Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?
Кое е по-добро: Фамотидин или Омепразол, Квамател, Ранитидин?

Фамотидин, Омепразол, Квамател или Ранитидин? Странични ефекти, мнения, цена

Фамотидин се препоръчва като един от заместителите на Ранитидин, след като се заговори за спирането на последния. А какво да кажем за Омепразол и Квамател?

Действие на фамотидин при киселини и болки в стомаха, панкреатит, гастрит и язва. Противопоказания и прием. За деца и бременни. Цена, аналози (кватамел)

Фамотидин е от онези лекарствени продукти, към които посягаме при стомашни болки и киселини. Медикаментът въздейства върху специфични рецептори на стомашните жлези: т.н. Н2-рецептори, и е причина за намалена продукция на солна киселина в състава на стомашния сок.

Приемът на фамотидин има още един ефект – отслабва действието на фермента пепсин, което също редуцира агресивното въздействие върху стомашната лигавица.

Един час след като сме погълнали съответната доза от продукта, можем да усетим облекчаващата му роля, а максимумът се достига след три часа. В зависимост от дозата при еднократен прием този комфорт може да продължи от 12 до 24 часа.

Любопитно е да научим как точно действа въпросният фамотидин. Трябва да отбележим, че това е продукт с висока “скорост” на усвояване в стомашно-чревния тракт. Може да преминава през плацентата и се излъчва в майчиното мляко.

Тези подробности трябва да се отчитат, когато се коментира прием на фамотидин от бременни и кърмачки. До 40% от приетите количества се изхвърлят с урината в непроменен вид, при това доста бързо – около четири часа след приема. Ако обаче потребителят има бъбречно заболяване, това време може да се удължи до 12 часа, а при бъбречна недостатъчност и до 20.

При какви диагнози препоръчват фамотидин?

Фамотидин е част от комплексна терапия при язва на стомаха и дванадесетопръстника; върши работа като средство за профилактика и предпазване от рецидиви;

Медикаментът е добър и при терапиите в случай на язви, причинени от прием на нестероидни противовъзпалителни средства, постоперативни състояния или стрес;

Помага за преодоляването на т.н. функционална диспепсия, характерна с повишено секретиране на солна киселина в стомаха – именно тогава чувстваме неприятните киселини и парещи оригвания;

Класически случай е гастроезофагеалниятр ефлукс, т.е. мъчителното връщане на кисилени от стомаха в хранопровода. И още един типичен случай е синдромът Цьолингер-Елисън – продукция на патологично завишени количества стомашен сок с висока киселинност;

“Фигурин

Фамотидин е и добър вариант за профилактика на потенциалните кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, по-точно в горните му зони;

Приемът на продукта предпазва от аспирация на стомашен сок при интервенции с пълна упойка.

Заболявания, които се повлияват от фамотидин

фамотидин
Фамотидин е един от добрите варианти за справяне с проблемите

Освен в типичните случаи с повишена киселинност на стомашния сок, фамотидин е добър и при следните диагнози:

 • Панкреатит – това е възпаление на задстомашната жлеза панкреас, при което протича процес на самосмилане с произведените от самия панкреас ензими. Това е опасно състояние, при него в кръвта постъпват ензими и токсини, които могат да провокират животозастрашаващи поражения.
 • Гастрит – възпаление на стомашната лигавица; причините могат да са различни, приемът на фамотидин облекчава състоянието като създава по-щадяща среда в стомаха;
 • Язва – т.н. пептични язви на стомаха са последица от високата киселинност на стомашните сокове; приемът на фамотидин намалява секрецията на солна киселина и облекчава неприятните последици от нараняванията на стомашната лигавица; независимо от произхода на язвите, промененото киселинно съдържание на стомашния сок благоприятства процесите на регенерация и облекчава болезнената симптоматика.

Как да приемаме фамотидин; мнения

Таблетките фамотидин се поглъщат с вода цели – не чупете, не стривайте! Дозата и продължителността на приоема трябва да определи лекар в зависимост от диагнозата и общото ви здравословно състояние.

Ето най-характерните случаи:

 • При язва на стомаха и дванадесетопръстника – остра фаза, медикаментозни язви, ерозивен гастродуоденит, два пъти дневно по 20 мг, или еднократно вечер 40 мг. При такива случаи дневната доза може да бъде увеличавана от лекуващия до 160 мг; продължителността на терапията е 4-8 седмици.
 • При диспепсия, свързана със свръхпроизводство на стомашни сокове, 1-2 пъти дневно по 20 мг;
 • За профилактика срещу рецидиви на пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника – еднократно дневно 20 мг вечер;
 • При гастроезофагеален рефлукс, 20 до 40 мг два пъти дневно в продължение на 6 до 12 седмици;
 • При синдрома Цьолингер- Елисън терапевтичната схема е индивидуална; лечението може да започне с 20 мг фамотидин на всеки 6 часа и да се увеличи до 160 мг на всеки 6 часа.
 • За профилактика срещу аспирация на стомашен сок по време на операция под обща наркоза се препоръчват 40 мг вечер и/или сутрин преди интервенцията.
 • При бъбречна недостатъчност дневната доза най-често се редуцира до 20 мг .
 • Ако се провежда профилактика срещу кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, схемата е 20 мг по два пъти дневно в продължение на 3-4 седмици.
фамотидин
На аптечния пазар фамотидин има доста аналози

Любопитно: вижте две автентични мнения на потребители:

 • Вика от medhall.ru: “Този препарат буквално ме спаси преди време. Една сутрин отидох на работа и на гладно пих айран – така ме пресече, че не можех да се изправя. Червата ми се усукваха, нещо гризеше отвътре, не разбирах какво става. Моя приятелка ми даде една таблетка фамотидин и след 20 минути почувствах как ми олеква, а след още половин час съвсем ме отпусна – като че нищо не беше се случвало и аз вече работех. Не знам какво точно ми се случи – но оттогава винаги нося със себе си това лекарство. Какво би станало, ако пак ме сполети нещо такова, а аз нямам нищо под ръка?!”
 • Юлия от medhall.ru: “Баща ми взема фамотидин – има проблеми със стомаха; веднъж в аптеката лекарството го нямаше и фармацевтът препоръча ринатидин. Казано беше, че то е същото като фамотидин. Нищо подобно – по с став може и да си приличат, но ранитидинът не помага така добре както фамотидинът. Еднакви препарати ли?!”

Какви са страничните ефекти от приема на фамотидин

Приемът на фамотидин може да провокира някои странични ефекти, за които пациентът следва да е предупреден и своевременно да търси медицинска помощ – ако ги прецени като опасни.

Възможно е например да последват коремни болки, сухота в устата, прилошаване, гадене и повръщане. В резултат на лечението с фамотидин може да последва намален или влошен апетит.

Нервната система би реагирала понякога с преходни психични нарушения, главоболие и световъртеж, шум в ушите. Тези ефекти най-често са преходни и се усещат в началотона лечението с продукта.

Регистрирани са отклоненията в някои важни кръвни показатели, макар и рядко; става дума за левкопения, тромбоцитопения, агранулоцитоза, панцитопения.

Съобщавано е още за редки случаи на сърдечна аритмия.

При продължителен прием на фамотидин реагира и репродуктивната система – има данни за развита гинекомастия, смущения в менструалния цикъл, намалено либидо и дори импотентност;

Регистрирани са също смущения в зрителните и слуховите възприятия.

Не са изключени и алергични реакции с кожни дразнения, сърбеж и копривна треска, затруднено дишане, бронхоспазъм.

Като цяло организмът може да реагира с треска, болки в ставите и мускулни болки.

мнения, отзиви, коментари, форум

За какво да внимаваме, ако изберем фамотидин

фамотидин
За успеха на фамотидин допринася и диетата

Преди да започнем приема на фамотидин е необходимо да изключим вероятността от злокачествено заболяване – на стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника. Фамотидинът може да маскира симптомите на онкологичен процес и да забави специфичното лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

Веднъж предприето – лечението с фамотидин не бива да се прекъсва самоволно и преждевременно при първото подобрение. Симптомите на една язва например се редуцират за седмица-две, но процесът на оздравяване е по-дълъг и с фамотидин се продължава до момента, когато чрез специфично изследване се докаже зарастването на раничката.

Спирането на продължително лечение с фамотидин става постепенно: при рязко спиране е възможно неутрализираният проблем да се рециклира много бързо.

Продължителното лечение на болни с отслабен имунитет или на хора в стрес може да провокира бактериални поражения на стомаха и разпространение на инфекцията.

Препоръчват се паузи между приема на фамотидин и някои други лекарства, за да се ограничат максимално взаимните въздействия в посока усилване или отслабване. Например фамотидин може да се вземе поне два часа след итраконазол или кетоконазол – така се избягва редукцията в усвояването им.

Фамотидин не бива да се приема, ако предстоят някои специфични изследвания, тъй като може да промени резултатите от тях. Това се отнася за всички изследвания на стомаха, тестове за алергични дразнители – т.н. кожни проби могат да дадат лъжливи отрицателни резултати. В случая с алергиите отклоненията се явяват поради способността на фамотидина да потиска кожните реакции на хистамин.

Предварително се приема, че при лечението се избягват храни, напитки и други медикаменти, които биха раздразнили стомашната лигавица. Добре е пушачите да са наясно, че заради навика им действието на фамотидина може да бъде отслабено. Действието на продукта отслабва при пациенти с изгаряния заради интензивното функциониране на бъбреците – може да се наложи увеличаване на дозата.

Кой не бива да се лекува с фамотидин

Фамотидин може да се приема по време на бременност само по лекарска препоръка: условието е възможната полза за майката да не причинява вреда на плода. Тъй като активните компоненти на продукта се излъчват чрез майчиното мляко, през периоди на кърмене този медикамент не се прилага.

С фамотидин не могат да се лекуват и деца под 12-годишна възраст: до момента липсват наблюдения и системни изследвания за ефекта на продукта върху здравето на тази възрастова група.

Медикамента е рисковано да приемат и потребители с чернодробно или бъбречно увреждане: в такива случаи лекарят определя редуцирана доза, а пациентът не възразява състоянието му да бъде проследявано по-отблизо.

Въпрос на лекарска преценка пък е терапията при пациенти, които трябва да приемат и други лекарства едновременно с фамотидин. Ако например се провежда лечение на гъбично заболяване с кетоназол, усвояването на този медикамент може да бъде влошено при паралелен прием с фамотидин: коментираният медикамент променя киселинността на стомашния сок, а това променя абсорбирането на кетоназола. Фамотидин в комбинация с антиацидни средства може да намали е ефекта от действието му по аналогична причина.

Дали фамотидин може да се дава на деца? Специализираните сайтове сочат различни възрастови граници за възможна употреба на медикамента. Според някои границата е 12 години, според други 8, има и съвети за прилагане при тригодишни. Простичкото правило е да се изпълняват указанията на лекуващия както по отношение на дозировката, така и за продължителността на приема.

Специализирани източници информират, че все пак фамотидин остава едно приемливо средство при лечение на вече описвани проблеми – но при деца: например язва на стомаха или дванадесетопръстника, кръвоизливи от стомаха и червата. Препарати като фамотидин са предпочитани за деца, когато това е наложително – значително по-полезни са в сравнение с т.н. инхибитори на протонната помпа. Фамотидин успява да съхрани лигавиците на храносмилателния тракт и насърчава регенерацията на увредените епителни клетки. Притежава и защитно действие спрямо свободните радикали, помага за укрепване на имунитета.

При изчислявнето на точни дози за   пациенти деца е важно да се отчетат килограмите им: правилото е по 2 мг на килограм, но не повече от 40 мг за денонощие. дозата се дели на два приема – сутрин и вечер.

Цена, аналози. Квамател

Фамотидин е достъпен медикамент: на българския пазар опаковка от 30 таблетки по 20 мг струва около два лева. Продуктът има доста сходни по терапевтичен ефект – например ранитидин, гастроцид, омепразид, гавискон, сопрал, квамател. Любопитно е колко много лекарствени средства могат да третират еднопосочно здравословни проблеми като описаните дотук.

Специален може да е интересът ни към онези медикаменти, които по същество са аналози на фамотидин – съдържат аналогичната активна съставка, като квамател и фамултран. Фамотидин се предлага във варианти Медика, Алкалоид и Мини.

Няколко думи за квамател: същите болестни състояния за въздействие и подобни странични ефекти. Квамател може да се приема продължително и във високи дози – коментират се срокове от порядъка на година (по framar.bg). Препоръчаната индивидуална доза трябва да се спазва стриктно: при неволно превишаване може да се стигне и до стомашна промивка. В следния текст по-долу става дума за други заместители на Фамотидин и Ранитидин като Нексиум и Квамател:

Нексиум 20, 40 или Омепразол? Мнения, плюсове и минуси. Приложение

Омепразол е друг заместител

Омепразол се ползва за почивка от Фамотидин и обратното. Много хора ги сменят, когато едното започне да им действа по-слабо. Макар че действат на различен принцип, те и двете са много добри при рефлукс. Имаме подробен материал за Омепразол, който не е зле да погледнете ТУК:

Омепразол – когато стомахът боледува

При бременност и кърмене е по-добре да не се лекувате с този медикамент.

Страничните ефекти от приема на квамател могат да са преходни, но ако алармират за алергия – търсете незабавно медицинска помощ! Опасно е, ако получите проблеми с дишането, затруднено преглъщане и оток на гърлото, обриви. Като страничен ефект се отбелязва също цялостното неразположение на организма – отпадналост и повишена температура. Не са изключени главоболие и замаяност, диария или запек. Сърдечно-съдовата система реагира с аритмия. Пациентът на квамател може да се оплаква от пресъхване на устата, гадене, умора. Съобщавано е и за ставни болки и мускулни крампи. Най-неприятно е, ако лекуваният с квамател или фамотидин прояви признаци на обърканост, халюцинира и е или превъзбуден, или го гнети депресивно чувство.

Нали сте виждали популярната реклама, в която тормозен от киселините човек се хвали, че е намерил решението: сода бикарбонат. И всеки път, когато получи киселини, „неутрализира“ горещото им кипене със сода. Позицията на потребителите – привърженици на фамотидин е, че работата не е в това да утасиш огъня, а да успееш да го „приспиш“. Продължителният прием на фамотидин и/или квамател означава трайно решение на проблема, особено ако терапевтичната програма е придружена от нов тип хранене – здравословен, и увеличена физическа активност.

Източници:

 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Famotidine
 2. https://www.drugs.com/famotidine.html
 3. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a687011.html
 4. https://health.mail.ru/drug/famotidin/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Болки в корема около пъпа при деца.

Облекчаване на болки в корема при дете. Около пъпа. Лечение и лекарства при развит пъп

Болки в корема около пъпа при деца. Лечение и облекчаване. Лекарства. Коремни болки под и …

2 Мнения

 1. Стефан Гълъбов

  Здравейте … Имам запитване към вас , и моля да ми се отговори ! благодаря ви предварително . Приятелката ми приема Фамотидин доста често, за което съм силно притеснен. Възможно ли е приемането на даденото лекарсво да причини ракови заболявания за които съм чувал .

  • Лекар.БГ

   Принципно го препоръчват като заместител на Ранитидина. Те са на различен принцип и не би трябвало да спадат към тези, които са заплашени от спиране, поради възможност за причиняване на рак. Макар че кой може да ви каже със сигурност? Пускат едни лекарства, след няколко години ги спират, като ги обявяват за опасни. Дали това се случва, поради реална опасност или поради финансови интереси, няма как да знаем. Засега това е официалното твърдение, че не причинява. Дано утре да не се окаже обратното.

   При всички случаи обаче тези лекарства не бива да се пият непрекъснато като бонбони. Имат си точно определено време, в което може да се пият. Така че прочетете си още веднъж листовката. При по-дълъг прием от допустимото всички възможни странични ефекти стават много вероятни. Продължителното пиене на лекарства може да е вид зависимост, тоест на психическа основа. Приятелката ви може да пробва и с най-обикновена вода, когато има киселини. Току-виж помогнало! А още по-добре е да попита лекар с какво да смени Фамотидина и какво най-безопасно нещо да взема. Нищо лошо няма да ѝ се случи, ако попита. Не бива да пие по-дълго лекарствата, отколкото са ѝ предписани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.