Отглеждане на индрише. Разсад и засаждане. Откъде се взема?
Ползи. Противопоказания на индрише.. Цена и къде се продава?

Индрише. Отглеждане и цена. Бабини рецепти за кръвно, кашлица и диабет

Отглеждане на индрише. Разсад и засаждане. Откъде се взема? Размножаване. Отглеждане в саксия в домашни условия и в градината. Ползи. Противопоказания. Цена и къде се продава? Бабини рецепти за високо кръвно. За диабет. Чай от индрише

Индрише е разновидност на здравеца и мушкатото, която се отличава с ментово-розов привкус. Този аромат е плод на селекция – растението е култивирано, дивите му предци не растат в Европа.

Като подправка се използва изключително в България. Повечето европейци намират мириса за странен. Ароматните листенца се влагат в домашно производство на компоти, конфитюри, сладка, саморъчни ликьори и ракия. Много върви с дюли.

indrishe-01
Не можем да си представим компот и сладко от дюли без индрише

В интернет, дори в специализирани сайтове ботаническото наименование на това растение се греши. Изписват го като Pelargonium roseum, а на снимките се показва обикновено мушкато. Разликата е съществена, защото индрише е подправка и билка, а мушкатото – не.

Правилното име е Pelargonium roseum Willd, в промишлеността се използва Pelargonium radens. Срещаме я още като розова пеларгония, ароматна пеларгония и като цитрон.

Истинската Pelargonium radens (индрише) съдържа етерично масло с отчетлив аромат на роза. Но такова рядко се среща в продажба. В парфюмерията и козметиката то се замества с розово масло, което само наподобява гераниум.

Но в България това не е проблем. При нас индрише се отглежда съвсем лесно в саксия на прозореца. Без много усилия можем да се ползваме от ключовите му качества. Освен че е подправка и лечебно растение, индрише изчиства въздуха, обеззаразява и ароматизира.

Параметри в отглеждането на индрише
ПараметриИзисквания
Място на отглежданев дома, на подпрозоречния перваз, през лятото може да се извежда на открито
Светлинаобича слънце, но предпочита полусянка
Водаполива се само при изсъхване на повърхността на почвата
Почваазот-съдържаща
Температуранад +10°С
Подхранванесамо през пролетта с леки, неконцентрирани торове

Отглеждане на индрише

Повечето пеларгонии (мушкато) предпочитат да растат на слънце. Единствено една разновидност – индрише, има необходимост от повече сянка. То изисква немного влага и добре се развива в саксии и висящи кошници. Въпреки че е многогодишно растение, в хладните райони се засажда всяка година или пък се прибира на топло. То не търпи на студ и при падане на температурите може да загине.

indrishe-02
Индришето няма особена декоративна стойност, но пък какъв аромат разпръсква!

В домашни условия индрише израства на дължина като лиана. Ако не се подреже, запълва целия прозорец. При добро осветяване и достатъчно храна образува кичеста туфа. Листата изглеждат ефирни, но всъщност са жилави и имат жлезисти власинки, които при разтъркване пускат ментово-розов аромат. В зависимост от сорта формата им е ажурна, дълбоко разсечена или с вълнист край. Цветовете са по-скоро невзрачни – малки розови или лилави, събрани в рехава китка.

Засаждане и разсад, откъде?

Ако досега не сте гледали индрише, най-лесно е да прескочите момента със захващането от семе или разсад. В сайтовете за частни обяви се продават готови екземпляри и даже ги изпращат по куриер. Цените вижте по-долу.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Продължаваме с информация за онези, които биха искали сами да отгледат индрише. То се размножава по няколко начина – чрез делене на храста, с резници и от семена. Процесът е трудоемък, но в резултат получавате голямо количество здрави млади растения.

Семена от индрише

Размножаването със семена е продължителна и пипкава работа. В началото семената трябва да се обработят по следната процедура:

 1. Леко ги натъркваме върху ситна шкурка, да се надраска повърхността им;
 2. Накисваме ги в стимулатор на растежа за 3 часа;
 3. Преместваме ги в чиста за вода за още 3 часа.

Готовите почвени смески са прекалено хранителни, затова по-добре да направим сами почва, в която смесваме торф, речен пясък и градинска пръст в съотношение 1:1:2.

Семената се засаждат в недълбок съд. Равномерно се разпределят на повърхността през 5 см едно от друго. Напръскват се с пулверизатор, ако почвата е засушена, и се полагат под стъкло. Ще очакваме покарването им след около 1 месец.

Изчакваме да се появят 3-4 листенца и тогава разсаждаме растенията в отделни чашки или в неголеми саксийки.

Размножаване

Основният проблем в размножаването е семена е осигуряването на самите семена. Въпреки че те присъстват като артикул в множество градинарски сайтове, ще забележите, че няма наличности. По-вероятно е да използвате някои от другите два метода за размножаване, за които е необходимо да разполагате с възрастно растение. Ако досега не сте отглеждали, попитайте съседките – все някоя от тях ще има индрише на балкона си.

Разделяне на корените

Едно голямо и добре израснало растение ще разделим на няколко по-малки. Това се прави есенно време. Избираме задължително растения, чиято коренова с-ма е изпълнила саксията и се вижда през отворите на дъното. Добре поливаме и изваждаме от саксията.

Кореновата система внимателно се разгръща и при необходимост се разрязва със стерилен нож. На всяко място поръсваме с канела или активен въглен. Така делим растението, че във всяка част да остане корен със стъбло и листа.

indrishe-03
Размножаване с резници

След разделянето всяко коренче се засажда в неголяма саксия, примерно 10 – 14 см в диаметър. Ако саксията е прекалено голяма, цъфтенето ще се отложи за следващата година, докато растението запълни целия обем на саксията с корените си.

На дъното на саксията полагаме дренаж. Почвата приготвяме самостоятелно или купуваме готова от цветарница. Готовата допълнително разреждаме с градинска почва и дезинфекцираме (с разтвор на калиев перманганат или загряваме във фурната).

Размножаване с резници

Този метод е достъпен целогодишно, но най-добри резултат получаваме от срязани през пролетта резници. По време на пролетното подрязване остават голямо количество резници, които лесно се вкореняват.

Срязваме част от стъбло, така че на него да останат 2-3 листенца. Много големите листа срязваме наполовина. Срезът се прави под ъгъл с остър стерилен нож.

Оставяме резниците за няколко часа на стайна Т°С да завехнат. След това ги потапяме в чаша с вода. Съдът обвиваме с черна хартия. На тъмно корените се образуват по-бързо.

Във водата добавяме таблетиран акт. въглен. Изрязваме кръгче от картон с диаметър на чашата и я покриваме, като правим отвор за резницата. По този начин ще я поддържаме нависоко. Тя не трябва да потъва във водата, а се контактува с нея само на 1 см. В противен случай рискуваме загниване.

мнения, отзиви, коментари, форум

Индришето лесно се вкоренява и ако направо го засадим в почва. В този случай ни трябва пластмасова кофичка, на която правим няколко прореза, за да се излива водата. Насипваме ситен дренаж и почва. Почвата да не е мокра, иначе ще получим гниене.

На първо време резниците в почва не се поливат, а само леко се напръскват – растението и почвата около него. Ако започнат да вехнат, трябва да покрием кофичката.

Когато размножаваме по домашному, не знаем как ще мирише нашето индрише. Ако закупим растение от разсадник, може би ще попаднем на селектиран екземпляр със засилен аромат.

Селекционерите специално са работили за отглеждането на индрише с аромат на хвойна, мента, лимон, мускат, ябълка, праскова, роза, лавандула, кокос, ананас и дори ментов шоколад.

В саксия и в градината

Индрише се развива оптимално в саксия. Живее приоритетно вътре в стаята, но през лятото спокойно се изнася на балкон или веранда. Там то се чувства добре до настъпване на захлаждане. Тук да споменем, че истинската родина на тази разновидност е Ю. Африка и то е истинско „африканче“, любител на високите температура.

Ако гледаме индрише в градината, вероятно то ще загива всяка есен и ще трябва да засаждаме нови растения на пролет. Другият вариант е да изнасяме саксии в градината, за да може лесно да ги прибираме на топло през октомври.

Температура

Индришето може да остане на открито, докато температурата спадне до +10 градуса. Предполагаемото време за прибирането му по нашите ширини е месец октомври.

Подхранване, торене

Индришето е отзивчиво спрямо торенето на почвата, но не трябва да се внасят концентрирани разтвори или органични торове.

В началото на пролетта, при разбуждане на растението, сложете азото-съдържащ тор. Той помага да се разбудят пъпките и да се образува пищна корона.

През април, преди началото на образуването на пъпки, внесете калий и фосфор. Те ще допринесат за красиво, пищно цъфтене.

Почва

Тя трябва да е рехава, с неутрална киселинност и да съдържа азот. Ако сами приготвяте смеската, вземете градинска почва, листен хумус и пясък 9:1/2:1. Може да добавите незначително количество торф и дървесна пепел.

Саксия

Индришето не иска големи саксии и се пресажда максимум веднъж за година, пролетно време.

indrishe-04
Не давайте просто със саксията – ето добър размер като за начало

Новата саксия нека бъде една 1-2 см по-голяма от предишната, с добро дренажно отверстие и с дебел слой дренаж на дъното. В качеството на дренаж използвайте начупена керамика, керамзит или парчета от тухла.

Поливане

Дайте мнение и Вие тук!

Цветовете не търпят прекалено поливане. При обилна влага те боледуват, появява се плесен. Ако това се случи при хладни нощи, има сериозен риск от заразяване с брашнеста мана.

Поливайте индрише, само когато повърхността е изсъхнала. Срещу преовлажняване помага дренаж с дебелина от 2 см.

Защо пожълтяват листата?

Съхненето и пожълтяването на листата винаги е следствие от неправилна грижа. Ако не поправите ситуацията навреме, растението загива. Най-честите грешки са свързани със засаждането и пресаждането.

 1. Грешки при подбора на саксия. Постепенното отмиране се случва заради неправилно подбрана саксия – в случай, че размерът е твърде малък за кореновата система или пък е прекалено голям. При голяма саксия растението тръгва да се развива на корен за сметка на листната маса;
 2. Грешка с дренажа. Ако слоят на дъното е недостатъчен и в саксията остава излишна влага, растението жълтее. Същото се случва и заради неправилна циркулация на въздуха;
 3. Грешка при боравене с корените. В някои случаи жълтият цвят на листата е провокиран от невнимателно пресаждане.
 4. Недостиг на минерали в почвата. Те са ресурс, който бързо се изтощава, затова растението има потребност от допълнително подхранване. Нуждата се повишава през вегетацията, когато има активен ръст и цъфтеж. Недостигът на минерали често води до пожълтяване;
 5. Неправилна грижа. Индришето обича светлина, но ако го сложите под преки слънчеви лъчи, твърде вероятно да пожълтее. По същия начин се отразява ниска влажност в стаята (оптималното е 50-60%).
 6. Хладно или топло течение. Индришето съхне, ако е на пътя на течение. Нужно е да стои по-далече от отоплителни уреди, защото от тях листата му съхнат. Прекрасно място за него е остъклен балкон с температура около 12 °C;
 7. Често поливане и излишък от калций в почвата. Индришето има нужда от поливане веднъж седмично, само в топлите месеци по-често. Листата жълтеят и заради прекалено много калций в почвата. В този случай полейте с вода, в която сте добавили няколко капки лимонов сок или щипка лимонтузу.

Билка и цвете индрише

Индришето е подправка и билка, добре позната на народната медицина. Благодарение на маслата си то е усвоено и от промишлеността. Фитонцидите, отделяни от него, подобряват микроклимата в помещенията, изчистват от микроби и освежават въздуха.

Ползи и лечебни свойства. Противопоказания

В листата и техните дръжки се съдържат сапонини, катехини, алкалоиди, антоциани, флавоноиди, дъбилни съединения, антивирусни и антибактериални съставки. Има цяла палитра от микроелементи и витамини, каротин. Най-ценното е маслото гераниол, скъпа суровина за парфюмерията и козметиката.

Индрише се използва като антисептик, обезболяващо, пикочогонно, бактеричидно, противодиабетно и кръвоспиращо средство. Преустановява кървене от стомах, матка, бели дробове, от носа.

С него се лекуват ларингит, отит, синузит, ангина. Добре успокоява болки при междуребрена невралгия, остеохондроза, радикулит, шип на петата (мястото се натрива с прясно листо и се затопля). Индрише има ефект при ПМС, киста на яйчника.

Насекомите бягат от индрише. Използваме го срещу молци и комари.

С негова помощ раните заздравяват по-бързо. Външно листата му се налагат при фурункули, циреи, язви, екземи, порязвания и измръзнали участъци от кожата.

 • Противопоказания: индрише не се ползва за деца под 6 г. и при бременни, както и в периода на лактация. Има риск от алергична проява и пристъп на астма.
Цена и къде се продава?

В някои аптеки има индрише за лечебни цели, не е наложително да го отглеждате, ако ви трябва за лекарство. В biobilki.com се предлага сушен лист, като 10 г е на цена от 1.40 лв.

Друга промишлена форма е маслото от индрише, понякога е изписано „гераниум“.

10 мл на Miaroma (египетско) струва 23 лв. То е само за масажи, ароматерапия и вана, не се пие. На Армина същото количество е на с-ст 21 лв, а 5-милилитровата опаковка е 13 лв. Био продуктът на Florame струва 15.35 лв за 5 мл. Най-изгодно като цена е маслото на Ривана – 9.00 лв за 10 мл. Също е само за външно употребяване. Производителят подчертава, че е с висока концентрация.

Цена на индрише в саксия

Ако погледнете в ОЛХ или Базар, ще си намерите саксии на цена от 4 до 20 лв. Хубави, кичести, отгледани растения струват средно 15 лв.

В цветарските сайтове също е наличен разсад индрише. Например в zelena-prolet.com разсадът струва 6.50 лв. В Mr. Garden последната актуална цена е 4.50 лв. В razsadnikat.com цената е 6 лв.

Бабини рецепти

 • Пресни листа и сок: помагат при възпалявания на междуребрената мускулатура и при отит. Листата се смилат и налагат като лапа (компрес). Пресното листо се свива на тръбичка и се въвежда в ушния канал. Прясно листо се дъвче за обеззаразяване на устата и при възпаление на венците;
 • Чай от индрише: приготвя се от сухи или пресни листа. В някои рецепти се дават корени или цветове, но имайте предвид, че листата с дръжките им са най-лечебната част. За приготвяне на отварка трябва 1 с.л. сух лист на 200 мл. Само се попарва за 30 мин. Дозата е 1 с.л. Чай от индрише се дава за успокояване (неврози), при разстроено храносмилане и при липсата на здрав сън;
 • Отварка от индрише: в една чайна чаша преварена вода нарязваме 10 листа и слагаме 1 лъжичка мед. Киснем 8 часа и тогава пием. Същата рецепта, но без меда, използваме външно – за промивки на възпалени очи, за заздравяване на рами, при възпаления в устата и гърлото;
 • Тинктура от индрише: 3 с.л. млян лист на 500 мл спирт, настойваме 7 дни. Дозата е 2 Х 0.5 ч.л., разредена в 50 мл вода. Със същия разтвор се обработва гърло, промиват се рани и се пие срещу безсъние.
За високо кръвно

За нормализиране на кръвното се пие чай от индрише, приготвен от 1 с.л. пресен лист. Залива се с 2 чаши преварена и охладена до стайна Т°С вода и се оставя за 10-12 часа. Най-добре да се направи през нощта, за да може водният извлек да се пие на малки глътки в течение на целия следващ ден.

Друг начин е да се бинтова лист индрише към китката на мястото, на което измерваме пулса.

Ето и една по-сложна рецепта.

 • Необходими: 250 г мед, 50 г орех, 10 листа индрише, 10 листа здравец, 10 бадема, 2 лимона без семки, 6 мл тинктура валериана, 1 ч.л. канела;
 • Приготвяне: листата с дръжките, очистените само от семето лимони и ядките заедно прекарваме през месомелачка. Пюрето размесваме с меда, а накрая наливаме тинктурата. Прибираме с стъкло и вземаме 3 Х 1 с.л. предхождащо яденето.

За сърце, при нарушения в ритъма

 • Рецепта №1: 250 г мед, 1 лимон, 1 жълтък, 1 с.л. захар, 10 листа индрише. Разбиваме жълтъка и захарта, отделно разбъркваме в меда пюрираните лимон и листа индрише. Събираме двете смеси и ги привеждаме до еднородност. Схемата за прием на това лекарство е 3 Х 1 с.л. винаги предхождащо храненията;
 • Рецепта №2: 250 г мед, 10 млени кайсиеви ядки, 10 листа индрише, 1 ч.л. канела, 2 лимона. Ядките смиламе, индришето пюрираме, лимоните смиламе с всичко, само отделяме семките. Разбъркваме с меда. Схемата на прием е 3 Х 1 с.л. предхождащо храненето.

Още ползи и рецепти ТУК:

Индрише. Ползи и противопоказания. Рецепти за лечение, дъвчене. Цена

Лекарство за диабет

Лечебното действие се дължи на маслото гераниол, което има противодиабетно действие. Заедно с това то оказва общоукрепващо въздействие върху пациентите като подобрява съдовия тонус на мозъка, а отпуска нервите.

С орехи и ракия против диабет

Тази рецепта е насочена само за втория тип на заболяването. Приготвя се тинктура, като за целта основата е ракия, но може също водка и медицински спирт.

Извлекът е от орехи и индрише, като от първото трябват 20 ядки, а от второто – 20 току-що откъснати листа, заедно с дръжките. Въобще винаги при използване на листа от това растение, късайте заедно с дръжките, те са полезни, колкото и зелената маса.

Ядките и листата се накълцват и накисват в ракия, като количеството е на око. За предпазване от осветяване обвиваме буркана с черна хартия и го слагаме в хладилника за 15 дни.

При диабет схемата е 25 мл от тинктурата, разредени във вода. Взимат се само при събуждането, преди да се яде.

Диабет. Чимен и др. 20+ билки, лекарства и храни за лечението му. Тип 1 и тип 2

Лукчета и индрише за кашлица

Кашлицата се облекчава от домашен сироп с участието на индрише. П

риготвянето е лесно, ако имаме следното: 5 лукчета, 5 кубчета локум, 5 листа индрише. Първо варим локума в 250 мл вода, докато остане наполовина, слагаме лукчетата и ги разтопяваме.

След като свалим от котлона кастролата, пускаме и индришето. То не се вари, а само се запарва за 20 минути.

Веднага профилтрираме и затваряме в бутилка с винтова капачка (но да е стъклена, например от минерална вода Банкя). Много е важно до сиропа да няма достъп на въздух.

По дадената рецепта произвеждаме около 100 – 120 мл сироп. Дневната доза от него е 3 Х 1 с.л.

Сироп с орехи и индрише за кашлица
 • Нужни продукти: 250 мл вода, ½  червена ябълка, 1 лукче, 2 листа индрише, 2 ореха, 5 локума (обикновен).
 • Начукваме орехите заедно с черупките и изсипваме в тенджера всички останали съставки. Ври на слабо, докато всичко се разтвори. Профилтрираме и прехвърляме в бутилка. От тази течност може да се пие по-голямо количество – примерно около 25-50 мл, трикратно.
Етерично масло от индрише

Много фирми произвеждат такова масло, но за жалост то винаги е за външно прилагане. Не сме попаднали на продукт, който да е допустим за пиене.

Единствено в указанията на 100% чистото масло на Витасан е посочена и вътрешно приемане. Обаче това масло е от т.нар. египетско индрише или вида Pelargonium graveolens. Показано е за дихателния път и синусите, пие се 2 Х 1 капка, която се разрежда в 150 мл вода.

Останалите видове масла гераниум са концентрирани, подходящи за арома и локална терапия. Лекува кожни патологии и рани. Отлично е за масаж и като нервен релаксант.

С етеричното масло можем да си правим компреси, да се масажираме. Отлично е за обогатяване на козметични продукти.

Още информация и източници на английски: Ползи и противопоказания на индришето като роднина на мушкатото и здравеца. * Лечебни свойства и рецепти.

С мед, лимони и бадеми
 • Рецепта: 250 г мед, 10 листа индрише, 10 бадема, 5 ядки кайсия, 1 лимон, 1 каф. л канела, 8 мл тинктура валериана.
 • Листата индрише, ядките и лимоните смиламе и смесваме с меда. Накрая добавяме канелата и валериана.
 • Схемата за прием е 3 Х 1 с.л.

Видео: ето как изглежда индришето и как да го прихванем от резница

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Начини за моментално спиране и трайно лечение на упорита кашлица с храчки.

10+ начина за отхрачване на бели храчки в гърлото и др. Спиране на кашлица с храчки

При кашлицата дихателните пътища се очистват от натрупан бронхиален секрет и чужди частици

3 Мнения

 1. Виолета Радкова

  Много лесно отглеждане! Винаги сме имали индрише и мушкато на балкона, ако е остъклен даже не се прибират, а може да се изнесат на стълбището през зимата.

 2. Васа Попова

  Миналата година купих разсад индрише по 80 ст. от пазара, тази година не намирам и по 2 лв. Голямо поскъпване, ужас!

 3. Мариета

  Искам да пробвам размножаване на индрише със семена, някой знае ли откъде се купуват или да поръчвам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.