невробекс, мнения
Колко дълго време се пие Невробекс и как се приема?

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини съдържа? Мнения. За деца. При дискова херния. Странични ефекти. При невралгия. При плексит. Невробекс и ципрофлоксацин. При безпокойство, страхове и депресия. Невробекс при бебета. При аритмия. При тахикардия и болки в сърдечната област

Невробекс (неуробекс) e лекарствен продукт, съставен от витамини от В-групата. Прилага се за оптимизиране на ензимните компоненти в организма, подобрява обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини. Съдейства за овладяването на възпалителни процеси и последствията от дегенеративни промени. Подпомага функциите на нервната система и двигателния апарат.

Невробекс или неуробекс?

Ясно е, че става дума за едно и също нещо Въпросът – кое е правилно, както и при други случаи на заемане на чужди думи, опира до това дали думата влиза в българския по писмен път, или чрез изговора си в оригинал.

Бегла справка в мрежата веднага ще потвърди, че са застъпени и двата варианта. Всъщност никой не си блъска главата над въпроса – неВробекс или неУробекс.

Потребителите по-скоро се чудят защо това име, в който и вариант да се вземе, е сложено на витамини от В-групата?!

Мнения за Невробекс

невробекс
Лечебният ефект от невробекс е известен, но самолечението не се препоръчва

Форумът на framar.bg изяснява един въпрос, който вълнува доста потребители.

Става дума за разликата между невробекс и невробекс актив; мнението на доста потребители е, че става дума за едно и също – хората недоумяват защо невробекс се пие в по-високи дози, обикновено три пъти дневно по 1-2 таблетки, докато невробекс актив се приема само веднъж по едно хапче.

Специалистите разясняват, че съставът на двата продукта е един и същ, но количествата на витамин В1 са различни. Невробекс актив се препоръчва за профилактика и при състояния на стрес и умора, докато невробекс е съставна част от лечебни програми при по-сериозни заболявания.

Според мнения на потребители във форумите (puls.bg) приемът на невробекс може да успокои неконтролирани мускулни потрепвания и да съдейства за по-бързо преодоляване на стреса, напрежението и умората. Твърди се и че оказва положително въздействие при лечението на акне.

Сред потребителите има и хора, които се занимават с боди билдинг и които намират приема на невробекс за уместен, тъй като им помагал по-бързо да се възстановяват след високите натоварвания.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Има и разумни коментари, в които се призовава народът да не си въобразява, че витамини – това е безобидно и може да се взема без опасност от странични ефекти. Всъщност витамините от В-групата, но и всички витамини принципно, могат и да навредят, ако се приемат в прекалено големи количества.

Има също и критични бележки за това, че невробекс е просто плацебо и че продуктът сам по себе си не върши никаква работа. Срещат се и обичайните съмнения за това дали е избран правилен продукт и не е ли по-добре да се взема по-силната милгама, съдържаща същите компоненти. Има я и репликата за цените: българските продукти вършат не по-зле работата, но вносните звучат по-обнадеждаващо!

ВАЖНО: Погледнете още мнения за витамините Невробекс и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия специализиран форум за коментари!

Кое е най-важното в неговата листовка?

Най-важното в листовката на невробекс: за какво служи, кога не бива да се взема.

Невробекс съдържа витамините В-1, В-6 и В-12. Помага при невропатии, полиневропатии – включително диабетна, невралгии, изтръпване и “мравучкане” на крайниците. Препоръчван е след продължително боледуване, токсикози, при алкохолизъм. Невробекс попълва витаминни дефицити, които причиняват различни кожни проблеми; дава се при псориазис, акне, дерматити и екземи (framar.bg).

При алергия и тромбоемболия приемът на невробекс може да се окаже опасен – затова се препоръчва пациенти с такива проблеми да забравят за него. Само в редки случаи и под лекарски контрол да гълтат невробекс хора със сърдечна недостатъчност и стенокардия!

Какви витамини съдържа?

Продуктът НЕВРОБЕКС е комбинация от три витамина от В-групата с добавени свързващи компоненти.

  1. Витамин В1 (тиамин, тиаминов нитрат) оптимизира работата на нервната система, подобрява паметта и концентрацията, въздейства положително на сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната система. Балансира храненето на мозъка с глюкоза и е основен “играч” в метаболизма на въглехидратите. Неустойчив, лесно се разпада при високи температури, както и под влияние на алкохола (camaxfoods.com).
  2. Витамин В6 (пиридоксинов хидрохлорид) – регулира обмяната на протеини и мазнини, има съществена роля при образуването на червени кръвни клетки и антитела. Създава условия за правилна трансформация на аминокиселината триптофан в ниацин. Неустойчив компонент, който трябва постоянно да се набавя чрез храни или хранителни добавки (gotvach.bg). Има го в банани, авокадо, яйца, овесени ядки, пилешко месо.
  3. Витамин В12 (цианкобаламин) има основна роля в кръвообразуването (fitness-bg.com). Участва в изграждането на миелиновите обвивки на нервните клетки. При дефицит се наблюдават състояния с главоболие, мигрена, нервно напрежение, депресивни и шизофренични пристъпи. Приложен заедно с витамин В6 и фолиева киселина предпазва черния дроб от стеатоза и подобрява насищането на тъканите с кислород. Забавя стареенето на клетките.

Невробекс за деца

Въпреки разнопосочните мнения във форумите, терапията на деца с невробекс се практикува. В отговор на родителски въпроси специалисти отговарят, че продуктът може да се дава в случаи като напрежение, нервност и агресивно поведение при преход – когато тръгнат в ясли или детска градина, или когато имат проблеми от рода на тикове в резултат на училищен стрес (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

В такива случаи играе ролята на продукта да попълва имунен дефицит и да регулира работата на нервната система. Все пак на самолечение и консултации в интернет, особено при деца, едва ли е добре да се разчита – разумно и правилно е детето да бъде консултирано от детски лекар и по негова преценка – от подходящ специалист.

Невробекс при дискова херния, при невралгия и плексит

Невробекс е един от продуктите, които обикновено изписват при лечение на дископатия, невралгия, плексит. Това обаче не е основният компонент, обикновено се налага приложението на противовъзпалителни и обезболяващи средства, невробекс допълва действието им и оптимизира състоянието на нервната система като цяло (framar.bg).

Понякога комплексната терапия включва също иглотерапия или лазерна терапия. В случаите с дискова херния консервативните методи не винаги дават очаквания резултат и се налага оперативно лечение.

Странични ефекти

невробекс
Страничните ефекти от невробекс понякога са доста сериозни

Приемът на невробекс в някои случаи е свързан с неприятни странични ефекти, въпреки че става дума за комплекс от витамини (framar.bg). Сред най-често съобщаваните са алергичните реакции – сърбеж, кожни обриви, уртикария, задух и шок.

Известно е още, че невробекс може да причини обилно изпотяване, сърцебиене. Ако се приема по-продължително време – над два месеца, има опасност да последват увреждания на сетивни нерви поради предозиране на витамин В6. Такъв ефект може да има дори когато дозите са ниски.

Невробекс и ципрофлоксацин

Както е известно, ципрофлоксацин е антибактериален продукт с широко поле на действие. Приложим е при много видове инфекции, като е способен да овладява възпалителните процеси (framar.bg).

Много често е препоръчван при цистити и заболявания на отделителната система с бактериален причинител. Приемът на този медикамент се нуждае от подкрепа, тъй като е възможно да причини нервни смущения или да провокира безпокойство, страх, депресивно състояние. Комбинирането му с невробекс неутрализира подобна опасност до голяма степен.

Невробекс при безпокойство, страхове и депресия

Потребителски въпрос – дали невробекс помага при страхова невроза и депресии? Със сигурност основното приложение на продукта е свързано с нормалното функциониране на периферната нервна система. Според някои източници невробекс подобрява съня, а това вече е стъпка към нормализиране функциите на нервната система като цяло (framar.bg).

Може би по-добър ефект може да се очаква от хранителната добавка невробекс актив – едната посока на въздействията тук е неутрализиране на последиците от стрес и умора.

Невробекс действа добре при напрежение, “опънати нерви”, раздразнителност – в комбинация с хомеопатични продукти (ladyzone.bg).

Невробекс при бебета

невробекс
Невробекс е част от комплексната терапия при много неврологични заболявания

Има случаи, при които на деца под едногодишна възраст се дава невробекс: касае се за недоносени, като продуктът съдейства за развитие и укрепване на нервната система (bg-mamma.com). Витаминният комплекс играе роля за двигателното и психическо развитие на бебето и малкото дете. Препоръчва се единствено от лекар – като дозировка и продължителност на приема.

При аритмия. При тахикардия и болки в сърдечната област

Стандартната листовка на медикамента съдържа предупреждението невробекс да се използва само по лекарска преценка и под контрол при пациенти със сърдечна недостатъчност и стенокардия (framar.bg).

Болките в областта на сърцето и гръдния кош не винаги са причинени от смущения в сърдечната дейност; ако те са от невралгичен характер, невробекс би бил полезен. Какво точно се случва с един пациент и може ли в терапията му да се включи невробекс, може да реши единствено специалистът.

Сърцебиенето (тахикардия) е един от нежеланите странични ефекти при прием на невробекс. Макар да става дума за редки случаи, все пак трябва да се помни, че подобен ефект е по-вероятен при пациенти, склонни към тахикардия и аритмия. При всички случаи потребителите със сърдечни проблеми остават рискова група и не следва да включват в лечението си невробекс без изрично лекарско указание. За сърцебиене се съобщава и при предозиране на продукта.

Първоначално публикувано на:23.01.2015 @ 20:17

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите. За контакт: martasavova@yandex.ru. За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и за симптомите на явлението шок.

Шок и посттравматичен стрес. Симптоми

Ето подробно описание на 20-те основни симптома на посттравматичния стресов синдром. По-долу ще поговорим и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *