Често главоболие и световъртеж при деца. Причини

Децата често се оплакват от главоболие, понякога и от световъртеж. Причините за появата му може да са най-различни, затова е необходимо да бъдат прецизно диагностицирани.

Разграничават се два типа главоболие – първично и вторично. Към първия вид спадат мигрената, тензионното главоболие и пароксизмалният тип главоболие. Вторични са всички останали видове, като при тях има конкретна причина за появата на оплакванията. Най-често това са възпалителни заболявания.

Повишената температура винаги се съпровожда от главоболие. Травмите в областта на главата също имат значение. В детска възраст съдовите заболявания на мозъка се срещат много рядко, както и болестите на обмяната и туморите на мозъка.При мигрената главоболието по-често е едностранно.

Локализирано е в челната, надорбитна област или около слепоочията, no-рядко е в тила. Протича на пристъпи. Придружено е поне от един от следните признаци: гадене, повръщане, светофобия, дразнение от шума. Главоболието продължава от 4 до 72 часа и има пулсиращ характер. От мигрена боледуват и момичета, и момчета. Доброкачественият пристъпен световъртеж се разглежда като особена разновидност на мигрената в детска възраст.

Тензионното главоболие също може да протича на пристъпи, но по-често е хронично. Характеризира се с лека до умерена и предимно двустранна болка със стягащ характер. Обикновено се свързва с психично напрежение или стрес. Сред евентуалните причини са: аномалии в захапката, мускулно напрежение при нефизиологични пози на тялото, училищни или семейни проблеми, депресии, свързани със стрес и др.

От тензионно главоболие страдат най-често деца над 10-годишна възраст.При оплакване от главоболие е много важно да се установи дали става дума за първичен, или за вторичен тип. За целта е необходима консултация със специалист, а при нужда се провеждат и изследвания. При поставяне на диагнозата лекарят трябва да изключи други соматични заболявания.

Ако детето често се оплаква от главоболие, родителите следва да се обърнат към специалист педиатър-невролог. С помощта на модерна компютърна апаратура се правят специализирани неврофизиологични изследвания на централната нервна система, които са напълно безвредни и безболезнени. Това дава възможност за своевременно и правилно лечение на неврологичните заболявания при децата в най-ранна възраст.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *