Не пукайте мехурите при изгаряне

Какво да правим с мехурите при изгаряне и кои са различните степени на изгаряне ще разберем от тази основна статия на Лекар.БГ.

Местните поражения при изгарянето биват четири степен:

  • I степен изгаряне се характеризира със зачервяване и оток на засегнатия участък от кожата. Тези промени обикновено оздравяват за около една седмица и не оставят белези. Те завършват с олющване на повърхностния кожен слой.
  • II степен изгаряне се характеризира освен със зачервяване и оток и с различно големи мехури, съдържащи бистра течност.
  • III степен изгаряне се подразделя на III А степен (полека) и III Б степен (по-тежка). При III А степен се наблюдава умъртвяване само на част от засегнатата кожа, докато при III Б степен в засегнатия участък кожата е умъртвена изцяло.
  • IV степен изгаряне е най-тежкото изгаряне. Умъртвени са всички тъкани в дълбочина (например цял крайник).

Тези степени рядко се срещат самостоятелно.

На някои места изгарянето може да бъде от II, а в съседни участъци от III степен. Понякога (особено в началото) е твърде трудно да се уточни дали се касае за изгаряне от III или от IV степен.

През третата седмица след изгарянето изгорените тъкани се разпадат и често възниква инфекция на мястото на пораженията. Състоянието на изгорения се влошава, температурата се повишава до 38—39°С.

След четвъртата седмица започва периодът на заздравяване и възстановяване. Раните от II и III А степен изгаряния заздравяват. Умъртвените тъкани при изгаряне от IIIБ и IV степен отпадат. Секрецията от изгорените повърхности намалява, температурата спада, апетитът се възвръща, общото състояние се подобрява.

Понякога дори и изгаряния от III и IV степен могат да оздравеят.

В тези случаи обаче често се получават големи ръбци и сбръчквания на кожата и подкожните тъкани, които могат да причинят тежка инвалидност.

При по-леки изгаряния колкото се може по-скоро потопете засегнатото място в студена вода поне за 10 минути. Това охлажда кожата и облекчава болката. Ако нямате вода подръка, използвайте друга студена, недразнеща течност като мляко или охладен чай.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Покрийте изгорения участък със стерилна, незалепваща превръзка.

Ако нямате такава, използвайте чист, сух и попиващ плат.

Не нарушавайте целостта на мехурите.

Можете да използвате етерично масло от жълт кантарион, мехлем от календула (невен), компрес, накиснат в охладен чай от лайка, невен, цвят от бъз или звездица (или мека кърпа, накисната в пълномаслено мляко), лосион или мехлем от цвят от бъз, стрити листа от къдрав лапад или гел от алое вера.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *