въшки
Работят ли домашните рецепти срещу главови въшки?

Каква е опасността от главови въшки?

Заблуждавате се ако мислите, че съвременните медикаменти лесно се справят с главовите въшки. Американски лекари обявиха, че има ново поколение паразити – на практика всички аптечни средства са безсилни срещу тях!

Най-новите изследвания потвърждават, че мутиралите въшки наистина са устойчиви срещу повечето препарати, известни в практиката. Разпространението на главовите въшки съвсем не е невинна история; в много случи децата, които най-често са жертви на паразитите, пропускат учебни занятия заради адския сърбеж и вторичните инфекции. В някои страни процентът на заразените деца за един сезон достига до 10%, описват от zdorovieinfo.ru.

Устойчивостта на новите популации въшки към лекарства е резултат от прилагането на постоянни способи за унищожаването им. Генетиците наричат това “устойчивост към нок-даун-ефекта на препаратите”. Мутирайки, главовите въшки на практика са недосегаеми.

Професорът по химия и токсикология Джон Кларк разширява проблема по следния начин: за 20 години не само главовите въшки, но голям брой насекоми са станали практически 100% устойчиви към химическите средства. За професор Кларк от Масачузетския университет това е истинска катастрофа.

В началото на 90-те години на миналия век лекарствените продукти на основата на перметрин са били широко рекламирани като сигурно средство за борба с главовите въшки. Механизмът на лекарството “изключва” нервната система на паразита. Проблемът за борбата с главовите въшки всъщност е продължение на битката с тези паразити след Втората световна война, когато за унищожаването на въшки по тялото се прилага ДДТ.

Главовите въшки са един вид по-високо стъпало във войната между човека и болестотворните насекоми. Подценяването му на практика дава възможност на паразитите да се приспособят към препаратите – оръжие на човека.

Дайте мнение и Вие тук!
въшки
Работят ли домашните рецепти срещу главови въшки?

Според статистиката 88% от паразитите, изследвани в 32 области на Америка и Канада, имат защитна мутация и познатите химикали не ги унищожават.

Същността на защитната мутация се изразява в устойчивост на нервните влакна, върху които препаратите на основата на перметрин изобщо не въздействат.

Остава открит въпросът – работят ли домашните рецепти срещу главови въшки?!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!