бронховаксом или респивакс?
бронховаксом и противогрипна ваксина

Бронховаксом или Респивакс? Колко пъти годишно? При вирус

Кое е по-добро? Бронховаксом или Респивакс? Колко пъти годишно може да се взема? Мнения. По време на вирус. За деца. Заедно с противогрипна ваксина може ли? Цена и др.

Бронховаксом (Broncho-Vaxom) е имуностимулатор на основата на обработени бактериални щамове.
Бронховаксом се препоръчва за стабилизиране на имунната система в профилактични програми, при повтарящи се остри инфекции на дихателната система или при хроничните й състояния.

Респивакс е по-често прилаганият за профилактика продукт. Принципът на действие на двата продукта е сходен – разчита се на мобилизация на имунната система чрез въвеждане на обработени бактериални щамове.

Двата продукта имат различни схеми на приложение, като профилактиката и лечението с респивакс изискват по-продължителен прием и се препоръчват както при проблеми с дихателната, така и със стомашно-чревната система. Очевидно при остри инфекции на дихателните пътища по-действеният вариант е бронховаксом.

Кой медикамент да бъде приложен, може да определи единствено лекуващият. За доста потребители всъщност става дума за почти идентични средства, но едното е вносно и е доста по-скъпо.

За деца – откога се дава бронховаксом

Бронховаксом се прилага при деца след навършване на 6-месечна възраст. Предварително се изяснява дали детето има алергия към някоя от съставките, което прави продукта неприложим. Като имуностимулант за профилактика бронховаксом се прилага веднъж дневно в определената за деца доза; взема се на гладно в 10 последователни дни от месеца. Цялата профилактична програма продължава три месеца.

При остри състояния приемът е в същата доза и при същите правила; бронховаксом се взема по указание на лекаря не по-малко от 10 последователни дни. Ако лечението включва антибиотик, приемът на бронховаксом започва паралелно с него.

Бронховаксом за възрастни. Сравнение с рибомунил

Лечението на деца над 12-годишна възраст и на възрастни спазва същите схеми за терапевтично приложение и профилактика, както в детския вариант. Важно е да се спазва продължителността на прием при острите състояния, тъй като положителното повлияване при дихателни инфекции може да се почувства още след първите 5-6 дни: бронховаксом трябва да се приема най-малко 10 дни.

Не бива да се пренебрегват възможните странични ефекти, които могат да се проявят при приема на този имуностимулант – главоболие, усилване на дихателните проблеми, стомашно-чревни въздействия.

При описаните здравословни проблеми има интерес и към продукта рибомунил. Очакваният ефект от приема му е сходен с този на бронховаксом и респивакс, но не се прилага при остри състояния. Взема се по специфична схема в продължение на три месеца; има уточнение, че ако не е постигнат желаният ефект, профилактичната програма се повтаря.

Други имуностимуланти и противогрипни ваксини

бронховаксом
За немалко хора бронховаксом е спасителният вариант…

Интересът към подобни продукти със сигурност нараства преди началото на всеки грипен сезон. Ясно е, че за дълга профилактична програма вече няма време. Принципно – кои продукти могат да ни помогнат да преживеем без усложнения грипния сезон?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Обикновено в началото на есента информационният поток за противогрипни ваксини от рода на инфлувак и ваксигрип: това е времето, най-подходящо за поставянето на противогрипна ваксина. Специалистите констатират, че към ваксините имат интерес предимно възрастни потребители. Те наистина не се препоръчват за бременни и деца под 5-годишна възраст.

Рискът при ваксините е да си вкарате щам, който е бил актуален през миналия грипен сезон, но не е сигурно, че ще атакува и през следващата зима. Така се случва и сега, затова е по-добре да се поинтересува човек за приема на имуностимуланти и в навечерието на поредния грипен пик да вземе подходящите предпазни мерки.

Сред популярните имуностимуланти освен бронховаксом ,респивакс и рибомунил могат да се добавят естествените имуностимуланти – прополис, ехинацея, черен бъз, цинк и витамин С. Имунитетът може да се подсили и стабилизира чрез прием на хранителни добавки, здравословно хранене, прием на билкови продукти и поддържане на физическата активност.

Дайте мнение и Вие тук!

Още за Респивакс ТУК:

Болки в ухото: защо боли. Спешна помощ и трайно лечение. Капки за уши

В кои случаи бронховаксом може да не действа

Специалисти обръщат внимание на това, че бронховаксом действа при бактериални инфекции и инфекции от смесен тип, причинени от вируси и бактерии. Логично е да не очакваме ефект в случаите на чисти вирусни инфекции.

Мнението на известния фитотерапевт и специалист по хомеопатия д-р Атанас Михайлов впрочем е, че този тип продукти са нискоефективни и имат доста странични ефекти; затова за предпочитане са средствата от рода на клеева тинктура и сок от моркови.

Кога бронховаксом е опасен – странични ефекти

Бронховаксом не може да се дава на деца под 6-месечна възраст – стандартното обяснение на причината според специалистите е поради неразвитата имунна система; така че продуктът може да създаде реална опасност за здравето. Опасно е този продукт да се дава при остри чревни инфекции и автоимунни заболявания.
Особено внимание и лекарски контрол са необходими при пациенти с астма, тъй като е възможен усложнен астматичен пристъп. Не е желателно продуктът да се прилага при бременни през първия триместър на бременността. По-добре е да не се приема и от кърмачки.

бронховаксом
…Други залагат на естествените имуностимуланти

При приема на бронховаксом могат да се проявят странични ефекти, които да са свързани с алергия към някоя от съставките: кожни дразнения, зачервяване, обриви или дихателни нарушения. При остра фаза на заболявания на дихателните пътища – усилване на болестната симптоматика.

Това налага прекратяване на приема.
Други негативни ефекти са дразненията на стомашно-чревния тракт, гадене и повръщане, диария. Още: усещане за отпадналост и треска. Ако тези състояния са с ескалираща сила, консултацията с лекар е задължителна и най-вероятно продуктът ще бъде спрян.

Сашета, прахчета или капсули са за предпочитане. Цени за бронховаксом

Бронховаксом се предлага най-често под формата на капсули в два варианта: 7 мг за възрастни и 3.5 мг за деца. Прахообразната форма се препоръчва при невъзможност да бъдат поглъщани капсулите, обикновено при малки деца или възрастни с други здравословни проблеми (framar.bg).

30 детски капсули от продукта се продават за 25-26 лв, същото количество за възрастни бронховаксом струва 37-38 лв. стандартната саше-опаковка от 10 парчета върви по 13-14 лв.

Други начини за предпазване от грип на деца и възрастни

бронховаксом
Предпазва ли бронховаксом от грип?

Описаните средства от рода на бронховаксом не са единствен вариант за предпазване от грип, както вече стана дума. Напоследък все по-често се разчита на природните имуностимуланти от рода на прополис – под формата на клеева тинктура, хранителни добавки с цинк и витамин С, билкови екстракти от рода на ехинацея. В сегашния момент например епо-добре да заложите на клеевата тинктура: 20 капки тинктура в чаша вода 2-3 пъти дневно вършат чудеса!
Старо правило е да се гонят грип и настинки с много билкови чайове, мед и лимони. Разчита се и на универсалния “доктор” – чесъна.

Хомеопатичните продукти от рода на осцилококцинум, хомеовокс, коризалия, парагрип и стодал съдействат за мобилизация на имунната система при вече започнало грипно заболяване с различни акценти (phitolek.com). Възможно е вариант с ехинацея, инфлуенцум, бриония или беладона или с Шуслерови соли. Консултирайте се с опитен специалист и изберете вариант, който за вас е най-добър!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

прополис клеева тинктура цена капки лечение

Прополис на капки и др. Как се приема? Продукти, цена. Лапа, лечение

♠ Какво е прополис? ♠ Как се пие, приема, съхранява ♠ Полезни свойства и лечение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!