бисептол
Лечението с бисептол е ефикасно и безопасно при определени условия

Опасно ли е лечението с бисептол?

“Щях да гушна букета от бисептол. Десет минути след приема… изпаднах в алергичен шок и само бързата намеса на спешна помощ ме спаси.”

Репликата е от форума на framar.bg, където потребители коментират възможностите за лечение с бисептол.

Друг привърженик на лечението с бисептол обяснява, че проблемът е от приема на хапчето на гладно. Не се отказвайте от лечение с бисептол след това мнение – нека първо да видим за какво става дума!

Какви лечебни качества има медикаментът бисептол?

Бисептол е изпитана с години ефикасна комбинация от два компонента с антибактериално действие: сулфаметоксазол и триметоприм.

Ефектът от приема на таблетките бисептол е потискане растежа на няколко опасни патогенни щама – видимо това се изразява в овладяване на възпалителните процеси, които са накарали пациента да потърси лекарството.

Ето при какви инфекции бисептол е спасително решение според експертно мнение от medicine.bg:

 • уроинфекции, причинени от група патогенни бактерии;
 • възпаления на средното ухо;
 • инфекции на стомашно-чревния тракт;
 • остри и хронични бронхити и пневмонии;
 • т.н. диария на пътешественика, предизвиката от E.coli.

Практиката показва, че медикаментът е с добър ефект и овладява описаните болестни състояние успешно при разумно, правилно потребление.

В същото време е важно да се знае, че бисептол е сериозен медикамент – приложението му трябва да бъде препоръчано от лекар и не бива да се върши самодейно.

Най-малкото поради факта, че този медикамент лекува инфекции, причинени от конкретен вид бактерии. Бисептол не е универсален цяр!

Може ли с бисептол да се лекуват деца?

Родителите на малки деца чудесно знаят, че това е едно от средствата за спасение от зачервено гърло и бронхит. Под форма на суспензия бисептол се дава и на бебета – разбира се, в дози и при режим, съобразен с болестния проблем и крехката им възраст.

Не е добре, когато родител без необходимата квалификация се прави на педиатър и тъпче мъника с бисептол – само защото си спомня, че при предишното боледуване докторът е препоръчал точно това лекарство.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дозите бисептол за деца неизменно се дават на 12 часа, но какви точно ще са те – определя лекарят; отново – в зависимост от възрастта и килограмите.

Преди да продължим надолу с рисковете от приема на Бисептол, вижте и този наш по-хубав материал по темата:

Бисептол на таблетки и сироп: Как точно и за какво се пие?

Какви рискове има лечението с бисептол?

Епизодът с последвал шок от приема на бисептол е напълно реалистичен: лекарството има странични ефекти, които могат да се проявят при определени условия. Точно по тази причина всяка листовка съдържа описание на случаите, при които бисептол не бива да се приема.

бисептол
Голяма част от упоритите уроинфекции се повлияват добре от бисептол

Ето най-често проявяваните странични ефекти при лечение с бисептол (по puls.bg):

 • затруднено дишане, хрипове и кашлица, прилошаване;
 • оток на лицето и гърлото, трудна артикулация и преглъщане;
 • болка в областта на гърдите;
 • кожни обриви, сърбеж и обриви по лигавиците;
 • силно главоболие, гадене и повръщане.

В по-редки случаи се проявяват негативни ефекти като промени в кръвната картина, жълтеница, гърчове, скованост на крайниците и мускулни болки, болки в стомаха и вътрешни кръвоизливи.

Звучи стряскащо, нали? Всички тези предупреждения имат една единствена задача: да предпазят потенциалния потребител от възможни грешки, които при лекарска консултация ще бъдат предотвратени.

Не бива да се взема бисептол, ако потребителят има алергия към съставка на бисептол или други лекарства от групата на сулфонамидите, страда от бъбречно или чернодробно заболяване, заболяване на кръвта, прекарал е наскоро хепатит.

Специални условия има при лечението на деца: бисептол се прилага при специален режим и при бебета, но възрастта им трябва да е най-малко 4 седмици.

Панацея ли е бисептол?

Отрицателен отговор. Разбира се, че не е – но е добър лекарствен продукт, който може да се взема продължително време и да излекува една упорита инфекция докрай. Само че кога и как да се вземе – решава лекарят. Личен въпрос е какъв риск поемам, когато се доверявам на оптимиста от форума: “Мъчих се със скъп антибиотик и нищо не стана – с бисептол се спасих за 5 дни”.

Може и да е така, но как да знаем дали няма да сме от другата група – “за малко да гушна букета”. Рискът трябва да си има разумна граница – особено когато става дума за хапче, било то и стария, познат и дружелюбен бисептол!

Дайте мнение и Вие тук!

Преди да продължим надолу, вижте и този материал за опасностите от смесването на Бисептол с антибиотик:

Антибиотик и парацетамол. Може ли да се пият заедно или са съучастник на грипа?

Бисептол за пиелонефрит: ефективно ли е?

бисептол
Намерете подходящите билки, които ще съдействат на лечението с бисептол!

Една от характеристиките за лечебния ефект на бисептол е свързана с инфекции на отделителната система, остри и хронични състояния – в това число пиелонефрит.

Какво ще си помислите ако чуете експертно мнение за това, че лечението на един рецидивиращ пиелонефрит при деца може да продължи до пет години?

мнения, отзиви, коментари, форум

Коментираният бисептол е един от медикаментите, прилаган при подобно лечение. Такава е историята на нашата читателка Кармен Данкова (виж коментарите).

Такава е и позицията на медици, споделена в health-ua.com. Специалистите са на мнение, че в такива случаи бисептол успешно реализира бактерицидните си свойства, като потиска растежа на патогенните микроорганизми и възпалителният процес – включително в деликатен орган като бъбреците – може да се овладее.

Медикаментът бисептол всъщност има широк антимикробен спектър, което го прави така активно приложим. На езика на специалистите може да се отбележи това, че той е активен спрямо повечето аеробни грамотрицателни бактерии.

Точно широкото приложение на бисептол, широко до безконтролност се дължи тенденцията да се увеличава броят на щамовете, устойчиви към препарата. Тази тенденция всъщност се развива в продължение на повече от 30 години!

Независимо от казаното бисептол си остава добър вариант за лечение на пиелонефрит при деца. Едно мащабно изследване в Русия е представено чрез лечението на 275 болни от пиелонефрит деца на възраст 4-12 години, като при близо 70% заболяването е било вече хронично. Почти половината от тези деца са страдали от пиелонефрит продължително време, от 1 до 3 години.

бисептол
Лечението с бисептол е ефикасно и безопасно при определени условия

Същността на експеримента е в разкриването на успешна профилактична програма, която не позволява проявата на рецидиви от пиелонефрит.

Ядро на тази програма е приемът на малки дози бисептол продължително време – по схема, в рамките на 3 до 6 месеца. Наблюденията показват, че е възможно успешно редуване на терапия с бисептол и фитотерапия.

Бисептол или билки за пиелонефрит?

Широкото прилагане на фитотерапия е сполучливо завръщане към естествените методи на лечение за много заболявания. Причината човечеството да търси активно алтернатива на синтетичните медикаменти е известна: в повечето случаи лекарствата дават странични ефекти и понякога те наистина са доста тежки.

Възможността да се редува бисептол с билки при лечение на бисептол е оптимален вариант за лечение.

Ето една алтернатива на бисептол:
Смесват се по 50 грама листа от мечо грозде, корени от глухарче и стръкове полски хвощ, 60 грама цвят от невен и по 30 грама корени от магданоз и стръкове от змийско мляко. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 г вряла вода и се похлупват да се запарят. След един час запарката се прецежда. От нея се пие по 100 г на всеки 6 часа.

Добре е билковите продукти да се прилагат в паузите, когато не се приема бисептол или други медикаменти. При подобно продължително лечение на пиелонефрит с бисептол е важно и храненето. Спазва се диета, консултирана със специалист, в която се набляга на лимони, пълнозърнест хляб, картофи, ябълки и моркови, тиква, зеле, мляко и млечни продукти – кашкавал и изкиснато сирене.

Бисептол също така помага и при цистит:

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Начини за моментално спиране и трайно лечение на упорита кашлица с храчки.

10+ начина за отхрачване на бели храчки в гърлото и др. Спиране на кашлица с храчки

При кашлицата дихателните пътища се очистват от натрупан бронхиален секрет и чужди частици

7 Мнения

 1. ПРЕДИ 33 ГОДИНИ НА СИНА МИ МУ ПОСТАВИХА ДИАГНОЗА -ПИЕЛОНЕФРИТ.ПОПАДНАХМЕ НА МНОГО ДОБЪР ЛЕКАР,КОЙТО ГО ЛЕКУВАШЕ С БИСЕПТОЛ И НЕЛИДИКС,РЕДУВАЙКИ ГИ.И СЛЕД 4 Г.НЯМАШЕ И ПОМЕН ОТ ЗАБОЛЯВАНЕТО.

 2. Уважаема Karmen Dankova,
  Личната история за лечение на пиелонефрит с бисептол, която споделяте с читателите на lekar.bg, без съмнение е много интересна. Оздравяването на вашия син е още едно доказателство за ефекта на медикамента бисептол, когато приложението му е препоръчано и контролирано от лекар. Като всяко лекарство – и бисептол може да навреди при опити за самолечение и неправилен прием.
  Вашата история ни даде възможност да обогатим текста ни „Опасно ли е лечението с бисептол“ ==> http://bit.ly/122BOm1 в посока лечение на бъбречни заболявания с бисептол. Благодарим ви за идеята!

 3. „Само че кога и как да се вземе – решава лекарят. Личен въпрос е какъв риск поемам, когато се доверявам на оптимиста от форума: “Мъчих се със скъп антибиотик и нищо не стана – с бисептол се спасих за 5 дни”.
  Може и да е така, но как да знаем дали няма да сме от другата група – “за малко да гушна букета”.

  Е, и сега основният въпрос е:
  Как и по какъв начин лекарят познава от коя група сме и дали дадено лекарство /антибиотик/ от възможни десет вида ще ни подейства или не ?
  Защото би трябвало, като ни предпише антибиотик лекаря, да ни прати да си направим изследване дали сме алергични към него, после да установим дали този същия антибиотик има ефект и наистина ни лекува, и ако няма , пак да се върнем при лекаря, той да ни предпише друг, пак да се изседваме за алергия и т.н.
  Та, защо лекарите си спестяват горната информация и после са като света вода ненапита …

 4. Димитрова

  здравейте.Бих искала и аз да споделя.Преди около 16 години на сина ми откриха токсоплазмоза.След продължителен прием на бисептол се излекува.

 5. Тр.ли да взимам едновр.с Бисептол антимикотик и пробиотик?

 6. Магдалена

  Здравейте!
  Сина ми е на 1година , след алергична реакция към сироп се получи кънтяща и суха кашлица придружена с болка всеки оът в който се изкашля , сега ни предписаха Бисептол.
  Въпроса ми е , безопасно ли е да го приема, и колко дни трябва да продължи приема му, защото в рецептата не е упоменато?

 7. Петър Петров

  бисептол приема ли се с алкохол ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.