полипи на гласните струни

Полипи на гласните струни. Папиломът на гласните връзки трябва да се махне

Интересен материал за широко разпространените полипи на гласните струни и начините за тяхното премахване и профилактика.

Въпрос на читател: „От около 2 седмици гласът ми прегракна. Отидох на преглед и лекарят ми каза, че имам папилом или полипи на гласните струни и трябва веднага да го махнат. Крие ли някакви опасности тази операция, и възможно ли е папиломът да стане на рак?“

Полипите на гласните струни се срещат главно при професии, в които хората постоянно напрягат гласа си, като учители, певци, свещеници, артисти и така нататък.

Те представляват мънички отоци, покриващи гънките на лигавицата, известни още като гласни струни. Също така полипи може да се появят и заради прекомерно тютюнопушене и приемане на алкохол. От тях се получава познатият „пушачески глас“, по който познаваме безпогрешно закоравелите пушачи. При жените въпросният глас се постига значително по-лесно, защото техните гласни струни са по-фини и нежни.

Закоравелите пияници също се познават по гласа. При всички тези случаи говорим за полипи на гласните струни.

Кафето и то способства, изсушавайки лигавицата. Те се махат от специалист отоларинголог, но махането им не е достатъчно, защото заедно с тях трябва да се ликвидират и причините, които са ги породили.

И отговорът на въпроса на читателя, който получихме от формата за коментари: Да, на всяка цена трябва да се изчистят полипите, защото от тях до диагнозата рак има само една крачка. Също така трябва да отстраните и причините за тях, както казахме. И да дадете почивка на гласа си. Какво включва това:

Дайте мнение и Вие тук!
 1. да се махне всяка възможност за пренапрягане на гласа. Ако работата ви го изисква, сменете работата. Иначе животът ви е в опасност;
 2. излишното реване, пищене, плакане и пеене трябва да се избягва;
 3. не шептете! Колкото и да ни е чудно, шептенето натоварва гласните струни еднакво с викането. Опасно е;
 4. стремете се да дишате през носа, вместо през устата. Така затопляте въздуха и го пречиствате малко;
 5. избягвайте кашлянето, храченето и многото плюене;
 6. дотук бяхме с наркотиците и алкохола;
 7. да не забравяме цигарите. Живее ли ви се?
 8. стойте далеч от зловредни изпарения, химически процеси, свързани с отделянето на газ и компании в задимена обстановка;
 9. не се нахвърляйте повече на горещи, кисели или лютиви ястия;
 10. сладоледите и студените напитки, както и газираните, независимо дали са студени или топли, могат да ви убият.

Вижте и това:

https://www.lekar.bg/2015/02/16/%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Едно мнение

 1. Петър Парушев

  колко струва премахването на папилом на ларинкса…..не съм здравно осигурен и затова питам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.