изменение на цвета на урината и фекалиите, защото те са свързани с билирубина.

Подробни симптоми на жълтеница

При появата на жълтеница човекът не пожълтява рязко и изведнъж. Оцветяването се разпространява постепенно, обхващайки още и още тъкани. Има ясно определена поредност.

Кожа и тъкани
 • най-рано пожълтяват еластичните тъкани: първо – склерите на очите, второ – лигавиците, на трето място – кожата около носа и устата, дланите и стъпалата, около пъпа;
 • постепенно оцветяването обхваща кожата по цялото тяло, но има области, които остават незасегнати – това са хрущялите и всички тъкани без собствено кръвоснабдяване;жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
 • пожълтяването обхваща някои течности. Развива се така наречената ксантопсия – болният започва да вижда всичко в жълт цвят. Пигмент преминава в потта и оцветява дрехите и спалното бельо. Запазени от него остават някои телесни течн. като мляко, слюнка, слуз, сълзи.

Леко изразената жълтеница не е ясно забележима и дори може да е невидима при обикновена електрическа светлина. Наблюдението се прави на естествено или луминисцентно осветление.

Урина и изпражнения

Урината променя цвета си по-рано. Тя придобива най-различни оттенъци от светла до тъмна бира, като коняк или шафран. Върху бяла тъкан оставя наситено и ярко жълто петно. При разклащане се разпенва. При отшумяване на жълтеницата урината пак първа възвръща нормалния си цвят.

Изпражненията също променят цвета си, като избледняват или направо избеляват.

Сърбежи, обриви
жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Обривите са по-рядко срещани като симптом

Сърбежите са най-мъчителният и най-постоянният симптом при болните с хронична холестаза, съпровождаща голям дял от заболяванията на черн. дроб. Срещат средно при 20-25% от болните с жълтеница, като такова съчетание винаги указва наличие на обструкции на жлъчните пътища. Сърбежи и обриви никога не се наблюдават при хемолиза и много рядко съпровождат инфекциозен хепатит. Понякога необструктивните заболявания могат да дебютират със сърбежи, които изчезват след кръвопускане.

Обривите и сърбежите корелират със степента на изразеност на жълтеницата и със загубата на тегло. При заболявания на черн.дроб изчезването им в ред случаи е лош симптом, указващ чернодробна недостатъчност.

При жълтеницата сърбежът се локализира основно върху дланите, но понякога се разпространява по цялата кожа, заедно с пъпки. Те са свързани с промени в състава на кръвта.

Изследвания

Жълтеницата като симптом на буквално десетки заболявания насочва вниманието, но самата диагноза се уточнява чрез разни проучвания. Сред тях са кръвни анализи, рентгеново и ултразвуково изследване.

Изследване на билирубин

То се назначава за преценяване на чернодр.функция, при жълтеница, тъмна урина, подуване на корема, общо неразположение и други. Целта на анализа е да определи количеството на пигмента в кръвта. За целта се взема проба: при новородените – от петичката, а при възрастните – от вена.

Билирубинът се разпада на светло (на това свойство се основава фототерапията), затова кръвта се изследва на тъмно.

Изследване: първоначално се определя общия билирубин. При засичане на стойности извън нормата, се проверяват конкретно двата вида – пряк и непряк. Всъщност се измерва прекият, а непрекият се получава като разлика от общия и прекия.

Съпътстващи тестове са АСАТ, АЛАТ, проверка на белтъка в кръвта, алкална фосфатаза. При показания се прави още пълна кр.картина, изследване за предшествениците на еритроцитите – ретикулоцити и други.

При бебетата няма подготовка, но възрастните се въздържат от храна и напитки 4 часа преди да дадат кръв. В този срок е разрешена само вода.жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени

Референтни стойности при възрастни:
 1. Общ билируб. – 3.4-21 ммол/л
 2. Пряк билируб. – 0.8 – 8.5 ммол/л
Рентген и ултразвук за механична жълтеница

При съмнение за механично запиране на жлъчн. пътища се ползва ренген или ултразвук, за да се установи от какъв вид е увреждането – киста, тумор или нещо друго.

Традиционно лечение на жълтеница

Редът на лечение напълно зависи от причините, предизвикали жълтеницата. След поставянето на диагнозата се назначава съответен курс на лечение. Някои пациенти се нуждаят от хоспитализация, докато други са в състояние да бъдат контролирани амбулаторно. Например в повечето случаи на леки вирусни хепатити лекарят използва изчаквателна тактика.

При пациенти с цироза, алкохолен хепатит и остър или хроничен панкреатит е необходимо прекратяване на приема на алкохол.

Жълтеница, предизвикани от лекарства, изисква прекратяване на приемането на токсичния агент.
Към условията, довели до жълтеница, се прилагат разни лекарства, например стероиди при някои автоимунни заболявания. Пациенти с цироза получават диуретици и лактулоза.

Антибиотици евентуално са потребни при инфекциозни причинители на жълтеница и при някои усложнения като холангит.

Преливане на кръв се налага при пациенти с анемия или в резултат на кръвотечения.

Лица с рак се нуждаят от консултация с онколог, а лечението варира взависимост от типа и степента на основното заболяване.

Хирургични и различни инвазивни процедури се прилагат при пациенти с камъни в жлъчн. мехур, някои хора с чернодр.недостатъчност или цироза биха се нуждали от трансплантация на черен дроб.

За подобряване на функциите на черн.дроб и жлъчката се предписват средства върху извлек от бял трън (напр. Силимарин), фосфолипиди (напр.Есенциале), алфа-липоева киселина, урзодезоксихолева киселина (напр. Урзофалк) и други. Активните съставки на лекарствата са с различен ефект и изборът се прави от лекар във връзка с конкретните прояви на заболяването. Самолечението е категорично забранено.

За подобряване на състоянието на пациентите се предписват още спазмолитици, средства за снижаване на проявите на сърбеж, средства за подобряване на обмена на жлъчни киселини, антихистамини.

Алтернативна медицина

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Белият трън е силно лекарство за възстановяване на черен дроб

За жълтеница при бебетата нар.лечител Петър Димков дава две терапевтични схеми. Едната е всекидневни топли бани с отвари от полски хвощ и трина. В 10-20 л вода се слагат две шепи от билките и се сваряват 10 минути. Втората схема е пак баня с четвърт литър винен оцет, а вечер да се слага компрес на корема с отвара от полски хвощ или от трина. Втората схема не се прилага, ако не е паднало пъпчето.

При хемолитичната форма, дължаща се на несъвместимост между Rh-факторите на родителите, Димков не препоръчва нар.лечение, а насочва към лекарска помощ.

При възпаление на жлъчн.мехур нар.медицина предлага цялостно подсилване на тялото, като двайсетина минути преди нахранване се взема по чаена лъжица от такава смес:

300 г мед и по 150 г лимонов сок и зехтин. 10 минути по-късно се пие 25-50 г отвара от жълт и червен кантарион, полски хвощ, цикория, синя тинтява, мента пиперита и хмел (шишарки) – от всяко по 50 г. Приготвяне: 1 суп.лъжица от билковия сбор + 1 чаена лъж печено ленено себе + ½ чаена лъж анасон се запарват в 0.3 л завряла вода и се обваряват 10 минути.

При цироза с жълтеница Петър Димков предписва специална и различна рецепта:

10 минути преди нахранване да се гълта по 1 кафена чаша отвара, направена от по 50 г великденче, маджоран, невен, радика, резене и селим. От сбора се отделя супена лъж за 0.25 л завряла вода и се сварява на слабо.

Два часа по-късно се поема 1 кафена чаша отвара, приготвена от по 50 г босилек, маточина и чубрица.

Сварява се като предходната отвара.

При фасциолоза, която задължително се лекува в болница, защото има риск от смъртен изход, се препоръчва помощ от чаша зелева чорба или чай от пелин, изпити преди нахранване. Пелинът се запарва в съотношение 1 супена лъж. на 200 г възвряла вода и стои 1 час под капак. Пие се 1/2 топла или затоплена чаша.

За обикновена жълтеница лечението е тристепенно:
 1. В 4 часа по тъмно се глътва 1/4 чаена лъж. реза на прах (намира се в жлъчката на телетата, суши се и се стрива), размит със супена лъж. сок от лимон – 3 сутрини без други лекарства.
 2. Преди всяко ядене – 20 минути – 1 парче лимон с кората и 2 – смокиня. Приготвят се като плодовете се разрязват наполовина и се поръсват с малко печена стипца и ревент и се покриват с винен оцет. Престояват 2 дни.
 3. 10 минути по-късно се гълта 75 г отвара по следната рецепта:
  Съставки: по 50 г дебела мара, жълт кантарион, кръвен здравец, жълт смил, невен, бял пелин, росопас, страшниче, червена хвойна и цикория. Отделят се 2 пълни лъжици + разполовени 10 шипки и се парят в 0.5 л възвряла вода, варенето е 10 минути на слабо.

Диета и хранителен режим

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Черният дроб се разтоварва с лека храна

Някои източници настояват за първоначално изчистване на червата чрез слабително. Продължава се с доматен сок на гладно, приправен с чер пипер и сол. В следващите дни се хапват само плодове, през 5 часа. По-нататък диетата продължава с лека зеленчукова храна и прости въглехидрати. Пият се много течности, вода, сокове, лимони и нар.

При жълтеница се предписва хапването на ангинара, чиито листа и корени са полезни при възпаления на черн.дроб, камъни в жлъчката и специално жълтеница. Те усилват отделянето на урина. Жълтеницата се повлиява от лимони – цели и на сок. Препоръчва се и пелин, който също увеличава отделянето на пот и урина, с което улеснява изхвърлянето на билирубина.

За още народни средства, билки, полезни храни, приложение на шиладжит, кристали, глина и други алтернативни средства ще прочетете ТУК!

Алкохол при жълтеница

За съжаление е категорично забранен. Причината е, че именно органът, който обикновено преработва и неутрализира вредностите от спирта, в дадения момент боледува и не успява да се справи и с по-обикновени натоварвания. Атакуването му с алкохол води до непредсказуеми последствия. Във всички случаи черн.дроб няма да преработи подаденото количество. В такъв случай най-очевидното следствие е отравяне.

Заразна ли е жълтеницата?

Вирусните и инфекциозните болести, чийто белег е жълтеницата, са заразни. Възпалителните и функционалните изменения на органите, проявяващи се с оцветяване в жълто, не са заразни. Всичко зависи от причината за този симптом. Срещу два от вирусните хепатити има ваксини, чрез които се създава траен имунитет. При заразните патологии се изисква спазване на конкретните предпазни мерки, за да не се разпространява заразата сред близките.

Жълтеница при домашните любимци: котки и кучета

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородениИ домашн. любимци страдат от жълтеница. При това причините са изменения в черн.дроб или жлъчната система, точно както при хората. При кучетата и котките пожълтява вътрешността на ушите и венците, второто е твърде добре забележим белег за подобно изменение.

Лечението е според конкретната причина за пожълтяването, но в общия случай се инжектират хепапротектори, организмът се подсилва с глюкоза, назначават се антибиотици (при потребност) и животните се поставят на лечебна храна. Подобни лечебни хранителни продукти има в линиите на Хилс и Роял Канин например. Представляват диетични храни за поддържане на чернодр.функция – нежна грижа за храносмилателната система на болното животно.

жълтеница - симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени
Пожълтяването при животните личи най-ясно във вътрешната част на ушите и върху венците

Понякога жълтеницата може да е симптом и за опасни патологии. Например при лептоспирозата – заразна болест по кучетата, казват й и заешка треска, склерите се оцветяват в жълтеникаво, а по венците избиват кървави петна. Впоследствие те прерастват в язви. Урината става тъмночервена. От заболяването не е застрахован и човекът, който се инфектира от болно животно.

В заключение – и при хората, и при животните жълтеницата е белег на сериозни патологии (като се изключат неонаталните форми), които изискват незабавна реакция и последователно лечение. В много случаи тя е само началото на тежки функционални изменения на черн.дроб и други органи и с-ми, някои от които необратими. Пожълтяването винаги е забележимо и не бива да се оставя без внимание.

Наименования на жълтеницата на различни езици: Латински: icterus; Английски: Jaundice; Руски: Желтуха; Немски: Ikterus; Испански: Ictericia; Турски: Sarılık; Гръцки: Ίκτερος

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Хепатит Б симптоми лечение, Вирусен Кръвни изследвания, Жълтеница В

Хепатит Б: Симптоми, изследвания, лечение и в Германия!

♠ Какво е хепатит Б ♠ Разлика между тип Б и тип А ♠ Разлика …

2 Мнения

 1. статията за жълтеница,е много полезна,но мага ли да предложа да публикувате и адресите на лекари при които пациент който забелязва че очите му пожълтяват и семейният лекар не ще да те диагностицира да може пациента да отиде при съответния специалист който също да вземе под сериозно внимание и да изследва от какво е това пожълтяване от хепатитли еот друго ли е и да можеш да отидеш дори и да няма направление макар че в повечето случаи докато намериш точния специалист докато събереш парите за избор на екип парите за консумативи сеоказва че си в четвърти стадий рак дали на черен дроб и т.ни

  • Лекар.БГ

   Може, ако списъкът не е публикуван на друго място в интернет. Гугъл не толерира копирането на съдържание от едно място на друго. Ще се радваме да помогнем на хората с жълтеница да могат по-добре да се диагностицират, като им предложим един текст с уникално съдържание, което не се намира на друго място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.