Spine

Как да лекуваме спондилоза (болки във врата)?

Спондилоза (болки във врата). Причини и симптоми. Консервативно лечение. Операция. Упражнения. Лечение с пиявици. Озонотерапия. Разтягане на гръбнака. Масажи. Лекарства. Диклофенак, волтарен. Трентал, Пентоксифилин. Мидокалм. Остеопатия. Разлика с шийна дискова херния. Лумбална, торакална, цервикална. Шипове и спондилоза. Дискова протрузия. Връзка с остеохондроза

Какво е добре да знаем, когато стане дума за спондилоза на гръбначния стълб и болки във врата? Най-общо казано, спондилоза (болки във врата) е състояние, свързано със стареене на гръбначните сегменти.

спондилоза (болки във врата)
При спондилоза (болки във врата) терапията трябва да започне навреме

При спондилоза (болки във врата) става дума за шийните прешлени, при които са засегнати външните слоеве на пръстена – а междупрешленното пространство е съхранено за разлика от остеохондрозата. При спондилоза (болки във врата) шийните прешлени обрастват с т.н. остеофити или шипове. Въпреки съхраненото междупрешленно пространство има болезнени усещания поради факта, че дегенеративните промени в организма причиняват все пак изтъняване на междупрешленните дискове. Такава картина може да се наблюдава във възрастовия диапазон 44-75 години.

Причини и симптоми

Причините да се развие спондилоза (болки във врата) у даден индивид са комплексни. Възрастта определено играе основна роля, тъй като именно невъзможността да се възстановяват в пълен обем износените тъкани – хрущяли, създава предпоставките за развитие на заболяването. Обикновено костната тъкан, която е подложена на стрес при изтъняването на хрущяла, компенсаторно развива споменатите остеофити или шипове.

Макар при спондилоза (болки във врата) подвижността в тази зона на гръбначния стълб да е теоретично съхранена, болният човек я избягва, за да си спести болките. Други фактори, които провокират появата на спондилоза (болки във врата) са наследствеността, нездравословното хранене, липсата на достатъчно движение и неправилната стойка.

Симптоматиката е ясна: болки във врата, но също така е възможно болките да са преходни и да засягат раменете, ръцете и пръстите, основата на черепа. Нерядко въпросната спондилоза (болки във врата) е причина и за хронично главоболие.

Консервативно лечение

Спондилоза (болки във врата) е заболяване, което се развива бавно, с години. В началните си фази то дори не може да се определи с точност, тъй като симптоматиката е размита, оплакванията могат лесно да се свържат с други здравословни проблеми.

спондилоза (болки във врата)
Опитният кинезитерапевт може да помогне при спондилоза (болки във врата)

След като нещата определено насочват към подобна диагноза, тя се проверява чрез рентгеново изследване или компютърна томография. Вариантите за консервативно лечение са няколко: възможно е да се препоръча носене на специална медицинска яка, която да окаже подкрепа и да помогне на тази зона от гръбнака да овладее промененото състояние на прешлените. Коментира се и т.н. шийна тракция – специална процедура, при която се постига изтегляне и раздалечаване на проблемните прешлени и отпускане на шийната мускулатура. Това е процедура за опитни кинезитерапевти, в която има рискове и която не се практикува масово.

Препоръчват се също специфична физиотерапия, аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства и мускулни релаксанти. Едва когато целият ресурс на консервативното лечение бъде изчерпан, се обсъжда операция.

Операция

Операцията е крайно решение при спондилоза (болки във врата). Обикновено към нея се пристъпва, когато болезнените състояния трудно се овладяват с медикаменти; специалистите обръщат внимание върху симптоми като изтръпване на ръцете или пръстите, загуба на чувствителност, затруднения при хващане и носене. Това означава, че някъде в зоната на прешлените е настъпило притискане на нерви. Някои от тези промени могат да се окажат необратими.

При операция от спондилоза (болки във врата) целта е да се възстанови нормалната “сглобка” на увредените прешлени и да се гарантира запазването на процепите между отделните прешлени. Това се постига чрез изкуствени импланти или кост, взета от зоната на таза. Костната трансплантация се счита за “вчерашен ден” и по-често се практикува влагането на т.н. кейджове.

Демир бозан за безсъние

Операцията се извършва под пълна наркоза и продължава в зависимост от сложността на случая 2-4 часа. След нея в продължение на 2-3 месеца се носи вече споменатата яка и се спазва режим, ограничаващ вдигане на тежки предмети, посягане, усукване и пр. При навреме и професионално направена операция проблемът се решава.

Упражнения

спондилоза (болки във врата)
Специална яка облекчава мъките при спондилоза (болки във врата)

Упражненията при спондилоза (болки във врата) могат да се изпълняват, когато острите състояния с болка са отминали. За тях е необходима консултация с кинезитерапевт (гледайте видеото по-долу!). Упражненията са елементарни – не изискват специални условия и умения, целта е да се заздрави шийната мускулатура и да се поддържа подвижността на тази част от гръбнака. Включва въртене, опъвания, наклони.

Част от поддържането при спондилоза (болки във врата) е спазването на правилна стойка – с изправен гръб и изпънати рамене. Ако се налага да сте дълго време в седнала позиция, изпълнете същото – изправен гръб, изпънати рамене, двете ходила прибрани и стъпили изцяло върху пода. На всеки 40-45 минути се раздвижвайте за кратко.

Лечение с пиявици

Прилагането на хирудотерапия – лечение с медицински пиявици – може да облекчи симптоматиката при спондилоза (болки във врата). В този случай пиявиците се поставят върху линията на гръбначния стълб в болезнената зона. Този тип терапия обезболява по два начина – чрез впиването на пиявицата в точки, които по принцип са чувствителни към натиск или убождане и засягането им носи облекчение. И още – пиявицата инжектира в кръвта около 50 биологично активни компонента, които действат противовъзпалително и болкоуспокояващо. Добре е да се знае все пак, че чрез пиявици може да се постигне облекчение, но не и излекуване от спондилоза (болки във врата).

Озонотерапия

Озонотерапията може да предотврати оперативното лечение на спондилоза (болки във врата), ако бъде приложена своевременно, докато необратимите промени в прешленната структура още не са настъпили (beauty-vt.com). Това е съвременна лечебна технология, при която болното място се атакува с медицински озон. Постига се противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, стимулират се регенеративната функция на организма и устойчивостта на имунната система.

Разтягане на гръбнака

При спондилоза (болки във врата) има вариант за терапия чрез разтягане на гръбнака в проблемната зона. Принципно екстензиите на гръбнака предвиждат внимателно опъване, разтягане на мускули и сухожилия, отпускане на напрежението, освобождаване на притиснати малки стави и дискове. Чрез разтягане се възстановява пространството между прешлените и се избягва притискането на нерви и прилежаща тъкан, което е причина за болките. Извършва се от професионални терапевти, като се ползва и съвременна техника от типа swingmed.

Масажи

Мануалната терапия определено повлиява проблемни състояния на спондилоза (болки във врата). Чрез ръчен масаж се постига внимателно отпускане и освобождаване на стегнатата заради болките мускулатура, подобрява се кръвоснабдяването и циркулацията на телесни течности. Съществува и високотехнологична апаратура за масажи, при която имаме съчетаване на акупресурни точки, нагряване с инфрачервени лъчи и активиращи кръвообращението електрически импулси.

Дайте мнение и Вие тук!

Според наблюдения на специалисти хората, които редовно ходят на масажи или избягват обездвижването, значително по-рядко имат проблеми от рода на спондилоза (болки във врата).

Лекарства

При остри състояния с болка се препоръчват медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни. Могат да се вземат аналгетици, включително обезболяващи с кодеин за кратко време. Комплексното въздействие включва и мускулни релаксанти, тъй като една от причините за болките е пренапрегнатата мускулатура.

Диклофенак, волтарен

Диклофенак е лекарство с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Може да се открие под формата на таблетки и капсули, както и на гел за външно приложение. Същият профил има и продуктът волтарен. При него се предлагат като вариант и супозитории, т.н. свещички, които спестяват гълтането на таблетки и възможните стомашни дразнения.

Трентал, Пентоксифилин

Трентал се прилага в случаите на нарушено кръвоснабдяване в различни точки от тялото – причина за него може да са склеротични изменения, диабет, възпалителни процеси. Следствие от такива заболявания може да са увреждания на зрението и слуха, влошена концентрация, внимание и памет и др. При спондилоза (болки във врата) е възможно притискане на нерви и кръвоносни съдове в областта на шийните прешлени, което е свързано с дискомфорт и болки. Медикаментът може да има специфично приложение (framar.bg).
Пентоксифилин има аналогични въздействия, приемът му е свързан с подобряване на кръвообращението и тъканното снабдяване с кислород. Наутрализира болки и дискомфорт при състояния, свързани и със спондилоза (болки във врата).

Мидокалм

С помощта на мидокалм се постига отпускане на мускулите при повишен тонус, както и при спазми – състояния, провокирани понякога от спондилоза (болки във врата). Съдейства и при нарушено снабдяване на крайниците – респективно на ръцете в случаите със спондилоза (болки във врата).

Медикаментът не се препоръчва при бременност, особено през първия триместър; същото се отнася и за кърмещите.

Остеопатия

Остеопатията е комплексно въздействие върху тялото и функциите на организма с оздравителна, терапевтична цел. Ядро на този холистичен метод е идеята за възстановяване на равновесието в структурата на тялото, хармоничното функциониране на органи и системи и единство на физика и психика.

При остеопатията се съчетават мануална терапия за поддържане на ставите, физиотерапевтични курсове, съвети и упражнения за правилна стойка. Тъй като спондилоза (болки във врата) е в немалко случаи последица от слаба физическа активност, от седене в неправилна поза часове наред, нездравословно хранене и пр., специалистът остеопат дава препоръки и в такава посока.

Разлика с шийна дискова херния

При спондилоза (болки във врата) е налице изтъняване на междупрешленните дискове и въпреки съхраненото пространство между прешлените, постепенно се създават условия за триене, притискане, за натиск върху междупрешленните стави и болки. При шийна дискова херния описаният процес и проява са усложнени допълнително от т.н. пулпозно или пихтиесто ядро на междупрешленния диск. Тази специална материя при промените, свързани със спондилоза (болки във врата) упражнява натиск върху тялото на диска и причинява деформация, издуване, след което може да напусне “гнездото”, в което се намира изначално. Именно този излив на пулпа се нарича дискова херния, шийна – когато се случва в зоната на шийните прешлени.

Лумбална, торакална, цервикална

В зависимост от мястото, където се намират описаните изливи, можем да квалифицираме хернията като лумбална, торакална или цервикална.

Най-често срещан вид на дисковата херния е лумбална, в зоната на кръста и причините за това са напълно ясни. Ако е налице разкъсване на фиброзен пръстен на диск в зоната на шийните прешлени, говорим за шийна или цервикална дископатия. Торакалната дискова херния засяга зоната на гръдния кош.

Шипове и спондилоза

При шийна спондилоза (болки във врата) неприятните състояния се усложняват и от това, че по ръбовете на прешлените се образуват остеофити или т.н. шипове. Тези костни израстъци сами по себе си не са болезнени, а причиняват болка, когато притиснат прилежащи меки тъкани.

Дискова протрузия

Дискова протрузия е състоянието, при което външният фиброзен пръстен на междупрешленния диск е с нарушена цялост и пулпата се “процежда” извън диска – налице е излив на част от материята, а друга част остава на обичайното си място в диска. Това състояние се нарича още – задържана херния.

Връзка с остеохондроза

Каква е връзката между спондилоза (болки във врата) и остеохондроза? Вече стана дума за това, че при спондилоза се наблюдава изтъняване на междупрешленните дискове, но те все пак успяват да съхранят пространство, интервал между отделните прешлени. При остеохондроза са налице костни деформации и буквално смачкване на дискове, така че сегментите на гръбнака губят еластичността на връзката си. Костната и хрущялната тъкан са увредени, кръвоснабдяването им е лошо и започват процеси на некроза. Процесите на деформация засягат също нерви и кръвоносни съдове, което създава още здравословни проблеми. Възможно е например при продължително блокиране на нерви да настъпят необратими промени в мускулна тъкан или в способността за движение на крайниците.

Първоначално публикувано на:10.11.2015 @ 16:42

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Озонотерапията – модерното природолечение

Озонът изглажда не само възрастовите и мимическите бръчки, но и по-груби белези. С микроскопична игличка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *