зъбен кариес профунда или шиечен
зъбен кариес профунда или шиечен се лекува само при стоматолог

Каpиес профунда, шиечен кариес и тяхната профилактика

Зъбният кариес е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, което започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

Основните причини за възникването му са микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака, въглехидратната храна и генетичните фактори.

Кариесът не възниква изведнъж, а преминава през четири стадия.

Започва се със стадия на

МАЛКОТО ПЕТНО,

когато кариесът е едва забележим и неосезаем. След време на мястото на петното възниква малка дупчица.

Това е

ПОВЪРХНОСТЕН КАРИЕС,

характерен признак за който е възникващата болка от химически (сладко, солено, кисело) или температурни (студено, топло) дразнители. Той не остава дълго повърхностен, а бързо преминава в

СРЕДЕН КАРИЕС,

а след това и в

ДЪЛБОК КАРИЕС

При кариеса болната тъкан на зъба трябва да бъде премахната, а възникналата на нейното място дупка – плътно запечатана със зъбна пломба.

За да не докарате вашите зъби до тази крайност, не трябва да забравяте за профилактиката на кариеса.

Хранителна профилактика

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Храната е един от основните фактори за създаване на оптимални зъбни структури. При храненето на бременната жена от най-голямо значение е задоволяването на организма с минерали – калций, фосфор и флуор през последните 3-4 месеца от бременността. Калцият се набавя чрез достатъчна консумация на мляко и млечни продукти. Необходимите дневно 1,5-2 грама калций се съдържат 6 1,5 л. мляко или 200 грама сирене.

Флуорна профилактика

зъбен шиечен кариес и профунда
Снимка на зъбен шиечен кариес и профунда. Лечението му е само при зъболекар.

Фосфорът се набавя лесно чрез консумация на разнообразна месна и растителна храна (риба, мляко, яйца, боб, ориз, грах). Дневните нужди от него са 1,5-2 г. Правилното минерално хранене на бременната осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни корони и запазва съзъбието на майката.

Дайте мнение и Вие тук!

Една от най-лесно приложимите форми на флуорна профилактика е чрез таблетки. При правилна и системна профилактика с флуорни таблетки се наблюдава от 30 до 80 % редукция на кариеси, ако таблетки се дават редовно от раждането до 8-годишна възраст. Таблетките се приемат преди хранене, като се сдъвкват, а на кърмачетата се дават под форма на капки.

Устна хигиена

Още от ранна възраст детето трябва да бъде приучвано да си мие зъбите. До 2 годишна възраст се препоръчва изтриване на зъбите с памучен тампон или марля, напоена с 1-2 % кислородна вода.

ЗЕЛЕНА АПТЕКА:

За ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ

• По 1 с. л. лайка и смрадлика и 1 ч. л. сода бикарбонат врат в 500 мл вода. Прецежда се и с течността се жабурят венците.

Много добър материал ще прочетете ТУК: за лечение на възпалени венци с клеева тинктура!

• Прави се жабурене с отвара от листа бял равнец, горска ягода или малина и стръкове пачи очеболец в съотношение 1:10.

Против ПАРОДОНТИТ

• При пародонтоза и пародонтит се смесват се по 1 част стръкове бутрак, листа от орех и горска ягода и 2 части стръкове трицветна теменуга. 2 с. л. смес се залива с 1 чаша гореща бода и кисне 30 мин. след изстиване се прецежда. Изпива се на 3 приема с жабурене.

Вижте и ТОВА:

Трябва ли да ни е страх от вадене на мъдрец?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Детският кариес се лекува в начален стадий

Кариес на млечни зъби, това е проблем, за който всички знаем и постоянно слушаме. И …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *