клеева тинктура
Клеева тинктура може да се купи или да се приготви вкъщи

Клеева тинктура. Как се дава на деца? Ползи, приложение и дозировка

Приложение на клеева тинктура. Действие при хрема и синузит. Действа ли при възпалени венци? Как се използва при деца? Как се прави клеева тинктура? Кога може да бъде опасна?

Какво е клеева тинктура и защо я използваме

Клеева тинктура е разтворът на пчелен клей в спирт.

Това е едно от природните лечебни средства с доказан антисептичен, бактерициден, противовъзпалителен ефект. Помага при много заболявания, прилага се външно и вътрешно. Можем да си направим клеева тинктура вкъщи или да си я купим готова от аптеката. Дължим това уникално лечебно средство на вълшебниците пчели: както е известно, прополисът е едно от защитните им оръжия. С него гарантират здравата среда в кошера, той е препятствие пред патогенни микроорганизми, чрез него се гарантира здраво поколение.

Практиката сочи, че при липса на защита от прополис пчелното семейство може да загине през зимния сезон дори в случаите, когато не му липсва храна.

Действие на клеева тинктура при хрема и синузит

Прополисът представлява смес от смоли и пчелни секрети с подчертано бактерицидно и болкоуспокояващо действие. Това означава, че споменатата клеева тинктура е в състояние да ни защити от бактериите, причиняващи възпаления на лигавиците в носната кухина или синузит. Опитайте следната рецепта от lechebnik.net: Пет до десет капки клеева тинктура се разтварят в 10 мл вода. Този разтвор се използва като обикновените капки за нос. 5-6 пъти на ден поставяйте във всяка ноздра по 3-4 капки.

При хрема се практикува и следното: малко памучно тампонче се напоява с клеева тинктура и се поставя в едната ноздра за 5-10 минути, същото се повтаря за другата ноздрав (healer.wizard-bg.com).

Нещата със синузита изглеждат по-сложни и при всички положения изискват лекарско мнение. Важно е да се установи каква е причината за страданията ви, както и възможното съчетаване на лекарствена терапия, физиотерапия, лечение с клеева тинктура. Както вече бе казано, клеевата тинктура убива бактериите, действа болкоуспокояващо и стабилизира имунната система.

Обикновено мъчителните болки при синузит са причинени от събиране на слуз или гной и е логично най-напред синусните кухини да се освободят от тези маси (dar-center.com). Това се прави чрез затопляне – компреси, парна баня, при което настъпва втечняване на масите. След това могат да се прилагат традиционните за хрема рецепти с клеева тинктура.

клеева тинктура
Невзрачният лепкав прополис е вълшебната съставка за клеева тинктура

Ето и една домашна рецепта за лечение на синузит с алое, зехтин и клеева тинктура: смесват се по 10 капки зехтин,сок от алое и клеева тинктура. Сместа се разбива, за да стане хомогенна. Веднъж на ден – сутрин, във всяка ноздра се поставя по една капка и се лежи десет минути. Процедурата се повтаря в пет поредни дни (indigota.com).

И още за лечението на синузит с клеева тинктура или прополис от lechenie.newage.bg:

 • “3 пъти дневно в ноздрите се капват по 5 капки спиртно-маслена емулсия от прополис, която се приготвя, като се смесят равни части спиртен екстракт от прополис, глицерин, слънчогледово масло и витамин А.
 • Ноздрите се намазват отвътре с прополисов мехлем, който се приготвя така: на водна баня се загрява 5 г екстракт от прополис. Постепенно се добавя 10 г ланолин. След получаването на гладка смес, като бъркането продължава, се слага и 80 г вазелин. Мехлемът се съхранява на тъмно и студено.”

Действие на клеева тинктура при гъбички между пръстите на краката и по ноктите.

клеева тинктура гъбички по ноктите и между пръстите на краката
Получихме това мнение в коментарите, проучихме въпроса и дописваме текста с действието на клеевата тинктура при гъбички по ноктите и между пръстите на краката.

Нашата читателка Стефка Димитрова препоръча в коментарите да ползваме клеева тинктура всеки път, когато коварните гъбички се появят по ноктите или пък между самите пръсти на краката. Проучихме въпроса и се оказа, че прополисът наистина помага и в този случай.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ние лично ползваме против тези гъбички масло от жестокото чаено дърво, но процедурата е очаквано доста миризлива и когато гъбичките биват хронични, се налага тази работа да се прави горе-долу веднъж на седмицата.

Клеевата тинктура също има своите недостатъци. Тя леко може да променя цвета на вашите нокти (все пак зависи от типа нокти) и да ги прави да оставят впечатлението, че са мръсни. Освен това и, както Стефка Димитрова посочва, ефектът от нея не е задоволително дълготраен и трябва да се прилага периодично.

Но е по-добре да имаме няколко различни и работещи начини за лечение на проклетите гъбички, отколкото да не разполагаме с нито един такъв, нали? Да можем, когато искаме, да има между какво и какво си избираме.

Как се прави това премахване на гъбичките? Напояваме сочно памучен тампон с тинктурата от клей и мажем смело засегнатите от гъбичките зачервени участъци. Добре е и ръцете ни да се намокрят с него, защото гъбичките имат лошия навик да се заселват и по дланите. За няколко минути действащите вещества на прополиса успяват да проникнат в кожата, стига да не ги мокрим с вода през това време.

Дайте мнение и Вие тук!

Същото важи и за гъбичките по самите нокти. Те е добре да се третират с клеева тинктура непосредствено след всяко изрязване, защото тогава е най-вероятно да ги сполетят гъбички. Дезинфекцирайте и нокторезачката!

Действа ли и на възпалени венци?

Клеева тинктура е един от успешните природни продукти за лечение на пародонтоза и гингивити. Преди да започне лечението обаче е необходимо да се направи проба за възможна алергична реакция. С няколко капки клеева тинктура се намазва участък от венеца: ако до 24 часа няма реакция – зачервяване, подуване, лечението може да започне (beemelissa.alle.bg). Възпалените и болезнени венци се намазват с тампонче, потопено в клеева тинктура, 30-процентен спиртен извлек. Разчита се на антисептичния и болкоуспокояващ ефект на продукта. Посъветвайте се с дентиста си за ефективността на подобно лечение! Счита се, че в стоматологията са приложими по-слаби разтвори на клеева тинктура.

Как се използва при деца?

Клеева тинктура според специалистите не бива да се използва при деца, по-малки от три, а при някои специалисти – и от две години. Препоръчва се вътрешно за укрепване на имунната система: колко капки да се дадат, зависи от възрастта на детето. Капките се приемат разтворени във вода или мляко.

Ето съветите на известния д-р Атанас Михайлов за използването на клеева тинктура при деца (в monitor.bg):

 • За укрепване на имунната система се дават на прием по 1-2 капки за всяка година живот; така тригодишното дете може да изпие с млякото си 3х2=6 капки клеева тинктура. Ако е болно, това може да се прави 2-3 пъти на ден;
 • Профилактично – здраво дете на възраст за ясли или детска градина може да изпива с чай или сок 5 капки клеева тинктура сутрин, преди да излезе от къщи;
 • При хрема – приготвя се разтвор от 5 капки клеева тинктура м 10 мл физиологичен разтвор (от аптеката). Накапват се по 2 до 4 капки ввъв всяка ноздра “ударно”, през половин час. Това се повтаря до четири пъти. Когато настъпи подобрение, процедурите се разреждат на час, два – до четири, може да се прилага до оздравяване.
клеева тинктура
Клеева тинктура може да се купи или да се приготви вкъщи

Клеева тинктура за деца е по-добре да се приготви на водна основа, за да се избегне спиртното съдържание. Ето как, според bb-team.org: 100 гр стрит на прах прополис се заливат със 100 мл дестилирана вода и се оставят за 2-3 часа на водна баня, на слаб огън. След това получената водна клеева тинктура се прецежда и се съхранява и използва аналогично на спиртния извлек. Запазва качествата си три години, ако се съхранява в хладилник, в тъмно стъкло.

Как се прави клеева тинктура?

клеева прополисова тинктура
Ако има какво да попитате, да добавите или да ни поправите по темата за клеева (прополисова) тинктура, кликнете върху изображението, за да оставите коментар! Нека заедно да допишем тази статия!

Можете да си я купите готова от аптеката, но може да се направи и у дома.
Ето как: купувате си от пчеларски магазин или надежден пчелар една стандартна пръчка прополис – те са по 30 грама. Слагате я във фризер за едно денонощие. Това се прави, за да можете да я стриете на прах – иначе прополисът е лепкав и еластичен и това е невъзможно. Замръзналият прополис се троши лесно и след като го стриете, заливате със 100 мл спирт от аптеката. Ако правите клеева тинктура за външно приложение, това е вариантът. Ако ще го приемате вътрешно е по-добре да работите с водка.
Този продукт трябва да престои пет дни, като всеки ден сместа се разклаща енергично. На шестия ден се прецежда и спиртната тинктура се налива в тъмно шише. Съхранявайте го в хладилник. Готово е за употреба! (hera.bg).

клеева тинктура
Лечение с клеева тинктура се препоръчва при хрема и синузит

Преди да започнете приложението, проверете дали вашата клеева тинктура няма да ви причини алергична реакция. За целта намажете малък участък от кожата, най-добре в сгъвката на ръката при лакътя. Ако няма реакция – използвайте смело! От тинктурата се вземат за укрепване на имунитета, за очистване от токсини, за енергиен баланс по 10 до 20 капки. Клеева тинктура се приема в разреден вид – капките приемаме с по 50 мл вода, чай или мляко до три пъти дневно. Добре е това да се направи около час преди хранене.

Кога може да бъде опасна?

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/12/16/%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8/

Ако не е използвана правилно, вълшебната клеева тинктура може да има нежелани ефекти. Прието е например в стоматологията да се използва два- и четири процентна, а в други случаи се препоръчва процентът прополис в спирта да е 10%, 15%, 20%, 30% – различно за вътрешно и за външно приложение. Обикновено се приготвя 30-процентен разтвор, който лесно се разрежда във вода или физиологичен разтвор според предназначението (bb-team.org). Посъветвайте се с лекар или опитен пчелар за концентрацията, която е безопасна за вас! При самолечение могат да се получат негативни ефекти като дразнене и изгаряне на лигавици.

Другата опасност е възможната алергична реакция – по тази причина първо направете проба за поносимост на продукта и едва тогава започнете лечението или профилактичния прием на клеева тинктура.

https://www.lekar.bg/2016/08/11/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81/

мнения, отзиви, коментари, форум

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Елудрил (Eludril). Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци.

Елудрил или Листерин? Мнения, видове, цена. При възпалени венци, джоб и изваден зъб

Жабурене и гаргара при афти и възпалени или кървящи венци. Джоб на венец. Вода за …

8 Мнения

 1. Стефка Димитрова

  Помага и при гъбички между пръстите на краката и на ноктите. Трябва търпение, има полза, но резултатът идва по-бавно. Освен това боядисва ноктите, слабо, но имат вид на мръсни. Може би трябва още нещо за дълготраен ефект, дайте мнение, моля!

  • Лекар.БГ

   Специално ние гъбичките ги лекуваме с масло от чаено дърво, вижте тук: lekar.bg/2015/04/14/масло-от-чаено-дърво/, но ако става въпрос за хронични гъбички, работата е по-трудна. Защото от едно мазане не става. Трябва всяка седмица да се маже, когато се появят симптомите отново.

   Но ще включим в публикацията и действието на клеева тинктура против гъбички по ноктите и между пръстите на краката. Дано да достигне до повече хора!

   Междувременно ще е супер, ако получим още препоръки и мнения от читатели за клеевата тинктура. Решени сме да направим този текст най-полезният и изчерпателният!

 2. Zdraveite , priemam kleeva tunktura s p4elen prashec ot gore dolo mesec i se 4ustvam prekrasno, no dnes razgovarqh s alergolojkata mi i tq kaza 4e na hora kato men bilo napalno protivopokazno da vzemat tezi neshta- imam alergiq kam poleni, ta vaprosa mi e naistina li e protivopokazno i mone li da mi navredi???

 3. Генка Атанасова

  Здравейте!
  Може ли да се използва клеева тинктура с помощта на апарат за аерозол?

 4. При автоимунни заболявания може ли да се ползва клеева тинктура?

 5. Катерина Стефанова

  Здравейте,
  аз ползвам прополиса чист против гъбички във влагалището ефектът е прекрасен. Също така дърча и дъвка с прополис тя накрая става течна и я гълтам помога на стомашния тракт и червата. А когато имам авти моятя тинктура е със ракия и дирекно се жабуря.
  Хубав ден
  Катерина Стефанова

 6. Икономова

  Здравейте!
  Много е важно да си направите тест за поносимост. Клеевата тинктура предизвиква и алергия,която трудно отзвучава.Дори само намазване на кожата може да предизвика отоци..Вече се сблъсках с този проблем..

 7. Г. Илиев

  Вярно е всичко, написано дотук. А на прага на зимата аз ще повторя схемата за имунитет от миналата, когато пчелните продукти замениха антибиотиците и ме държаха във форма дори и в най-натоварения и студен период – на гладно сутрин лъжица цветен прашец, чаша леко топла вода с 30 капки клеева тинктура и лъжичка акациев мед разтворен в нея – вкусно, полезно и силен старт на деня! За деца над 2 годинки знам, че се препоръчва по една капка за всяка годинка. А на скоро за първи път си купих тинктура от GHoney.bg, като тази тинктура е толкова различна. – вкусът е приятен, мнооого много приятен за мен. При допир с водата образува филм, който при аптекарските никога не се е случвало. Направо си оставя налеп и по водата и по чашата. ghoney.bg/g_shop/клеева-тинктура/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.