Breaking News
Home / Болести / Схема на бронховаксом за деца и възрастни. Мнения. Странични ефекти

Схема на бронховаксом за деца и възрастни. Мнения. Странични ефекти

Бронховаксом или респивакс? За деца – откога се дава. За възрастни. Мнения и странични ефекти на имуностимулатора. Сравнение с рибомунил.

Още в текста: Други имуностимуланти и противогрипни ваксини.  В кои случаи не действа. Кога може да бъде опасен. Странични ефекти.

Сашета, прахчета или капсули са за предпочитане. На какви цени се продава. Други начини за предпазване от грип – на деца и на възрастни 

Бронховаксом (Broncho-Vaxom) е имуностимулатор на основата на обработени бактериални щамове.
Бронховаксом се препоръчва за стабилизиране на имунната система в профилактични програми, при повтарящи се остри инфекции на дихателната система или при хроничните й състояния.

“Фигурин

Респивакс е по-често прилаганият за профилактика продукт. Принципът на действие на двата продукта е сходен – разчита се на мобилизация на имунната система чрез въвеждане на обработени бактериални щамове.

Двата продукта имат различни схеми на приложение, като профилактиката и лечението с респивакс изискват по-продължителен прием и се препоръчват както при проблеми с дихателната, така и със стомашно-чревната система. Очевидно при остри инфекции на дихателните пътища по-действеният вариант е бронховаксом.

Кой медикамент да бъде приложен, може да определи единствено лекуващият. За доста потребители всъщност става дума за почти идентични средства, но едното е вносно и е доста по-скъпо.

За деца – откога се дава бронховаксом

Бронховаксом се прилага при деца след навършване на 6-месечна възраст. Предварително се изяснява дали детето има алергия към някоя от съставките, което прави продукта неприложим. Като имуностимулант за профилактика бронховаксом се прилага веднъж дневно в определената за деца доза; взема се на гладно в 10 последователни дни от месеца. Цялата профилактична програма продължава три месеца.

При остри състояния приемът е в същата доза и при същите правила; бронховаксом се взема по указание на лекаря не по-малко от 10 последователни дни. Ако лечението включва антибиотик, приемът на бронховаксом започва паралелно с него.

Бронховаксом за възрастни. Сравнение с рибомунил

Лечението на деца над 12-годишна възраст и на възрастни спазва същите схеми за терапевтично приложение и профилактика, както в детския вариант. Важно е да се спазва продължителността на прием при острите състояния, тъй като положителното повлияване при дихателни инфекции може да се почувства още след първите 5-6 дни: бронховаксом трябва да се приема най-малко 10 дни.

Не бива да се пренебрегват възможните странични ефекти, които могат да се проявят при приема на този имуностимулант – главоболие, усилване на дихателните проблеми, стомашно-чревни въздействия.

При описаните здравословни проблеми има интерес и към продукта рибомунил. Очакваният ефект от приема му е сходен с този на бронховаксом и респивакс, но не се прилага при остри състояния. Взема се по специфична схема в продължение на три месеца; има уточнение, че ако не е постигнат желаният ефект, профилактичната програма се повтаря.

Други имуностимуланти и противогрипни ваксини

бронховаксом
За немалко хора бронховаксом е спасителният вариант…

Интересът към подобни продукти със сигурност нараства преди началото на всеки грипен сезон. Ясно е, че за дълга профилактична програма вече няма време. Принципно – кои продукти могат да ни помогнат да преживеем без усложнения грипния сезон?

Обикновено в началото на есента информационният поток за противогрипни ваксини от рода на инфлувак и ваксигрип: това е времето, най-подходящо за поставянето на противогрипна ваксина. Специалистите констатират, че към ваксините имат интерес предимно възрастни потребители. Те наистина не се препоръчват за бременни и деца под 5-годишна възраст.

Рискът при ваксините е да си вкарате щам, който е бил актуален през миналия грипен сезон, но не е сигурно, че ще атакува и през следващата зима. Така се случва и сега, затова е по-добре да се поинтересува човек за приема на имуностимуланти и в навечерието на поредния грипен пик да вземе подходящите предпазни мерки.

Сред популярните имуностимуланти освен бронховаксом ,респивакс и рибомунил могат да се добавят естествените имуностимуланти – прополис, ехинацея, черен бъз, цинк и витамин С. Имунитетът може да се подсили и стабилизира чрез прием на хранителни добавки, здравословно хранене, прием на билкови продукти и поддържане на физическата активност.

В кои случаи бронховаксом може да не действа

Специалисти обръщат внимание на това, че бронховаксом действа при бактериални инфекции и инфекции от смесен тип, причинени от вируси и бактерии. Логично е да не очакваме ефект в случаите на чисти вирусни инфекции.

Мнението на известния фитотерапевт и специалист по хомеопатия д-р Атанас Михайлов впрочем е, че този тип продукти са нискоефективни и имат доста странични ефекти; затова за предпочитане са средствата от рода на клеева тинктура и сок от моркови.

Кога бронховаксом е опасен – странични ефекти

Бронховаксом не може да се дава на деца под 6-месечна възраст – стандартното обяснение на причината според специалистите е поради неразвитата имунна система; така че продуктът може да създаде реална опасност за здравето. Опасно е този продукт да се дава при остри чревни инфекции и автоимунни заболявания.
Особено внимание и лекарски контрол са необходими при пациенти с астма, тъй като е възможен усложнен астматичен пристъп. Не е желателно продуктът да се прилага при бременни през първия триместър на бременността. По-добре е да не се приема и от кърмачки.

бронховаксом
…Други залагат на естествените имуностимуланти

При приема на бронховаксом могат да се проявят странични ефекти, които да са свързани с алергия към някоя от съставките: кожни дразнения, зачервяване, обриви или дихателни нарушения. При остра фаза на заболявания на дихателните пътища – усилване на болестната симптоматика.

Това налага прекратяване на приема.
Други негативни ефекти са дразненията на стомашно-чревния тракт, гадене и повръщане, диария. Още: усещане за отпадналост и треска. Ако тези състояния са с ескалираща сила, консултацията с лекар е задължителна и най-вероятно продуктът ще бъде спрян.

Сашета, прахчета или капсули са за предпочитане. Цени за бронховаксом

Бронховаксом се предлага най-често под формата на капсули в два варианта: 7 мг за възрастни и 3.5 мг за деца. Прахообразната форма се препоръчва при невъзможност да бъдат поглъщани капсулите, обикновено при малки деца или възрастни с други здравословни проблеми (framar.bg).

30 детски капсули от продукта се продават за 25-26 лв, същото количество за възрастни бронховаксом струва 37-38 лв. стандартната саше-опаковка от 10 парчета върви по 13-14 лв.

Други начини за предпазване от грип на деца и възрастни

бронховаксом
Предпазва ли бронховаксом от грип?

Описаните средства от рода на бронховаксом не са единствен вариант за предпазване от грип, както вече стана дума. Напоследък все по-често се разчита на природните имуностимуланти от рода на прополис – под формата на клеева тинктура, хранителни добавки с цинк и витамин С, билкови екстракти от рода на ехинацея. В сегашния момент например епо-добре да заложите на клеевата тинктура: 20 капки тинктура в чаша вода 2-3 пъти дневно вършат чудеса!
Старо правило е да се гонят грип и настинки с много билкови чайове, мед и лимони. Разчита се и на универсалния “доктор” – чесъна.
Хомеопатичните продукти от рода на осцилококцинум, хомеовокс, коризалия, парагрип и стодал съдействат за мобилизация на имунната система при вече започнало грипно заболяване с различни акценти (phitolek.com). Възможно е вариант с ехинацея, инфлуенцум, бриония или беладона или с Шуслерови соли. Консултирайте се с опитен специалист и изберете вариант, който за вас е най-добър!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

About Марта Савова

Check Also

Боракс. Цена, мнения, таблетки

Опасен ли е Боракс? Приложение на борна киселина при гъбички и др. Цена, таблетки. Мнения

Истинското приложение на боракс + като лекарство. Действие на борната киселина. Против хлебарки. Хомеопатия: Боракс …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *