Седмично меню за разделно хранене. Лесна таблица за диета разделно хранене 12 дни. Готови рецепти.
Нека да започнем с кратките програми. По-долу ще продължим със същинската диета, седмичното меню и рецептите.
Програма за 12 дни
Средна по продължителност диета с разчет от около 10 кг за периода. Тя се заключава в редуване на дни с различно

съдържание на храните и подбор на продукти, които променят химичните реакции в организма.
- Първи ден – разтоварващ;
- Втори ден – белтъчен;
- Трети ден – нишестен;
- Четвърти ден – въглехидратен;
- Пети ден – витаминозен;
- Шести ден – разтоварващ.
На базата на описаните варианти е възможно да съставите индивидуална продължителност на режима за РХ, според личните предпочитания или в случаите, когато времето е ограничено от настъпването на някакво събитие – почивка, семеен празник, пътуване и други. Четирите дни, посветени на четирите основни видове храни, плюс един
разтоварващ ден – общо пет сегмента, се изреждат желан брой пъти и така се постигат срокове от:
- 5-дневна диета;
- 30-дневна диета
- 60-дневна диета и т.н.
Схема за съчетаване на храните
Храните се разпределят на групи – основно три, според киселинността на средата, която е необходима за тяхното разграждане. Те са киселинни, алкални и неутрални. Виждането е, че киселинните и алкалните не бива да попадат едновременно в стомаха, но свободно се съчетават с неутралните.
Таблица 1. Опростена (лесна)
[table] Киселинни;Неутрални;АлкалниРиба, яйца, месо, ядки, бобови и семена, патладжан;Плодове, зеленчуци (но не картофи) и мазнини;Хляб и тест. изделия, зърн. храни, картофи, захар, мед и сладкиши
[/table] По горната опростена схема се съчетават свободно 1 и 2 група, отделно 2 и 3 група, но никога 1 и 3 група. Ето защо пържолката с картофи е вредна и би следвало да се гарнира със салата. Видно е още, че хлябът и сладкишите са допустими, ако се хапват на отделно хранене.
Схемата на РХ обаче не е толкова проста, защото се разграничават слабо и силно алкални/ киселинни храни, зеленчуците се разграничават според съдържанието на нишесте, плодовете са сладки и кисели. На практика посочената по-горе схема не работи и различните автори я трансформират. Днес срещаме разни варианта на групиране, някои от които доста се различават.
Таблица 2. По-подробно за разделното хранене
[table] ;№1;№2;№3;№4;№5;№6;№7;№8;№9;№10;№11;№12;№13;№14;№15№16;НЕ;ДА;НЕ;ДА;ДА;НЕ;=;ДА;=;ДА;ДА;НЕ;ДА;=;НЕ
№15;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;ДА;=;НЕ;НЕ;НЕ;
№14;НЕ;НЕ;=;НЕ;НЕ;НЕ;=;ДА;НЕ;ДА;ДА;НЕ;ДА;;
№13;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;=;ДА;ДА;ДА;НЕ;;;
№12;НЕ;НЕ;=;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;=;НЕ;=;;;;
№11;=;ДА;ДА;ДА;ДА;НЕ;ДА;=;=;ДА;;;;;
№10;ДА;ДА;ДА;ДА;ДА;ДА;ДА;ДА;ДА;;;;;;
№9;НЕ;НЕ;НЕ;=;=;НЕ;НЕ;=;;;;;;;
№8;НЕ;НЕ;ДА;ДА;ДА;НЕ;НЕ;;;;;;;;
№7;НЕ;=;ДА;ДА;ДА;НЕ;;;;;;;;;
№6;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;НЕ;;;;;;;;;;
№5;НЕ;ДА;НЕ;=;;;;;;;;;;;
№4;НЕ;ДА;=;;;;;;;;;;;;
№3;НЕ;=;;;;;;;;;;;;;
№2;НЕ;;;;;;;;;;;;;;
[/table] [table th=“0″] №1;Месо и риба;№9;Сладки плодове
№2;Зърнени, бобови;№10;Зеленчуци без нишесте
№3;Краве масло;№11;Зеленчуци с нишесте
№4;Сметана;№12;Мляко
№5;Растително масло;№13;Извара, кисело-млечни
№6;Захар и сладки неща;№14;Сирене
№7;Хляб, зърнени и картофи;№15;Яйца
№8;Кис. плодове и домати;№16;Ядки
[/table]
Легенда:
ДА – съвместими продукти
НЕ – несъвместими продукти
= – компромисно съчетание – допустимо, но рядко
Как се работи с таблицата
Пример: сиренето е №14. Проследяваме в графата и виждаме, че съчетаването му с №9 – сладките плодове, е недопустимо. За да се опрости таблицата, е дадена само едната комбинация. Това обяснява триъгълния вид на схемата. Така ако проследяваме ред №9 (плодовете) и търсим засичането му с №14 (сирене), то тази графа не съществува, редът завършва с №8. Тогава отиваме на реда на №14 и гледаме №9.
Квадратчето, в което графите на сиренето и сладките плодове се пресичат, е отбелязано с „НЕ“ – те са несъвместими по логиката на РХ и затова не се съчетават в едно и също хранене и/или блюдо.
Още по-подробно обяснени принципите, ще намерите ТУК: Схема и принципи за разделно хранене. Меню и ценни рецепти.
Примерно седмично меню по Хей
Примерното меню за РХ е схема, която се мултиплицира според вкусовете. Ако имате нужда от принцип, който да ви води, то най-важният е: търсете разнообразие. Използвайте всеки ден различни плодове, зеленчуци, източници на белтъчини и въглехидрати.
Закуска – алкална
Алкалното хранене се осигурява от киселите плодове, прясното/ киселото мляко, зелените зеленчуци, семената.
Нишестено алкално хранене включва картофи, сготвени зеленчуци, плод от групата за нишестено хранене.
Варианти за закуска: ябълка/ чаша кис.мляко/ чаша фреш/ чай

Захарта и захаросъдържащите продукти се изключват категорично. Кафето и чаят не се подслаждат. Менюто се разнообразява със зърнени (овесени ядки), каши или салата. Понякога ще се включи мляко с плодова закуска, защото то се съчетава най-добре с плодове и зеленчуци.
Според Хей, закуската трябва да е съвсем лека. Той препоръчва да се ограничи с плодове и кис.мляко, към които е допустимо да се добавят малко трици или пшеничен зародиш, чието нишестено съдържание е пренебрежимо малко.
Нишестена закуска – мюсли/ овес. ядки/ препечена филия с масло и мед/ овесена кажа/ фурми с мляко/ банан и мляко.
За по-интензивно вталяване се предписва плодово-млечна закуска. Тя не е проблем на храносмилането, както сме свикнали да мислим. Примерно портокаловият сок съдейства за усвояване на млякото.
Обед – нишестен
Нишестеното хранене включва готвени картофи, сурови и готвени зеленчуци, салати, сладки плодове или нишестени десерти. Тук са оризът, хлябът и тестените. Просто правило е да се придържаме към вегетариански принцип, без смесване с плодове. Сладките плодове са на отделно хранене – вместо обяд или като междинна закуска. Но преди тях се осигурява поне 2 часа за смилане и изпразване на стомаха от предходното хранене.
Варианти за обяд: всички постни ястия/ хляб с масло и зелена салата/ салатен сандвич/ житни, овесени ядки.
Салатите се заливат с ограничено количество растителна мазнина. Хляб се употребява като самостоятелно ядене, съчетано със зеленчуци.
За желаещите да отслабнат препоръчително е прот. храни да се вземат през деня, защото нишестените се смилат по-трудно. Те въобще е се ограничават заради целите на по-бързото вталяване. Класическото нишестено ястие е порция печени картофки с пресна зеленчукова салата.
В случай че отслабващият води заседнал живот, по-подходящо е да приема алкални храни двукратно, а не само един път – примерно на закуска задължително и по избор на обяд или на вечеря. Д-р Хей смята, че месото трябва да се ограничи до 1-2 блюда седмично.
Вечеря – протеинова

Може да бъде най-питателното и засищащо хранене за деня, ако се сервира зеленчукова супа, средно голямо парче месо/ пилешко/ риба/ морски дарове/ сирене/ яйца и салата от пресни сурови зеленч. или гарнитура от задуш. зеленчуци с изключение на картофи. Допустимо е да се завърши с десерт – кисел плод.
Мазнините и сметаната се използват при готвенето пестеливо. Въпреки че ще откриете млякото в групата на протеините, то не се включва тук, а като сладките плодове се отделя в самостоятелен прием.
Така, в един ден се редуват алкално, нишестено и протеиново хранене и тялото получава всички видове вещества. Редът на храненията се променя според личния вкус, както и според потребностите на отделния човек. Така например Хей казва, че хората на усилния физ. труд е добре да вземат протеиновото си хранене на обяд, стига да могат да го осигурят пълноценно, а вечерята им да бъде нишестена.
Нишестената закуска също е напълно приемлива, тогава тя се следва от алкален обяд. Протеиновият обяд е доста удобен за работещи хора, защото примерно се състои от богата салата с голямо парче сирене в нея, приготвена от къщи и опакована в кутия.
Независимостта на практикуващия РХ от продаваното навън за хапване на крак, е доста важен елемент. Желаещият да се храни разделно, скоро ще установи, че или трябва крайно да ограничи асортимента, или да си приготвя неща от къщи.
Какво да си приготвим от къщи за работния ден
- кутия зелена свежа салата със сирене/ печено месо/ риба тон в нея и пресен плод ;
Подходящи комбинации - печена риба с гарнитура от зеленчуци;
- зеленчуков сандвич;
- варени яйца, гарнирани със салата;
- омлет със или гарнитура зеленчуци;
- цветно зеле със сирене;
- кутии с постни ястия като тиквички, броколи, зеле с масло, зелен фасул;
- картофена салата, ориз със зеленч. и други нишестени комбинации.
Салати за алкално меню:
- зеле и ябълки;
- моркови, ябълки и стафиди;
- зеле и цвекло;
- домати с босилек;
- краставици, съчетани по желание;
- марули и репички;
- марули и грах;
- тиквички с лук/ марули;
- брюкселско зеле;
- цвекло и други.
Системата на Хей, пресъздадена от Грант и Джойс, претърпява огромни промени с времето, търпи вариации и преосмисляне. На нейна основа се разработват и схеми за ограничено прилагане, във вид на диета. Ето някои от известните варианти:
Програма за хранене 21 дни
Разработена за бързо отслабване в рамките на три седмици, програмата започва с два разтоварващи дни – само на течности (плодови/ зеленч. сокове, вода, при непреодолим глад – на мляко). През следващите 19 дни се редуват протеиново и изцяло растителни хранене. В строгия вариант храненията в рамките на деня са еднотипни, а се редуват дните – един на протеинова храна, един – на растителна.

Белтъчините за протеиновия ден се подбират от немазни видове меса – пилешко, телешко, от обезмаслени извари, сирена, от немазни риби и морски дарове. Системата разделя белтъчините от различни животни в отделни хранения. Така напр. ако се обядва с телешко, то не се смесва със сирене, ако се хапва риба, тя не се смесва с друго.
Растителните белтъчини се набавят от бобовите. Разрешена е добавка до 30 г ядки.
В растителните дни се препоръчват варени и на пара зеленчуци, салати от варени и свежи зеленчуци, зеленчукови сокове и не под 2 литра вода.
Идеята на тази 21-дневна диета е да се разделят грубо храните от животински и от раст. произход. Деленето е просто и ясно, не се съставят таблици, нито примерни менюта. Достатъчно е практикуващият да си представи, че единият ден е месояден, а на следващия – вегетарианец.
Представеният вариант за 21 дни доста грубо прилага идеите на РХ, така че дори подменя някои повечето негови принципи и най-важният от които е да няма забранени храни. Горният списък е доста беден и лишава организма от въглехидратите, добивани включително от плодовете, както и техните ценни витамини. Все пак, като всяка залагаща на протеините диета, и тази постига бързо вталяване, а проблемът идва с удържането на резултатите.
Непременно погледнете и ТОВА:
Разделна диета за 90 дни
Тя е толкова известна и широко прилагана, че застрашава да измести по влияние дори самото РХ. Всъщност според българските дами, тя е най-приемливият начин за прилагане на разделния принцип, и те от години активно я ползват и споделят резултати. Опитът сочи, че щом се запасим с търпение и следваме неотклонно показанията, можем да се лишим от до 20 килограма нежелано и дискомфортно тегло.
90-дневната също като 21-дневната твърде свободно интерпретира принципите на Хей и последователи, но плюсът е, че не изключва нито една група храни. Продуктите са разделени по-прецизно на 4 групи и се изреждат в 4 последователни дни. Така през четири дни диетуващите могат да се заситят с торти, пасти и шоколад, ако въздържанието от подобни лакомства е проблем.
Целта на 90-дневната е да ускори обмяната и да ни избави от навика да предпочитаме висококалорична храна.
Цикли на 90-дневната
Те се състоят от по 4 дни, като се започва с протеиновите храни. Следва ден, посветен на храните със съдържание на нишесте, третият е за въглехидратите, а последният – за витамините. Осигурено е широко присъствие на плодовете, като те са включени в закуската. Всяка закуска, независимо в кой ден попада, се състои единствено от плодове и вода, или лимонада. Хлябът е разрешен единствено на обяд, в миниатюрно количество и задължително пълнозърнест. Съотношението на порцията за обяд спрямо вечерната е 2Х1.

Тъй като и тук говорим за диета, а не за постоянен принцип на хранене, количеството е сравнително ограничено, калоричните храни се вземат по малко, за вкус и срещу психологическия глад, постоянно се поема обилно вода, а вс. 29 ден се пада разтоварващ – без храна, само на водичка.
Яде се трикратно, всеки ден е на определен вид храна, в 3 Х 28-дневни цикли, разделени от по един воден ден. Закуската е не по-късно от 8 часа сутринта, а вечерята – не по-късно от 20 часа. Интервалите на хранене са през 4 ч и на 2 часа в деня за плодове.
Първи ден – белтъчини
Обяд: риба/ месо – варени, печени, но не и пържени, съчетани с витаминозни салати. Алтернатива са яйцата, морските дарове и изварата. След хапването се приема чаша пилешки бульон с късче хляб. В протеиновия ден е разрешено млякото.
Вечерята е аналогична на обяда, но порцията е два пъти по-малка и без късчето хляб.
Втори ден – нишестен
Обяд: варени, задушени картофи, грах, фасул, ориз, хляб и други подобни, комбинирани с леки салатки.
Вечерята е аналогична, но два пъти по-малка като количество.
Трети ден – въглехидратен
Обяд: Идеално подхожда съчетаването на спагети със зеленч.и на пара, разрешени са крекерите и галетата. Вечерята може да е парче сладкиш или сладолед, късче черен шоколад. В този ден са разрешени въглехидратите, но не забравяйте, че все пак сте на диета.
Четвърти ден – витаминозен
Разрешено е хапването на всякакви съчетания от плодове – пресни и сушени, фрешове, зеленчуци, супички, ядки и семена. Всъщност четвъртият е много приятен ден, защото никак не е ограничаващ и позволява да се умножи енергията на тялото. А който много огладнее, просто ще очаква най-засищащият ден от цикъла – следващият протеинов номер 1.
По-строг вариант на 90-дневната предлага 5-дн. цикъл, при който да се започва от плодовия ден и всеки пети да е воден, разтоварващ. Тогава очакваното вталяване е 25 и повече килограма. Схемата изглежда така:
- 1 ден – витаминозен
- 2 ден – протеинов
- 3 ден – нишестен
- 4 ден – въглехидратен
- 5 ден – воден
В този вариант дневното количество течности е увеличено на 3 литра. За още по-бърз резултат режимът се комбинира с умерени физически натоварвания.
При 5-дневния цикъл са разрешени 5 хранения, но единичните порции са намалени като количество.
Готвене по правилата на 90-дневната
Ястията при РХ са много прости и съдържат или белтъчини, или въглехидрати. Избягват се сложните рецепти, при които е затруднително да се оцени всяка една съставка и процентното й съдържание спрямо останалите. Супите се готвят на основата на зеленчукови бульони, подправят се с раст. масло. Месото се подбира немазно, само варено, както и рибата. Тя се допуска и запечена. Кашите от цяло зърно се правят с вода, защото млякото е вредно за храносмилането и провокира ферментационни процеси. Главното в рецептурата на РХ е да се разделят киселинообразуващите от алкалните храни.
Кратките програми
7-дневно РХ
Най-краткият срок за РХ е седмица, почти символично приложение на принципа, който едва успява да се задейства в такъв кратък срок. Все пак вариантът е желан от хората, които не са уверени, че биха издържали три месеца или пък цял живот. Целта на 7-дневната диета е да постигне видими резултати, за да окуражи желаещите да прилагат по-дълго принципа.
Меню за 7 дни. Таблица 3
[table] ;Начало на деня;I закуска;обяд;II закуска;вечеряпонеделник;Овесена каша/ ядки във вода без захар и масло, киви;круша;Варена риба със зел. салата;½ шепа ядки;Спагети със задушени зеленчуци
вторник;Омлет от белтъци със задушен в масло спанак;Ягоди и нискомаслен йогурт;Крем-супа от картофи, грах, броколи с филийка;Зеленчукова салата или малка порция сухи плодове;Риба/ месо – варени, със задушени зеленчуци
сряда;Неголяма круша с порция овес. ядки;Сушени кайсии;Зеленчуков сандвич с пълноз. хляб;Плодов коктейл;Зеленч. на пара с пилешко
четвъртък;Каша и един портокал;Печ. ябълки с мед и канела;Риба със салата;Обезмаслена извара;Немазно телешко със задушени зеленчуци
петък;Извара и ябълка;Плодове;Лека овощна супа и макарони;Салата;Морски дарове и зел. салата
събота;Разтоварващ ден на плодове или зеленчуци и вода[attr colspan=“6″] неделя;Палачинки с плодове;Ябълки с обезмаслен йогурт;Постно месо и задушени зеленчуци;Лека салата с ядки;Риба и зеленчуци
[/table]
Програма за 10 дни
Тук се предлага времето да се разбие на групи от по три дни. Същността на диетата е в своеобразният комплекс от монодиети, основани на принципа на РХ.

I-те три дни се употребяват храни с много целулоза (плодовете и зеленчуците).
II-те три дни се употребяват белтъчни храни.
На седмия ден се прави разтоварване с извара, която е единствената разрешена храна за целия ден.
През последните три дни се отдава предпочитание на бързи въглехидрати.
При 10-дневната система храненето е не под 4 пъти, препоръчително – 5-кратно с малки порции. В растителните дни се изяждат не повече от 1.5 кг зеленчуци или плодове, а в белтъчинните – не повече от 0.5 кг диетично месо. Дневната норма на течностите – 1.5 л.
За 10 дни се очаква вталяване с около 5-6 кг.
Ако желаете да сравните разделното хранене с друг прочут начин за отслабване, прочетете за протеиновите диети ТУК:
5-14 и 10-дневна протеинова диета. Високо протеиново меню, резултати, позволени храни
РХ без въглехидрати
Идеята за него идва от друг принцип на хранене – от идеята, че въглехидр. са вредни и надебеляващи и е добре въобще да бъдат изключвани. На практика изключването на въглехидратите подменя принципа на РХ, който се основава на присъствието на вс. видове хран. вещества и до голяма степен се приближава към протеиновите диети. Подобни режими не са разработени професионално, а по-скоро са плод на комбинирането от страна на експериментиращи.
Друг известен отслабващ принцип е засилване на приема на мазнини. За него можете да прочетете ТУК: Жестоката диета на Атанас Узунов, която частен случай на нисковъглехидратната диета.
Калкулатор за съвместимост на продуктите
Руснакът Вл. Зуков е създал калкулатор за съвместимост на сурови храни (https://livefreelife.ru/tablicza-sovmestimosti-produktov.html) , който спестява таблиците и съобразяването. От падащо меню се подбират храните, които ни интересуват, и излиза информация за тяхната съвместимост или опасността, която носи съчетаването им.

Минусът на калкулатора е, че отчита само несготвени храни и най-важното – напълно изключва протеиновите източници като месата и яйцата. Групите са: сладки, полукисели и кисели плодове, зеленчуци, кореноплодни, зърнени, ядки, бобови, листни зеленчуци и богати на мазнини семена. Резултатите са четири: добро, допустимо, недопустимо съчетание и като крайна степен – храносмилателно разстройство.
Рецепти при разделно хранене
Основоположникът на РХ д-р У.Хей смята, че проблемите на човека започват от натрупването на кисели крайни продукти от храносмилането. Той отделя 4 причини за това – преяждане с месо, прекаляване с въглехидрати, рафинирана захар и сладкиши, непознаване на химическите закони за смилане на храната и запекът. С времето хората си изработват търпимост към неправилното смесване на продуктите и когато имат физически проблеми, не ги отдават на храненето.
Хей основава системата си на 5 правила:
- отделяне на нишестените храни и захарта от протеините;
- извеждане на суровите храни, основно зеленчуци и плодове, като основна съставляваща на дневното меню;
- ограничаване на белтъчините, нишестените и мазнините до малки количества;
- наблягане на пълнозърнести и непреработени нишестени продукти;
- спазване на 4-часова пауза между храненията.
Извън тези правила за всеки вид храна и хранителен продукт се намира място в дневното меню – едни като основа, а други – като изключение, по малко, за вкус. За вегетарианците е по-затруднително да съставят добри протеинови менюта без месо. Те могат да се базират на яйца и сирене, ако не съществува и отказ от животински продукти.
Яйца

Яйцата според Хей са подходящи за протеиново хранене. Той ги включва под формата на омлети и пълнени яйца, гарнирани със салати или задушени зеленчуци. Комбинира ги и със сирене.
Омлет по испански
Съставки: 4 яйца, 1 ¾ чаши нарязани зеленчуци (морков, чушка, тиквичка, гъби), магданоз, пушено сирене, чер. пипер и до две лъжици зехтин.
Приготвяне: мазнината се загрява, пускат се зеленчуците и щом са готови, се изсипват в тиган за омлет. Отгоре – разбитите яйца и подправките. Изпича се от двете страни и накрая се поръсва с пушеното сирене. Дозата е за две порции.
Рецепта със сирене
Суфле със сирене
Съставки: 2 яйца, по чаша пр. мляко и настъргано сирене, 1 среден сварен картоф на филийки, сол и чер. пипер.
Приготвяне: яйцата, млякото и сиренето се разбиват до гладка консистенция. Прибавят се картофът и подправките и се пасира. За сгъстител е избран картоф, защото той има по-малко нишесте, отколкото брашното. Сместа се излива в огнеупорни купички и се запича до образуване на коричка (около 30 минути). Комбинира се със салата.
Кисело мляко
Кис. мляко се хапва самостоятелно или се съчетава с плодове, създавайки приятни десерти и междинни закуски. Например съчетанието с ананас го прави чудесно блюдо за протеиново хапване.
Ядките
Ядките и семената са източник на растителни белтъчини. Добре се групират със зеленчуци в салатите и не са подходящи за добавка към кис. мляко, зърн. храни и сирене.
Рецепти с картофи
Картофите вървят като самостоятелни гозби и от тях се съставят разни вегетариански ястия. Добре се групират със зеленчуци, допустимо – с хляб. Подходящи рецепти са картофи с праз, с тиквички, с гъби, печени заедно с корите, картофени кюфтета (печени) и други. От нашата кухня идеално пасват рецептите за постна мусака, но без заливката.

Рецепти с домати
Доматите се водят към киселите плодове, затова се включват в протеиновите дни и в менюта за протеиново хранене. Подходящи са доматена супа, салати с магданоз, сосове от пресни домати.
Сос от пресни домати
Съставки: 0.5-6 кг домати, 1 гл лук, чесън, босилек, чер.пипер, сол, 0.3-0.35 л зеленчуков бульон, малко краве масло.
Приготвяне: Доматите се белят и нарязват, лукът – също. Разтапя се маслото и се запържва лукът. След него се изсипват всички съставки и когато течността кипне, се намалява котлона за около 20 минутки. Сосът е чудесен за подправяне на протеинови ястия, за месо, сирене и риба.
Рецепти с ориз
Оризът е сред нишестените храни. В групата му попадат зърнени, хляб, спагети, с които той трудно би бил комбиниран. Затова идеалното съчетание остава със зеленчуци или студен на салата. За предпочитане са грубите, необработени продукти.

Салата от кафяв ориз
Съставки: 1 чаша ориз, лук, червена чушка, стафиди, малко ядки, зехтин и подправки като магданоз и чер.пипер, сол.
Приготвяне: Оризът се промива и сварява с вода в пропорция 1:3. Преди да се развари, се изплаква със студ. вода да се охлади добре. Зеленчуците, ядките и подправките се добавят сурови към изстиналия ориз, полива се със зехтинче.
Рецепти с месо
Всяко ястие от чисто месо или такова, комбинирано със зеленчуци, е подходящо за РХ. В периода на отслабване се отбягват мазните меса и сложните съчетания, както и пърженето и панирането. Предпочита се просто варено месо или запечено на фурна: печено пиле, печени бутчета без кожата, печени риби като писия, скумрия, пъстърва.

Рецепти с кайма
Каймата се приготвя домашно, защото готовите продукти са с голям процент мазнина. За РХ се избира нетлъсто месо. Каймата има сравнително ограничена употреба, ако се избягва пърженето. От нея се прави мусака (без картофи) или задушена кайма със зеленчуци, месни супи, с топчета (без ориз) и други.
Готвене на фурна
Фурната е най-верният помощник при прилагане на принципите на РХ. Фаворит в системата са суровите храни и след тях – варените и печените. На фурна се приготвят картофките – заедно с кожичката, зеленчукови мусаки, ориз със зеленч., готвят се фасул, карфиол, броколи. Възможностите са неограничени.
Рецепти за десерти
Протеиновите десерти в РХ са мусове, пудинги, печени ябълки, кисело мляко с плодове, сметанов сладолед. Към нишестените спадат сладоледи и мусове с банани и фурми.
Бананов сладолед
Замразете 1-2 банана и шепа горски плодове, ягоди или друг плод по желание. Когато се втвърдят добре, пуснете в блендера, заедно с малко водичка. Така се създава вкусен плодов сладолед, подходящ за закуска, междинно хапване и за десерт в нишестения ден.
Друг начин за вталяване, известен почти колкото РХ, е системата на точковите диети, които броят въглехидратното съдържание на храните. Научете повече за това ТУК:
Когато пиеш водка, не бива да набиваш мазно. Може със салата, иначе се смесват въглехидратите с мазнините и пълнееш. Същото важи и за бирата. Картофи може, но само варени, иначе пак мазното ще те удари в кантара.
Със 7-дневна диета разделно хранене съм постигала 4 килограма надолу. В интерес на истината обаче си помагам и с билки. Само диетата не е ок. Но добавиш ли и чай, става муци!
Най-добре е към менюто и рецептите за разделно хранене да се добави и чай за отслабване от рода на този „Фигурин“. От опит мога да ви кажа, че така резултатите стават по две и два пъти по-бързо.
Здравейте! Казвам се Т. и станах точно 100 кг. Висок съм 174 см. Много ви моля дами кажете по какъв начин да започна да се храня за да мога да отслабна драстично – поне 20 кг. Сутрин започвам деня с чаша кафе (без захар или мед) След това закусвам 1/2 бурканче кисело мляко с ленено семе и 1/2 лъжичка мед. Но дотук е здравословното ми хранене. Като отида на работа започвам да ям сладки неща (вафли, шоколад). На обяд обикновено ям една баничка със сирене и вечер (преди да се прибера) си купувам 4-5 шоколадови вафли, които ям като десерт след вечерята. Много ви моля да ми напишете по какъв начин мога да намаля яденето! Постоянно се заричам, че повече няма да ям сладко, но … пак започвам. Нямам възможност за много движение. Ще ви бъда много благодарен, ако ми помогнете.
Razdelnoto hranene iziskva predi vsicko bogata kultura i prosveta pri izbirane na meniu.Az sum sigurna ce profesiite svurani s tjloto kato balet,gimnastika ,akrobatika se kepjt na razdelnoto hranene no galkoto e ce to ne e zalegnalo kato prosveta a kato 6ablon ot gotovi recepti.Edna balerina pie kafeto si s kapka smetana naprimer i ne sus zahar.Racionalnoto hranene se bazira na broene na kaloiite a razdelnoto na razdeljne na trite komponenta i dage pomegsu si gi razdeljt ,naprimer meso ot sirene.Vinagi kudeto mogete jgte razdelno ,zapomnete njkolko recepti i taka ste vi olekne osobeno ako ste nad 40 godini vizrastni…
na kakav ezik pishesh? To, nishto che e na latiniza, no pone da e gramotno!