всекидневно главоболие
Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания, а неприятното всекидневно главоболие е сериозен проблем при милиони хора по света

Как да се справим с неприятното всекидневно главоболие?

Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания, а неприятното всекидневно главоболие е сериозен проблем при милиони хора по света

Сама по себе си болката не е заболяване, а единствено реакция на организма по отношение на някакъв скрит проблем, но може значително да влоши качеството на живот, когато е налице всекидневно главоболие. В този случай е препоръчителна консултация със специалист, за да бъде изяснена точната причина за този неприятен здравословен проблем.

Самото всекидневно главоболие може да бъде няколко вида – хронично прогресиращо (задълбочаващо се от няколко дни до няколко седмици), хронично непрогресиращо (продължаващо над две седмици, но без някаква особена промяна в характеристиките) и хронично рецидивиращо (проявяващо се след беззсимптомни периоди).

Сред най-често срещаното е т.нар. тензионно главоболие, появяващо се обикновено след 20-годишна възраст, като първоначално то е по-краткотрайно и се провокира от различни стресови ситуации в ежедневието.

С течение на времето то постепенно се превръща в хроничо тензионно главоболие, което се придружава и от редица съпътстващи прояви – намалена концентрация, депресивни състояния, намалена работоспособност, тревожност, нарушения на съня, болки в сърдечната област и други.

По-леките форми на всекидневно главоболие не изискват някакво по-специфично медикаментозно лечение, а единствено физически и психически покой за няколко часа, чрез който организмът да възстанови отново силите си.

всекидневно главоболие
Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания

Ако обаче появяващото се главоболие зачести и това на свой ред все повече влошава качеството на живот, то задължително трябва да се потърси помощта на специалист, който да прецени най-правилното лечение за овладяване на неприятния проблем чрез медикаменти или някакви други подходящи средства.

Дайте мнение и Вие тук!

Съществуват и някои други начини за справяне с неприятното всекидневно главоболие, сред които медитация, алтернативна медицина и промени в начина на живот.

Към последните се отнасят: практикуване на техники за емоционална релаксация, избягване на физическото напрежение, редовната физическа активност, поддържането на редовни ежедневни навици, отказване от тютюнопушенето, придържане към назначеното от лекаря лечение и др.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/07/30/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Прочети още

Какво означава еднократно повръщане при дете?

Еднократно повръщане при дете. Повръщане при деца вечер. Защо жълта течност?

Какво означава еднократно повръщане при дете? На какво се дължи повръщане при деца вечер? Ако …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.