Как да се спасим от белодробна емболия? Билки, възстановяване

Много често свързваме диагнозата белодробна емболия със случаи на внезапна смърт. Популярно казано – белодробна емболия е запушване на важен кръвоносен съд в белия дроб, обикновено с кръвен съсирек.

В такива случаи смъртта наистина идва много бързо. Ако обаче запушването е в периферен сектор на кръвопреносната система – има време да се реагира. Важно е симптомите на белодробна емболия да се разпознаят точно и да се действа светкавично, професионално.

Кои са причините за белодробна емболия?

Запушването на кръвоносен съд в белия дроб е крайната фаза на някакъв болестен процес. “Тапата”, която прекъсва нормалното кръвообращение и най-често предизвиква бърза смърт, може да бъде образуван във вените тромб (ембол), част от тумор, мастна тъкан, въздух.

По-подробно ще изброим причините два абзаца по-долу.

Как да оцелеем при белодробна емболия?

При белодробна емболия засегнатият човек изпитва нетърпима болка в областта на гърдите, описват от pharmacy-bg.com. Дишането става “плитко”, учестено и мъчително, появява се кашлица – понякога с кървави храчки, пулсът е висок, настъпва задушаване, лицето и крайниците посиняват. Без лекарска намеса в болнични условия това състояние не може да се овладее, затова адекватната реакция е незабавно да се вика спешен медицински екип.

Фигурин билки за отслабване
белодробна емболия, билки

Спасението при белодробна емболия зависи от бързата намеса на медицината

Спасителните мерки при белодробна емболия започват с категорично доказване на събитието и установяване на мястото, където се намира тромбът. Ако той е по-масивен се налага оперативна намеса. Ето какви животоспасяващи мерки се прилагат при диагностицирана белодробна емболия:

 • осигуряване на достъп до кислород и прилагане на терапия, която възпира нарастването на тромба; инвазивно премахване на ембола, ако това е необходимо,
 • въвеждане на антикоагуланти в лечебната схема – разреждат кръвта и възпират нарастването на съсирека,
 • въвеждане на аспирин или клопидогрел за предотвратяване на нови тромби,
 • въвеждане на болкоуспокояващи.

Ето кои са най-честите причини за създаването на условия за белодробна емболия според sarce.bg:

 1. дълбока венозна тромбоза – болестно състояние на вените,
 2. травма на кост, при която мастна тъкан попада в кръвообращението,
 3. пътуване на дълго разстояние в едно и също положение, без раздвижване,
 4. продължително залежаване при тежко болни пациенти,
 5. бременност и раждане – рисков срок до 8-а седмица след раждането,
 6. прием на някои медикаменти и противозачатъчни,
 7. генетична предразположеност,
 8. специфични заболявания – рак или полицитемия, т.е. наднормен състав на еритроцитите в кръвта.

Ако някои от тези рискови фактори са налице при даден пациент, обикновено лекуващите вземат превантивни мерки – медикаментозни или с прилагане на редовно раздвижване, с цел да намалят опасността от фатално събитие.

Как да предотвратим една възможна белодробна емболия?

Профилактиката на животозастрашаващия проблем белодробна емболия изисква пациентът да бъде запознат от професионалист с високия риск от преждевременна смърт – когато са налице предпоставките за това. До голяма степен оцляването зависи от личната воля и активност, защото засяга начина на живот.

Движението е най-важното условие за предотвратяване на белодробна емболия – точно по тази причина съвременната медицина не оставя например оперирани дори в тежко състояние да се залежават, а препоръчва ранно раздвижване и постоянна физическа активност – адекватна на общото състояние.

Друго важно условие на профилактиката е контролът върху проблема венозна тромбоза. Задължителен е приемът на антикоагуланти, носенето на еластични чорапи. По време на дълги пътувания трябва да се използва всяка възможност за раздвижване; не стойте в една и съща поза повече от два часа!

Белодробна емболия, хранене и билки – има ли връзка?

белодробна емболия, възстановяване

Билките са част от профилактиката срещу белодробна емболия

Специалисти от zdravnitza.com предупреждават, че активната консумация на колбаси – всякакви салами, пушени деликатеси и шунка увеличава риска от образуване на тромби. В повишен риск са и пушачите. Полезните продукти, които намаляват този риск, са медът и пчелното млечице, лукът и чесънът.
Сред билките, които подпомагат възстановяването на организма след събитие от ранга на белодробна емболия, а също са и полезни в профилактиката му, са черен оман, евкалипт, живовлек и мащерка, шипка, джоджен и дафинов лист.

белодробна емболия, лечение

Силната болка в гърдите е един от признаците на белодробна емболия

Ето и една изпитана рецепта срещу белодробна емболия от съкровищницата на Петър Димков – по zdravnitza.bg:
Приготвя се отвара от дръжки на бели череши или вишни, полски хвощ, царевична коса, пача трева и мечо грозде – равни части. След като съставките се смесят, вземат се две супени лъжици смес, добавя се една чаена лъжичка ленено семе и толкова ечемик и всичко се изсипва в 600 мл хладка вода. Вари се на слаб огън 20 минути, отдръпва се и веднага се прецежда. От тази отвара се пие сутрин и вечер по една малка чашка, около 80 мл.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как да се спасим от белодробна емболия? Билки, възстановяване
3.9 (77.14%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *