симптоми на множествена склероза и лечение с квантова медицина, лекарства, Сириус Д, мултипленна
Множествена склероза, симптоми, Сириус Д, Мултипленна склероза, какво е МС общество и каква работа върши, Квантова медицина,

Множествена склероза: Новото лечение на МС. Колко трае пристъп и др.

♠ Просто обяснение за МС ♠ Подробни симптоми ♠ Замъглено/ двойно виждане ♠ Трептене на окото ♠ Мускулни крампи, изтръпване, парализа ♠ Чревният тракт ♠ Невралгия на троичния нерв ♠ Лезии в мозъка ♠ Форум ♠ Главоболие

Още в статията: Други симптоми Мравучкане 

Лечение Сириус Д: Митове и ползи Със стволови клетки Квантова терапия Лекарства Видове интерферон Урбазон и вливания Фампира Гладолечение Канабис (марихуана) Солена вода по схема Други начини Диета и хранене МС общество Известни болни от МС Проф. Иван Миланов? Наследственост ♠

Понятието „множествена склероза“ звучи сложно и неясно, но то означава нещо много просто за разбиране – разстройване на механизма на функциониране на човешкото тяло.

Както знаем, всички органи, системи и процеси в организма се стиковат от един команден център – мозъкът. Той казва какво да се прави.

И го „казва“ посредством нервни влакна, които достигат до всяка точка, която е под контрола на „Центъра“. Когато тези нервни влакна не са в ред, естествено е да се възпрепятства подаването на заповедите. Така в точките, до които не достигат пълните команди, възникват нарушения. И тъй като мозъкът се грижи за много „точки“, то и нарушенията, които се получават, са много – склерозата е „множествена“.

И защо склероза? Нервните влакна са обвити в миелин. Той е съставен основно от мазнини, които служат за защитен слой – изолатор от другите тъкани. Нервните импулси протичат по своеобразния биологичен проводник, който е надеждно изолиран и няма опасност от „късо съединение“.

При МС имунната активност на болния се насочва към собствената му нервна система. Директно атакува нервните клетки и разрушава части от описаната защитна обвивка. Но тъй като организмът не търпи нарушения, той „закърпва“ участъците с новообразувана съединителна тъкан. Тази тъкан затруднява преминаването на нервните сигнали. Те се забавят или напълно блокират (схема 1).

Множествена склероза + симптоми
схема 1

Съдържание:

Ако продължим разсъждението по същата линия, ще разберем защо от степента на разрушаване на миелина – изолиращата обвивка , зависят измененията, които ще настъпят в точките, към които са отправени забавени или блокирани сигнали.

Според това, което се случва с миелина, се разграничат няколко вида на заболяването.
 1. Доброкачествена МС – миелиновата обвивка се разрушава, но след това успява да се възстанови. Първата част наричаме пристъп, втората – ремисия. Тъй като защитният слой се възстановява, времето на ремисията става все по-дълго, симптомите изчезват и пациентът фактически се излекува.
 2. Ремитентна МС – периодите на разрушаване и възстановяване се редуват, което позволява частично възвръщане на функционалността на поразените органи.
 3. Първична прогресираща МС – прогресиращо разрушаване, което протича постепенно и без ярки пристъпи, но води до необратими промени.
 4. Вторична прогресираща МС – комбинирано проявление: първо тече на пристъпи и ремисии, а после преминава в прогресираща.
 5. Прогресиращо-ремитентна МС – прогресиращо разрушаване, изпъстрено с пристъпи.

Според това коя част от нервната система е по-засегната, болестта може да е в церебрална форма (главен мозък) и гръбначна (гръбначен мозък), или и двете заедно.

За проявленията на болестта и симптомите подробно

Нарушения в зрението (замъглени и двойни образи)

“Демир

При здравия човек очите се движат симетрично, като зрителните оси и на двете се фокусират в една точка – върху предмета, който се наблюдава, и в главния мозък се оформя едно изображение. При нарушения в движението на очите, тези зрителни оси се отклоняват. Всяко око се движи от шест мускула, които се активират от три двойки нерви.

Множествена склероза и нейните симптоми
Движението на очите се осъществява от шест мускула

Сигналите, които се провеждат по тях, водят до съкращаването на дадени мускули и разпускането на други. Ако увреждането е в ствола на главния мозък, откъдето тръгват въпросните двойки нерви, то се разстройва и управлението на очите. Ако е засегнат шестият нерв, следствието е парализа на страничните мускули – най-разпространеното поражение при множествена склероза. Тогава при гледане встрани възникват двойни образи.

При поразяване на трети и четвърти нерв – което се среща много по-рядко, се получава вертикална диплопия — изображението в едното око се намира по-високо или по-ниско, отколкото изображението в другото. Отличителната особеност при множествена склероза е, че при закриване на едното око двойният образ изчезва.

Тремор (трептене) на лявото или дясното око

Разпространен симптом на множествената склероза. Още през 19 век френският невропатолог Шарко го причислява към знаменитата триада – трите основни симптома на МС: нистагъм (спонтанни, неконтролируеми движения на очите), тремор и скандирана реч. По различни данни, проявата на този симптом се отбелязва при 75% от болните.

Треморът е непроизволни, бързи, ритмични мускулни съкращения. При очите се проявява като непроизволни колебания на очната ябълка, обикновено по посока на зрителната ос. Те в значителна степен се отразяват върху зрителните възприятия, тъй като водят до постоянна промяна на осветеността на фоторецепторите, които се намират на границите на различно осветени места в ретината. Стабилизацията на изображението през няколко секунди води дотам, че то престава да се възприема от зрителните центрове в мозъка.

Мускулни крампи, изтръпване и парализа

Множествената склероза се проявява и в нарушения в управлението на мускулите. Обикновено мускулният тонус се повишава, но силата на мускула намалява. Последствията са няколко вида. Неволевата, неочаквана и доста продължителна контракция на мускула (мускулна крампа), която често се нарича схващане, е доста болезнена. В момента то блокира използването на мускула – примерно на крака или ръката.

Друга проява са мускулните спазми, които водят и до инвалидизация. Обичайно се появяват на крайниците и пречат на адекватното им управление. Възможно е увреждането да прерасне в парализа. Обикновено първо се засягат краката, като при всяка следваща криза проявите са все по-силни и отчетливи, а по-нататък обхващат и ръцете.

Невралгия на троичния нерв (тригеминална)

Множествена склероза, mnojestvena sklerozaТригеминалният нерв е двойка нерви, която тръгва от главния мозък и се разклонява в три посоки, обхващайки цялото лице: горната, средната и долната му част. Болката при невралгия е остра и сякаш като стрела се разпространява по дължината на нерва. Изключително затормозяващо усещане, което много влошава живота на болния от множествена склероза. Болката възниква спонтанно, като се предизвиква от най-невинни движения – дъвчене, преглъщане, докосване по лицето.

Нарушения в стомашно-чревния тракт

В червата на човека е разположена мрежа от десетки милиони нервни клетки. Те са нужни, за да се управлява чревната активност, и естествено са свързани и контролирани от мозъка. Комуникацията между мозъка и червата е двупосочна – приемане и изпращане на сигнали. В храносмилането и изхвърлянето на остатъците участват много компоненти, включително гладките мускули на червата, рефлексите на централната нервна система, инервацията на дебелото черво, управлението на сфинктера.

Хроничният запек е най-разпространеният проблем, който се дължи на демиелизацията на части от костния мозък, към което допринасят отслабването на мускулите и ограничената физическа активност. Други симптоми са намален апетит, умора и отпадане на силите, които са следствие от отлагането на отрови в организма, който не е успял да се изчисти, както трябва. Нарушенията и техните последствия са така комплексни, че трудно се разграничават.

Но основните сред тях са забавяне на движението на хранопровода, на освобождаването на стомаха, на перисталтиката на червата, на изпразването на дебелото черво, на аналния сфинктер и много други. Както виждате, става въпрос за нарушена функция на целия процес на обработване на храната – от нейното попадане в устата до извеждане на отпадъците през аналния отвор.

Лезии в мозъка

Множествена склерозаЛезиите – това са увредени части от мозъка, възпалителни поражения, в резултат от нарушаване на миелиновата обвивка. Възникват в три звена – централната нервна система, в гръбначния мозък и в мозъчния ствол. Установяват се с ядрено-магнитен резонанс, с който се изследва главният мозък. Доказването на множествена склероза не е лесно и недвусмислено. Гледа се лезиите да се намират в ясно дефинирани зони, сред които задължително е шийната част на гръбначния мозък. Като допълнение пораженията са с определен минимален брой.

Освен регистрирането на изменения, налице са и симптоми като раздразнителност, забравяне, бавно и трудно съобразяване. Болният не може да си намери ключовете от колата или иска да му се повтори едно нещо няколко пъти, за да го разбере. Обострянето на множествената склероза влияе върху ума в много отношения. То поразява способността за концентрация, разстройва обикновени процеси като водене на разговор и обработването на информация. Загуба на ясното мислене е предупреждение, че се задава нов пристъп на обостряне на болестта.

Главоболие при навеждане

Усещането за виене на свят и неустойчивост в изправено положение е симптом както за множествена склероза като цяло, така и за влизане в стадий на обостряне на заболяването. Виенето на свят се провокира от онази зона на мозъка, която контролира пазенето на равновесие. Тези усещания може да се ограничат чрез лекарства срещу морска болест, но средството е краткосрочно.

Понякога страдащите от множествена склероза се движат като пияни, а може да имат проблеми и с координацията на ръцете. В допълнение идва болката в главата, която се засилва при навеждане. Като цяло болният трудно овладява тялото си и остава притиснат от най-разнообразните неприятни усещания и проблеми – мускулна слабост, загуба на равновесие, главоболие, несъгласувани движения, неустойчивост в изправено положение: всичко това в комплекс е причина да се предпочете леглото или сигурното седнало положение, както отказът от всякаква дейност (текстът продължава и след картинката!).Множествена склероза

мнения, отзиви, коментари, форум
Мравучкане по тялото

Усещането за пълзене на мравки по тялото е освен неприятно и дразнещо, но и един от знаците на множествената склероза. Терминът е парестезия и означава разнообразни прояви като боцкане и изтръпване, които се асоциират с лазене на мравка. В обикновения случай това усещане отшумява бързо, но при множествена склероза е доста устойчив симптом, който за дълго безпокои пациента.

Други симптоми

Слабост. Повреждането на защитното покритие на нервните влакна нарушава предаването на мозъчните сигнали и тялото вече не функционира, както по-рано. Понякога липсва сила за извършването на най-прости действия като натискане на брава и отваряне на врата, отваряне на бутилка, дори задържане на чашката с кафе. Внезапната или постепенно нарастваща, но не отминаваща слабост, често съпътства множествената склероза.

Загуба на нормална чувствителност. Много разпространен признак. Пациентът губи чувствителността си в такава степен, че му е трудно да използва ръцете си и други части от тялото дори в най-нормалните ежедневни дейности. Например не е в състояние да пише, не усеща какъв предмет се намира между пръстите му.

Лечение на МС

Съвременното лечение с химически препарати не дава възможност напълно да се изцели заболяването. Лекарствата са призвани само да забавят или пресират развитието на болестта и да увеличават времето на ремисия, когато симптомите намаляват или изчезват. Обаче тези препарати не могат да възстановяват миелиновият слой около нервните клетки, които регулират работата на организма. Това дава път за появата и изпробването на редица други начини за лечение.

Сириус Д: Митове и ползи

Множествена склерозаПреди да се спрем на конвенционалното лечение на МС, ще разгледаме прочутата хранителна добавка Сириус Д, тъй като вече повече от 4-5 години в общественото пространство тече дискусия за него – дали има истински ефект или е просто рекламен трик. Добавката се предлага като допълнителна храна, която хармонизира организма и допринася за оздравяването му от редица патологии.

При множествената склероза е засегната централната нервна система – дегенерират нервите на гръбначния стълб и мозъка. Освен лекарствената терапия, която обикновено се назначава, силно препоръчителни са и добавките. С тях трябва да се започне от самото начало, след поставянето на диагнозата.

С какво Сириус Д би могъл да подобри състоянието на болните от множествена склероза?

Неговата роля е да активизира антиоксидантите в тялото, като по този начин осигури защита на нервните клетки от свободните радикали. Наличието на възпалителни процеси в организма също биват атакувани от полезните вещества на Сириус Д. Симптомите при множествена склероза се повлияват благоприятно от добавката, тъй като в повечето случаи пациентите имат ниски нива на витамин В, а и трудно го усвояват. Специфичната комбинация, която е заложена в Сириус Д, създава отлична среда за възстановяването на тъканите, както и за евентуалното изграждане на нови нервни клетки, стига приемът да е в дългосрочен план.

Сириус Д се грижи и за кръвообращението, засилвайки потока в зоните с проблеми, с помощта на своите свръх чисти и изолирани аминокиселини. Вследствие на това оздравява тялото, а нервната система чувства прилив на енергия, като поразените тъкани започват да се събуждат за нов живот. Целият процес представлява подпомагане на естествените функции на организма, което не води неприятни странични ефекти след себе си.

Според производителя, тя подтиква тялото да се възстанови само от проблемите си, най-вече при дегенеративни изменения, включително считани за нелечими хронични състояния. Съставът на добавката не се разкрива докрай, но става ясно, че съдържа всичките 20 необходими на тялото аминокиселини. На официалния сайт са публикувани много положителни отзиви на хора, които я приемат, но ние потърсихме мнения от обществото на болните от множествена склероза. Там откриваме множество мнения от следния вид:

 • popo_roro: „Ползвам го от два месеца, но не забелязвам промяна – нито съм по-добре, нито имам влошаване“.
 • grozde66: „Аз също го пия от 2 месеца и досега не съм отбелязала някаква промяна“.
 • Stregeta: „Моя позната с множествена склероза пие добавката вече пет месеца. Единственото, за което споделя, е, че се усеща по-енергична. Чудя се дали изобщо да го купувам, ако резултатът ще е само толкова“.
 • popo_roro: „Отказах се да го приемам, защото нямам ефект и е доста неприятно на вкус. Мисля си, че то не помага за множествена склероза, тъй като е за регенерация на съединителни тъкани“.
 • tanq_rs: „Приготви се да проявиш търпение. Трябва си и постоянство, и време. Не става за месец-два“.
 • suni kiparetca: „Баща ми го взема вече към месец. Засега не забелязваме кой знае какво подобрение. Но се чувства добре все пак“.

Голямата реклама на Сириус Д идва от широко афиширания случай на д-р Петя Йорданова, която пред в. „Доктор“ споделя, че още на шестия ден от приемането на добавката е станало чудо – рязко подобрение на състоянието й. Самата тя заявява, че като лекар не би повярвала на подобно нещо, ако не го е изпитала лично.

Д-р Йорданова посочва, че първо изчезва виенето на свят, после – болките в краката, след това – неустойчивостта и загубата на равновесие. Преди да посегне към храната, лекарката е разговаряла лично със създателя й д-р Димитър Димитров и е решила, че няма какво да губи.

Синдромът да се търси връзка лично със създателя на добавката се вижда в почти всички форуми. В Бг-мама има специална тема, която тръгва от проблема как да се издири докторът и как да се намерят координатите му. Дискусията се върти и около други два аспекта на темата – кои дистрибутори продават оригиналния продукт, защо той се предлага в твърде малко на брой аптеки, и второ – при кой търговец цената е най-ниска.

Оказва се, че цената на добавката нараства два пъти при някои дистрибутори. Всички тези коментари и проблеми създават усещането, че има нещо нередно. Потребителите се питат защо Сириус Д не се продава във всички аптеки и защо не е на сходна, ако не на еднаква цена. Пациентите са много предпазливи, защото изчисляват, че за месеца им трябват 5-6 опаковки, което е значителна сума при най-ниска цена на едно бурканче от 30 лв.

Във форума на майките Бг-мама определено има доста положителни мнения. Много потребители споделят добри резултати, дори че са разширили приемът. Разликата идва оттам, че в общия форум са събрани хора, които прибягват до добавката по най-различни проблеми и заболявания за разлика от форума на МС общество, където са единствено болни от множествена склероза. Сравнението поставя под въпрос дали Сириус Д помага за автоимунното заболяване, въпреки че се отразява добре при други видове болести. В полза на истината дължим да отбележим, че дори и да се появи положителен коментар за хранителната добавка, бързо след това потребителят, който го е изказал, бива обвинен в скрита реклама и тъмни помисли.

В заключение: няма сигурни доказателства, че Сириус Д помага при множествена склероза, но има достатъчно положителни мнения, заради които би могло да се опита.

Според указанията към продукта, Сириус Д изисква да се натрупа в тялото, преди да активира възстановителните процеси. Затова той се препоръчва с първоначална ударна доза, който впоследствие да премине в поддържаща и дори профилактична.

Лечение на МС със стволови клетки
Множествена склероза
Стволова клетка

Имплантирането на стволови клетки е модерен начин, който прави възможно стабилизирането на пациентите и стопирането на напредващото развитие на множествената склероза. То се различава принципно от медикаментозното третиране, тъй като чрез него се възвръща „първоначалното положение“ на засегнатите части от човешкото тяло.

При множествена склероза поразената част е нервната система, след като нервните влакна загубят части от миелиновата си обвивка и те биват заменени със съединителна тъкан. Стволовите клетки са полезни, тъй като могат да възвърнат естественото покритие на нервните влакна и така да се постигне пълно излекуване.

Как работят стволовите клетки? В тялото няма други подобни като тях. Те се различават по това, че са способни да се превърнат във всяка друга по вид клетка и да изградят мускулите, ставите, нервите и други тъкани. Възстановителният им потенциал е така мощен, че се прилагат за най-разнообразни патологии. Действието им е просто – те подменят повредените и нарушени фрагменти. Тази тяхна способност се използва и при множествената склероза.

Как? От болния се добива био материал – образец от мастните тъкани или костния мозък. От тях в лабораторни условия се сепарират максимално количество жизнени клетки. При сигурна стерилност протича процес на деленето им. Те се размножават, докато броят им стане 200 Именно това количество стволови клетки е нужно за имплантиране при множествена склероза и за създаването на запас, който се отправя за съхранение в специални банки.

Когато стволовите клетки се въведат в тялото, чрез кръвотока се транспортират към пострадалите зони. В болния участък те се прикрепят и се преобразуват в нервни клетки. По този начин заменят със себе си поразените клетки, които са загубили целостта на своето миелиново покритие. Така нервната система се регенерира и влиза в норма.

Процесът на терапия със стволови клетки изглежда прост и наистина е такъв. Проблемът е друг – че процедурата се извършва на ограничени места в европейски и световен мащаб и от твърде малко лечебни заведения. Освен това тя е скъпа и продължителна. Трансплантацията протича в два етапа, като между тях трябва да измине половин година. Процесът на оздравяване започва, след като стволовите клетки достигнат главния и гръбначния мозък.

Там те заменят болните участъци и подпомагат пълното регенериране на нервната система. Успехът на лечението не винаги е еднакъв. Той много зависи от стадия на прогресирането на болестта, от това колко е продължителна и от броя на склерозиралите места. Логично, пациентите, които подхождат към този метод на лекуване в началния етап от болестта си, притежават големи шансове за пълно излекуване. Регенерирането на миелиновия защитен слой се извършва бързо и множествената склероза напълно отстъпва.

Възвръща се нормалното функциониране на двигателната система, зрението, способността да се мисли и фокусира, също и паметта. Прекрасни резултати има при хора, които са диагностицирани до 7-8 години назад. Установено е, че при тях стволовите клетки успяват да се задействат и да поправят дори участъци, които са били засегнати от измененията на 80%. В тези случаи също има шанс да се ликвидират тежките изменения, както дори за пълно оздравяване.

Пациентите, които имат дълбоки нарушения и други, които понасят продължителната прогресираща разновидност, също добиват впечатляващи успехи. При тях се установява началото на една стабилна и задоволително дълга ремисия, означена от видимо отслабване на симптомите. Мисловните процеси стават по-добри, двигателните функции – също. Но по-същественото е, че болният чувства значителен прилив на положителна енергия и оптимизъм, възвръща си жизнените сили.

С увереност се твърди, че трансплантацията на стволови клетки е новото и правилното третиране на множествената склероза. Засега няма по-добра алтернатива, която да осигури такова възвръщане на нормалния ритъм на нервната система, че пациентът да се доближи максимално до състоянието на здрав, напълно излекуван човек, а в най-тежките случаи да стопира нарушенията, така че те да не достигнат до своята най-крайна точка.

Квантова медицина и терапия

Множествена склерозаКвантовата (лазерна) терапия получи широко разпространение в различни области на медицината, благодарение на това, че първичните фотобиологически процеси предизвикват положителни биохимични и физиологични ответни реакции в организма. Вторичните ефекти представляват комплекс от адаптационни и компенсаторни реакции, възникващи в резултат от първичните ефекти в тъканите, органите и целия организъм.

Тази терапия се отличава с:
 1. Противовъзпалително действие чрез активиране на микроциркулацията, изменение на нивото на простагландините, намаляване на отичането на тъканите и други.
 2. Аналгетично действие чрез активиране на метаболизма на невроните, повишаване на нивото на ендорфините, повишение на прага на чувствителността към болка.
 3. Стимулация на възстановителните процеси чрез активиране на метаболизма на клетките и други процеси.
 4. Стимулиране на имунен отговор.
 5. Рефлексогенно действие чрез раздразване на нервните окончания, възбуждане на нервните центрова и стимулиране на физиологичните функции.

Лечебен ефект се постига чрез фотоактивиране на тъканите, чрез което се постига затихване на процесите с патологичен характер, нормализиране на функциите на организма, възстановяване на регулиращите функции на мозъка. Квантовата терапия позволява на тялото да се възстанови безболезнено, без инвазивни методи.

Проникващото в тъканите лазерно лъчение се подлага на многократно разсейване и частично преобразуване във вторично лъчение, които действа на много ограничено пространство. Специално лечението на болни от множествена склероза се провежда по метода на локалното въздействие върху поразените зони. Методиката зависи от клиничната форма на заболяването. Един курс се състои от 7-10 сеанса, по един на ден. Вторият курс се провежда след 3-4 седмици с 10-15 сеанса. Третият курс – стабилизиращ, се прави след още 3-4 седмици и съдържа още 10-15 сеанса.

У нас са внесени уреди за квантова терапия и те се прилагат в различни кабинети и медицински центрове. Този тип лечение обаче се има за алтернативно, биоенергийно, малко известно и много спорно. В Москва има Асоциацията по квантова медицина, а у нас този метод става по-известен покрай историята на инж. Тошко Тодоров, който като пациент с тежкото заболяване успява да го овладее, а много по-късно разкрива и кабинет по квантова медицина, в който прилага опита си, придобит по време на борбата със собствената му болест.

Лекарства

Множествена склерозаЛечението на множествена склероза е дълъг процес. Болният трябва да се запаси с много търпение и с дисциплина. Специалистите подчертават, че лекарствата се приемат не само през периодите на обостряне на болестта, но и в периодите на спокойствие и благополучие. В ремисия те работят за забавяне на напредването на болестта и за недопускане на появата на нови огнища на поражение от склерозата.

За лекуването на множествена склероза се приемат три групи лекарства:

 1. Препарати, които се прилагат за лечение на обострянията;
 2. Препарати, които променят протичането на болестта (превантивни средства);
 3. Препарати, които облекчават симптомите на болестта.

За въздействие върху обострянето се ползват кортикостероиди. За намаляване на пристъпа се използват Солу-медрол или метилпреднизолон венозно. Такова лечение се нарича пулс терапия. То позволява да се постигне възстановяване на функциите и съкращаване на периодите на кризи.

Обаче като правило то не дава ефект при първична прогресираща склероза. Освен това препаратите оказват мощно влияние на организма и имат ред странични ефекти. Най-неприятните и видими сред тях са рязка смяна на настроението, надебеляване, катаракта, намаляване на съпротивителните сили спрямо инфекциозни заболявания. Затова те не се изписват на всеки пациент.

Множествена склероза
Нарушаване на двигателните функции и управлението на ръцете при пристъпи

Ако използването на стероиди се е оказало неефективно, тогава се минава на плазмафереза. Това е процедура, при която се отделят клетките на кръвта от плазмата. С нейна помощ се облекчава състоянието през времето на пристъпа.

Има случаи, когато влошаването се дължи на прегряване, преохлаждане, умора или стрес. Тогава обострянето се счита за фалшиво и че може да премине само или с приемането на лекарства, насочени към симптомите.

Превантивните средства – тези, които могат да променят протичането на болестта и да забавят нейното развитие, се изписват от лекар, който посочва доза и схема за приемане. Лечението се провежда под контрол, защото всеки препарат има странично действие. Видове лекарства:

 1. За забавяне на прогресирането на множествената склероза – бета-интерферон: Авонекс и Бетаферон. Има риск да предизвикат увреждания на черния дроб.
 2. За защита на миелиновият защитен слой на нервните клетки от атаки на имунната система – Копаксон.
 3. За прихващане на имунните клетки в лимфните възли – Джилениа (Финголимод – имуномодулатор). Обаче той може да се приема само от пациенти, които са прекарали варицела и имат имунитет към това заболяване. Медикаментът повишава кръвното налягане и предизвиква временно влошаване на зрението.
 4. За защита на главния и гръбначния мозък от попадане в него на имунни клетки – Тисабри (Натализумаб). Повишава вероятността от инфекция на главния мозък.
 5. Имуносупресор, който намалява активността на имунитета – Митоксантрон (Novantrone). Има опасения, че той е свързан с развиването на рак на кръвта.

Ефективността на тези препарати е доказана при множество изследвания. Те се използват вече няколко десетилетия и са помогнали на много хора. Обаче тези средства не са подходящи за самолечение.

Лекарства за облекчаване на симптомите – средствата от тази група облекчават състоянието на болния и отстраняват проявленията на болестта. Те са няколко вида:

 1. Мускулни релаксанти – намаляват болезнеността и спазмите в мускулите: Баклофен, Тизанидин.
 2. Тонизиращи средства за борба с умората.
 3. При нарушения в координацията и тремор – витамини, особено ефективен е витамин В инжекционно.
 4. Средства, които отстраняват нарушенията в работата на пикочния мехур – Оксибутинин (Дриптан).
 5. Антидепресанти.
 6. Обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни като Диклофенак, Ибупрофен и други.

За лечението на множествена склероза се ползват повече от 120 лекарствени наименования. Те се делят на три групи – за лечение при пристъпи, за отстраняване на симптомите и за промяна в течението на болестта. На всеки болен е необходимо комплексно лечение, като то се назначава индивидуално и зависи от степента на напредване на заболяването. Затова мерките се назначават от лекар, който определя лекарствата, дозата и начина на прилагане.

Видове интерферон

Интерфероните са протеинови вещества, синтезиращи се от имунната система. Те са три вида: алфа, насочени към вирусни инфекции и туморни образувания, бета за множествена склероза и гама – за хронична грануломна болест. Интерфероните не ликвидират опасните клетки в тялото, а подпомагат тялото да ги убие. Те активират имунния отговор, тоест подсилват имунната система.

За множествена склероза се използват: Интерферон beta-1b (Betaseron) и интерферон beta-1a (Avonex).

Betaferon забавя прогресирането на заболяването, облекчава пристъпите, когато те са инцидентни, и намалява броя им, когато са периодични. Прави кризите по-леки, намалява случаите, в които се налага приемане в болница. Увеличава срокът на ремисиите. Освен това лекарството забява настъпването на инвалидизация.

Avonex действа по различен начин – той пречи на имунната система на тялото да атакува миелина и да разрушава защитния слой на нервните клетки. Препаратът профилактира периодите на влошаване, намалява броя на пристъпите, забавя инвалидизацията, но не води до излекуване от болестта.

Урбазон и метилпреднизолон

Това е синтетичен аналог на човешките хормони, които се синтезират от надбъбречните жлези. Урбазон и метилпреднизолон действат срещу възпаление и алергии и потискат имунитета. Има обаче доста тежки странични действия като алергични реакции, разстройване на пулса, мускулни крампи и спазми, главоболие до позиви за повръщане, раздразнителност и депресия, влошаване на зрението и други. Последните четири са сред честите симптоми при множествена склероза и е възможно да се засилят.

Фампира (Fampyra)

Множествена склерозаFampyra е медикамент, който блокира калиевите канали и по този способ редуцира йонния ток през тях. Ефектът от това е удължаване на реполяризацията и усилване на акционния потенциал в демиелизираните нервни клетки. Просто казано – по този начин се подобрява провеждането на нервните импулси през местата, които са загубили защитната си миелитна обвивка.

Лекарството се продава на таблетки, които обикновено се вземат двукратно на ден по един брой. То има удължено действие. Показан е за възрастни, при които множествената склероза е нанесла двигателни увреждания.

Фампира има редица странични ефекти: риск от гърчове, бъбречно увреждане и други. Комбинира се с повишено внимание с карведилол, пропанолол и метформин. Може да предизвика свръхчувствителност. При сериозна проява на алергична реакция приемането на препарата се прекратява и повече не се възобновява. Внимателно се приема от хора със сърдечни проблеми. При него се отбелязва по-голяма честота на случаите на виене на свят и загуба на равнование, повишен е рискът от падания.

Глад и гладолечение

Множествена склерозаБактерии и вируси, които причиняват множествена склероза, не са открити и затова лечение на заболяването няма. Някои лекари са на мнение, че по-скоро причината за болестта са неправилният начин на живот и лошите привички. Такива специалисти поддържат идеята за лечебно гладолечение.

Установени са множество случаи, при които първото гладуване дава очевидно подобрение на общото състояние на болния. Често той, прикован на леглото, успява да се вдигне и да се придвижва. Подобрението продължава, ако пациентът по-нататък спазва строга диета с много свежи плодове и зеленчуци с ограничено количество мазнини, като за източник се предпочитат ядките и семената.

В началните стадии множествената склероза се овладява лесно чрез отказ от неправилния начин на живот и вредните навици, а също и чрез очистване на тялото от токсините. Гладолечението не дава подобни резултати в напредналите стадии, когато вече са станали необратими промени в нервните структури.

Въобще гладолечението се препоръчва за много различни патологии на нервната система. Има положителен опит и в ранните стадии на множествената склероза. В книгата си „Изцели се сам“ Войтович пише: „При разтоварващо-диетична терапия са установени следните изменения: постепенно се нормализира сънят, изчезва главоболието. След 4–5 дни се забелязва еуфория (душевно благополучие).

Даже мрачното дъждовно време изглежда благоприятно, а околните – добри и благоразположени. Ако преди гладолечението болният често е влизал в спорове и е провокирал конфликти, то в периода на дозиран глад това в общи линии не се проявява. Изключение прави периодът на ацидотичен пик, през който симптомите на раздразнителност и нервозност може да се проявят, но преминават за няколко часа или дни.“

Провеждането на лечебно гладуване при болните от множествена склероза е доста трудно. Обаче според много източници то си струва, тъй като води до ремисия на заболяването.

Метод за лекуване на множествена склероза на Рудолф Бройс

Множествена склероза и водолечение по Рудолф БройсАвстрийският лечител предлага за третиране на множествена склероза същият метод, с който той е изцелил повече от 40 хиляди болни от цял свят – от рак, левкемия и други заболявания, които се считат нелечими или трудно лечими.

Съгласно методиката на Бройс, на болния се назначава глад за 42 дни. Този срок добре се понася от пациентите, тъй като гладуването е частично. През деня се пият до 500 мл сокове от цвекло, целина, моркови, картофи и ряпа, и билкови настойки от котешки мустачки (Orthosíphon staminéus), кървавочервен здравец (Geranium sanguineum) и градински чай (Sālvia officinālis).

Рецепта за сокова смес: За приготвянето са необходими 300 г червено цвекло, 100 г целина – корена, 100 г моркови, 30 г ряпа и един неголям картоф. Те се пускат през сокоизтисквачка и щателно се прецеждат през ситна материя.

Рецепта за настойка от градински чай: две лъжички от билката се заливат с половин литър гореща вода, оставят се за три минути на контлона и се прецеждат. Към отварата се добавят по чаена лъжица маточина, мента и жълт кантарион и се запарват за 10 минути.

Рецепта за чай от котешки мустачки: вземете 15 г хвощ, 10 г коприва, 6 г жълт кантарион и 8 г пача трева. Такова количество стига за три седмици. Залейте с кипната предварително вода една шепа от всички смесени билки, прецедете и долейте с още две чаши гореща вода, да ври 10 минути и още един път прецедете. Пийте трикратно в деня, докато свърши приготвената отвара.

Дайте мнение и Вие тук!

Рецепта за настойка от кървавочервен здравец: шепа билка залейте с гореща вода за 10 минути и прецедете.

Методика за множествена склероза
 1. Сутринта бавно изпийте половин чаша чай от котешки мустачки, охладен до стайна температура.
 2. След 1 час изпийте няколко чашки топъл градински чай с мента, маточина и жълт кантарион.
 3. След още 1 час изпийте малка глътка сок, като с него добре изплакнете устата, преди да преглътнете. След 5-6 минути вземете още една глътка. До обяд се допуска изпиването до 15 глътки сок, който се редува с хладък градински чай без захар.
 4. На обяд се изпива още половин чаша чай от котешки мустаци.
 5. Следобед – глътка зеленчуков сок.
 6. До вечерта се разрешава изпиването на не повече от 500 мл сок, редуван с чай. Тук се включва и чай от кървавочервен здравец, който се взема на глътки и хладък.

Канабис (марихуана), действие

Множествена склерозаКанабисът (коноп, марихуана) отделя смола, в която се съдържат канабиноиди – активни химически вещества. За тях е установено, че се отразяват върху възприятията на мозъка, върху нервната и имунната система на човека. Както знаем, множествената склероза предизвиква неправилна имунна активност.

Канабиноидите демонстрират способност да контролират някои аспекти от прогресиращото заболяване – болката, спазмите, спастичността и изпускането на урина. Те показват невропротекторно действие против имунните атаки на централната нервна система. Многочислени изследвания са доказали, че пациентите се подобряват и по отношение на тремора, половата дисфункция, проблемите със зрението и загубата на паметта.

При проведени клинични изследвания с екстракт от канабис първоначално не е установена някалва ефективност. Но след това е регистрирано, че при продължителна употреба се проявява стабилен обезболяващ ефект. Това се обяснява с невропротекторните свойства на канабиноидите, които подпомагат възстановяването на повредените участъци върху нервните влакна. В допълнение е установено, че канабиноидите възпрепятстват невродегенерацията и забавят болестния процес в мускулите, които водят да постоянна инвалидизация.

Странични ефекти на канабиса

Канабисът се класифицира като ниско-рисков, тъй като страничните му ефекти са меки. Основното е еуфоричната промяна на настроението плюс забавяне на познавателните и психомоторните функции. Понякога се наблюдават тахикардия и хипотония. Големият минус на канабиса е, че се отразява зле на белите дробове. Пушенето е противопоказано за пациенти с редица сърдечни заболявания.

Но сериозни усложнения се срещат изключително рядко. В такъв случай дали канабисът е безопасно лекарство? „Пушенето на канабис, дори и продължително време, не вреди на здравето“. Така започва статията си по въпроса от 1995 година авторитетното медицинско списание от Великобритания The Lancet. Все пак човечеството има 5 хиляди години зад гърба си, в които е използвало канабиса. Статията бива подкрепена от доктор Лестър Гринспун от Харвард, който казва:

„Едно от главните преимущества на марихуаната като лекарство е неговата забележителна безопасност. Тя слабо влияе на основните физиологични функции и не е известет нито един случай на смърт поради предозиране. Освен това марихуаната причинява значително по-малка зависимост и при нея има слаба опасност от злоупотреба и зависимост в сравнение с много други лекарствени препарати, използвани спокойно в днешно време като сънотворни и аналгетици“.

Канабис или Маринол?

Множествена склерозаТези, които настояват за забраната на канабиса, често насочват вниманието към Маринол като легална замяна на натуралното растение. Установено е обаче, че лекарството – синтетична форма, не обезпечава такъв терапевтичен ефект, както канабиса. Изследване на компанията GW Pharmaceuticals от Великобритания доказва, че Маринол не е така ефективен срещу болката, както растението.

Но в крайна сметка самият Маринол не е предназначен за обезболяване, а е за стимулиране на апетита и против гадене. Клиничното сравнение между канабиса и Маринола е било затруднено от федерални ограничения, което води до непълни данни относно двете възможности.

Солена вода по схема

Лекарят и изследовател Ферейдун Батманжелидж, автор на книгата „Вашето тяло моли за вода“, посвещава много години от работата си за проучване на водния обмен. Той стига до заключение, че болката е точен, но често игнориран белег за липсата на вода в тялото. Ако болката не се е следствие на инфекция и травма, тя категорично е сигнал за подаване на животворящата течност.

Батманжелидж образно обяснява болката като зов за помощ на организма, защото при обезводняването той е нападнат от токсини и повишена киселинност, които са продукти от обмена на веществата. Къде е връзката с множествената склероза? Нервните клетки регистрират измененията в химическата среда и препредават информацията на мозъка. А мозъкът реагира с редица критични признаци на обезводняването. Лекарят от ирански произход доказва, че само посредством приемането на вода се избавяме от много болести, включително и МС.

Схема за водолечение

Множествена склерозаНа всеки килограм телесно тегло са необходими 30 гр вода. Това е общоизвестна цифра, която се прилага и при диети, тренировки и други дейности, които са свързани с изискването да се контролира приемът на вода. Батманжелидж добавя към чистата вода сол – на всеки 2 литра – 3 грама. Соленият разтвор се приема на шест пъти, като се поема на малки глътки.

Примерна схема: 06:00 – I доза вода; 06:30 – закуска; 09:30 – II доза вода; 11:00 – II доза вода; 11:30 – 12:00 – обяд; 14:30 – IV доза вода; 17:00- V доза вода; 17:30 – вечеря; 20:30 – последна VI доза вода. За предпочитане е морската сол. Ако болният предпочита по-солени храни, намалява количеството сол във водата или намалява осоляването на ястията.

В случай че чувства жажда в помеждутъците на схемата, пациентът пие само чиста вода. Когато преди лечението обичайно е приемано значително по-ниско количество течности, то увеличаването става постепенно, не в един ден. Добавяйте по една чаша пред няколко дни, докато стигнете оптималното за вас.

Други начини за лечение

Множествена склерозаМасажът е мощно средство за рехабилитация на болните от множествена склероза. Той позволява да се подобри общото състояние и помага срещу спазмите в мускулите. Той е необходим за възстановяване на способността за движение и подобряване на координацията. Обаче при множествена склероза има някои тънкости. Добре е първите масажи да се направят от обучен масажист, който има опит с пациенти с тази диагноза.

Работата е там, че класическият масаж може да усили спазмите в мускулите, които са ефект на болестта. Това ще влоши състоянието на пациента и ще усили болките. Най-добър ефект дава рефлекторния масаж по гръбначния стълб и използването на сгряващи мазила с терапевтично действие.

Пациентът ляга по корем, краката са леко сгънати в колянната става, за да се разпуснат мускулите на гърба. Под корема се поставя малка възглавничка, ръцете са край тялото, леко сгънати в лактите. Масажът започва с поглаждане на дланите по продължението на гръбначния стълб. С всяко движение се увеличава натиска върху кожата, но така, че тя да не се движи. След това се изпълняват гребенообразни поглаждания. В зоната на кръста може движенията да минат в страни от гръбначния стълб и надолу към ингвиналните лимфни възли.

Вторият прийом е разтриването. То се изпълнява много бавно със спирални движения на палците, след това с основата на дланта, което увеличава приятното чувство за разливане на топлина и подготвя пациента към следващия етап. За да се добие мощно рефлекторно въздействие, се изпълнява праволинейно и спираловидно разтриване с палците по паравертебралните линии. Масажът завършва с повърхностно поглаждане. Заключителен етап се явява леката вибрация.

Така описаният масаж подобрява кръвообращението, провеждането на нервните импулси и намалява мускулния тонус. Веднага след него се прави релаксиращ масаж на долните крайници. Пациентът не променя положението си, за да се продължи процеса на дълбока релаксация. Масажът включва пасивни движения и преимуществено релаксиращи прийоми – поглаждане, разтриване, вибрация.

Ако пациентът има по-големи изменения на горните крайници, тогава се препоръчва масаж на вратната област от прешлени С3 до D6 с последващ класически масаж на ръцете, тъй като парезите на горните крайници като правило се съпровожда с понижен мускулен тонус.

Продължителността на цялата процедура е 40-45 минути. Препоръчва се масажите при множествена склероза се правят на отделни курсове, като всеки от тях съдържа то 10-15 процедури. Курсовете се повтарят след 1.5 до 3 месеца.

След масажа болният си почива 30-60 минути. По-нататък е добре да продължи с лечебна физкултура. Много ефективен е водният масаж, който много внимателно, леко и приятно разпуска и сваля напрежението от мускулите. Процедурата се прави в басейн с температура на водата не повече от 27 градуса. Препоръчват се трикратни посещения в седмицата, в продължение на няколко месеца.

Диета и хранене при МС

Храната не е само източник на енергия, но и на положителни емоции. А за болните от множествена склероза получаването на удоволствия от живота е от изключителна важност. Така се комбинира удоволствието от храната с получаването на добри, здравословни и съобразени със заболяването блюда.

Има огромно количество диети, които са разработени за болни с множествена склероза. Дори някои лекари твърдят, че заболяването се лекува само и единствено с контрол върху храната. Други ги опонират, че не е така, но и двете страни са на мнение, че болният от множествена склероза трябва да се грижи за хранителния си режим и внимателно да подбира веществата, които приема. Най-важното при този вид болни е да изберат такава диета, която им понася и която поддържат с лекота, без мъчение и дискомфорт.

Балансирано хранене
Множествена склероза
Храните, богати на влакна и фибри, облекчават хроничния запек

Основният принцип на храненето на болните от множествена склероза е балансиране на количеството белтъчини, мазнини и въглехидрати. В значително количество трябва да се употребяват плодове и зеленчуци в свеж вид, повишено количество витамини и полезни микроелементи. На храната се възлага в значителна степен да ускори метаболизма на клетките в организма. Изключително полезни са онези продукти, богати на ненаситените мастни киселини като линоловата. Към тях се числят ядките, растителните масла, маргаринът на растителна основа, продукти от пълнозърнести житни растения.

Болните от множествена склероза изпитват проблеми с изхождането и често страдат от запек. За да се подпомогне работата на червата и да се намали вероятността от проблеми, ежедневното меню се обогатява с богати на растителни влакна и фибри. Привържениците на вегетарианството може да не отстъпват от привичния си режим на хранене.

Но отказвайки се от месото, те трябва да следят за наличието в другите продукти на достатъчно количество растителни белтъчини. Ако се избира между консерви и бързо замразени продукти, предпочитанието трябва да падне върху вторите. В тях отсъстват ненатурални консерванти, а цялата полезност е съхранена вследствие на метода на шоковото замразяване.

С какво да бъдем внимателни? Най-важното – с богатите на холестерол мазнини от животински произход. Те се съдържат в мазното свинско месо, в мазните риби, с субпродуктите. Внимание с колбасите – дори да изглеждат сухи, те съдържат голямо количество мазнини. Други опасни храни са битата сметана, мазните сирена, зехтина, яйцата, гъшата маз, хайверът.

Богати на холестерол са дори шоколадът и какаото. Болните от множествена склероза е най-добре да се въздържат от консумацията на такива продукти. Но тъй като по-важно от самото хранене е доброто разположение на духа и самочувствието, то болни, които обичат изброените мазни храни, не се лишават от тях, но намаляват количеството на възможния минимум.

Защо е важно да следим за мазните храни?

Множествена склерозаПовишаването на нивото на холестерола в кръвта не се отразява положително на проходимостта на кръвоносните съдове и оттам – на скоростта на оздравяване като цяло. Болните съдове причиняват още по-голямо нарушение на координацията на движенията, намаляват физическата и умствената активност. Болните все повече се уморяват, много често им се вие свят, зрението се влошава.

Количеството на приеманите калории също има значение. В условията на ограничена подвижност човекът естествено намалява изразходването на енергия, докато не се сеща да коригира начина си на хранене. Болният се храни както обикновено, но лежи и почива повече, а движенията му са по-внимателни и плавни. Така той започва да получава все повече и повече излишни калории, които се отразяват върху теглото.

А наднормените килограми, съчетани с множествена склероза, се отразяват негативно върху функционирането на целия двигателен апарат. Затова принципът на болния от множествена склероза е следният: по-добре да си позволя да изям нещо вкусно, макар и в малко количество, отколкото да позволя да натрупам килограми. Повишаването на теглото намалява самочувствието и влошава протичането на болестта. Получава се порочен кръг.

Пациентите с множествена склероза трябва да изберат диетата си много внимателно. От радикалните като тази на Аткинс, соковата, точковата и нулевата диета е по-добре да се откажат. Тези режими залагат на еднообразен начин на хранене, което се отразява негативно на обмяната на веществата, което от своя страна повишава вероятността от обостряне на болестта.

Пиене на вода при проблеми с бъбреците и/или пикочния мехур

При диагноза множествена склероза, особено ако е нарушена работата на отделителната система, не се поставят ограничения в изпиваното количество вода през деня. Обилното количество течности е необходимо за нормалното функциониране на бъбреците, които заради постоянното приемане на медикаменти работят на натоварен режим. Промиването им с много течности предотвратява размножението на болестотворни микроорганизми в пикочния мехур. Необходимата минимална доза вода на ден е 1,5 до 2 литра.

Цигари, кафе и алкохол

Множествена склерозаЗа съжаление на любителите на тази триада започваме оттам, че възбуждащите средства задължително се намаляват до минимум. Ако болният се откаже напълно – чудесно, но това в много случаи не е възможно, а и се отразява зле на психиката. Затова балансираният съвет е да се ограничава и количеството, и случаите на употреба. За цигарите пределна норма е 5 на ден. По-голямо от това количество влияе негативно на кръвообращението, което усложнява функционалните разстройства при тези болни.

Средната доза кафе за денонощието също се свежда до минимум. Добре е да се пие сутрешно време, за да се избегне прекалена превъзбуда. Сутрешната доза кафе влияе благотворно на храносмилателните процеси.

Що се отнася до алкохола – той се свежда само до специални случаи и големи празници. Неговата способност да разгражда мазнините се пренася върху всичко, което съдържа в себе си мазнини, включително върху миелиновия слой около нервните клетки. Както казахме по-горе, миелинът е съставен предимно от мазнини, чрез които изпълнява функцията си на изолатор на провежданите нервни импулси. Затова дори малки количества алкохол усилват симптоматиката на множествената склероза.

МС общество: Как помага?

Това е независима, доброволна организация – фондация, която е насочена към болните от множествена склероза в страната. Целта е да се подобрява жизнената среда и социалната адаптация на пациентите, които са предимно млади хора под 40-годишна възраст. Заболяването се счита за социално значимо, тъй като влияе върху всеки сегмент от ежедневието на страдащия.

По официални данни, у нас има около 4 хиляди болни от множествена склероза, но МС общество не приема тази цифра и смята, че държавата не е наясно за обхвата на заболяването. Предположението е, че засегнатите са двойно повече. Но за да се докаже това, организацията разработва проект за създаването на актуална и вярна статистика. Това е важно заради планирането на средства за лечение на болните, както и в опит да бъдат обхванати повече пострадали, за да им се помага с информация и общностно съдействие.

Друга важна дейност на МС общество е, че разпространява сред членовете си най-новите тенденции в лечението, нормативните промени, които се отразяват върху живота на болните, поддържа връзки с центровете за лечение.

Създаден е Информационен център в столицата, където се предлагат консултации и всякаква необходима информация относно лечението. Най-важната част от дейността са групите за взаимопомощ.

Форум на болните от МС

МС общество форум
МС общество имат страхотен форум, където можете да питате директно!

МС общество поддържа форум. По техни данни, регистрираните потребители са повече от 1300. По интернет те поддържат връзка помежду си, обменят информация и мнения, споделят опита си от едно или друго лечение. Във форума има раздел за психологическа подкрепа, както и информация за алтернативни лечения и възможности за почивка и рехабилитация.

Известни пациенти с МС

Множествена склероза
Ози Озбърн със сина си Джак

Асоциацията на хората с множествена склероза е издирила няколко известни в световен мащаб личности, страдащи от това заболяване, за да покаже, че първо, с болестта се живее добре и върховите постижения са възможни, и второ, за морална подкрепа. На сайта на организацията намираме името на сина на прочутия музикант Ози Озбърн – Джак, който е диагностициран още на 23 години.

Момчето загубва 60% от зрението си, но това не му пречи да се изявява като актьор и филмов продуцент. Известната виолончелистка Жаклин дю Пре прекарва много години на инвалидна количка, но това не й пречи да свири със страст и преданост. Тя обаче не успява да се спаси от депресивните състояния и разочарованията, от които толкова често страдат болните от множествена склероза.

Преодолява ги, продължава да преподава и да събира средства за борба с МС. За съжаление умира една на 42 години. Сред известните пациенти с МС е и Клайв Бър – барабанист на „Айрън Мейдън“, който умира на 56-годишна възраст. Интересен е и случаят на журналистът Ричард Коен, който води битки с болестта в продължение на 30 години. Описал е опита и преживяванията си в книга под името „Отвъд обозримото“.

Как помага проф. Иван Миланов?

Множествена склероза
Проф. Иван Миланов

Има няколко имена на лекари, които са известни на болните от множествена склероза у нас. Списъкът не е дълъг, защото в малката ни страна и специалистите се броят на пръсти. Както е естествено при трудни болести, отзивите за почти всички са от осанна до разпни го.

Сред интересните личности е академик Иван Миланов, директор на болница „Свети Наум“. Той е разкрил в страната няколко кабинета за диагностика и терапия на множествена склероза и главоболие, в които под негово ръководство работят профилирани лекари. Името му често излиза при запитвания за „добър невролог“, но също така се намират публикации и от недоволни пациенти.

Наследственост и множествена склероза

Предава ли се по наследство множествената склероза? Това е тема, по която още се водят спорове. Според статистиката, ако единият родител е болен от МС, то рискът за детето се оценява на стойност от 3 до 5 %. Показателят е твърде нисък в сравнение с наследствените заболявания.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Спрей Sativex с марихуана спасява от множествена склероза

Англичанин, страдащ от болестта, се е възстановил 80% със спорното лекарство

6 коментара

 1. Много хубаво е описано всичко, което казвате за отвратителната множествена склероза, благодаря ви!

  • Лекар.БГ

   И ние ви благодарим, Ангеле. Добавихме в материала нови факти за лечението на множествена склероза с известния препарат Сириус Д, надяваме се с това темата да е станала с още по-задоволително качество. Ще се радваме, ако ни посочите още какво сме пропуснали и къде трябва да дадем повече информация за МС. Всичко добро!

  • Пешка Тенева

   Всичко е изпробвано дори много неща от Алтернативната медицина неописани тук и какво НИЩО.Няма лечение само увреждане от страничните ефекти на лекарствата ! Но с днешна дата
   Една 37 годишна сопотчанка се е излекувала и дори има регенерация на клетки в мозъка .Да и всичко това го доказва с ЯМР. Казва се Таня Бейрийска.Издаде книга в която описва как се е излекувала. Потърсете е във фейсбук!Чудо! Моля и невролозите да се позаитересуват от фактите и да си сверят часовниците!!!!

 2. Пепина

  От доста време се ровя и чета за чревни паразити причинители на Шизофрения Алцхаймер,Паркинсон и МС и мн. др.Но дори в Русия щом се постигнат някакви добри резултати спират лекарството срещу паразита.Не дават гласност на лекарите достигнали до това откритие.А преди няколко дни имаше статия че са открили паразит в разтопен гледчер във вид на слуз.Аз вярвам че това е причинителя на Мс и с спец.диета ,изчистване чрез клизми и други видове чистене от паразити ще се постигне резултат.Но това. Става бавно и още не се знае кое лекарство ще убие 3-те форми на паразита.Да търсим заедно!

 3. Пешка Тенева

  Не става мила моя .Не е правилния път това! Намери и прочети за Таня Бейрийска.Тя е излекувана с обратния начин на хранене който всички отричат- с месо .Това го доказват ЯМР та и.

 4. Ваня Русева

  Пешка Тенева , имате ли представа , че срещите с Таня Бейрийска не са безплатни ?
  ЯМР не е единственото изследване , което дава информация за състоянието на пациента , явно и това не знаете .
  За тази персона – толкова.
  Към авторите на публикацията : Правейки реклама ( защото така изглежда) на „Сириус Д“ прави една полезна на първо четене публикация в нещо несериозно .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *