Лечение на коксартроза без операция
Коксартроза и лечение на тазобедрена става без операция. Диета

Лечение на коксартроза без операция и с ендопротезиране на тазобедрена става

Симптоми. Обичайното лечение. Какви лекарства предписват. Глюкозамин. Операция. Ендопротезиране на тазобедрена става. Причини за възпаление на ставите.

Още в текста: Коксартроза и дискова херния. И гонартроза. И остеопороза. И алкохол. Билки. Лечение с шведска горчивка. С девесил. С полски хвощ. С лазер. С желатин. Диета. Хранителни добавки. Упражнения. Кинезитерапия. Физиотерапия. Какво е двустранна коксартроза

Още ли не знаете какво е коксартроза? Имате късмет! Обикновено научаваме подробностите за артроза на тазобедрената става – коксартроза, когато започнем да страдаме от болката.
При коксартроза боли в слабинната гънка, когато ходим по-дълго време.

Така се започва. Почивката снема болката, но това е само за известно време. Постепенно болката става постоянна; боли при ходене, седене, дори нощем, когато сме в легнало положение. Със сигурност в тазобедрената ни става са настъпили изменения: изтрит и разрушен хрущял, локално възпаление, триене на костни повърхности една в друга.

За да намалим болката, инстинктивно започваме да щадим проблемния крак: “наместваме” ставата в положението с най-малко болка, спираме да сгъваме крака. Ето кои всъщност са типичните симптоми на коксартроза (по puls.bg):

  • Болка дълбоко в слабинната гънка при проблемната става;
  • Пълзяща болка по бедрото, болка в коляното;
  • Скъсяване на крайника и промяна на стойката, ходене с наклон и накуцване;
 • Ограничена ротация на крака, движенията навътре и навън стават невъзможни;
 • Болки в кръста откъм засегнатата страна;
 • Атрофия на мускулите.

Обичайното лечение

Най-разумно е лечението на коксартроза (с номер M16 по класификацията МКБ-10) да започне с нейната профилактика, т.е. да се отложат болестните промени. Известно е, че от коксартроза страдат преди всичко жени в годините на менопауза и това е свързано с неспособността на организма да регенерира достатъчно бързо хрущялните тъкани. На тези дефицити може да се помогне чрез подходящо хранене, прием на хранителни добавки, по лекарска преценка – лекарствена терапия.

Когато са налице болки, препоръките са към нестероидните противовъзпалителни медикаменти. Те обаче не могат да се приемат продължително време, тъй като натоварват черния дроб и бъбреците. Хапчетата, които помагат на ставите, вредят на стомаха и се отразяват на сърдечната дейност.

Така тази терапия се прилага само за определени периоди от време, като се комбинира с физиотерапия, лазерна обезболяваща терапия, балнеолечение, подходяща лечебна гимнастика. Паралелно с това се препоръчва прием на хранителни добавки с глюкозамин – продукти, стимулиращи по-бързата продукция на хрущял; също така е важно да се приемат подходящи витамини, които да стимулират функциите на мускулите и нервите.

Временното облекчение при терапия например с диклак или диклофенак, милгама, пиаскледин, артростоп, масажите и топлите процедури с минерална вода – всичко това обнадеждява човека с коксартроза. Внушава му илюзията, че излекуването с такива средства е възможно.

коксартроза
Лечението на коксартроза забавя процеса, но не го ликвидира

Но всъщност не е – всичко е само отлагане за неопределено време. Истинското решение е операцията и замяната на износената става с изкуствена.

Какви лекарства предписват

Ефективните медикаменти, които облекчават състоянието при коксартроза и забавят прогресията, са хондропротектори, кортикостероиди, миорелаксанти и обезболяващи (blitz.bg). Вариантите са много, но предварително трябва да е ясно, че всяко самолечение е изключено и лекарствата трябва да се изберат от специалист; как да се приемат, с каква продължителност и при какви очаквани странични ефекти, всичко това трябва да се изпълнява според лекарските указания.

Глюкозамин при коксартроза

коксартроза
Терапията на коксартроза с лазер блокира възпалението и болката
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Глюкозаминът е основен компонент в съединителната тъкан. Произвежда се в самия организъм и осигурява хрущялното покритие на ставите; с присъствието му е свързано и производството на синовиална течност, която улеснява ставните движения (tnt-21.com).

Дефицитът на глюкозамин в напреднала възраст е причина за тъканни промени, включително забавена регенерация на съединителна тъкан и по-специално на хрущял. Предлаганите на лекарствения пазар хранителни добавки с глюкозамин, както и с хондроитин и колаген, имат за задача да попълнят този дефицит, като по този начин се улесняват движенията, редуцира се сковаността, намаляват болките и се неутрализират възпалителните процеси.

Облекчение може да се постигне при продължителен прием по схема, който трае по няколко месеца; най-популярните продукти от тази група са глюкозамин – капсули с глюкозамин сулфат, глюкозамин форте с колаген, глюкозамин хондроитин, ставни таблетки с екстракти от зеленоуста мида, геленк ставни таблетки плюс и пр. (zdravoslovno.biz).

Операция. Ендопротезиране на тазобедрена става

Ако лечението на коксартроза чрез описаните средства е изчерпало възможностите и очевидно износената тазобедрена става се превръща в застрашаваща общото здраве зона, като единствено решение остава операцията. При оперативно лечение е възможно само да се намести ставата, или да се отстранят парченца раздробена хрущялна или костна тъкан.

При операция за смяна на ставата се отстранява главата и част от бедрената кост и на тяхно място се влагат компонентите на изкуствена става (blitz.bg). Както оперативната технология, така и самите изкуствени стави постоянно се усъвършенстват. Самата операция е доста сложна и има известни рискове, свързани с кръвозагуба, образуване на тромби и пр., а в следоперативния период има риск от инфекции и пневмонии. Такива случаи обаче са редки и според ортопедите ендопротезирането или алопластиките са с 99% успех.

Животът с изкуствена тазобедрена става изисква съобразяване на движенията и натоварванията с този факт; ставата не бива да се претоварва с интензивен спорт или повдигане и носене на големи тежести. Препоръчителна е физиотерапията, редовната гимнастика, ходене пеш без преумора, плуване.

Изкуствена тазобедрена става може да бъде поставена също след произшествия и травми със счупване на бедрената шийка, критично място при възрастните хора. Някои заболявания – некрози, тумори, също налагат оперативна смяна на ставата.

Изкуствената става може да се износи или повреди и тогава се налага повторна операция; възможно е също да се създаде проблем поради разпадане на костта в участъка, където ставата е свързана с нея.

Преди да продължим надолу с причините и лечението на коксартроза, ви даваме линк към материала ни за новите методи за лечение на коксартрозата. Можете да си го отворите в нов таб с десния клавиш на мишката за четене по-късно:

Коксартроза на тазобедрената става. Нови методи на лечение с и без операция

Причини за възпаление на ставите

Тазобедрените стави са от групата на т.н. големи носещи стави; те са натоварени с килограмите ни, трябва да осигурят придвижването ни, интензивно работят при ставане, сядане и клякане. Ако животът ни е свързан с физически труд и носене или вдигане на тежести, натоварването е още по-силно изразено. Това всичко заедно е причина за тяхното износване с годините – съчетано с намалената способност за възстановяване, за регенерация на тъканите, създава условия за възникване на възпалителни процеси и развитие на коксартроза.

Ето още причини за коксартроза:

 • Прекарани инфекциозни заболявания с отражение върху ставите;
 • Травми с увреждане или счупване;
 • Наследственост;
 • Вродени аномалии, които с времето причиняват преждевременно износване;
 • Отслабен имунитет (arthrostop.eu).

Коксартроза и дискова херния

Напредналата коксартроза може да причини болка в задната част на бедрото, която болният усеща като спускаща се към сгъвката на коляното и петата. Такава болка е характерна за дисковата херния и субективното описание от пациента може да заблуди лекуващия (zdravbadi.com). По-често обаче са налице и двете страдания, дискова херния плюс коксартроза.

Те са свързани с нарушения баланс на скелета, в който една част поема компенсаторно по-голямо натоварване заради друга. В резултат на това, особено в напреднала възраст, се получават допълнителни усложнения. Счита се, че става дума за общ процес и е въпрос на индивидуалност кое ще се развие първо и ще ускори второто: дискова херния към коксартроза или обратното.

Дайте мнение и Вие тук!

И гонартроза

Както вече стана дума, при коксартроза проблемната тазобедрена става инстинктивно се щади от натоварване, а то е за сметка и на колянната става. Когато става дума за общи дегенеративни или болестни промени, колянната става търпи същите негативни въздействия и промени, както тазобедрената. Почти правило е при коксартроза колянните стави също да имат артроза, т.н. гонартроза.

мнения, отзиви, коментари, форум

Гонартрозата се развива доста бавно, но резултатът е същият като при коксартроза (pharmacy-bg.com). За лечението на гонартроза се прилагат същите медикаменти, хранителни добавки и билки, физеотерапия и балнеолечение. Идентична е и крайната мярка – ендопротезиране или замяна на колянната става с изкуствена.

И остеопороза

коксартроза
Дивисил е една от ефективните билки при коксартроза

Остеопорозата е метаболитно заболяване на скелета, при което регенерацията на костната тъкан се забавя с годините и костите започват да губят своята плътност. Костите губят здравината си и при възрастните хора, особено при жените, зачестяват случаите на случайни костни счупвания.

Шийката на бедрената кост е сред най-често засяганите от подобни счупвания кости. В този смисъл връзката между двете диагнози – остеопороза и коксартроза, е в нарасналия поради остеопороза риск за увреждания на тазобедрената става и коксартроза.

Има ли ефикасни хапчета за остеопороза? Степени и последствия. Бонвива или Пролиа?

И алкохол

Злоупотребата с алкохол е сочена като един от факторите, причиняващи увреждания на ставните хрущяли и коксартроза (24chasa.bg). При диагностицирана коксартроза е логично да се спазва диета и алкохолът да бъде силно редуциран в нея или изобщо да не се консумира.

Билки

Лековитите растения помагат при коксартроза, като редуцират болката и възпалението – такова действие имат полският хвощ, девесил и кервиз, коприва, сусамено семе. Народната медицина препоръчва също при болка в тазобедрената или колянната става да се направи компрес с лист от прясно зеле или хрян. Листът се начуква и се поставя с лицевата страна върху ставата, като мястото предварително се намазва с мед.

Отгоре се добавя стреч фолио и се опасва вълнен шал – с такъв компрес се спи всяка нощ в продължение на седмица. Трябва обаче предварително да е ясно, че такава терапия не може да излекува една коксартроза, а само да облекчи симптоматиката й (bilka.info).

Лечение с шведска горчивка

Шведската горчивка при външно и вътрешно приложение подобрява подвижността и намалява болките в ставите, включително в тазобедрената при коксартроза.

Външното приложение се изразява в компреси, които се изпълняват с ленена или памучна материя, потопена в билковата смес. Мястото се намазва с несолена свинска мас или мехлем с невен; върху компреса се поставя стреч фолио и вълнен шал.

След четири часа затопленото място се напудря. Едновременно с това се приема и шведска горчивка вътрешно (lamqta.com). Полезен е чаят от коприва-корен (indigota.com), като при всяко хранене се приема една чаша от него с добавена супена лъжица шведска горчивка. Дозата чай за един прием се дели наполовина преди и след хранене.

С девесил

Ето каква рецепта с девесил препоръчва при коксартроза д-р Атанас Михайлов: половин супена лъжица от растението, което е и чудесна подправка, се вари в половин литър вода една минута. Когато изстине се прецежда и се пият 6 чаши на ден, по една преди и една – след всяко от основните хранения (ladyzone.bg). Тази терапия е продължителна и поддържаща, билковата отвара действа противовъзпалително и може да се употребява месеци наред.

С полски хвощ

Полският хвощ се препоръчва като част от терапията с билки при коксартроза в качеството на продукт за компреси. Около 200 г билка се кипват в малко вода – да омекнат, след което се изцеждат и се поставят в торбичка. Така полученият компрес се поставя върху мушама или найлон; човекът с коксартроза трябва да легне по гръб така, че компресът да може да обгърне тазобедрената става. Увива се мушамата и отгоре се слага одеало. Процедурата се прекратява, когато компресът изстине (indigota.com).

С лазер

коксартроза
Ендопротезата връща подвижността на увредената от коксартроза става

Лечението на коксартроза с лазер е представяно от специалистите като единствената терапия, която трайно забавя развитието на заболяването (lazertherapy-bg.com). Лечебният курс от 10 процедури се изпълнява веднъж годишно или, ако заболяването е по-напреднало, два пъти в годината. Терапията действа противовъзпалително и болкоуспокояващо.

С желатин

Лечението с желатин е доста популярно, като се препоръчва консумацията на бульони от кости (pensioneri.bg) или прием на малки дози костен желатин от пакетче, разбъркан в чаша кисело мляко. Сместа трябва да престои 10-12 часа преди консумация. Ако няма подобрение след около месец при двукратен прием всеки ден, очевидно това няма да помогне и трябва да се помисли за изкуствена става.

Диета

При коксартроза трябва да се избягват зърнените храни, червеното месо – говеждо и овнешко, животински мазнини, захар, солено, високомаслени млечни храни, кафе. Да се ограничат картофи, в някои случаи – патладжани, люти чушки (zdravni.com).

Полезни са рибата, ядките, семената – особено ленено, нар и ананас, джинджифил и куркума. Пет пъти дневно да се хапват плодове и зеленчуци.

Хранителни добавки

Ролята им е да набавят недостигащите компоненти за изграждане на хрущяла, да неутрализират възпалителните процеси и да потиснат болката. Лекарственият пазар е доста богат на такива продукти – съдържащи колаген, глюкозамини, хондроитин; препоръчват се гел от алое вера, капсули с комбинирано съдържание от типа на артростоп, с екстракт от хрущял на акула, желатинов хидролизат от гъбата шийтаке, и т.н. (framar.bg). Трябва да е предварително ясно, че подобна терапия само подобрява двигателния комфорт, но в по-дългосрочен план не е в състояние да излекува здравословния проблем.

Упражнения. Кинезитерапия

Кинезитерапията е едно от условията за поддържане подвижността на засегнатата от коксартроза става. В ранна фаза се започва с диагностициране на състоянието – определяне на възможния обем на движенията, отражение на заболяването върху мускули и нерви; задачата на кинезитерапията е да се намали болката при движение, да се подобри походката и да се укрепи мускулната група, отговорна за движенията на засегнатата става (centersvetinaum.com).

Упражненията се усвояват при съдействието на кинезитерапевт, след което се изпълняват всеки ден в домашни условия. Включват раздвижване на долните крайници от ходилата, колянната и тазобедрената става постепенно, упражнения за мускулите, усвояване на правилна равномерна походка, дихателни упражнения, упражнения за заздравяване мускулите на пояса и гърба. Важни съвети са как правилно да се сяда при коксартроза – на стол с твърда седалка и облегалка под 90 градуса, да не е нисък, никога с кръстосани крака. При сън двете тазобедрени стави трябва да се разделят с възглавница. Подходящо е раздвижването с велоергометър и плуването.

Физиотерапия

Подходящи са процедурите с ултразвук, които могат да се комбинират с гел или мехлем за външно приложение от рода на фелоран, волтарен, индометацин. Освен това интерферентен ток, импулсно магнитно поле. Добър резултат има при терапия с луга и апликации с лечебна кал (centersvetinaum.com).

Какво е двустранна коксартроза

Засегнати са и двете тазобедрени стави. Причините и симптоматиката са познатите; обикновено този вариант на коксартроза се проявява при възпалителни процеси, некрози, вродени луксации.

Лечението е насочено към овладяването на болестната симптоматика, контрол върху възпалителния процес и болката, подобряване двигателната активност и съхраняване обема на движения (framar.bg). Прогнозата не се различава от тази при едностранна коксартроза; трайно решение може да има при ендопротезиране, като се прецени последователността при смяната на ставите и се планира и проследи безпроблемното раздвижване и възстановяване между двете алопластики.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Дексофен или Диклофенак? dexofen-diclofenac

Дексофен или Диклофенак? На гел и ампули. Мнения

Дексофен и Диклофенак са противовъзпалителни лекарства с подчертан обезболяващ ефект. Ще ни изпишат някое от …

9 Мнения

 1. Борислав Маринов

  Не заблуждавайте хората с тези билки че ще ги излекуват,аз страдам,в момента съм със три сменени стави,като имате излишни пари харчетеги за душевно удовлетворение,пазарът залят с какво ли не но всичко е бизнес ,на печата на личните лекари пише ЕТ….

  • Ти не заблуждавай хората, че с операция ще се оправят!! За човешкото тяло резервни части няма!! Едно време нямаше такива болести!! Хората живееха на село. Сами си произвеждаха храната. И всичко им беше наред! Сега ядат само боклуците от магазините, пълни с Е-та, всякаква синтетична химия, пестициди, хормони, ваксини и отровни консерванти. Затова е така!! Ако с правилната храна и правилните билки не се оправиш – нищо няма да те оправи! Операциите са само скъпо струващ бизнес и нищо повече!! Как ще понесеш това чуждо тяло в организма си?? Няма ли реакции на отхвърляне??

 2. Г-н Маринов, билките няма да излекуват състоянието на коксартроза. Те само облекчават нещата. Никой не твърди, че с билки се стига до пълно излекуване!

 3. николаи василев

  Не се лъжете с хапчета ихранителни добавки всичко е измама аз съм на 38 години на22 юни2015 година бях опериран в болница каспела пловдив и за2 часа станах нов човек оперира ме доктор генов да е жив и здрав злагни му ръце на 17 ден хвърлих патериците вече съм на един месец от болката няма о помен операцията е сложна обаче ти не усещаш нищо така не се чудете и не теглете болката успех на всички които им предстои операция

  • Василева

   Наистина ли няма болка

  • Може ли координати на д-р Генов във връзка с коксартроза? Благодаря!

   • Лекар.БГ

    Това са телефоните на самата болница „Каспела“: 032/ 645 997, 032/ 645 576, звънете, кажете, че се обаждате за коксартроза и потърсете д-р Димитър Генов!

  • Да бе да, за 17 дни хвърлил патериците, дрън, дрън!! Колко хора умряха от белодробна емболия точно вследствие на такава тежка операция!! Аз глезен счупих и една година след това ходих на патерици! Три операции ми правиха, физиотерапия – облъчване с лазер и с цептер, близо два месеца раздвижване, и кракът пак се подува ли подува, не ще да спадне!! А тия с коксартроза и гонартроза – не мога да ги мисля!! Един все му се подуваше коляното, все му теглеха кръв, все болки. Не се оправи! След три години почина!! Пък старец на 97 години, със счупени ръка и крак вследствие падане на лед след 6 месеца се оправи!…
   Всеки с късмета си…

 4. Господин Маринов, защо операцията ви е успешна, а са ви сменили три стави? Какво е цената?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.