Лечение на запек при деца с бабини рецепти
За да не ви мъчи запек пийте много вода. Има ли ефикасни свещички за разхлабване?

Бабини рецепти за запек при деца. Какво да пия за разхлабване? Народна медицина

Кои са най-добрите бабини рецепти за запек при деца. Много възрастни също се питат „Какво да пия за разхлабване?“. Каква народна медицина да ползваме за лечение. Има ли ефикасни свещички?

Лечение на запек по стандартния начин. Най-доброто лекарство. Хомеопатия и пробиотици. Кои свещички препоръчваме. При новородено, при бебета и при деца. Хроничен запек. Медът е незаменим в случая. Диета и хранене. Как да ползваме рициново масло. Бременност и запек.

Всеки човек е страдал от запек и това е едно изключително неприятно състояние, което изисква лечение. Дали ще се справите със запека с помощта на традиционната медицина или с народни средства, важно е да предприемете необходимите действия.

Причини за появата на запек

Запекът е състояние на храносмилателната система, при което се наблюдават отклонения от ритъма на обичайните изхождания. Той може да причини от обикновен дискомфорт, през болезнено изхождане, до животозастрашаващо запушване на червата.
Ето защо това състояние не бива да се оставя без внимание, за да не се стане хронично и за да се избегнат нежелани усложнения. При запек може да е налице втвърдяване на изпражненията, затруднение при изхождането и значителното му разреждане или усещане за непълно изхождане.

Често дефекацията при запек е съпроводена с болки. Особено внимание изисква острият запек, тъй като при него причина може да са сериозни заболявания на храносмилателната система – например тумори. Незабавни мерки трябва да се вземат, ако при запек се констатира кървене от ректума, силни коремни болки и спазми, гадене и повръщане.

Честотата на изхождане е различна при различните хора, ето защо при дефинирането на запека се взема предвид обичайния за всеки човек ритъм. Обикновено се говори за запек при по-малко от 3 дефекации седмично. Когато това става веднъж седмично и по-рядко, се говори за тежка форма на запек.

Най-често запекът се причинява от нарушение на функцията на червата, в доста по-малко от случаите – от структурни промени.

Като най-чести причини могат да бъдат посочени:

 • недостатъчен прием на храна с фибри;
 • недостатъчен прием на течности;
 • намалена физическа активност;
 • влияние на приема на някои лекарства – наркотични лекарства против болка, диуретици, антихистамини, антиконвулсанти, спазмолитици, хранителни добавки с желязо;
 •  нарушения на метаболизма или мускулни нарушения, включително хипотироидизъм и захарен диабет;
 • структурни и функционални аномалии, като увреждане на гръбначния мозък, тумори и други увреждания на дебелото черво, анални фисури и др.;
 • психологични причини – депресия, стрес, страх от болка при изхождане, включително и мързел; бременност;
 • хранителни разстройства;
 • прекалена употреба на лаксативи

Запекът се среща по-често при жените и с напредване на възрастта.

Лечение на запек по стандартния начин

запек лечение
За да премахнете запека, се ориентирайте към храни с повече фибри!

Лечението на запека трябва да се съобрази с причините, които го предизвикват, стига те да са изяснени.

На първо място трябва да се помисли за увеличаване на фибрите в приеманата храна. Когато увеличеният, до 5 пъти дневно, прием на плодове и зеленчуци, не даде добър резултат, може да се прибегне и до прием на хранителни добавки, съдържащи фибри.

Добри източници на фибри са пшеницата и овесените трици, семена от индийски живовляк, синтетична метил целулоза. Всеки прием на фибри трябва да е съпроводен с прием на много вода.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За краткотрайно лечение на запек с успех се ползват минерални масла или емулсия (смес на масло с вода), които се задържат в червата и допринасят за мекота на изпражненията.

Лаксативите, в които се съдържа докузат, едно вещество, благодарение на което водата прониква в дебелото черво и се смесва с изпражненията, като така ги омекотява.

Безопасни и подходящи за продължителна употреба са хиперсмоларните лаксативи, които остават в дебелото черво и задържат водата в него.

Друг способ за борба със запека са клизмите, при които дебелото черво се свива и изхвърля изпражненията. Клизмите са различни видове – с физиологичен разтвор, с минерално масло, успокояващи, които омекотяват изпражненията.

Препоръчвани лекарства са капки Гуталакс, обикновено по 10 на ден или Дулколакс, таблетки или капки.

Едно добро решение е Лаксафит, съдържащ 7 билки, който подпомага активната дейност на червата, спомага за редовно изхождане е елиминира токсините.

Друга добра билкова комбинация е Натуралакс 3.

Хомеопатия и пробиотици

запек, сладко от рози, билки и народни средства
Различните хомеопатични средства се съобразяват с конкретните причини за запека.

Хомеопатичните методи на лечение дават доста добри резултати при запек. Лекарствата, които се прилагат, зависят от симптомите и причината за запека.

Съществуват хомеопатични средства за следните видове запек:

 • с мъчително изхождане;
 • при сухи, обемни и твърди изпражнения;
 • за запек без позиви за изхождане, при хемороиди и фисури на ануса;
 • за възрастни пациенти с атеросклероза;
 • при запек, дължащ се на заседнал начин на живот, често преяждане, употреба на храни от полуфабрикати и с консерванти и др.

Подходящото за всеки конкретен случай лекарство ще определи специалист хомеопат.

Добро средство за лечение на проблемите със запека е употребата на пробиотици, както естествени, съдържащи се в храни, като млякото, айрана, кефира, така и предлаганите в аптеките, като Колон С , Линекс, Лиолакт и др.

Кои свещички препоръчваме

В много случаи при запек се предпочитат глицеринови свещички, които действат бързо и ефективно, от 15-20 минути до 1 час. Свещичките, от рода на Изилакс, са безболезнени и почти нямат странични ефекти. Те са особено подходящи за деца и за лица със стомашни проблеми, тъй като не дразнят храносмилателния тракт.

Запек при новородено, при бебета и малки деца

запек, народно лечение
Запекът при новородените зависи от това, с какво се храни майката, ако тя ги кърми.

При новородени, бебета и малки деца, запекът си има своите характерни особености.

Първото, което трябва да се знае за запека при новородени е, че обикновено той зависи от храната, която поема майката, ако детето е на кърма и от бебешката храна, която консумира, ако е на изкуствено хранене.

При запек изпражненията на новороденото стават сухи и с характерна миризма, то се свива и изчервява, докато се напъва. Може да се стигне до отказ от храна, раздразнителност и силен плач. Решението са свещички, някои сиропи на билкова основа или различни отвари от билки, познати от народната медицина.

мнения, отзиви, коментари, форум

Помага и масаж на долната част на коремчето, а често влиза в употреба термометърът, който, намазан с кремче, са вкарва леко около 1 см в дупенцето на бебето. Ако майката кърми, трябва да промени храната си, щом бебето получава запек, а при изкуствено хранене може да се помисли за промяна на адаптираното мляко.

При бебетата над 4 месеца в храната им може да се включат специално адаптирани каши и чай против запек.

Дайте мнение и Вие тук!

При малките деца запекът може да бъде предизвикан както от количеството и вида на храната, която трябва да е богата на фибри, с много плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени закуски, така и от недостатъчен прием на вода, липсата на достатъчно движение и от емоционални причини.

Важно е да се изгради навик за редовно изхождане, особено при децата, които посещават детска градина и обикновено избягват ходенето по голяма нужда там.

Хроничен запек

За да не ви мъчи запек пийте много вода
За да не ви мъчи запек пийте много вода

Счита се, че ходенето по голяма нужда по-малко от 3 пъти седмично в продължителен период от време, е хроничен запек. Главна причина за хроничния запек е намаляването на полезните бактерии в дебелото черво. Други причини са поемане на храни, бедни на влакна, заседнал начин на живот, често отхвърляне позива за изхождане, някои лекарства, стрес.

Докато полезни бактерии могат да се набавят с редица лекарства, всички останали причини е най-добре да бъдат осъзнати и по възможност премахнати или значително неутрализирани.

Медът е незаменим в случая

При хроничния запек има един незаменим помощник, известен от древността – пчелният мед. Препоръчва се при запек да се пие на гладно, половин час преди закуска, 200 милилитра топла вода, в която е разтворена 1 супена лъжица пчелен мед, а най-добре е да се прибави и 1 супена лъжица прясно натурално масло. Много добре се отразява и приемането сутрин на гладно на сварено жито, овесени ядки или пшеничени трици, към които се прибавят 1-2 лъжици пчелен мед.

Диета и хранене

запек
Главното при лечението на запек е да се приемат достатъчно течности.

Когато говорим за влиянието на храненето и диетите при запек, трябва да започнем и да завършим с приемането на достатъчно течности, от 1,5 до 2,5 литра през целия ден.

Особено важна е денят да започва с поне една чаша топла вода, независимо дали е с мед и да правим това не само, когато ни притеснява запек.

Ето няколко съвета за хранене, за да избегнете появата на запек:

 • Добавете повече плодове и зеленчуци – добавяйте зеленчуци към всяко хранене през деня; винаги имайте пресни плодове под ръка, също така консумирайте сушени плодове.
 • Повече зърнени храни – заменете белия хляб с пълнозърнест, яжте повече пълнозърнести храни, като внимавате да не прекалявате със захарта в зърнените храни.
 • Повече бобови култури – заменете месото с боб или леща, поне два пъти в седмицата. Добавяйте боб към салатите и правете супи – от леща и боб.

Как да използваме рициново масло

Едно традиционно средство против запек е рициновото масло. То трябва да се ползва много внимателно, за да не се получат нежелани странични ефекти и реакции. Препоръчва се по 1-2 супени лъжици дневно за възрастни и по 1-3 чаени лъжици дневно за деца над 6 годишна възраст, с плодов сок или мед в съотношение 1:1.

Разхлабващ ефект може да се очаква след 2 до 6 часа.

Още безценни рецепти с билки ТУК: Против запек (изпитано)!

Бременност и запек

запек
Против запек при бременност се подслаждайте със сок от рози или сладко от тях.

Бременността е един от най-критичните периоди за жената и тогава тя е силно предразположена към запек. Причината за това са най-вече промените, които настъпват в хормоналния баланс по време на бременност. По време на бременност трябва да се подхожда изключително внимателно към лечението на запек.

За това се препоръчват основно промени в хранителния режим – фибри, плодове и зеленчуци, сушени плодове.

Много полезни са в случая сладко или сок от рози и от смокини на гладно с няколко чаши топла вода.

Също така се препоръчва консумацията на храни богати на магнезий и пиенето на много вода.

При бременност допълнителна предпоставка за получаване на запек се явява фактът, че червата се повлияват от прогестерона, който отпуска матката и това води до намаляване и забавяне на техните естествени движения.

Не се препоръчва решаването на проблема с лаксативи, поради опасността от контракции. Доброто решение е правилното хранене, с много плодове, като сливи, смокини и други, в краен случай използване на меки средства, като водни екстракти от плодове, домашно приготвени или от рода на „Фрутилакс”.

Полезни съвети при запек по време на бременност:

При неразположение в чревния тракт хората често прибягват до народната медицина. Запекът може да стане сериозен проблем, но ако си наложите няколко прости правила, ще се справите бързо с неприятната ситуация:

 • на първо място забравете за белия хляб и го заменете с пълнозърнест
 • намалете до минимум консумацията на тестените изделия
 • наблягайте на плодове като круши, сини сливи и всякакви подобни, които действат разхлабващо ма организма
 • препоръчва се яденето на овесени ядки, които да са залети с 3 с.л. гореща вода и 1 с.л. мед

Три домашни рецепти с доказан ефект

 • Сок от тиква
  Трябва да вземете едно средно дебело парче тиква, което да нарежете на дребно. След това го пускате в сокоизстисквачката, като може да добавите и малко вода, защото тиквата все пак е сух плод. Всяка вечер преди сън изпивайте по половин водна чаша сок.
 • Варено цвекло
  Една глава червено цвекло я измивате добре, обелвате я, нарязвате на едри парчета и добавяте вода докато се покрие. Сварявате в тенджера под налягане за 15-20 минути. Консумацията става вечер преди лягане
 • Сок от моркови
  Трябват ви седем-осем средно големи моркова, които се измиват, обелват и нарязват. Изстисквате в сокоизстисквачка като им добавяте малко вода. Пие се по 1 чаша на гладно един-два пъти дневно.
 • Английска сол. С нея трябва да се внимава, но е много ефективна. Ползва се откакто е позната по нашите земи. Затова сме написали отделна публикация за английската сол при запек ТУК.

В заключение, за да не ви мъчи запек, пробвайте две неща: пийте много вода, сутрин на гладно и през целия ден и направете усилия да си създадете навик за ежедневно изхождане.

Има страхотни упражнения против запек, които сме разгледали ТУК

Три лесни упражнения при запек, които могат помогнат

Чудесни решения има с ленено семе и ленено брашно ТУК:

Ленено брашно. С кисело мляко и др. за отслабване, прочистване и подмладяване. Цена

За Антон Василев

Прочети още

червено варено цвекло, салата с моркови

Червено цвекло: 20+ ползи. Салата от варено цвекло и моркови, сок

Как се приготвя варено цвекло? Салата от цвекло и моркови. Ползи и вреди. Колко време …

Едно мнение

 1. Д.Арнаудова

  лек без пари!
  пригответе си 4 бутилки по 300 мл. обикновена чиста вода със стайна температура. Не е нужно да е минерална.Пие се ПО ГРАФИК НА ЕКС КАТО / гадно лекарство/ ЕТО ТАКА:
  300 мл НА ЕКС вечер след измиване на зъбите преди да сложите главата на възглавницата ,300 мл.на екс сутрин при отваряне на очите НА ЕКС,и по 300 мл. НА ЕКС половин час преди да обядвате или вечеряте. НЕ БИВА ДА СЕ ПОЕМА ХРАНА АКО НЕ Е МИНАЛ ПОЛОВИН ЧАС!!!ДО ЕДНА СЕДМИЦА ЗАПЕКА ЩЕ Е ЗАБРАВЕН.Ако не се спазва и не сте постоянни ДО ГРОБ пак ще се върне.
  „не питай старило а патило“.“Топлата вода отдавна е открита“
  Тази рецепта е от една гастроентероложка публикувана в един вестник със здравни съвети някога около 89 г.
  Правилно изпълнена действа безотказно.разбира се подреждайте си правилно храната в стомаха. Най лесно е хранене през 3Ч.САМО С ЕДИН ПРОДУКТ на прием/ какъвто си искате и колкото си искате. Ям си всичко без промишлена захар.Тя прави поразиите с гниенето в червата.
  НА ЗДРАВЕ! Да Ви се получи!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *