Хепатит А – изследвания

С нарастващите случаи на заболели от Хепатит А последно време, лаборатория Рамус извършва всички необходими тестове за диагностициране на болестта.

Хепатитният А вирус (HAV) предизвиква инфекция на черния дроб, която протича доброкачествено и не хронифицира. Предава се чрез битови контакти, заразена храна или вода и се нарича още „болест на мръсните ръце”.

Могат да заболеят лица от всички възрастови групи, но най-възприемчиви са децата и юношите. Хепатит А инфекцията има различни клинични прояви: от напълно безсимптомно протичане до типичния остър хепатит с жълтеница – най-характерния симптом на хепатитите (пожълтяване на кожата и склерите).

Предлагаме кратък коментар за всеки един от анализираните показатели и актуална цена на тестовете:

1.Определяне на чернодробни ензими: AST и ALT се повишават в средата на инкубационния период. Резултатът от това изследване трябва да се съпостави с клиничните симптоми и да се изключат други причини за покачване на стойностите на тези показатели;

2.Изследване на концентрацията на серумния билирубин – количеството се повишава в началото на клиничната изява на заболяването;

3.Общо химично изследване на урина – пробата за билирубин и уробилиноген в урина се позитивира, когато започне развитието на болестта;

4.Определяне на антитела срещу вируса на хепатит А:- Наличието на антитела от клас IgM срещу вируса на Хепатит А говори за остра инфекция. (Anti-HAV-IgM; цена 20.00лв);

– Откриването на същите антитела, но от клас IgG (Anti-HAV-IgG), е доказателство за прекаран в миналото Хепатит А или контакт с вирусът без да е развиване клинична картина на заболяването;

Общо пакет Хепатит А = 29,50лв. Таксата за вземане на биологичен материал, електронна обработка на резултат и получаване на съобщение в СМДЛ „РАМУС“ ООД е 3.00 лв.

“Фигурин

Какви симптоми показват наличие на заболяване от хепатит А?

Дайте мнение и Вие тук!

Симптомите могат да варират от слабо изразени до изключително тежки. Важно е да се имат предвид така наречените „аниктерични форми”. В тези случаи пациенти боледуват със съвсем леки симтпоми или изцяло без такива. Тези пациенти могат да бъдат скрит източник на зараза дълго време. Възрастните имат симптоми на заболяването по-често от децата.

Подрастващите обикновено имат много леки симптоми и при тях рядко се явява жълтеница. Трябва да се знае, че не при всички инфектирани се проявяват всички симптоми. При тях диагнозата се поставя със серологични тестове за антитела.

Ранни симптоми: Грипоподобни, с внезапно начало, висока температура, втрисане, умора (адинамия), загуба на апетит, гадене, коремна болка или болка в дясното подребрие, мускулни и ставни болки.

Късни симптоми: Тъмна урина и жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите), загуба на телесно тегло.

Заразният период започва около две седмици преди появата на симптомите и продължава около седмица след появата им. Добрата новина е, че всеки боледувал веднъж от тази болест няма как да я повтори!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хепатит с симптоми жълтеница цироза увеличен черен дроб 02

Хепатит С: Прецизните симптоми. Лечение с интерферони, харвони и др.

Кои са достатъчните симптоми, по които ще разпознаем хепатит С? С кои нови лекарства се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *