фликсоназе или назонекс мнения

Назонекс – начин да се преборим със сенната хрема

Начини за прием на назонекс при сенна хрема (алергичен ринит), синузит и полипи в носа. Сравнение с ериус, авамис, фликсоназе и мометазон. Отзиви на хората

Назонекс е лекарствен продукт, прилаган най-често при алергичен ринит. Как точно действа той и може ли да бъде полезен целогодишно, а не само при сенната хрема през пролетта? Лекуват ли се с назонекс полипи в носа?

Специализираните сайтова са доста богати на информация за продукта. Но, разбира се, най-нормалното нещо при проблеми от такъв характер е да направите консултация с личния си лекар или по-добре със специалист – оториноларинголог. Всъщност той най-добре ще прецени дали назонекс е вашето спасение.

Какво съдържа

Активен компонент в лекарството е мометазоновият фуроат. Освен това в композицията са включени диспергируема целулоза, натриев цитрат дихидрат, глицерол, лимонена киселина монохидрат, полисорбат 80, бензалкониев хлорид и вода. Обикновено точният състав се собщама за предпазване от алергични реакции – често те могат да бъдат причинени и от някои спомагателни вещества.

Спрей назонекс

Стандартната форма на продукта назонекс е аерозолен флакон, зареден с лечебното вещество за 140 дозирани впръсквания. С всяко впръскване в носната кухина се вкарват по 50 микрограма от активния компонент мометазонов фуроат. Назонекс представлява бяла или белезникава суспензия, която при впръскване покрива носната лигавица и упражнява лечебния си ефект.

Действие, фармакодинамика и фармакокинетика на назонекс

Назонекс е лекарствен продукт от групата на кортикостероидите. Хормоналната природа на активния му компонент изисква стриктно спазване на правилата за приложение – макар че въвеждането му в организма е в малки дози и обикновено за кратък период от време. Лечението с назонекс дори при тези малки дози неутрализира възпалителни процеси и постига противоалергичен ефект.

Как действа активният компонент в назонекс? Благодарение на мометазоновия фуроат се потиска освобождаването на медиаторите на възпалението. Стимулира се производството на липомодулин, който пък забавя фосфолипазата и така се намалява освобождаването на арахидонова киселина, възпира се синтезът на продуктите от нейния метаболизъм. Вероятно това описание не говори много на нас, лаициите в сложната биохимия на жизнените процеси, затова е достатъчно да се каже, че с помощта на назонекс възпалителният процес губи възможност да се развива, остава блокиран и отслабва на фона на възстановителни процеси в засегнатите тъкани их клетки.

назонекс
Назонекс се прилага под формата на спрей или капки за нос

Действието на лекарството е ефективно както при бърза проява на алергични реакции с почти светкавично възпаление и оток, така и при късни или отсрочени реакции. Правени са провокационни тестове с лигавици на носната кухина и спреят назонекс е доказал, че има висока противовъзпалителна активност както в ранните, така и в по-късните етапи на възможна алергична реакция. При сравнителни изследвания с плацебо-група е доказано, че благодарение на назонекс активността на обичайните алергени забележимо намалява.
Клиничните изследвания на лекарството са категорични в заключенията, че при около една трета от изследваните пациенти със сезонна алергична хрема терапевтичен ефект се постига 12 часа след първата инхалация. Половината лекувани достигат до такава фаза след лечение в продължение на денонощие и половина, по-точно слез 35.9 часа. Всички страдащи от сенна хрема са значително облекчени по отношение на офталмологичните симптоми – например зачервяване на очите и сълзене.

Никак не е маловажен фактът, че на практика компонентите на лекарството не проникват в кръвта; т.н. биодостъпност се измерва в стойности от рода на 0.1%. Суспензията назонекс прониква в храносмилателния тракт много слабо – чрез погълнатите при впръскванията незначителни количества. Дори и тези количества бързо влизат в метаболитните процеси и се извеждат от организма чрез жлъчните сокове или урината.

Показания за прием на назонекс

назонекс
Изследванията доказват ползата от прилагане на назонекс

Кога е уместно да се използва назонекс? Ето при какви случаи препоръчват лекарството:

 • Сезонна или целогодишна алергична хрема при деца, юноши и възрастни;
 • Профилактика на тежка или умерена сезонна алергична хрема; втози случай е важно профилактичният курс да започне не по-късно от две седмици преди началото на сезонния цъфтеж;
 • Обострен хроничен синузит при деца и възрастни – в този случай назонекс е част от комплексна терапия заедно с антибиотици.

На  децата с алергия назонекс се препоръчва след навършване на двегодишна възраст. Деца и подрастващи над 12 години пък могат да го прилагат при лечението на синузит.

Противопоказания

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Въпреки доказано положителните резултати от прилагането на назонекс, това лекрство не е за всекиго. На първо място – за онези потенциални потребители, които биха развили алергична реакция от някоя съставка.

Не бива да се започва терапия с назонекс и в случаите, когато е налице нелекувана или недоизлекувана инфекция от локален характер, при която е зсегната лигавицата на носната кухина.

Медикаментът е неприложим и тогава, когато се касае за туберкулозна инфекция на дихателните органи.

Назонекс не е лекарството за въздействие при бактериална или гъбична инфекция, както и при системна вирусна или при херпес симплекс-инфекция със засягане на очите. В отделни случаи все пак е възможно да се прибегне до медикамента, но само ако лекуващият прецени необходимостта и ползата от това.

Има още една особеност, която засяга пациенти с травма или оперция на носа: впръсквайте назонекс само ако нараняването вече е заздравяло!

Странични действия

Алергичният ринит е мъчително и упорито страдание, за чието по-лесно понасяне или противодействие се грижат продуктите от рода на назонекс. Наистина помага, но не са изключени неприятните странични ефекти. При възрастни пациенти с алергичен ринит медикаментът може да провокира фарингит, кървене от носа – само с кръв или смес от секрети и кръв, раздразнения на лигавицата в носната кухина, усещане за парене в носа. Ако лекуваме алергична хрема у дете с този медикамент, то може да се оплаква от главоболие, да се измъчва от упорито кихане и парене в носа, да получават кървене.

назонекс
Фарингит, главоболие и кървене от носа са възможните странични ефекти при лечение с назонекс

Споменатите кръвоизливи от носа не са тежки и обикновено спират от само себе си. Такъв тип реакция всъщност е присъща на назалните препарати с глюкокортикостероиди; назонекс дори изобщо не е от тези, които са най-агресивни в такава посока. При сравнение с аналозите на назонекс се оказва, че други продукти причиняват споменатия ефект в 15% от случаите.

Да видим какви странични ефекти се проявяват при лечението на синузит у възрастни и деца. Не бива да забравяме, че в този случай назонекс е само част от комплексна терапия, в която участват и антибиотици. Назонекс е помощен компонент, чиято задача е да намали отока около дренажните отвори на синусите, да редуцира продукцията на секрети и да облекчи освобождаването на вече събраните. Страничните ефекти при възрастни са фарингит, главоболие, дразнене и парене по лигавицата на носа. Случаите с кървене от носа са много малко. В много редки случаи е възможно да се размие очна хипертензия, т.е. повишаване на очното налягане, или да се получи перфорация на носовата преградка.

Как да приемаме назонекс – общи препоръки

Опаковката на този лекарствен продукт позволява интраназално въвеждане, на практика се прави инхалация и по този начин в носната кухина попада диспергирана суспензия. Флакончето назонекс е снабдено със специален дозатор, с чиято помощ лесно се впръсква точно определено количество от продукта.

Преди първото използване на опаковката се прави нещо като калибровка – натискате дозатора пробно извън носа 6-7 пъти, след което е налице готовност да се въвежда стандартното количество. При всяко натискане дозиращото устройство ще впръсква в носа 100 мг разпръсната на малки капчици суспензия, която съдържа 50 микрограма от активния компонент. Всеки път преди използване флаконът трябва енергично да се разклати.

Прием при алергичен ринит

Стандартната доза за терапия и профилактика при деца и подрастващи над 12 години, както и при възрастни, е две впръсквания във всяка ноздра веднъж дневно, или общо 200 микрограма мометазон за денонощие.  Веднага щом се почувства облекчение и положителен ефект от терапията, дозата се намалява наполовина – т.е. едно впръскване в ноздра веднъж на 24 часа; това прави 100 микрограма от активния компонент за денонощие.

Ако липсва положителен ефект в продължение на 1-2 дни, след консултация с лекуващия дозата може да се удвои и да достигне 400 микрограма за денонощие. Въвеждането на медикамента отново е еднократно – т.е. цялото количество се впръсква наведнъж, което прави по четири впръсквания в ноздра. И в този случай отслабването на симптомите на алергичния ринит е знак, зе дозата следва постепенно да се намалява. Обикновено положителни промени настъпват 12 часа след първата инхалация.

При деца под 12 години алергичен ритин също може да се лекува с назонекс, но само с по едно впръскване в ноздра веднъж дневно. Общата допустима доза на активното вещество тук е 100 микрограма за денонощие.

Внимавайте как точно изпълнявате инхалацията: това не са капки за нос и не е необходимо да отмятате глава назад или да лягате. Когато работите със спрей-форма просто дръжте главата си изправена.

Прием на назонекс при обострен синузит

Обостреният синузит предполага по-различна телапевтична схема. За пациенти над 12-годишна възраст, включително хора от третата възраст, тя е по две впръсквания в ноздра два пъти дневно. Общото количество на приложеното активно вещество е 400 микрограма за денонощие.

мнения, отзиви, коментари, форум

Обърнете внимание на това, че докато при алергичен ринит може изцяло да се разчита на назонекс, при синусит нашият медикамент е само част от комплексна терапия и по-скоро е спомагателно средство.

Ако лечението по описания начин не дава резултат, прилаганата доза се удвоява и става така: четири впръсквания в ноздра по два пъти в денонощието. Общото количество на активния компонент нараства до 800 микрограма за 24 часа. Признаците на подобрение са сигнал за постепенно намаляване на дозата.

Тъй като синузитът е доста упорито страдание, понякога се налага по-продължително прилагане на назонекс. Възможно е това да става под лекарски контрол и с точно определени паузи. Но дори при 12-месечно лечение с него изследванията не откриват атрофия на носната лигавица – неко, което е обичаен риск при други препарати за терапия на синузит. Мометазонът по-скоро съдейства за подобряване на структурата и кондицията на тъканта, т.е. на лигавицата в носната кухина.

При сливици и аденоиди

Увеличените сливици и аденоиди често са последица от алергична хрема, особено при малките деца. Прилагането на назонекс в подобни случаи неутрализира мъчителния оток, нормализира дишането и съня и в немалко случаи прави излишна хирургичната интервенция. Ако внимателно се проследят отзиви в мрежите за ползата от назонекс, лесно може да се разбере, че споменатото облекчение идва след успокояване и “отбъбване” на лимфната тъкан, която е основна за уязвимите гънки на сливици и аденоиди. За да се случи тази промяна обаче е необходимо много време, процесът е продължителен. При наличието на изразен възпалителен процес дори може да се счита, че препаратът е слабо ефективен.

По същността си назонекс е хормонлен препарат – това означава, че дори в много малки дози, както се прилага, той допълнително локално потиска имунитета. След спирането му възпалението на сливици и аденоиди може отново да се активира. Израз на споменатото възпаление е слузестият секрет, който се стича по задната стена на гърлото.

Може ли да се неутрализира този процес? Специалистът оториноларинголог ще отговори утвърдително и ще препоръча противовъзпалителна терапия на аденоидната вегетация. Това е лечебен курс от инхалации с подходящ медикамент и промивки на носоглътката – последното се прави от медицинско лице.

Дайте мнение и Вие тук!

Педиатрите обикновено препоръчват в подобни случаи и да се обърне внимание на начина на живот на детето. Една от причините за описания здравословен проблем е отслабената имунна система и вниманието следва да бъде насочено към укрепването й. Детето трябва да бъде приучено да се храни правилно, да прекарва достатъчно време на чист въздух, да спортува и колкото може повече да се дистанцира от битовата химия и домашния прах.

Предозиране

Опасно ли е предозирането с назонекс? Предупрежденията за спазване на допустимите дози всъщност не са случайни. При дълго прилагане на продукта, особено във високи дози, или при прилагане на назонекс паралелно с други подобни медикаменти, може да бъдат потиснати функциите на хипоталамо-хипофизната продукция.  Дефицитът на произвежданите в случая хормони може да се отрази на правилния растеж на деца, лекувани при такива условия.

Наистина в назонекс се влагат много малки дози от активния компонент мометазон, малка е и вероятността от проява на негативни ефекти при случайно предозиране. Въпреки това ако то се случи, лекуващият трябва да проследява здравословното състояние на съответния пациент и да прецени по какъв начин да продължи лечението му с назонекс. Всъщност дали то е допустимо.

Взаимодействие (с лоратидин)

Фрмакологичната характеристика на назонекс включва специална бележка за взаимодействието му с медикамента лоратидин. Като цяло и тук важи правилото да се обсъжда с лекуващия информацията за приемани по-рано или по необходимост – паралелно с назонекс други продукти. При съвместяването с лоратидин е важно това, че с помощша на няко от формите му – таблетки или сироп, може да се очаква по-бърз и категоричен оздравителен резултат. Лоратидинът има антиалергичен ефект, като блокира хистаминовите рецептори от типа Н-1.  Медикаментът действа продължително, без да потиска централната нервна система. Не въздейства негативно върху сърдечно-съдовата система и няма седативен ефект.

Действието на една таблетка лоратидин е следното (както и на доза сироп): 20 минути след приема медикаментът е в кръвта, като ефектът започва да се проявява в рамките на един до три часа. Максимумът се достига след 12 часа и се запазва за още 12-16 часа. На практика общата продължителност на действието е едно денонощие.

Условия за продажба, съхранение на назонекс и срок на годност

Назонекс се предлага с рецепти, но е възможно да си го набавите и свободно. Продуктът е със срок на годност три години. Съхранява се при температура 2-35 градуса; не бива да се замразява.

Специални инструкции

Спомняте ли си инструкцията за 6-7 изпръсквания във въздуха – преди първо приложение на назонекс, за да се настрои калибровката? Ако в продължение на две седмици спреят не е бил използван, тази операция трябва да се повтори.

Прилагането на назонекс в продължение на няколко месеца изисква контролни прегледи при оториноларинголог, за да се проследят възможни изменения по лигавицата на носа. Ако се окаже, че се е развила гъбична инфекция, лечението с назонекс се прекратява и се предприем специална терапия.

По-специално наблюдение се изисква за пациенти, които са били на обща глюкокортикостероидна терапия преди назонекс или тя продължава заедно с него. Прекратяването на такава терапия понякога провокира проблеми с надбъбречните жлези и се изисква специфична намеса. При някои пациенти прекратяването на глюкокортикостероидната терапия провокира синдром на отмяната със следните симптоми:

 • Болки в ставите и мускулите;
 • Депресивни състояния;
 • Умора.

Спирането на подобна терапия може също така да активира по-стари алергични заболявания от рода на алергични конюнктивити или екзема. Тези проблеми на практика са били скрити поради прилагането на глюкокортикостероиди.

Пациентите, които са кортикостероидна терапия, са с потенциално отслабена имунна система. Те трябва да бъдат предупредени за по-високия риск от инфекциозни заболявания. Трябва например да им се каже  без отлагане да търсят лекар, ако случайно са влезли в контакт с болен от шарка или скарлатина.

С какво можем да заменим назонекс?

Понякога назонекс трябва да се замени с друг лекарствен продукт, било поради медицински, било поради финансови причини. Кога замяната все пак е равностойна или поне “дубльорът” медикамент е с близка характеристика?

Назонекс и авамис. Авамис също е назален спрей с ориентация към алергични състояния. Активният му компонент е флутиказон фуроат. Флутиказонът и мометазонът се считат еднакво съвременни и ефективни компоненти на лекарствените продукти от кортикостероиден тип. Имат висока активност, действат бързо и ефектът от приема им е продължителен. За отбелязване е, че лечението с назонекс излиза по-евтино: при него 140 дози от флакона се купуват за около 15 лв, докато 120 дози анамис струват около 20 лв.

Назонекс и фликсоназе. Фликсоназе отново е назален спрей с противовъзпалително и антиалергично действие. Препаратът е с активна съставка флутиказонов пропионат. Може да се използва при деца над 4-годишна възраст, както и при възрастни. В сравнение с назонекс активният компонент се усвоява в по-висок процент, но същевременно постига по-добър терапевтичен ефект – 45 срещу 36% за назонекс при клинични изследвания. Лекуваните с фликсоназе по-рядко търсят допълнителни средства за намаляване на болезнената симптоматика от рода на капки за нос. Освен това фликсоназе  в по-малка степен въздейства върфу хормоналните баланси, свързани с функциите на надбъбречните жлези. И неговата цена е около 20 лв за флакон,  зареден за 120 инхалации.

Назонекс и ериус. Ериус е антихистаминов продукт под формата на сироп, таблетки или диспергиращи таблетки. Приемът на някоя от тези форми неутрализира алергични симптоми, без да причинява сънливост. Алергичен ринит или синузит са диагнози в списъка на здравословните проблеми, при които ериус помага. За разлика от вазалния спрей този продукт е с общо действие след перорален прием. Изборът на една или друга форма, както и съчетаването й с друг медикамент от типа назален спрей с локално действие, става с помощта на лекар.

Назонекс и мометазон спрей. Мометазон е лекарствен продукт под формата на крем – за локално външно приложение, или назален спрей . Отново имаме продукт с активен компонент мометазонов фуроат, т.е. кортикостероид. Прилага се при възрастни и деца над 6 години за лечение на алергичен ринит – сенна хрема или целогодишен ринит. При лица над 18 години се препоръчва като лекарствено средство срещу полипи в носа. Един флакон мометазонов спрей за 140 инхалации можеда се купи за около 10 лева.

Назонекс при полипи в носа

Полипите в носа са образувания върху лигавицата – малки израстъци, които пречат на нормалното дишане и създават усещането за запушен нос. С помощта на назонекс полипите могат да се свият и да се подобри състоянието на лигавицата, да се улесни дишането, да спре изтичането на характерни воднисти секрети. Практикува се впръскване по два пъти във всяка ноздра веднъж дневно. Ако в рамките на месец и половина проблемът не бъде решен, дозата се удвоява. При такава интензивна терапия в продължение на още 5-6 седмици би трябвало проблемът да се реши.

Счита се все пак, че лечението на полипи с назонекс в много случаи е палиатив; симптоматиката се подобрява, но пълно излекуване не може да се постигне. Необходима е консултация с оториноларинголог за друго решение.

Отзиви за назонекс

Вижте какво мислят потребители, които са се лекували с този продукт:

Агоп Тахмисян от framar.bg: “Това лекарство, може да причини много странични ефекти, неописани в листовката. Например пристъпи на паника, депресия и мощни промени в настроенията, нужни са поне 2-3 месеца след спирането му да дойде на себе си човек (разбира се, не при всички ги има тези странични ефекти) ако се разтърсите из световните сайтове, ще прочетете много тревожни донесения на пациенти, които са потресени от страничните явления на спрея, все пак той е кортикостероид, макар и локален, наистина има тези неприятни странични ефекти, при мен се проявиха и горко съжалявам, че го използвах! “

Дуд от framar.bg: „Ето го и моят опит от използването на Назонекс. До преди 3 години имах ужасна сенна хрема, която се повлияваше кратковременно от тогава използваните от мен капки и таблетки. Ходих при какви ли не хвалени и прехвалени доктори и последния, при който ходих като ми видя носа и като му разказах за премеждията си се очуди как още нямам Астма. Имах 90% запушване на носната кухина от сраствания, полипи, хърках ужасно, нямах обоняние… Предписа ми Назонекс, Ксизал и промивки с натриев хлорид. Още след първата седмица нямаше и помен от каквито и да са симптоми на сенна хрема. Най-хубавото е, че ми се отпуши носа целогодишно, вече не хъркам и дори усещам миризми (нещо отдавна забравено от мен до преди 3 години). За промивките на носа – готварска сол (една чаена лъжица за 1 литър вода). “

Камелия Хинкова от framar.bg: “Ефекта от спрея не закъсня и още на втория ден дишах нормално през носа!Страхотен е при алергични проблеми! “

Коментар от framar.bg: “ През първите 48 часа спреят може да няма значителен ефект, трябва да продължите да го използвате редовно, за да има подобрение.Също зависи какъв проблем лекувате, защото примерно при полипи на ностната лигавица е нужно лечение в период 5-6 седмици.”

_____________________________

А вие имате ли личен опит с този медикамент? Какво сте чували за него? Бихте ли използвали препарат с кортикостероиди? Да – защо, не – защо? Споделете – вашето мнение може да бъде полезно за много хора!

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2016/04/05/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0/

Източници:

 • http://www.drugs.com/nasonex.html
 • http://www.webmd.com/drugs/2/drug-4820/nasonex-nasal/details
 • http://medside.ru/nazoneks

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лекарство за синузит

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

Лечение на синузит: как да се справим най-бързо. Видове медикаменти, прилагани при синузит. Какво предпочитат …

Едно мнение

 1. Мария Проданова

  Здравейте,

  Имам алергичен ринит от дълтигодини, който се появява вече от време на време. Но от този ринит получих поливи в носа, които вече 7-8 пъти оперирах. Но операцията е само временно спасение, понякога даже след една година полипите се появяват. Назонексът при полипите въобще не ми помага, не само на мен, а и на много хора, съдейки по форуми. Помага спрей с будезонид, какъвто се внасяше у нас – капките Нео-Ринактив. За съжаление вече не го внасят и хората го търсят от чужбина. Това можете да прочетете в Интернет. Жалко, хората имат нужда от него.
  С Уважение,
  Мария Проданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *