магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио
Магнезиев гел, магнезиево олио за коса, кожа, стави и мускули. Как се нанася и кога

Магнезиев гел (магнезиево олио). Как да изберем? За коса, кожа, мускули и стави

Какво е магнезиево олио; магнезиев гел – качества и приложение. Продуктите в медицината и в козметиката. Най-добрите продукти, съвети за приложение. Как сами да си приготвим олио с магнезий (рецепта)

Разтворимият магнезий може да ни удиви с необичайните си качества.

Чистият разтвор на магнезиев хлорид с висока концентрация има маслена консистенция и по тази причина често е наричан магнезиево олио. Магнезиевото олио, както и сродният продукт – магнезиев гел, имат природен характер: добиват се от дълбоки подпочвени слоеве, където преди векове е имало море.

Това е безопасно вещество за външно приложение. При нанасяне върху кожата прониква бързо и лесно се усвоява чрез кръвта. Всъщност използването на магнезиево олио или гел е най-лесният начин да ликвидираме магнезиев дефицит или да наситим организма с магнезий.

Какво са магнезиев гел и олио?

И така – магнезиевото олио по същество е високо концентриран разтвор на магнезиев хлорид. Добива се от находища на дълбочина 2.5 километра. По тези места са се ширили древни морета, в които преди милиони години се е зародил животът.

Магнезиевият гел е сроден продукт – ултрачист магнезиев хлорид. Той може да се нанася върху кожата директно, докато олиото трябва да се разрежда с вода в определени съотношения. Двата продукта имат идентични приложения. Единствената разлика според mountheal.com е, че разтвор на олиото може да се използва за жабурене при гингивит и пародонтоза.

Ползи от магнезиев гел, олио

Магнезиевият гел и олио са успешен начин да се “пие” дефицитният магнезий през кожата. Така без проблеми за здравето се въздейства локално при болести на опорно-двигателния апарат. Ако с продуктите се взема вана – това подпомага баланса и функциите на нервната и сърдечно-съдовата система. Широко приложение имат продуктите и в козметологията.

Кога се налага

Магнезиевото олио или гел помага при схващания и мускулни болки. Едно от основните приложения на магнезиевия хлорид е облекчаването на различни болки. Олиото отпуска мъчителния спазъм и обезболява мускулите при крампи; няма грешка при мъчителни състояния, свързани например с радикулит или хондрози.

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 016765456
С магнезиево олио се спасяваме от болките

Други състояния, при които можем да постигнем облекчение чрез трансдермален прием на магнезия, са мигрена, предменструален синдром, смущения на съня, хипертония, стрес, диабет, остеопороза с всички произтичащи от това болестни симптоми. Всяка от диагнозите изисква специфичен начин на прилагане, но в общи линии се касае за втриване на малки количества от продукта в определени телесни зони.

Как се нанася?

Универсалният подход за трансдермален прием на магнезиево олио или гел е втриване в кожата с леки масажни движения. Но това не е всичко: възможно е например при патологии на опорно-двигателния апарат да се правят компреси, да се комбинира продуктът с магнитофореза или фонофореза, галванични или вихрови вани на крайниците. Препаратите на база магнезиев хлорид са удобни за използване не само в специализираните здравни заведения, но и вкъщи. Масажи и компреси могат да се правят и у дома, а за електропроцедури и ултразвук все пак трябва да разчитаме на санаториума или поликлиниката.

За косата

Магнезиевото олио, както и магнезиевият гел, доказано подобряват състоянието на скалпа и подобряват подхранването на косъма. Масажите с малки дози от този продукт активират микроциркулацията на кръвта, освобождават повърхностния слой на скалпа от секрети, насърчават изхвърлянето на калциеви утайки от епителните клетки и космените фоликули. Създават се условия за растеж на косъма и системна подмяна, поникване на нови косми. Магнезият спасява от косопад и подпомага грижата за косата и поддържането й в добро състояние.

При косопад
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Магнезиевото олио е ефективно профилактично и лечебно средство против косопад. Начинът да се използва е прост: нанася се по целия скалп и с масажни движения в корените на косата се втрива внимателно в кожата на главата. Оставя се да действа половин час и се изплаква обилно с топличка вода. Олиото има загряващо въздействие, затова по време на този сеанс може да се почувства парене. Нормално е – не се притеснявайте, с времето кожата привиква. Така магнезиевото олио подпомага обновяването и активния растеж на косата.

Маска за коса с магнезий

За лечебната маска е необходимо да се направи разтвор – лъжичка магнезиево олио на 3-4 лъжички преварена вода. Разтворът се втрива в скалпа, след което главата се покрива със стреч фолио и кърпа за половин час. Усеща се затопляне – това е нормалната реакция при активирано кръвообращение в съдовете на скалпа. Ако маската остане за по-дълго време, кожата на главата ще се изсуши прекомерно, а това не е добре (mountheal.com). Затова след 30-та минута е най-добре маската да се отмие с мек шампоан. Тази процедура се изпълнява 2-3 пъти седмично в продължение на месец. Ако потребителят усеща сърбеж, сместа трябва да е с още по-слаба концентрация. Олиото има специфична, но нетрайна миризма, която бързо изчезва. Все пак е добре в разтвора да се добавят 1-2 капки етерично масло. След едномесечна грижа по описания начин косата става здрава, лъскава и еластична. Може да почива половин година и процедурите да се подновят с по-слаба интензивност, ако косата е в добро състояние, или в описания ритъм при проблеми от рода на косопад.

Кой магнезиев гел е добър за коса?

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 010987Хая лабс, Магне д`оро и Абофарма са фармацевтичните марки, които предлагат магнезиев гел. В повечето случаи продуктите се препоръчват като средство за терапия на кожни заболявания от рода на псориазис, за отпускане на схващания и неутрализиране на мускулни и ставни болки, за набавяне на дефицитен магнезий чрез трансдермални процедури. Магнезиевият гел на Зехщайн миракъл дори е анонсиран като оригиналния продукт от Зехщайнското подземно море в Холандия, с множество доказани ползи за човешкото здраве. Всички тези продукти биха подобрили състоянието на скалпа при правилно приложение. По принцип оздравителните процеси на кожата изискват леки масажи през ден; гелът се оставя да действа няколко минути върху чиста и суха кожа, след което се изплаква. Продуктът на Зехщайн миракъл може да се купи на цена 6 лв за 100 мл.

За кожата

Магнезиевото олио/гел е с доказана полза за кожата. С негова помощ могат да се почистят порите по лицето, да се успокоят зачервявания и обриви, да се матира неприятното “лъсване” на лицето. Освен това редовното прилагане на продукта поддържа еластичността и изпъва дребните бръчки, заличава хиперпигментацията. Заглажда грубите белези, ускорява неутрализирането на подувания и синини. Детоксикира локално след ухапвания от насекоми; свива мрежата от видими капиляри и подпомага лечението на екземи и псориазис. Предпазва от появата на потна миризма.

При целулит

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 0165Антицелулитните масажи се изпълняват с помощта на специфични масла; целта е движението и мануалното въздействие да се комбинират и подсилят чрез натуралните съставки от различни растителни продукти. Специална роля  в този тип терапия играе магнезиевото олио или гел (mountheal.com). Втриването му в кожата при масажа активира метаболитните процеси на клетъчно ниво. Ускорява се изгарянето на мазнините от проблемните зони, насърчава се изхвърлянето на излишни течности и задържани токсини.

Против акне

Магнезиевият хлорид помага в лечението на неприятното и упорито акне. Може да се използва магнезиев гел или разтвор на магнезиево олио с преварена вода – пропорцията е 1:3 или 4. Магнезият има способността да отнема мазнините от епителните клетки, но без да причинява болезнена сухота на кожата. За лечението на акне е необходимо три пъти седмично измитото и подсушено лице да се обработи с тампон, леко потопен в гел или олио. Отмиването е след 8 часа; най-добре е процедурата да се изпълнява вечер, преди сън. Специалистите смятат, че за положителния ефект има принос и подобреното качество на съня – това също е резултат от трансдермалното действие на магнезия.

При гъбички

Магнезият е добър вариант за лечението на кожа и нокти, заразени с гъбички. Всички знаят колко упорит е проблемът и колко силни медикаменти за перорален прием се препоръчват понякога в опит за излекуване. Стопроцентово спасение може да има, според успели пациенти, изпълнението на 15-минутно накисване на ходилата или пръстите на ръцете във ваничка с разтвор от магнезиево олио във вече споменатите пропорции 1:4 за олио към вода. Водата трябва да е топла. Процедурата се изпълнява всяка вечер преди сън; необходима е серия от 10-15. След всяка процедура краката се изплакват с хладка вода, изтриват се до сухо с мека кърпа и се оставят за половинчасова въздушна баня на открито.

За мускулите и ставите

Известна е ползата на магнезиевия гел и магнезиевото олио за мускулите и ставите. Редовното използване на продуктите при масаж или като компреси подобрява гъвкавостта на ставите и еластичността на мускулите. При различни проблеми на опорно-двигателния апарат освен масажи и компреси могат да се прилагат и вани с магнезиевите продукти.

Масажи и ванички

При крампи и болки в мускулите и ставите най-бързият начин да постигнем облекчение е като се направи масаж с магнезиево олио или гел. Магнезият действа трансдермално, като ускорява и подобрява кръвообращението, нервната проводимост в зоната; постига болкоуспокояващ ефект, тонизира мускулната тъкан. Добре е да се доверим на професионалист за първите масажи, за да усвоим елементарните техники за облекчаване на болките и сковаността. Можем да се справяме след това и сами вкъщи, стига проблемната зона да е достъпна за собствените ни ръце. Ако работим с Mg-олио, първоначално масажната смес трябва да е от една част олио и три части вода; постепенно концентрацията може да се увеличи, ако тялото показва потребност от това.

  • Ако специалист  препоръча цялостна терапия за опорно-двигателния апарат с магнезиеви продукти, най-добре е да се правят вани. Приготвянето на такава лечебна вана не е трудно, но за това най-добре е да се снабдим с магнезиев хлорид на кристали. Първоначално лечебната вана се приготвя с половин чаша кристали, които представляват магнезиев хлорид с много висока концентрация. Разтворът за ваната може да става по-силен с по-голямо количество кристали, при необходимост може във водата да се сипват до 2-3 чаши. Престоят във ваната е оптимално 20 минути. Освен върху опорно-двигателния апарат, магнезиевата вана въздейства върху цялостното състояние на организма; подобрява сърдечните функции и работата на нервната система.
За разширени вени

При разширени вени се препоръчва мазане на проблемните участъци и мускула около тях всеки ден, в продължение на поне един месец. Магнезият възстановява еластичността на венозните стени и съдейства за прибирането на изпъкналите, неприятни сини възли на разширените вени. Освен това продуктите успокояват болката, овладяват възпалението, тонизират тъканите и подобряват антиоксидантната им защита. При синдрома уморени крака апликациите могат да са до 3-4 пъти дневно и това предотвратява неприятната тежест в долните крайници.

При бременност

По време на бременността организмът на бъдещата майка лесно изпада в състояние на различни дефицити, включително магнезиев. Ако това наистина се случи, има риск от отлепване на плацентата или еклампсия, с пристъпи на високо кръвно налягане и опасност за плода и за бременната. Прилагането на масажи с олио или гел помага това да се предотврати; важно е обаче препоръката за използването на магнезиеви продукти да е на лекаря. Лекуващият следва да обясни как точно да се използва магнезиевото олио, за да се избегнат възможни неприятни последици при превишаване на дневната доза например.

При шипове, болки в кръста и гърба
магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 0123
Масажите с магнезиево олио спасяват от болки в гърба

Едва ли има пълнолетен, който да не е изпитвал болки в кръста или в гърба. Понякога те са само следствие от преумора, но в много случаи причина за тях са т.н. остеофити. Това са костни израстъци по прешлените на гръбначния стълб, образувани от неусвоения правилно калций. Невъзможността да се включи в растежа на организма отпраща калциевите постъпления по външната повърхност на прешлените, където става натрупване и се образуват характерни израстъци. Те притискат околни тъкани, кръвоносни съдове и нерви, като причиняват понякога неистови болки и тотално обездвижват пациента. Прилагането на магнезиево олио или гел оптимизира метаболизма, внася баланс в химичните взаимодействия на макро- и микроелементи и насърчава усвояването на калция, а не неговото трупане в специфични депа. Изтъняването на шиповете освобождава притисканите и травмирани съдове и тъкани; масажът с олио освен това неутрализира болката и възпалението и подобрява подвижността.

При синини, травми или крампи

При спортни или битови травми обикновено се получават синини, отоци и подкожни уплътнения на тъкани. Апликацията с магнезиево олио/гел дава възможност тези белези да се преодолеят по-бързо. Това се случва благодарение на свойството на магнезия да овладява болката и възпалението; подобрява се микроциркулацията на кръвта в третираната зона, спадат отоците, а синините избледняват много бързо. Това действие е много полезно за възрастни, при които възстановяването след травма протича много бавно.

Магнезиево олио и магнезиев хлорид за пиене

Магнезиевото олио може да се приема и вътрешно, но за това трябва специално да се потърси много чист продукт. Приема се силно разредено, само 16 капки в чаша вода, един или два пъти дневно. Този вид употреба на магнезиевия хлорид се нуждае от консултация с лекар.

За отслабване

Ролята на магнезия при програми за редукция на килограмите не подлежи на съмнение. Доказано е, че при съчетаване с подходяща диета и адекватна физическа активност тялото се освобождава от задържаните течности, токсини и шлаки, оптимизират се метаболитните процеси и се насърчава изгарянето на натрупванията от мастните депа. В това отношение могат да са полезни различни добавки с вече описаните съединения на магнезия, докато преобладаващото приложение на магнезиев хлорид не е пероралното, а трансдермалното.

При менопауза

Процедурите с магнезиев гел или олио могат да поддържат в норма съотношението магнезий-калций. Това е особено важно за жени в менопауза, които често страдат от остеопороза именно поради нарушеното усвояване на калция. При профилактични програми с магнезиево олио се избягва т.н. изтъняване на скелета със загуба на костно вещество. Чрез тази профилактика се балансира и нервната система, подобрява се качеството на съня и се подобрява психо-емоционалното равновесие, нещо много важно за тази възраст.

При мигрена

Мъчителните пристъпи на мигрена могат да се овладеят чрез леки масажи на слепоочията с магнезиев гел. Разтривките на врата и раменете неутрализират болката и подобряват тонуса и настроението. Мигренозните пристъпи могат да са последица от дефицит на магнезий и процедурите с гел или олио премахват проблема по трансдермален път. Освен това благодарение на магнезия се балансира хормоналният фон – дисбалансът е още една възможна причина за мъчителните пристъпи на главоболие.

При възпалени венци

Разтвор на магнезиево олио във вода в съотношение 1:5 е идеалната целебна течност за жабурене при гингивит, пародонтоза и други болестни състояния на венците. Благодарение на магнезия устната кухина се прочиства от патогенни микроорганизми; овладяват се възпалението, кървенето, болката. Профилактичните процедури с такъв разтвор предпазват от пародонтоза или забавят прогресията й, ако болестният процес вече е започнал.

При запек

Профилактичните масажи с магнезиево олио или гел нормализират метаболизма и стомашно-чревният тракт функционира точно и в синхрон. Препоръчват се масажи с малки количества гел вечер преди лягане, като продуктът се нанася върху корема или под мишниците. За бърз ефект при запек обикновено се избира магнезиевият сулфат или английска сол. Ако проблемът е хроничен, трябва системно да се изпълняват процедури за трансдермален прием.

При диабет

Правило е при диагностициране на диабет да се установи и недостиг на магнезий в организма. Набавянето му чрез описаните процедури е най-лесният и сигурен начин да се избегнат усложненията на захарната болест, които се изразяват в увреждания на нервната система, зрението, кожата. Особено ярко това проличава при пациенти с диабет тип2; благодарение на магнезия се балансират стойностите на инсулина и се контролират нивата на кръвната захар.

Кой магнезиев гел е добър, цена, марки?

Откъде да се снабдим с магнезиев гел или олио? Лесно е: има го в големите аптеки, при това от добри марки и на достъпни цени. При избора на продукт е добре да се направи предварителна консултация, след която да сме наясно дали ще изберем олио, гел или скраб. Ако си набавим магнезиев хлорид на кристали, ще можем дори сами да си приготвим магнезиево олио.

На Абофарма
  • Продуктът на Абофарма е тип масажно олио с препоръка само за външна употреба. В пациентската листовка е отбелязано, че дневната доза за апликации и масаж не бива да превишава обем от 5 мл. Стандартното приложение за кожа и мускулни крампи е маслото, разредено с вода 1:1, да се втрива до пълно поемане и да се остави да засъхне, без отмиване. Ако обаче се проявят симптоми като парене и сърбеж, веднага трябва да се избърше с кърпа и мястото да се изплакне. 200 мл олио на този производител се продава по 10 лв; спрей-ампулата по 100 мл е около 6 лв.

Приблизително същата е цената на магнезиевия гел, предлаган от Абофарма. Продуктът се прилага директно, без разреждане, само за външна употреба – при масажи и разтривки за набавяне на дефицитен магнезий, за терапия при мускулни крампи и сковани стави, за подобряване на сърдечно-съдовата дейност. Опаковката от 200 мл струва около 11 лв.

Магне Доро

Продуктът на тази фирма е комбинация от магнезиев хлорид и магнезиев сулфат; използва се като масажно масло. При тази комбинация усвояването на магнезиевите компоненти е най-пълноценно; за това допринасят също глицеринът и физиологичният разтвор като съставки на гела. При масажите трябва да се внимава продуктът да не попада върху наранена кожа или в очите. Цената за 250 мл е 10 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Магнезиев скраб гел

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 012Този продукт е предназначен за антицелулитен масаж, за почистване на кожата от мъртви клетки и наслоения, за хидратиране и тонизиране. Полага се върху проблемните зони с портокалова кожа, втрива се с масажни движения и след 4-5 минути се отмива. Кожата е мека и чиста, подобрява еластичността си и не се нуждае от хидратиращи мазила. Цената за 100 мл е около 10 лв.

Магнезиев хлорид

По-точно продуктът се нарича магнезиев хлорид хексахидрат. Предназначен е за вътрешен прием по лекарска препоръка – деца над 14 години и възрастни могат да приемат по една кафена лъжичка дневно, разтворен в чаша вода. Може да се дава и на деца на 6-14 години, дозата е редуцирана наполовина. 500 г магнезиев хлорид на кристали струва около 18 лв. От продукта може да се приготви магнезиево олио с различна концентрация на хлорида – в зависимост от потребностите и според препоръките на лекуващия. Използва се също и за вани с магнезиев хлорид, като при цяла вана във водата се сипват 1-2 чаши от продукта, а при частична вана за краката към водата в легена се добавят 1-2 супени лъжици кристали.

На Зехщайн (ZECHSTEIN)

Продуктите на Зехщайн са представени като холандски оригинал с гарантиран произход от митичното подземно езеро-находище на магнезиевите соли. Препоръчвани са като средство за неутрализиране на магнезиев дефицит, подобряване на антиоксидантната защита, антистресови средства, лечебни мазила за кожни заболявания от типа на псориазис. 100 мл натурален масажен гел струват около 6 лв, а 200 мл – около 10.

На Хая Лабс

Американски продукт със същото предназначение, качества, методи на приложение. Предлагат го в удобна опаковка с помпичка, чрез която се потребява икономично и същевременно запазва качествата си. Препоръчван е преди всичко при мускулни крампи и болни стави, но също при хормонален дисбаланс, нервни проблеми, сърдечно-съдови заболявания. Трансдермалното приложение изисква след втриването на продукта да се изчака около две минути, след което мястото се изплаква обилно. Този продукт струва 10 лв за 200 мл.

Как да си направим сами магнезиево олио?

Приготвянето на магнезиево олио вкъщи не само е възможно, но е и съвсем лесно и икономично. Трябва само да знаем откъде да си набавим съставките и как да го забъркаме. По същество това не е истинско  олио, а “маслениста” на вид смес. Прилагането му ще постигне същия ефект, както и купеното готово от аптеката.

магнезий, магнезиев гел, магнезиево олио - 01
За приготвянето на магнезиево олио вкъщи трябват преварена вода и магнезиев хлорид на кристали/люспи
Необходими материали

Необходими са ни преварена вода, магнезиев хлорид на кристали и бутилчица, в която да съхраняваме готовата смес. Магнезиев хлорид се продава в големите аптеки.

Начин на приготвяне

Водата се загрява до кипване в емайлиран съд; отдръпваме от огъня и насипваме кристалите, бъркаме до пълното им разтваряне. Оставяме да изстине и наливаме в празна стъклена спрей-бутилка. Готово е за употреба.

Странични ефекти

При някои хора могат да се проявят странични ефекти от магнезиевото масло, които не са масови. Така е с хипотониците или хората с ниско кръвно налягане. Те биха могли да започнат прилагането на продуктите с малки дози и за кратко; трябва да се отчита също какви медикаменти приема потребителят, как се храни и пр.

Ако вземате успокоителни, магнезиевите продукти могат да усилят ефектите им и да се наложи да се откажете от Mg. Хората с чувствителна кожа трябва да използват много слаби разтвори, за да не провокират усложнения и кожни заболявания. При хората с бъбречна недостатъчност задължително се прави консултация с лекар и се проверява съвместимостта на магнезия с приеманите лекарства.

Откъде другаде да си го набавим

Трансдермалният прием на магнезий е една от възможностите да подобрим баланса му в организма. Поддържането на нормалните нива е възможно също при хранене с продукти с високо съдържание на Mg. При необходимост от набавяне на по-високи дози могат да се изберат добавки под формата на таблетки или капсули.

Храни с много магнезий

Доказано е, че съвременното хранене ощетява хората откъм прием на магнезий. Човечеството твърде много разчита на полуготовите храни и малцина поддържат меню с натурални зеленчуци – именно те са най-добрите доставчици на магнезий.

https://www.lekar.bg/2018/06/28/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b9-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8/

На таблетки

Пазарът на хранителни добавки е изключително щедър на предложенията за таблетки и капсули с Mg. При избора е важно да проследим вида на магнезиевите соли и тяхното съдържание в една таблетка/капсула; да спазваме препоръчителните дневни дози и да се консултираме с лекар за продължителността на приема. В някои случаи магнезият е комбиниран с витамини от В-групата или например с калций, което разширява диапазона на приложение с очакваните ползи.

https://www.lekar.bg/2018/06/30/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b9-%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b8/

Вижте нещо повече за ползите от магнезия и какво се случва, ако е предозиран!

https://www.lekar.bg/2018/07/09/%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8/

https://youtu.be/_ndfSwDUjDo

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

магнезиево олио, масло, крем, гел

Как с магнезиево олио (масло или магнезий гел) забравяме болката. Приложение

Магнезиево олио, масло, крем – предназначение и приложение. Как действа магнезий гел? За мазане, при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *