Реабилитират аналгина. Не бил вреден

Метамизолът, както е международното фармацевтично име на лекарството, съдържащо се в нашенските препарати аналгин, беналгин, седалгин и др., възвърна доброто си име сред медиците.

На него и на проблема болка бе посветен цял ден от Четвъртия международен симпозиум по клинична фармакология и терапия, състоял се в София.Метамизолът е на пазара от 85 години, но очевидно има какво още да се говори за него. Той е известно аналгетично средство от групата на неопиатите и едновременно с това има температуропонижаващо и спазмолитично действие (успокоява колики в стомашно-чревния тракт и бъбреците).

Тъкмо това тройно действие го прави уникален. Плюс ниската му цена… За разлика от аспирина, той може да се дава на астматици и има 30 пъти по-малка вероятност да предизвика кърве-не от стомашно-чревния тракт. Въпреки тези му качества метамизолът дълги години беше подлаган на съмнение заради евентуални странични действия.

Твърдеше се, че той унищожава белите кръвни клетки, променя състава на кръвта, води до генетичното й увреждане. В някои райони от света и при някои раси наистина има подобни случаи, но те са по-скоро изключение, каза на симпозиума проф. Тулунай от Турция.

Метамизолът е много популярно лекарство в България, Турция, Русия, Южна Америка. У нас годишно се гълтат 400 млн. таблетки от различните му видове, но досега не е регистриран нито един случай на генетично увреждане на кръвта, твърди проф. Витан Влахов, национален консултант по фармакология.

Заради твърдението, че лекарството понижава броя на левкоцитите в кръвта под 500, години наред е правено мащабно проучване, обхванало 22 млн. души.

Оказва се, че има страни, като Германия, Испания, Италия, където рискът това да се случи наистина е по-висок -18 на 10 000 души, но у нас, в Унгария, в Полша това не е така. В България рискът е едва 1,4 на 10 хил.

Така че не подценявайте добрия стар метамизол, съветват и лекари. и фармацевти.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Реабилитират аналгина. Не бил вреден
4 (80%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *