болки в гърлото
Болки в гърлото може да имаме по различни причини

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

Най-често означават фарингит. Ларингит също може да е. Варицела – в кои случаи. Кога е ангина с налепи? А пневмония? Кога да заподозрем рак. Кога болките отиват към гърдите. А към ухото? Обичайните лекарства.

Още в текста: Действа ли трахизан? А оспамокс? Хомеопатия. Да ползваме ли хомеовокс? А осцилококцинум? При деца. При бременност и кърмене.

Ако неприятните болки в гърлото при преглъщане не минат дълго време, започваш да си мислиш дали това не е рак?!

Гърлото е слабо място на безброй хора и обикновено се смята, че болката сигнализира за настинка. Едва когато болката се задържи трайно, започваме да се притесняваме сериозно. Нека разгледаме основните причини за нея и начините за лечението ѝ.

Форумът – за болки в гърлото при преглъщане

Потребител от форума на puls.bg споделя в нета притеснението си от болки в гърлото при преглъщане. Подписаният zavoi1 разказва как цели три месеца го тормозят болки в гърлото.

Боли около адамовата ябълка вдясно и малко долу, при това боли само при преглъщане на вода, храна и слюнка. Човекът допуска, че проблемът има връзка с промените в начина му на живот: започнал е да спортува и рязко намалил цигарите.

Специалистът УНГ лекувал нашия герой с антибиотици и витамин В1, смятайки, че става въпрос за “фарингит с гранулозни и атрофични участъци”.

Как се развива тази история? След като не получава очакваното изцеление, zavoi1 отива при друг лекар и чува същата диагноза. Човекът наистина има болки в гърлото при преглъщане заради хроничен фарингит.

Това значи режим на хранене с изключени екстри като бира и газирано, но не само. В подобна позиция след време се оказва и друг пациент, при когото болки в гърлото при преглъщане са комбинирани с болки в ставите.

Съветът на експертите е в подобни случаи да се направи и консултация с ревматолог, а при кръвни изследвания да се проследят стойностите на пикочната киселина.

Само фарингитът ли е здравословният проблем, който причинява болки в гърлото?

Кои страдания имат симптом – болки в гърлото?

Демир бозан за безсъние

Наистина не само настинката или хроничният фарингит протичат с болки в гърлото в покой или при преглъщане. Според класификация на framar.bg болки в гърлото при преглъщане може да има най-често при следните случаи:

  • болки в гърлото при възпалителни процеси, причинени от вируси, бактерии или гъбички. Болките са последица от възпаление на сливиците, проблеми с щитовидната жлеза, ангина, зъбен абсцес;
  • болки в гърлото се проявяват също и при болести на хранопровода – стесняване при промени в съединителната тъкан, гастроезофагеален рефлукс и др.;
  • болки в гърлото чувстват пациенти с болестта на Паркинсон или със заболявания от неврологичен или мускулен характер, множествена склероза, полиомиелит, склеродермия;
  • внезапни болки в гърлото може да се получат при животозастрашаващ припадък или ако в гърлото попадне чужд предмет.
болки в гърлото
Мед и билков чай – класика при болки в гърлото

Как се лекуват болки в гърлото?

От казаното дотук трябва да е ясно, че лечението на болки в гърлото или болки в гърлото при преглъщане започва с поставянето на точната диагноза.

Трябва да знаем какво лекуваме – а най-чисто е съвет за лечението на болно гърло да ни даде специалистът. Лекуваме не просто състоянието болки в гърлото – а причината, поради която ги имаме!

Да се съсредоточим върху болки в гърлото при настинки – актуален проблем! От remedium.bg разкриват, че ако имаме болки в гърлото при преглъщане – това означава, че възпалението е локализирано в горната зона на дихателния апарат и трябва да съдействаме на организма да преодолее възпалителното огнище колкото може по-бързо.

Помагат топлите напитки, билкови чайове и мед, както и смученето на билкови пастили или такива със съдържание на цинк – цинкът ускорява овладяването на инфекцията, но не бива да се предозира.

Добре действат и разтворите за гаргара, сред които соленият е класика от народната медицина. Приготвя се с една чаена лъжица готварска сол на половин литър топла вода.

С този разтвор правим гаргара на всеки час, без да гълтаме. Редуваме с топъл чай от лайка – чудесен антисептик, който успокоява възпаленото гърло.

Ако обаче бабините рецепти не подействат в рамките на седмица, правите температури, дишането ви се усложнява и лимфните възли на шията започнат да се уголемяват – не разчитайте повече на народното лечение и отивайте на лекар. Понякога с болки в гърлото започват тежки заболявания, които ви създават здравословни проблеми за цял живот.

Ето и един съвет за лекуване на болки в гърлото с компрес: неизвестно защо поставянето на компрес при болки в гърлото в днешно време се практикува по-рядко. Тази рецепта от dar-center.com е за компрес с хума и ябълков оцет. Прави се така:

Малко хума на прах се разбърква с ябълков оцет до получаване на кашичка. Разстиламе я върху парче ленен плат, пластът да е с дебелина един пръст. Хумата се покрива с марля и компресът се увива около гърлото. Поставя се суха кърпа и накрая вълнен шал. Компресът се маха веднага щом се почувства затопляне.

Най-често означава фарингит.

При болки в гърлото най-често трябва да си мислим за фарингит. По принцип болки в гърлото – това е сигнал за някакво респираторно заболяване (puls.bg). Ако инфекцията засегне фаринкса, развиваме фарингит. Той се разпознава по болката – в покой, но особено при преглъщане.

Фарингитът причинява дискомфорт, усеща се дразнене и болки в гърлото заради възпалението на задната част на тази уязвима зона (pharmacy-bg.com). Ако се касае за бактериална инфекция, може да се наложи да гълтате и антибиотик.

Известно е, че фарингит в хронична форма може да се развие както след чести простуди или вирусни инфекции, така и при работа, свързана с продължително говорене в среда с механични или химически замърсявания. Гаргарата със солена вода и отвари от лайка и градински чай облекчават такива състояния.

Ларингит също може да е.

Болки в гърлото, усещане за сухота, суха кашлица и пресипнал глас – това са симптомите на ларингит (pharmacy-bg.com). При ларингит страдат гласните връзки – те отичат от възпалителния процес до степен, когато човек може да говори само шепнешком.

Също както и фарингита, ларингит може да се прояви при професии, свързани с напрежение на гласните струни – певци, учители. Много често фарингит и ларингит се развиват комбинирано. Липата и градинският чай действат благотворно, препоръчителни са и инхалации, но най-важното е почивката, щаденето на гласа.

Варицела – в кои случаи.

При шарката варицела болки в гърлото е един от ранните симптоми на болестта (pramed.com). Че става въпрос за нещо различно от обикновена настинка проличава от това, че се развива висока температура до 39 градуса, а сетне се появяват и характерните обриви.

мнения, отзиви, коментари, форум

При отслабен имунитет е възможно описаните в началото болки в гърлото да се засилят, а възпалението да премине в ангина, ушно възпаление и дори пневмония.

Кога е ангина с налепи?

болки в гърлото
Болки в гърлото – това не винаги е дребна работа

Ангина (тонзилит) е мъчителното възпаление на сливиците, когато страданието от болки в гърлото е неизбежно. Силни болки в гърлото, болка при преглъщане, парене и дразнене е субективното усещане, а при преглед категорично се установява зачервеното гърло, възпалените и уголемени сливици, обикновено с налепи.

По вида на налепите може да се съди за причинителя на заразата и да се направи прогноза за възможни усложнения. Мръснобелите налепи предупреждават за гнойна ангина, а сивкавите – за некротичен процес при ангината на Плаут-Венсан.

Налепи по гърлото и гной по сливиците – домашни лекове

Дайте мнение и Вие тук!

А пневмония?

Болки в гърлото в комбинация с още няколко симптома могат да насочат към възможен белодробен процес. Ако освен болки в гърлото имате температура, кашляте упорито с малко храчки и чувствате мускулни болки, голяма е вероятността да развивате вирусна бронхопневмония (arsmedica.bg).

Кога да заподозрем рак

При трайни болки в гърлото или при хронични ангини много хора наистина си мислят, че може да имат рак на гърлото. Кога да се тревожим, че болките са знак за рак на гърлото?

Не е задължително да имате болки в гърлото, но следващите симптоми не са за пренебрегване: кашлица или кашлица с кръв, затруднено дишане и преглъщане, дискомфорт в гърлото с усещане като при възпаление, дрезгав глас и затруднения при изговор, болки във врата или ухото, чести главоболия, подуване или бучки по шията, необяснимо отслабване (govorni-aparati.com).

Рак на гърлото: Симптоми, изследвания и лечение у нас и в чужбина

Кога болките отиват към гърдите

Болки в гърлото, които отиват и към гърдите, могат да са симптом на различни заболявания Необходима е внимателна преценка, а също и допълнителни изследвания, за да се потвърди една или друга диагноза (framar.bg).

Болки в гърлото и гърдите могат да се усещат при инфекции на дихателните пътища – вирусни, бактериални и стрептококови, включително пневмония, болестни проблеми на хранопровода, някои видове рак, ангина пекторис, инфаркт, перфорирала язва, инфекциозна мононуклеоза, рак на белия дроб, гастроезофагеален рефлукс.

Болки в гърлото и гърдите могат да бъдат почувствани при физическо натоварване и напрежение и след отдих да отшумят. Такива симптоми се появяват и при прекомерна употреба на алкохол и цигари, както и при пребиваване и работа в среда с механични или химически дразнители във въздуха.

При изясняването на точния проблем е необходимо да се проследят и други придружаващи симптоми като кашлица, температура, болки в стомаха, киселини, увеличени лимфни възли, тахикардия, задух, замаяност, гадене и повръщане.

А към ухото?

болки в гърлото
При усложнения болки в гърлото се съчетават с болки в гърдите и ухото

Нерядко мъчителните болки в гърлото се проявяват заедно с болки в ухото. Острото възпаление на средното ухо (остър отит) често е последица от инфекции в носоглътката.

Независимо от естеството си – вирусни или бактериални, те са в състояние да предизвикат неприятни и мъчителни усещания, прониквайки към слуховия апарат по т.н. Евстахиева тръба.

Този тип усложнения на състояния, свързани с болки в гърлото и ухото, са по-чести при деца поради анатомичните особености и по-лесния достъп от носоглътката към ушния канал.

Усложненото възпаление може да причини и подуване на лимфни възли, смущения на слуха, пробив на тъпанчевата мембрана (phytolek.com).

Обичайните лекарства

Кои лекарства най-често се използват при болки в гърлото? Не мислете на първо място за антибиотици: те са необходими, ако друго лечение не дава ефект пет дни и ако видимо болестната симптоматика се усложнява.

При всички случаи затоплянето и чаят съдействат за излекуване на заболяването, но има нужда и от специфични лекарствени средства. Това може да са антисептици, локални антибиотици или обезболяващи (анестетици).

Добре действат пастилите с прополис или билки – смрадлика, салвия, анги-септ, прополки с различни добавки, стрепсилс, фитолор, ефизол, анзибел, септолете, нео-ангин, по-сериозният биопарокс спрей – добър при болки в гърлото и синузит (framar.bg).

Действа ли трахизан?

Популярните таблетки трахизан са с доказано успокояващо действие при болки в гърлото. Приложението им постига антисептичен и антибактериален ефект. Това е антибиотичен продукт, който може да се прилага не повече от 10 до 14 дни без лекарско наблюдение.

Таблетките се смучат през два часа, но не повече от 8 дневно за възрастни или 6 – за деца над 6-годишна възраст. Трахизан е възможност да се атакува заболяването с продукт, който не натоварва организма, както това се случва при пероралните антибиотици.

Освен това се счита, че активните съставки не засягат полезната микрофлора в устната кухина. Трахизан не може да се използва срещу болки в гърлото при непоносимост към някоя от съставките или при нарушена, разранена лигавица на устната кухина (galenia.bg).

А оспамокс?

Оспамокс е широкоспектърен антибиотик, който се прилага при цяла група инфекции и възпаления – включително тези на дихателната система. Ясно е, че оспамокс ще се препоръча, ако болестната картина е свързана и с други проблеми, не само и единствено при болки в гърлото – например при започнало възпаление на бронхите, гнойна ангина или възпаление на средното ухо.

Режимът на прием – дозировка и продължителност, се определя от лекуващия (puls.bg).

Хомеопатия

Специалистите по хомеопатия неслучайно препоръчват този вид лекарствени продукти, при това – още при първите симптоми на заболяванията с болки в гърлото. Това е възможност паралелно да се овладее болестната симптоматика и да се повиши имунитетът на организма. Оздравяването настъпва без натоварване с “тежки” медикаменти и по-бързо. Хомеопатичните лекарства неутрализират болката, успокояват и възстановяват възпалените лигавици.

При болки в гърлото хомеопатите препоръчват продукти като атропин сулфат, хепар, калиев бихромат, силиций, меркурий, тонзилотрен (puls.bg). Всеки от тях има специфично приложение: някои действат в острата първа фаза на заболяване с болки в гърлото, други са по-добри при продължителни, хронични състояния.

Да ползваме ли хомеовокс?

Хомеовокс е продукт с подчертан ефект при болки в гърлото от ларингит, умора на гласните струни, пресипване и загуба на гласа. Действа добре, има смисъл да се ползва (framar.bg).

А осцилококцинум?

болки в гърлото
Народната медицина е „в час“ при болки в гърлото

Осцилококцинум е добър хомеопатичен продукт, който действа общо на симптоматиката при грип и настинки – температура, мускулни болки, втрисане, хрема и кашлица, болки в гърлото.

Чрез този продукт се мобилизира имунната система за отпор срещу заболяването като цяло. Можем да го вземаме, но паралелно с него е препоръчително да се даде и хомеопатичен продукт с директна насоченост към болки в гърлото (framar.bg). Комплексната терапия винаги е ефикасна.

При деца. При бременност и кърмене

болки в гърлото
Болки в гърлото може да имаме по различни причини

Децата, бременните и кърмещите майки са уязвими групи, при които здравословен проблем с болки в гърлото не бива нито да се подценява, нито да се преекспонира. Най-добре е акцентът да бъде върху укрепването на имунната система, което ще редуцира подобни събития.

Това може да стане по естествен път – чрез класическото закаляване по формулата “слънце, въздух и вода”, но и чрез целенасочен прием на естествени продукти – клеева тинктура, сребърна вода, или на определени хомеопатични средства. Ако все пак се наложи лечение, нека то да бъде консултирано с лекар и да бъде отново насочено към природни и близки до природата средства.

Особеност на споменатите групи е, че при децата всички процеси се развиват много бързо и при подценяване могат да настъпят усложнения, а при бременните трябва да се държи сметка за организма и на майката, и на нероденото дете.

Всеки случай е индивидуален – понякога проблемът с болки в гърлото може да се реши само чрез чай от лайка с мед и компрес с извара, а друг път без антибиотици оздравяването ще е невъзможно.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

fiz

Как да си направим физиологичен разтвор. Какво лекува натриев хлорид?

Съвети как да си направим домашен физиологичен разтвор. Точно какво лекува натриев хлорид (готварска сол)? …

Едно мнение

  1. дасдас

    Аве вие ташак ли си правите с хората бе ? Ако ви боли пръста най-вероятно сте болни от рак на белия дроб…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.