Хепатитът – болестта на мръсните ръце + 2 статии за хепатит А и Б!

Около 500 милиона човека по света са заразени с вируса на хепатит B и около 150 милиона – с този на хепатит C.

Данните за България сочат честота до 8 % на хепатит В и около 1,5 % на хепатит С сред населението, което поставя страната ни на едно от първите места в Европа.

Острият вирусен хепатит е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания на черния дроб. Източник на заразата е болният човек. Заразяването може да стане през устата при употреба на замърсени продукти или използване на нечисти прибори, както и по кръвен път – при кръвни манипулации, кръвопреливане и др.

Известни са няколко типа вируси, пораждащи заболяването. Най-чести и с по-голямо практическо значение са тези, означавани като А, В, С, D и Е. Основните разлики между тях се определят от начина на разпространение, пътя по който поразяват чернодробните клетки и в много голяма степен от възможностите им да причинят трайно и сериозно увреждане на черния дроб и на други органи.

Хепатит А не причинява дълготрайно чернодробно увреждане

Инфектирането настъпва при ядене на храна или пиене на вода, които са заразени с вируса. След като вирусът попадне в организма на човек, прояви не се наблюдават в продължение на 2 до 6 седмици. Това е т.нар. инкубационен период.

Следват леки оплаквания, които не налагат консултация с лекар. Малък брой хора могат да развият тежка инфекция. Оплакванията включват главоболие, температура, гадене и повръщане, коремни болки, диария.

По-късно може да се появи жълтеница, която се забелязва лесно, тъй като бялото на окото става жълто, а при по-тежки случаи кожата също пожълтява, урината става тъмна, а изпражненията бели. Почти всеки заболял се възстановява напълно за няколко седмици.

Това заболяване не причинява дълготрайно чернодробно увреждане. Всеки, който е преболедувал хепатит А, остава имунен, т.е. неподатлив към повторно инфектиране, за цял живот.

Дайте мнение и Вие тук!

По-подробно ТУК: 15+ основни факти за хепатит А, болестта на мръсните ръце, които трябва да знаете!

Хепатит „В“ е по-тежката форма на болестта

Демир бозан за безсъние

Заразяването става най-вече по кръвен път – кръвопреливане. Подробната ни статия е ТУК: Важните неща за хепатит Б, за да се предпазим и излекуваме, ако вече го имаме!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

жълтеница - 01- симптоми, лечение, билирубин, хепатит, новородени

Жълтеница при новородени, бебета и възрастни. Симптоми и лечение

Какви болести може да означава една жълтеница при бебета, новородени и възрастни? Кои са точните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.