Тумор в мозъка не е смъртна присъда. Има ли лечение?

Не са редки случаите, когато едно раково заболяване започва с тумор в мозъка.

При тях лечението и диагностиката му водят до откриване на първичния тумор в белия дроб, стомашно-чревния тракт, отделителната система…

Много опасни са метастазните тумори от меланом – тумор, произхождащ от пигментните клетки на кожата. Глиомите са с различна степен на злокачественост. Те се развиват в мозъчните полукълба, като най-често няма рязка граница между тях и здравата мозъчна тъкан. С особено неблагоприятна прогноза и трудно поддаващ се на лечение е мултиформеният глиобластом.

Менингиомите са най-често доброкачествени тумори, произлизащи от мозъчните обвивки, с бавен темп на нарастване.Те са обвити в капсула.

Поради бавното им развитие често се откриват късно. Тази е причината да достигат до големи размери. Трудностите при лечението на менингиомите възникват от това, че често са разположени до жизненоважни структури на мозъка.

Невриномите са най-често доброкачествени. Симптомите при тях са: пареза на лицевата мускулатура, загуба на слух или проблеми с движението на очите.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ТУМОРИ в мозъка, както и на всички останали тумори, особено на злокачествените, е комплексно и екипно.

Най-често комплексното лечение обхваща неврохирургична операция, лъчелечение, химиотерапия, рехабилитация и ресоциализация.

Дайте мнение и Вие тук!

Неврохирургична операция:

различните методики се използват самостоятелно или в съчетание с цел отстраняването на тумора в максимално допустими граници, без да се навреди на здравата мозъчна тъкан.

Хирургичното отстраняване на тумора се смята за най-ефикасният метод на лечение. Това важи особено за злокачествените тумори, при които, ако туморът не е отстранен напълно, се обезсмислят лъчелечението и химиотерапията. При някои тумори, като менигиомите, преди извършване на операцията, лечението започва със “запушване” на кръвоносните съдове на тумора. Това става чрез ангиографска рентгенологична техника и различни материали. В процес на научно разработване са и техники на локална химиотерапия.

Лъчелечение:

необходимостта от лъчелечение се решава от онкологична комисия в зависимост от вида и обема на тумора. То е част от комплексното лечение на мозъчните тумори.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

3 Мнения

  1. Здравейте намираме се във англия интук ни казаха че детето има тумор във мозъка и не ставало съз оперативно лечение моля ви дайте съвет дали във българия е по добре да се излекува сега му правят 13 процедуриот които са радиотерапия детето ни е само на 4 годинки

  2. buba pletensc

    Уни хоспитал Панагюрище помогнаха на мен. Свържете се с онтологията др. Кръстева мисля и съм убедена че тя ще ви помогне. Успех.

  3. Nadia Koleva

    Баща ми има тумор на мозъка, лекаря ни каза че е доброкачествен, и все пак аз се претиснявам. Кажете ми повече за добро качествените тумори. Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *