Инфаркт на бъбрека – що е то и как да го лекуваме?

Какво представлява тази болест – инфаркт на бъбрека, и как евентуално се лекува?

Това е образувала се исхемична зона в бъбрека в резултат на запушване на клоновете на бъбречната артерия.

Заболяването винаги е вторично и се дължи на емболия, получена от тромби в лявата половина на сърцето (сърдечен порок с предсърдно мъждене, бактериален ендокардит, миокарден инфаркт).

Много рядко е резултат на тромбоза на бъбречна артерия (атеросклероза, компенсация от тумор). Инфарктите на бъбрека с по-малки размери обикновено протичат безсимптомно.

При по-големите се появява внезапна силна болка в бъбречната област.

Може да се вдигне и температура. При много големи бъбречни инфаркти настъпват признаци на бъбречна недостатъчност, повишава се артериалното налягане.

Най-добрата профилактика е да се лекува основното заболяване, което би могло да предизвика инфаркт на бъбрека.

Ако все пак се стигне до инфаркт на бъбрека, засегнатият трябва да е в пълен покой до преминаване на острите болки, а и след това, ако лекарят прецени.

Дайте мнение и Вие тук!

Специалният режим и цялостното лечение се назначават от специалист и трябва строго да се спазват.

Ако получите силни болки, а наблизо няма лекар, можете да вземете за облекчение на състоянието си до неговото идване аналгетични и спазмолитични лекарства (аналгин, пирамидон и др.).

Последното вече отпадна от производство, макар че още може да се намери в Русия. Ползват го за намаляване на температурата, но днес се намират много повече и по-добри препарати, които свалят температура, без да създават огромните проблеми, заради които го забраниха.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *