Тератозооспермия: Начинът на живот влияе на качеството на спермата

Поставиха на мъжа ми диагноза тератозооспермия, вследствие направена спермограма. Направиха му и доплерография за състоянието на кръвоносните съдове в тестисите.

Ултразвуковото изследване беше нормално. Но освен препоръки за здравословен начин на живот, лекарят не назначи нищо друго. Преди изследването се въздържахме от полов контакт две седмици. Дали това не е повлияло на тестовете?

Спермограма се извършва след 3-4 дневно въздържане. Редките полови контакти довеждат до концентрация на сперматозоидите, увеличава се частта на патологичните форми и се понижава подвижността.

Затова е най-добре вашият съпруг да си направи повторно спермограма, след нормалния срок за въздържане.

Тогава могат да потвърдят диагнозата му. Освен това са необходими още много изследвания, и то при различни специалисти – може би консултация с генетик, специалист по хронични инфекциозни и възпалителни заболявания.

А иначе препоръките на лекуващия лекар са съвсем уместни, защото наистина здравословният начин на живот е основното в този случай – върху мъжката репродуктивна система и качеството на спермата влияят много производствени и битови вредни фактори.

Демир бозан билки за бъбреци

Т.е. тяхното негативно влияние трябва да се съкрати до минимум – например работа в горещи цехове, вибрация, пушене, алкохол, злоупотреба със сауна.

Вашият съпруг трябва да се съобрази с всичко това, да си изработи нормален ритъм на труд и почивка, пълноценно хранене, правилен ритъм на половия живот.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *