Настинките и пневмониите удрят в бъбреците

Ако не можете да свалите кръвното, боли ви кръстът или имате отоци – веднага си прегледайте бъбреците. Болки в бъбреците при настинка са сигнал за опасност!

Бъбреците са двоен орган и са разположени от двете страни на гръбначния стълб, при това несиметрично.

Те са с бобовидна форма, като вдлъбнатината е обърната към гръбначния стълб. Дължината им е 10-12 см, а ширината около 6 см.

Бъбреците са един от основните органи, поддържащи постоянната вътрешна среда в организма.

Те изпълняват отделителна и ендокринна функция и участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие. Течната част на кръвта непрекъснато се филтрира от кръвоносните капиляри на бъбреците.

След това част от веществата и водата, нужни на организма, се усвояват обратно, а чрез бъбреците се отделят крайните продукти на обмяната и вредните вещества, попаднали от външната среда. Излишната глюкоза също се отделя чрез бъбреците.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

КАКВО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ЗАБОЛЯВАНЕ на бъбреците?

Когато бъбреците не се справят със своите функции, това се нарича бъбречна недостатъчност: бъбреците не са в състояние да изхвърлят крайните продукти от разпада на кръвта, което води до самоотравяне на организма. Възниква оток на мозъчната тъкан, бъбречна енцефалопатия. При такива болни се потиска умствената дейност и страдат от безсъние.

С един бъбрек човек може да живее, но без двата – не може. И тогава се налага присаждане на донорски органи, в противен случай бъбречната недостатъчност води до летален изход. Но до такъв тежък сценарий няма да се стигне, ако навреме се открият и лекуват бъбречните заболявания.

ОСНОВНИТЕ СИМПТОМИ ЗА НАРУШЕНИ БЪБРЕЧНИ ФУНКЦИИ СА

  • Голяма слабост и изпотяване, понякога повишена температура, пневмония, бронхит и т.н. Запомнете, че ако след някакъв инфекциозно-възпалителен процес продължавате да усещате слабост и изпотяване, значи има усложнения. Това може да е и пиелонефрит, а след стрептококови инфекции може да възникнат други болести, една от които гломерулонефрит.
  • Отоци. При бъбречни болести отоците са различни от тези при сърдечни нарушения -забелязват се най-вече на клепачите, а също и по цялото лице.
  • Повишено кръвно налягане. Ако това ви се случи след прекарана остра респираторна инфекция, може да е бъбречна патология.
  • Болки в кръста. Обикновено са тъпи, но човек не може да се наведе, както е при радикулит. Силните болки са характерни при бъбречнокаменна болест.
  • Бледо и подуто лице.
  • Често уриниране и болки при уриниране.
  • Анемия, за която причината не е ясна.

ВНИМАНИЕ! Дори и да се прояви само един от изброените симптоми, трябва веднага да се изследвате.

Най-информативно е ултразвуковото изследване на бъбреците.

Уролозите и нефролозите се занимават с бъбречните заболявания. С болестите на пикочните пътища и пиелонефрита се заемат уролозите, но не и с бъбречната недостатъчност. Нефролозите в по-голяма степен лекуват гломерулонефрити и увреждания на бъбреците. Те се занимават и с бъбречната недостатъчност. При какъвто и специалист да попаднете, важно е навреме да започнете лечението на бъбречните болести и да спазвате всички препоръки.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *