Елудрил (Eludril). Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци.
Елудрил (Eludril). Мнения. Видове: Вода за уста, гел,

Елудрил или Листерин? Мнения, видове, цена. При възпалени венци, джоб и изваден зъб

Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци. Джоб на венец. Вода за уста и заместители. Мнения. Видове: Вода за уста, гел, Класик 500. Листерин. Паста за зъби

Първата течност за изплакване на устата е създадена преди 5-6 хиляди години. Няколко хилядолетия са се ползвали природни съставки, оцет, билки.

Първият разтвор с дезинфектанта хлорхексидин е американският Перидекс. Той не е особено успешен, но отваря поле за едно непрекъснато търсене – да се създаде вода, която да лекува и да замени честата и пастата за зъби.

usta-01
Ще разгледаме Елудрил и Листерин

Досега целта не е достигната, но някои съвременни препарати са близо до нея. Днес се произвеждат три типа вода за уста, вижте ги в таблица.

Типове вода за уста
Главно въздействиехарактеристика
Хигиенни водитяхната цел е да освежават дъха, да дезодорират и тушират неприятни миризми от болен зъб или инфекция в устата, да избелват емайла след прием на оцветяващи субстанции. Произвеждат се на разтвор и спрей
Лечебни водипремахват бактериите, като намаляват образуването на отлагания по зъбите – плаки, обезболяват, стягат венците, премахват възпаления, подпомагат лечение на гингивит
Противокариознивключват различни концентрации на флуорни съединения, чрез които влияят върху минерализацията на твърдите тъкани на зъбите. Не се ползват ежедневно, а през интервали, които зависят от концентрацията на флуор

Стоматолозите препоръчват вода за уста в следните случаи:

 • За съхраняване на свежия дъх;
 • Срещу пожълтяване на зъбите при пушачи и за намаляване на разрушителния ефект на никотина и смолите от цигарите върху зъбния емайл;
 • За запазване на бял емайл при честа консумация на кафе, чай, вино и други оцветяващи субстанции;
 • За редукция на възпалителния процес във венците и намаляване на кървенето;
 • За намаляване на чувствителността на емайла;
 • За пациенти с различни патологии в устата;
 • За пациент с брекети, протези и други конструкции;
 • След операция в устната кухина – вадене на зъби, поставяне на импланти и др.

Как и за какво се ползва Елудрил?

Френските лаборатории „Пиер Фабър“ пускат серия от 10 разтвора за уста с известна специфика. Тук ще дадем кой за какво се използва, а повече информация за разновидностите ще прочетете накрая на материала.

Разновидности Елудрил
ВидЗа какво еОбем и цена
Периоантибактериална, антивъзпалителна, при подуване и кървене в устата, при стоматологична намеса и притесняващи конструкции в устата300 мл – 11.50 лв
Кеърхигиенна вода, против зъбна плака500 мл – 17.20 лв
Класикхигиенна вода и против зъбна плака, различава се от Кеър с добавен хлорбутанол, който е против бактерии и гъбички90 мл – 10.20 лв
Екстрахигиенна вода за специфични случаи като раздразнени и кървящи венци, силен антисептик за хора с импланти и протеза300 мл – 12.10 лв
Гъмсвода за ежедневно ползване при чувствителни венци, стяга ги и ги успокоява, пази от бактерии за 12 часа500 мл – 16.60 лв
Протектежедневна вода против плака за цялостно защитаване на устна кухина против бактерии, раздразнения, зъбен камък500 мл – 14.30 лв
Уайтизбелваща, срещу оцветяващи агенти, за чувствителни венци500 мл – 16.60 лв
Интензежедневна вода срещу плака, дезодорираща. Химически стимулира рецептори, създавайки усещане за освежаване500 мл – 14.30 лв
Сензитивзащитава чувствителните зъби от топло и студено и реминализира – укрепва емайловото покритие500 мл – 16.60 лв
Дейлиежедневна грижа с формула срещу полепване на частици по зъбите500 мл – 15.50 лв
За възпалени венци и кървящи венци

При текущо възпаляване на венците е подходяща Елудрил Гъмс. Тя стяга венците и намалява кървенето, предпазва чувствителните тъкани от раздразване, държи настрани бактериите (едно изплакване – 12 часа).

usta-02
Гингивит и възпаляване на венеца

При раздразнение на венците е подходяща Елудрил Екстра. Тя успокоява тъканите например при неудобни протези или драскащи коронки. Дава продължителен антисептичен ефект за пациенти, които са в риск заради ортоконтски апарати, свалящи се протези и други чужди тела в устата. Също пази от бактерии за 12 часа;

При риск от възпаляване е по-добре да се вземе Елудрил Перио. Тя ще предотврати подуване, възпаляване и зачервяване след  стоматологични и периодонтални манипулации.

Предпазваща роля има Елудрил Протект, която елиминира риска от възпаляване и кървене като пази от бактерии, плака, зъбен камък и дразнене на венеца.

При афти
“Фигурин

Всички води Елудрил имат антисептично, дезинфекциращо и аналгетично свойство. Премахват оток, възпаление, зачервяване и болка. Приложими са при всякакви разранявания на тъкани като афти, гингивит, стоматит, пародонтит, алвеолит, даже в гърлото – ангина. Съставката хлорхексидин в разтворите предотвратява гнойни процеси, бактериално и гъбично инфектиране, ускорява заздравяването.

При джоб на венец

Лидер сред стоматологичните заболявания е пародонтит и произтичащо от него възпаление на джобове във венеца. В здраво състояние венецът плътно приляга към зъба. Допустимото отслояване е 3 мм. Такива джобове се самоочистват от бактерии и малки частици храна. Достатъчно е своевременно да се чистят зъбите, за което помагат водите за уста.

При неблагоприятно развитие джобът се разширява и задълбава във венеца. Вътре се натрупва зъбен налеп и остатъци от храна, които няма как да се изкарат с четката за зъби. Тук също е полезно да се жабури с вода за уста.

По-нататъшното влошаване се бележи от кървене, отичане на тъкани, зачервяване около зъбите, болка и неприятна миризма. Отлага се зъбен камък. На този етап е нужно сериозно лечение, в което водата за уста е само помощник.

Необходимо е да се започне с почистване на зъбните отлагания, които са източник на бактерии. Провежда се антибактериална терапия и промиване на джобовете с антисептични разтвори. Назначава се домашна терапия – жабурене с антисептици.

При джоб във венеца са подходящи най-силните разновидности Елудрил – Гъмс, Екстра и Перио. Водите за ежедневна грижа са твърде слаби за такива случаи.

Вижте и ТОВА: Стягане на венците. Домашно лечение при отдръпване на венците. Паста за отдръпнати венци. Възстановяване на оголени венци.

След вадене на зъб

Елудрил Екстра и Елудрил Кеър са изборът при стоматологични и хирургични манипулации в устата. Дори при идеално протекло вадене на зъб, жабуренето с такава вода запазва антисептична среда около раната и тя бързо се затваря. Няма риск от инфектиране и замърсяване. И двата типа води успокояват венеца, който е разранен при манипулациите. Тези води нямат алкохол и са безопасни след оперативно вмешателство. Основният агент в тях е хлорхексидин.

Жабурене или гаргара?

При нормални обстоятелства водите за уста Елудрил, както и всички останали марки, са предназначени за обработка на устната кухина – чрез жабурене.

usta-03
Това се случва при задържане на бактерии по емайла

Но при инфектиране на гърлото те могат да разширят приложението си, обеззаразявайки по-голяма площ – около сливиците и гълтача. В такъв случай правим гаргара.

Единствено важно е да не се поглъща течността, не защото е отровна, а защото ще бъде наситена с бактерии и вирусни частици.

Листерин

Johnosn & Johnson не останат по-назад и също пускат на пазара линия води за уста с разнообразно предразначение.

Coolmint е антибакретиална, Total care + варианта Sensitive защитава устата по 6 начина, Freshburst е против плаща, Зелен чай заздравява емайла, Сензитив е за чувствителни тъкани, Адванс уайт избелва, Cool mint освежава, Original е ежедневна с общо предназначение, Teeth gum е против зъбен камък и кървене, Tartar control изважда бактериите и плаката от пространствата между зъбите, Antiseptic mouth wash е антисептична, Care zero mouthwash е мултифункционална, Stay White е с цинков хлорид за избелване, има цитрусова и детска вариация.

Разликата между Еудерил и Листерин е в състава. Еудерил разчита на дезинфектанта хлорхектидин, а Листерин постига същия ефект с природни съставки – главно етерични масла.

Вреден ли е? Поглъщане на Листерин

Съставките в патентованата формула Listerine® са безопасни за здравето при постоянно използване. Това е потвърдено в хода на клинични изследвания. Безопасността е доказана и след многогодишно използване на водите Листерин по целия свят. Тази марка е на пазара от 137 години!

Листерин се хвали с уникална формула, съчетаваща евкалиптово масло, тимол, ментол и метилсалицилат. Комбинацията оказва бактерициден ефект и унищожава патогенната флора и всякакви вредни бактерии. В състава на почти всички продукти от линията Листерин влиза флуорид, който укрепва и възстановява зъбния емайл и защитава от кариес.

А какво би станало, ако глътнем Листерин?

Водите за уста са предназначени за изплакване, след което трябва да се изплюят. Ако глътнете малко количество, нищо няма да се случи. Но тази вода не е за пиене и ако се пие, причинява гадене и диария. Заради естествените съставки негативи не се появява при всички, а ако се появят, те бързо преминават.

Още по темата ТУК: Клеева тинктура за оголени венци. Лечение на пародонтоза с прополис.

Как се използва?

Според инструкциите, водата за уста Листерин се използва така:

мнения, отзиви, коментари, форум
 1. Отваря се флаконът, в капачката се изсипват около 20 мл (тя събира горе долу толкова);
 2. Течността се взема в уста, с нея се жабури енергично 30 секунди и се изплюва;
 3. Устата не се изплаква след Листерин.
Мнения за Листерин
usta-04
Видовете Листерин се различават по цвета на течността

Потребителите масово харесват Листерин, обаче предупреждават за много люти разновидности. Патили препоръчват да се купи малка опаковка от водата, когато е за първи път, за да се опита вкуса. Дори от вида Зелен чай се случва да избликнат сълзи. Но купувачите възприемат тези ефекти като доказателство за ефективност и са доволни от продукта.

Мнения за Елудрил

Елудрил е по-слабо позната марка на нашия пазар и за него са споделени ограничен брой мнения. Обаче те всички са на 100% положителни. Потребителите са доволни, мнозина наричат Елудрил най-добрата вода за уста, която са използвали. Харесва се, че вкусът не е натрапчив и не пари.

Мнения за Лакалут

Лакалут я хвалят срещу кървене и за избелване. Водата се възприема за медицинско средство срещу пародонтоза. Препоръчват я като по-евтино средство спрямо някои други марки.

Мнения за Колгейт

Тя се харесва, когато няма специфични проблеми в устата. Купуват я като ежедневно средство за поддържане на хигиената на нормална цена. При възникване на заболяване някои потребители препоръчват смяна на водата с друга, която е със специфична насоченост към проблема.

Дайте мнение и Вие тук!
Мнения за Пародонт актив

Българската вода за уста бие много свои конкуренти по цена. Шишенце от 300 мл струва 5.70 лв. Потребители я хвалят, че стяга достатъчно венците и профилактира пародонтит.

Мнения за Биодент

Биодент се харесва заради естествените си съставки – тя разчита главно на противовъзпалителната билка смрадлика. Растението се е доказало като силно средство при инфекции, срещу бактерии и за бързо заздравяване на тъкани. В стоматологията се използва за стягане и оздравяване на венците и предпазване от гингивит.

Видове Елудрил и приложения, цена

Елудрил се произвежда в много разновидности, на нашия пазар присъстват 10 от тях + гелът Елугел. Видовете си приличат по ред показатели и всяка от тях може да бъде взета за дезинфекция и оздравяване на устата. Разликите са малки, но съществени за пациентите с определен стоматологичен проблем.

Вода за уста Класик и Екстра
usta-05
Класик, Екстра и Перио

Формулата на Класик е подсилена с хлорбутанол, какъвто не се влага в другите видове Елудрил. В този смисъл Класик е различна от останалите и има подчертано антибактериално въздействие. Хлорбутанол потиска импулсите за гадене и повръщане, така че е добра при редовно посещение при зъболекар. По-скъпа е от ред други води за уста Елудрил. Продава се в малки разфасовки по 90 и по 200 мл, като голямото шише струва 17.50 лв.

Елудрил Екстра също се отличава със засилена антибактериалност, но го постига с други компоненти. Направена е за хора с чуждо тяло в устата – протези, брекети, шини и др. конструкции, които искат по-добро почистване и поддържане. Успокоява раздразнените от чуждия материал венци. Главно разбита на хлорхексидин с концентрация от 0.2%. Едно жабурене с Елудрил екстра пази от бактерии 12 часа, така че е нужно да се прилага сутрин и вечер.

Търсите гел Eludril? Вижте Елугел!

Производителят е същият, продуктът допълва серията за грижа за устата. Формата на Елугел е различна – това е гел за много целенасочено поставяне на  желано място. Гелът се „залепва“ и действа, където трябва.

Елугел се изписва след стоматологични и пародонтални интервенции в устата, след изваждане на зъби, за обеззаразяване на джобове във венеца. Дезинфекцира с традиционната за серията съставка хлорхексидин. Проявява качествата на водата за уста, но се полага прецизно при възпаления, гингивити и други заболявания.

Гелът се поставя на мястото с пръст или четка. Нормалната продължителност на лечението е 7 до 10 дни. Специално се предупреждава да не се поглъща и да не се дава на деца под 6 г., които не контролират поглъщането.

Вода за уста Елудрил Перио / Eludril Perio

Перио е създаден не само против бактериите, но и против плаката, в която те се заселват. Хлорхексидин е леко намален на концентрация от 0.12%, но са включени други компоненти против възпаляване, кървене, подуване на венците. Няма алкохол и не пари.

Перио е подходящ след посещаване на зъболекар и особено след оперативна намеса. Може добре да почисти устата преди вадене на зъб или почистване на джоб във венеца.

Перио не се поглъща и не се препоръчва за деца под 12 г.

Вода за уста Елудрил Кеър / Eludril Care

Антибактериална течност, която се грижи и защитава устата от плака, бактерии, чувствителност, кървене и всякакви неблагополучия. Помага да се пазят зъбите от проблеми. Става за ежедневна грижа на хора с коронки и протези.

Кеър се прилага от 6-годишна възраст. Производителят предупреждава за временно покафеняване на зъбите от водата, което лесно се отмива с четка.

Още информация и източници на английски: Народни лекове и лекарства при пародонтоза; * Медицински и други средства, които да ползваме след вадене на зъб; * Какво да правим при кървящи или възпалени венци?

Вода за уста Елудрил Дейли / Eludril Daily 500 мл

Това е базисна разновидност на Елудрил за ежедневно жабурене на хора, които нямат проблеми със зъбите и тъканите в устата. Това е вода, която чисти по-добре, пази от плаки и дава свеж дъх. Приятна е заради цитрусовия аромат и се харесва на потребителите.

Интересното в Дейли е патентована съставка, която пречи на бактериите да се захващат за зъбите. Така кариесът става малко вероятен.

Тази разновидност се ползва от 12-годишна възраст.

Вода за уста Елудрил Гъмс / Eludril Gums 500 мл

А това е разновидност на Елудрил за хората с чувствителни венци, които лесно се дразнят, зачервяват, подуват и кървят. Водата ги успокоява и стяга, така че се намалява риска от нараняване. Ползва се като ежедневна вода от пациенти с чувствителна уста. Взема се курсово за борба с плаки и в моменти на възпаление или зачервяване. Пази от бактерии 12 часа.

Засечено е, че след 3 седмици с Елудрил Гъм чувствителността на венците намалява наполовина, а зъбната плака се редуцира чувствително. След месец тя също е наполовина. За същия триседмичен период венците са оздравени и укрепени почти изцяло.

С паста за зъби Елгидиум / Elgydium

Лаборатории Pierre Fabre произвеждат и други продукти за устата като четки, восък, гел, различни пасти за зъби. Аптеките понякога комбинират вода за уста Елудрил с някой от продуктите Елгидиум. Това се отразява на цената.

Например пакет Елудрил Класик 200 мл + Елгидиум Антиплака в аптеки Пулс струват общо 17.50 лв. В аптеки Фрамар голямата опаковка Класик от 500 мл в комбинация с пастата струва 29 лв.

Погледнете и ТОВА: Родожил или Клиндамицин при пародонтоза? Мнения за Пародиум гел. Ровамицин, Сандрин и др. Противопоказания:

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

При възпалени венци или джоб на венеца
Домашни средства

След като измиете зъбите, масажирайте леко венците с върха на пръстите. Изплакнете уста с изстинал черен чай – съдържащият се в него танин действа като адстрингент (стягащо) и намалява кървенето. За да получите паста за зъби с отлични антисептични свойства, смесете сода бикарбонат с кислородна вода, но първо се посъветвайте със стоматолог колко често може да я използвате.

Билколечение

За да предотвратите инфекцията, изплаквайте устата 2 пъти дневно в продължение на една седмица със следните билкови отвари:

 • Чай от брястолистно орехче. Залейте цветовете на билката с вряща вода и запарете за 10 минута. Използвайте след прецеждане и охлаждане.
 • Чай от лайка или от листа на градински чай.
 • Изплаквайте устата си с чай от брястолистно орехче. защото съдържа стягащи танини, които намаляват кървенето. Отварата от червен градински чай притежава антисептични и стягащи свойства.
Арома терапия

Пригответе по следните рецепти антисептична вода за уста със стягащи свойства. Внимавайте да не я поглъщате.

 • В чаша с топла вода добавете 2 капки масло от кипарис или 1 капка масло от карамфил или лимон. Маслото от кипарис не се препоръчва през първите 20 седмици на бременността.
 • В чаша с топла вода добавете няколко капки масло от чаено дърво.
 • В чаша с топла вода добавете 2 капки масло от камфор. Не е подходящо през първите 20 седмици на бременността.
Хомеопатия

Веднъж дневно в продължение на няколко седмици ползвайте най-подходящото средство според симптомите.

 • Phosphorus: ако венците ви кървят дълго след измиване на зъбите.
 • Silica: ако венците ви са инфектирани и сте предразположени към образуване на афти.

Още домашни средства ТУК:

Жабурене за възпалени венци и професионално лечение на пародонтит

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

цените на зъбни импланти, как става поставянето и възстановяването от операцията.

Поставяне на зъбни импланти. Видео интервю с д-р Александър Вълев. Какво трябва да знаем? Боли ли?

Д-р Александър Вълев, имплантолог и специалист по естетична стоматология за цените на имплантите, как става …

3 Мнения

 1. В момента съм с Елудрил, никак не е приятно, ужасно пари, направо боде, не знам как изтърпявам, но търпя, за да ми се оправят венците.

 2. Имам джоб на венеца и съм с Листерин, също не е без да го усещаш, но се боя, че няма да изчиства достатъчно. Някой с моя проблем да каже?

 3. Иван Татаров

  Препоръчвам Sensodyne вода за уста!! За чувствителни зъби няма по-добро, казвам от опит. За джоб във венеца мисля, че Еудрил най-силният е по-добре, ама пак трябва да се пробва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.