Al3

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Можем ли да разчитаме на алергозан, ефективен ли е продуктът при алергичен ринит. Форми на продукта – таблетки, крем, маз, кога какво да вземем. Алергозан при дихателни и кожни проблеми. Странични ефекти; има ли опасни последици. Други медикаменти с аналогичен ефект

Алергозан е един от най-често споменаваните и прилагани антихистаминови препарати; продуктът се радва на популярност въпреки множеството нови аналози и заместители. Задачата на медикамента е да потиска продукцията на хистамини – онези компоненти, които организмът произвежда при алергичните си реакции към един или друг дразнител. Активната съставка на алергозан е хлоропираминов хидрохлорид.

В зависимост от характера на алергичния пристъп или системна алергична реакция се приема алергозан на таблетки; успешно се използват и формите за локално външно приложение – маз, крем. Продуктът се използва самостоятелно за овладяване на симптоми или в състава на комплексна терапия – за лечение на ангионевротични отоци, системни анафилактични реакции и пр. При животозастрашаващи състояния с дихателни проблеми и затруднено гълтане и говор алергозан се прилага след основното лечение с адреналин.

Съдържание:

Действие на веществото Chloropyramine hydrochloride (хлоропираминов хидрохлорид)

Хлоропираминовият хидрохлорид е антагонист на хистамина, т.е. може да се очаква да блокира въздействието на хистамина върху определени рецептори и по този начин да се ограничи или неутрализира възникваща алергична реакция. Потиска оточни състояния на тъканите, включително съдови стени, и по този начин улеснява процеси като дишане или движение на телесни течности. Ако са налице контракции на гладки мускули, активният компонент на алергозан въздейства релаксиращо – само при положение, че са причинени от хистамини.

Хлоропираминовият хидрохлорид освен това проявява седативен ефект и е със слабо антиеметично действие, т.е. помага при болестни състояния с гадене и повръщане.

Какво е хистамин?

Хистаминът е биологично активно вещество, което участва в регулацията на много функции в организма и е един от главните фактори в развитието на някои патологични състояния – в частност на алергичните реакции. Синтезира се от аминокиселината хистидин, която е протеинов компонент; в неактивно състояние хистидинът е съставна част от редица тъкани и органи в кожата, белите дробове и червата.

Алергозан вътрешно и външно - понякога се налага двойно въздействие
Алергозан вътрешно и външно – понякога се налага двойно въздействие

Хистаминът може да се активира при определени условия и да попадне във високи дози в кръвообращението; алергичните реакции са една от проявите на такъв бум. При тях навлизането на определени антигени-дразнители в организма провокира ответна реакция чрез вече създадени антитела. Антигените и антителата образуват специфични струпвания – имунни комплекси, част от които са хистаминовите молекули в неактивна форма. Следващият етап е активирането на хистамините, преход в активна форма и навлизането им в кръвта.

Основни приложения

Продуктът алергозан се използва в една или повече свои форми при различни заболявания от алергичен тип – алергичен ринит, кожни проблеми, конюнктивит, при реакции след ухапвания от насекоми и пр. Помага при усложнени състояния с отоци и задух, при слънчеви изгаряния, медикаментозни и хрнителни алергии и пр.

При сезонен алергичен ринит (таблетки)
Таблетките алергозан са изпитан лек при алергичен ринит
Таблетките алергозан са изпитан лек при алергичен ринит

Ринитът е възпаление на носната лигавица с различен причинител; алергичният се причинява от определен алерген, дразнител, който предизвиква мъчителните симптоми запушване, сърбеж, секреция, кихане. Алергичният ринит може да бъде целогодишен или сезонен; коментира се и професионален алергичен ринит, при който алергенът е компонент от работната среда – прахови частици или химикал.

Подходяща терапевтична форма при сезонен алергичен ринит са таблетките алергозан. Препоръчват се за деца над 5-годишна възраст и възрастни. Възрастовата група 5-14 години приема три пъти дневно по половин таблетка, а над 14 и възрастни – три пъти дневно по една. При специални случаи и по лекарска препоръка дозата за възрастни може да се увеличи, но не повече от 6 таблетки, разпределени по равно за три приема. Таблетките се приемат по време на хранене с вода. Добре е приемите да са по едно и също време.

При конюнктивит (таблетки)
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Много често алергичният ринит се проявява в паралел с алергичен конюнктивит, което на практика означава едновременно лечение на двата проблема с алергозан под формата на таблетки; схемата на прием е същата и когато конюнктивитът е самостоятелна проява от алергичен тип. Едновременно с това могат да се използват продукти за локално външно приложение като изкуствени сълзи и лубриканти за отмиване на алергените и улесняване на премигването.

При уртикария (таблетки), копривна треска

В зависимост от тежестта на обрива при т.н. копривна треска терапията може да включва таблетки алергозан обикновено по описаната схема с възрастови ограничения. Важно е медикаментът да бъде препоръчан от дерматолог и да се проследява въздействието му. В някои случаи уртикариите са краткосрочен проблем, но има и боледуване с месеци, дори до половин година. Ако инцидентните прояви могат да бъдат облекчени и само с формите за локално външно приложение – крем или маз, дългосрочните изискват системно лечение и спазване на диета дори когато причинителят не е хранителен алерген.

Използването на крем или маз е допустимо както за възрастни, така и за деца – дори бебета. Задължително условие обаче е да няма сериозни нарушения на целостта на кожата. Мазилата не бива да попадат в очите или върху лигавици и да не се третират прекалено големи кожни зони. Продължителността на локалната терапия е от 5 до 7 дни.

При ухапване от насекоми (маз, унгвент, крем, таблетки)

Важно е най-напред за какви насекоми става дума. Ако е например ужилване от пчела, алергичната реакция може да е сериозна и да изисква прием на таблетки или друг препарат с антиалергичен ефект. При обичайните раздразнения и локални обриви след ухапване от комар например вършат работа формите маз/унгвент или крем, като намазването може да се окаже достатъчно и в рамките на 1-2 дни. Ухапванията от кърлеж са по-сериозно преживяване, за което е добре без отлагане да се потърси медицинска помощ. Важно правило е по възможност хората, които имат доказана свръхчувствителност при такива случаи, да имат винаги под ръка необходимите медикаменти или да избягват ситуациите с повишен риск.

При сърбяща дерматоза (крем, маз)

Дерматоза е общото название на кожни болестни изменения, които могат да имат различни причинители и прояви. При сърбящите дерматози обикновено се касае за алергична основа на прояви от рода на сърбеж, зачервяване и обрив – цялата симптоматика или само сърбеж със зачервяване. Нормално е в такива случаи да се установи какъв е дразнителят за състоянието и да се направи всичко възможно за неговото отстраняване или блокиране. Използването на маз или крем е свързано с облекчаване на симптоматиката. Режимът е третиране на проблемната зона 2-3 пъти дневно, обикновено с крем, за около пет дни.

При слънчева алергия и изгаряния

Алергозан на таблетки: това е медикаментът, който чувствителните към слънцето хора трябва винаги да имат под ръка от пролетта до ранна есен. Счита се, че 20 процента от населението на планетата страда от слънчеви алергии с различна интензивност. При престой на слънце човекът със слънчева алергия получава ситен обрив около глезените, по шията и деколтето, по ръцете над лактите. След престой на слънце обривът изчезва, но всяко показване извън сянката може да го възпламени отново.  Защо се случва това?

Причина за слънчевите алергии са ултравиолетовите лъчи в съчетание с пробойни в имунната система. Сърбящият, ситен червеникав обрив тормози и хора, които години наред не са имали никакви проблеми да стоят дълго на слънце. Алергичният слънчев обрив може да е провокиран също от прием на някои медикаменти – диуретици, за високо кръвно, както и орални противозачатъчни. Отключи ли се веднъж – няма спасение, затова са необходими и таблетките алергозан заедно с предпазни мерки от рода на избягване на слънце, носене на светли, леки дрехи, закриващи уязвимите зони, на шапки и слънчеви очила и пр. Алергозан се препоръчва и при изгаряния след дълъг престой на слънце.

При акне като алергична проява

При появата на обриви тип “акне”, които доказано са на алергична основа, третирането с унгвент или крем алергозан дава положителен ефект. Коментари във форумите отбелязват, че е добре мястото с обрив първо да се обработи със салицилов спирт и след това да се положи алергозанът. При акне с усложнения от бактериална инфекция или провокирано от хормонален дисбаланс кремчето или маз алергозан няма да свърши работа.

При контактен дерматит (унгвент, маз, таблетки), дермографизъм

Ако контактният дерматит (екзема) е от алергичен тип, много важно е да се дефинира дразнителят и да се направи опит да се прекратят контактите с него. Това не винаги е възможно, разбира се. Терапиите са насочени към системно блокиране на хистаминовия отговор чрез таблетки алергозан, и третиране на раздразнените кожни зони с маз или крем. Този тип заболяване е упорито, затова трябва да се наблюдава от дерматолог и да се следи за ефективността на лечението.

Дермографизъм е лесното раздразване и възпаляване на кожата в местата на леко одраскване или натиск. Обривите следват линията на въздействие, като се зачервяват или побеляват, и видимо се подуват. След около половин час изчезват сами. Ако човекът с дермографска алергия се дразни от обривите и не може да ги изтърпи, се прилагат мазилата алергозан, унгвент или крем.

При атопичен дерматит

Атопичен дерматит или ендогенна екзема: изключително неприятно и често срещано кожно заболяване, от което страдат много деца. Може да се прояви още в първата година от живота им; счита се, че е генетично обусловено. Признаците му са суха кожа, сърбеж, неприятни обриви по лицето и шията, по местата на ставните сгъвки. Сърбежът е непрекъснат и се усилва много вечер. При възрастни хроничните състояния не са изключение, често обривът се появава около устата и очите, както и по дланите. Кожата е проблемна – с избелели плаки и лющене, нацепване и разраняване. Терапията с алергозан е възможно решение на този проблем, но трябва да се разчита единствено на системната терапия, т.е. прием на таблетки. Счита се, че при използването на маз или крем алергозан може да бъде провокирана вторична локална алергична реакция.

При бронхиална астма

Таблетките алергозан не бива да се вземат при астматичен пристъп. Принципно болните с бронхиална астма са определени като рискова група по отношение лечението с алергозан таблетки. Лекуващият следва да определи в този случай степента на риска при потребност от прием на антихистаминов препарат и дали очакваният положителен ефект си струва този риск.

При суха кашлица: инхалации с алергозан, сода и сол

При упорита суха кашлица препоръчвана терапия са инхалациите, често това са обикновените инхалации със солена вода, в която се прибавя и сода. По-добър ефект има, ако към 200-250 мл содено-солен разтвор се прибавят 25 капки спиртен разтвор на адреналин и алергозан. Парите се вдишват вечер в продължение на няколко минути. Процедурата се повтаря 4-5 вечери подред. Това е най-удобното време, защото след това може да се разчита на спокоен сън, не се излиза и няма риск от простуда. Добавянето на алергозан към сместа за инхалации намалява отока на лигавиците и улеснява дишането.

Обрив и сърбеж (крем, унгвент, таблетки), пруритус

При обрив и сърбеж (пруритус) първа задача на дерматолога е да установи каква е причината за болестната проява. Ако се касае за обрив и сърбеж на алергична основа, терапията с алергозан може да даде положителен ефект. Практикува се както самостоятелно прилагане на всяка от двете форми – таблетки или мазило, или на двете едновременно. Препоръчително е да се прилагат кремче и/или маз, тъй като един от ефектите им е да неутрализират пруритуса и да спестят на пациента мъчителното чесане и разраняване на кожата.

Какво е манифестна изява и къде помага алергозан тук

Всеки болестен процес може да протича в скрита, латентна форма – или да му е присъща манифестна изява, т.е. да се наблюдават определени клинични симптоми. При манифестната изява се прави по-бързо дефиниране на диагноза и своевременно може да започне лечение. Формите на алергозан се прилагат според характера на проблема; препоръчва се само прием на таблетки, само мазане с кремчето или унгвента, или започва комбинирана терапия с дози и продължителност, определени от лекуващия.

Лекарствени и хранителни алергии

Въпросът за хранителните алергии е изключително важен, неслучайно  така оживено се говори за храните-алергени. Ще припомним само, че заболявания като сезонен алергичен ринит и бронхиална астма са свързани с хранителните алергени.

Хранителните алергени са онези компоненти-дразнители, които постъпват в организма с храните. Около 90% от алергиите на хранителна основа се предизвикват от мляко, житни растения, яйца, соя и соеви продукти, морски дарове, риба, ядки – особено фъстъци, добавките в храните от рода на консерванти, оцветители и ароматизатори. Хранителните алергии се отключват още в ранна детска възраст и може да се установи какви хранителни компоненти трябва да се избягват занапред. В някои случаи тези алергии се “израстват”, в други се задълбочават, затова състоянието на едно дете с алергии трябва да се проследява периодично.

Алергична реакция могат да причинят и някои лекарства. За някои от тях се знае предварително, че има висок процент вероятност да предизвикат такава реакция, затова се препоръчва паралелният им прием с противоалергични лекарства, например ериус с антибиотици. Контролът върху приема на лекарства с алергизиращи реакции не е невъзможен, дори е по-лесен в сравнение с алергените-храни. При алергиите от хранителен тип е важно не само и не просто изключването на съответните храни от менюто, но и мерки за укрепване на имунната система и здравословно хранене.

При анафилактичен шок

Анафилактичният шок е считан за най-тежката, четвърта степен на алергична реакция. При него може да се получи блокиране на дишането и кръвообращението; настъпват състояния с кашлица и задух, ларинксът отича, кръвното налягане се срива, пулсът е едва доловим и може да се достигне до кома.

Шокът е животозастрашаващо състояние, което изисква професионална намеса. Необходимо е да се инжектира адреналин – действието му е мигновено, но въвеждането може да направи само медицинско лице. Следва антихистаминова терапия, при която се прилагат комплексно подходящи лекарства от типа на урбазон. За алергозан се споменава рядко, но е допустим като един от продуктите в комбинация от медикаменти. Касае се за таблетките алергозан, както и за инжекционен разтвор, чието въвеждане също може да се повери единствено на медицинско лице.

При подуване на лицето и др., ангиоедем

При ангиоедем е възможно алергична реакция да причини подуване на лицето, особено в зоната на устните и очите. Същността на това отклонение е задържането на течност в дълбоките кожни слоеве. Отокът може да се развива паралелно с обрив от типа на уртикариите. Алергозан на таблетки + крем е решението, ако сме ресили да заложим на този медикамент. Но трябва да сме сигурни, че причината за отока е алерген, а не нещо друга, примерно болестно състояние на бъбреците.

Алергозан за деца и бебета

Алергозан на таблетки не се прилага при бебета и деца под 6-годишна възраст. При децата на 7-14 години е необходим лекарски контрол. Дневната доза е максимално 3х1 таблетки дневно, по-често три приема по половин таблетка. Препоръчителни са формите за локално външно приложение, крем и маз. Използват се и при бебета.

При варицела

Формите за локално външно приложение – крем и унгвент, са подходящи при варицела. Използват се за симптоматично лечение, облекчават сърбежа и помагат за успокояване на оточните места по кожата.

При варицела обривът се понася по-леко, ако първо се обработи с ментолов спирт, а след това с мазилото.

При екзема

Ендогенната екзема, екзема – на практика говорим за случаите на атопичен дерматит. Касае се за общото название на кожни раздразнения, които ни връхлитат периодично и са последвани от затишия. В периоди на обостряне алергозан е един от факторите, способни да облекчат преживяването на острите пристъпи с обриви и сърбеж. В зависимост от тежестта на пристъпа се вземат таблетки плюс крем или унгвент, или само една от формите.

При бронхиална астма

Според пациентската листовка за алергозан на таблетки, медикаментът е противопоказан при остри астматични пристъпи. Освен това е известно, че пациентите с бронхиална астма са рискова група по отношение на лечението на алергични състояния с алергозан.

Нещата не са елементарни ако си припомним и това, че медицината доказва връзка на бронхиалната астма с алергичните заболявания. Ако е позволено да направим непрофесионален коментар – излиза, че все пак хората с бронхиална астма биха могли да приемат алергозан при определени условия. Какви точно и в каква доза, може да определи единствено лекуващият. В случаи като този е наистина рисковано да се правят опити за самодейно  лечение!

Кога и как се дава на куче или котка?

При домашни любимци могат да се прилагат инжекционната форма на алергозан и таблетки. Най-често медикаментът е необходим за облекчаване на сърбежа при различни дерматити, но се използва и при интензивна алергична реакция и шок, например след ужилване от пчела или оса. Бързата намеса в такива случаи е решаваща; инжекционният разтвор се въвежда мускулно, като дозата трябва да е предварително консултирана със специалист и размерът й зависи от килограмите на кучето/котката.

Капки за нос с алергозан

При алергичен ринит обикновено се препоръчват капки със съдосвиващо и противоалергично въздействие, а заедно с това се назначава и перорален медикамент. Възможно е да се избегнат стандартните продукти от типа на ксилометазолин, които силно изсушават лигавицата на носа и при продължителна употреба могат да причинят нови здравословни проблеми. Специално приготвени за алергичен ринит са капките, съдържащи по една ампула дексаметазон, адреналин, алергозан, гентамицин и дестилирана вода. Поставят се два пъти дневно по две капки в ноздра. И още една забележка – при алергичните хрени поставянето на капки не бива да е по-продължително от 10-15 дни.

Фармацевтични форми в аптеките, специфика, цена

Всяка от формите алергозан, които са достъпни в аптечната мрежа, си има специфично приложение както следва:

На таблетки, хапчета

Таблетките алергозан са достъпни за деца над 14 години и възрастни без лекарско предписание, а за групата 6-14 години прилагането се препоръчва и наблюдава от лекар. Бебета и деца под тази възрастова граница не трябва да бъдат лекувани с алергозан таблетки.

Таблетките се препоръчват при болестни състояния като алергичен ринит и конюнктивит, контактен дерматит, копривна треска, алергични кризи, причинени от храни и медикаменти, след ухапвания от насекоми. Не са подходящи при бременност и кърмене, по време на астматични пристъпи и др.

Цената на една опаковка от 20 хапчета по 25 мг е около три лева.

Дайте мнение и Вие тук!
На крем за мазане

Кремът алергозан може да се използва за симптоматично лечение на кожни прояви от алергичен тип: при дерматити, след ухапване от насекомо, при алергични реакции. Не е подходящ за случаите с поразени големи участъци от кожата или рани, включително рани от изгаряния.

18-грамова тубичка крем алергозан може да се купи за 4 лева.

На унгвент (маз)

Приложението е аналогично на това с алергозан крем, но с добавка да не се прилага при остри кожни реакции и състояния с подмокряне. Унгвентът, както и кремът, се нанасят тънко върху проблемната зона 2-3 пъти дневно, според лекарската препоръка.

Цената да продукта е към 3.80 лв за 18-грамова тубичка.

На ампули за инжекции

Инжекционният разтвор алергозан е с еднопроцентно съдържание на активния компонент в двумилиметрови ампули. Алергозан разтвор е медикамент, инжектиран мускулно или венозно 1-2 пъти дневно. Продуктът е подходящ при овладяване на уртикарии – алергични прояви, изразени със специфични обриви по кожата – причинени от храни, медикаменти или паразити, както и след ухапване от насекоми. Инжекционният разтвор може да бъде и част от комплексна терапия при серумна болест или анафилактичен шок.

Цената на една ампула е 1.50 лв.

Странични ефекти на алергозан и противопоказания

Въпреки доказаната полза от алергозан при широк спектър на приложение, има редица случаи, в които употребата на която и да било форма е противопоказана. Макар да звучи странно – прилагането на алергозан крем например може да провокира засилване на алергичната реакция; така че това е първото предупреждение по отношение на формите за локално външно приложение.

Таблетките алергозан не се използват при глаукома, аденом на простатата, азва и остър гастрит на стомаха или при проблем на дванадесетопръстника, при пилородуодентална стеноза, при остри пристъпи на бронхиална астма. Таблетки алергозан не се дават на деца под 6-годишна възраст, а в групата 7-14 са позволени единствено под лекарски контрол.

Крем и унгвент алергозан не са подходящи при разранена или увредена от изгаряния кожа, при при остри дерматози със “сълзене” .

За страничните ефекти на мазилата алергозан вече стана дума – усещането за усилване на алергичната реакция идва от факта, че понякога прилагането на тези форми причинява сърбеж и допълнително зачервяване. В много случаи това е преходно; ако обаче проблемите продължат, консултацията с дерматолог е неизбежна.

При таблетките алергозан страничните ефекти могат да са значително повече. Сред тях са умора и сънливост, световъртеж, нарушена координация и забавени реакции, гадене и повръщане, запек, пресъхване на устата, фоточувствителност, зрителни нарушения и повишено вътреочно налягане, мускулна слабост, проблеми с отделянето на урина.

Алергозан при бременност

При бременност и кърмене прилагането на медикамента е ограничено. Таблетки не се приемат поради липса на изследвания за въздействието на лекарството върху плода/бебето. Крем и унгвент могат да се използват краткосрочно, но само по лекарско предписание.

Алергозан и алкохол

Комбинацията от алергозан и алкохол усилва седативния ефект на медикамента, затова и в този случай трябва да се спазва основното правило за отказ от напитките по време на лечението.

Предозиране

Предозирането с алергозан не бива да се допуска заради страничните ефекти, които могат да са със сериозни последици. Ако нещо подобно се случи неволно, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. По-високите дози алергозан таблетки въздействат върху централната нервна система, като в някои случаи могат да потиснат функциите й, а в други тя да е свръхактивирана. Особено опасно е това при пациенти деца – възможни са превъзбуда, халюцинации, тахикардия и припадъци. При възрастни често ефектът е точно обратният: потискане, забавени функции, сънливост, дори изпадане в кома.

Тъй като не съществува специфичен антидот за алергозан, противодействието преминава през стомашна промивка, прием на активен въглен и ако е необходимо – сърдечна и дихателна реанимация.

Други особености

С много голяма предпазливост и отчитане на индивидуалното състояние алергозан може да се прилага при пациенти с бронхиална астма, както и при такива с болен черен дроб или сърдечно-съдови заболявания, при свръхактивност на щитовидната жлеза.

За пациенти в напреднала възраст това лекарство не винаги е подходящо; има риск от проява на сънливост, световъртеж и спадане на артериалното налягане, което може да провокира падане и счупвания на крайници.

Аналози и заместители

Алергозан не е единственият продукт, с чиято помощ се преодоляват алергични състояния. Някои от тях – за разлика от таблетките алергозан, могат да се използват по време на бременност. Избираме с помощта на дерматолог най-подходящият вариант за нашия проблем и общо здравословно състояние.

Алергозан или фенистил

Фенистил е антихистаминов продукт, прилаган под формата на перорални капки или гел. Използва се при кожни проблеми с обриви и сърбеж като дерматит, ухапване от насекоми, при варицела и копривна треска. Подходящ е при алергичен ринит, причинен от различни дразнители – включително домашен прах, животински косми, пух и перушина. Помага при обриви, причинени от алергична реакция срещу храна или медикамент.

По отношение на капките фенистил съществува предупреждение за оценка на риска при пациенти със свръхчувствителност към някой от компонентите му, или ако страдат от епилепсия и глаукома. Рискова група са и мъжете с проблеми на простатата, които имат затруднения при уриниране.

Необходимо е внимание и избягване съчетаването на терапия с фенистил капки и някои медикаменти като лекарства за епилепсия, антидепресанти, лекарства при стомашни спазми, транквиланти и сънотворни. В сила е и предупреждението за бременни и кърмачки – те не бива да се лекуват с фенистил перорални капки.

При допустим прием дозата е 3-10 капки по три пъти дневно за деца на възраст един месец – една година; 10-15 капки три пъти дневно за 1-3-годишните; 15-20 за 3-12-годишните; над 12 и възрастни – от 20 до 40 капки три пъти дневно.

Другата форма – фенистил гел, се прилага при кожни проблеми като слънчеви изгаряния, повърхностни термични изгаряния, ухапвания от насекоми, обриви, копривна треска. Ако проблемна кожа е била третирана с фенистил, не бива да се излага на слънце.

Макар гелът да се използва за малки деца или дори кърмачета, в сила е предупреждението да не се полага върху големи кожни участъци. Намазванията са 2-4 дневно с продължителност, посочена от дерматолог.

Кларитин

Кларитин е следващият антихистаминов продукт, който може да бъде алтернатива на алергозан; прилага се под формата на сироп или таблетки.

Таблетките кларитин облекчават алергични прояви като сенна хрема и уртикарии. Не са подходящи за потребители с проблеми на черния дроб. За разлика от разгледаните до момента антихистаминови продукти не причинява сънливост. Формата е подходяща за деца над 6 години и възрастни; веднъж дневно се гълта една таблетка с чаша вода, без сдъвкване или стриване.

Кларитин сироп е вариантът за деца под 6-годишна възраст: приемат се 5 мл веднъж дневно (от 2 до 12 години).  Деца над 12 и възрастни вземат веднъж на ден по 10 мл кларитин. Не се използва при деца под двегодишна възраст.

Ериус

Ериус е противоалергичен продукт под формата на таблетки или сироп. Приложението му е принципно същото както на досега коментираните антихистамини. Често се препоръчва при лечение с антибиотици – профилактично, за да се избегнат възможни алергични реакции.  Ограничено е приложението му при пациенти с бъбречни проблеми. Няма опасни лекарствени взаимодействия и приемът му не зависи от храненията.

Под формата на таблетки ериус се приема веднъж дневно по една таблетка; дозата е за деца над 12 години и възрастни. Сиропът е за деца над едногодишна възраст; може да се приема и от възрастни в подходяща доза. Дозите: за деца от 1 до 5 години 2.5 мл веднъж дневно; от 6 до 12 години – 5 мл; над 12 и възрастни – 10 мл веднъж дневно. Медикаментът няма седативен ефект.

Клемастин

Клемастин е противоалергичен препарат, предлаган под формата на таблетки и сироп. При прилагането му са в сила повечето ограничения, отбелязвани за разгледаните по-рано антихистаминови продукти. Не е подходящ при закритоъгълна глаукома, язва, проблеми с простатата, нарушена проходимост при стеснен пилор, задържане на урина и пр. Клемастин дава странични ефекти от рода на сънливост и замаяност, поради което се препоръчва пациентите, които го приемат, да не шофират и да не работят с тежки машини.

Таблетките се дават на деца над 6 години и възрастни; деца на възраст 6-12 години приемат два пъти дневно по половин таблетка; над 12 и възрастни по една таблетка сутрин и вечер. Хапчетата се вземат с вода преди хранене. Сиропът в дози, съобразени с възрастта и килограмите, може да се дава на деца над една година.

Ксизал

Ксизал таблетки и перорални капки. Този медикамент може да се дава на деца на възраст над две години; групата 2-6 години приема два пъти дневно по 5 капки, деца над 6 години и възрастни – 20 капки наведнъж. Избира се сред други антихистаминови препарати като съвместим с общата здравна характеристика. При бъбречни проблеми трябва да се препоръча редуцирана доза.

Таблетките ксизал се дават на възрастни и деца над 6 години; дозата е една таблетка дневно наведнъж.

Урбазон

Медрол, метилпреднизолон, урбазон: тези синоними са често споменаваното антихистаминово решение при алергии от различен тип. Групата обединява лекарства, които принципно се използват при сложни състояния, провокирани от алергия.

Алергодил – спрей

Алергодил е назален спрей – специален продукт за симптоматично лечение на сезонен и целогодишен ринит на алергична основа. Активната съставка е азеластинов хидрохлорид; възможно е да има свръхчувствителност към нея, което прави продукта неприложим. Препоръчва се по едно впръскване във всяка ноздра два пъти дневно, сутрин и вечер. Не се използва за деца под 6-годишна възраст.

Източници:

http://sblpb.ru/lekarstvennye-preparaty/240-allergozan-maz-tabletki

http://otzovik.com/reviews/maz_dlya_naruzhnogo_primeneniya_sofarma_allergozan

Първоначално публикувано на:04.11.2016 @ 20:49

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Seh5

Сенна хрема: всичко важно за терапии и профилактика

Средства за лечение на сенна хрема (алергичен ринит). Антихистаминови препарати, хомеопатия и други лекарства. Капки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *