лечение на остеохондроза
Съществуват народни рецепти за лечение на остеохондроза

Лекарства за остеохондроза, санаториуми за лечение и домашни лекове, народни средства

Кои са най-добрите лекарства за остеохондроза. Санаториуми за лечение. Народни средства, домашен лек, крем и хранителни добавки.

В аптеката няма да откриете ефективни лекарства за лечение на остеохондроза. Много хора не са запознати с това как може да протече едно лечение на остеохондроза.

Какво представлява тази диагноза всъщност и какви са методите за справяне с проблема? Остеохондроза е заболяване, което засяга ставния хрущял и нормалното костно формиране. Поразява предимно деца и младежи в хода на пубертета. Причината за появата на този проблем все още няма категоричното научно обоснование.

Според изследванията остеохондроза може да се прояви вследствие на токсични, инфекциозни или метаболитни фактори. Хронични травми и живот, свързан с прекомерно физическо натоварване също са в списъка с „причинители“. Ако установите възникването на остеохондроза, незабавно трябва да започнете лечение, защото пренебрегването на проблема може да доведе до драстично увреждане на гръбначния стълб, тъй като постепенно се нарушава и функцията на междупрешленните дискове.

Има ли рецепти за справянето с проблема?

– „Изсъхването“ на хрущялите при остеохондроза може да бъде предотвратено чрез всекидневното приемане на обилно количество течности – пийте по 2 литра вода на ден, билкови чайове или натурални сокове.

– Не прекалявайте със заседналия начин на живот. Профилактиката минава през по-активно ежедневие, което позволява раздвижването на тялото ви.

– Може да третирате проблема чрез компрес с вода и чай от девесил. Напоявайте парче плат с вода, изцеждайте го и го налгайте, но умерено стегнато. Същевременно консумирайте и чай от девесил. Варят се половин супена лъжица листа в половин литър вода за минута, след което се запарва за още 10-15 минути. Пийте го 6 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца.

лечение на остеохондроза
Съществуват народни рецепти за лечение на остеохондроза

– Ефективно средство е и карамфиловото масло. Стотина грама цветчета карамфил се смилат, след което се заливат с 200 мл зехтин. Получената смес се вари на водна баня 25-30 минути, за да може маслото да се прецеди. След това го втривате профилактично в зоната на болки.

Истината е, че няма ефикасно лекарство в аптеката, което да води конкретна и категорична борба с остеохондрозата, но това са някои съвети, които ще са ви от полза.

От коментарите: Няма ли все пак лечение?

Както е известно, при остеохондроза страдат най-вече сегментите на гръбначния стълб – говори се за износване на хрущяли, деформация на ставни връзки, възпалителни процеси, травмиране на нерви и пренапрягане на мускули. Комбинацията от всички тези “екстри” е индивидуална, затова и стандартна рецепта за лечение на остеохондроза няма. Най-честите оплаквания са за болки и ограничени движения в зоната на шията и кръста. Висок процент от възрастните се оплакват от болки в гърба.

osteohondroza-lechenieПогрешно и наивно е да очакваме, че проблемът остеохондроза може да се реши трайно с 1-2 опаковки хапчета или серия инжекции. Това помага, но облекчението е временно. Рано или късно болката отново се появява – защото проблемът, причината не е ликвидирана. За някои изследователи остеохондроза – това не е болест, а приспособителна реакция на гръбначния стълб (blitz.bg). Приспособяването е към натоварване, хранене, режим и динамика на живот, и при това натоварване всяко отклонение води до болезнени ефекти на приспособителния процес.

“Демир

При лечение на остеохондроза се изработва индивидуален план с терапии, които са необходими за всеки конкретен случай. В някои случаи е необходимо да се полежи, да се изпълняват разтягания и лечебна гимнастика, масаж, акупунктура, физиотерапия.

Медикаментозното лечение предполага вземане на обезболяващи, противовъзпалителни, витамини от В-групата. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-трайни ще са положителните резултати.

Още в текста: От коментарите: Няма ли все пак лечение? Консервативно: Лекарства. Глюкозамин. Афламил. Хондроитин. Инжекции флостерон. Хиалуронова киселина. Санаториуми и бани. Невробекс. Фастум гел. Диклак. Мовалис. Мидокалм. Физиотерапия – центрове и клиники. Каланетика. Операция. Ω Петимата тибетци. Ω Вендузи. Ω Пиявици. Ω Лют пипер. Ω Камфор. Ω Гладолечение. Ω Отслабване. Ω Антиоксиданти. Ω Пчелна отрова.

Консервативно лечение: Лекарства

Лекарствата, които се препоръчват при остеохондроза, имат задачата да овладеят болката и възпалителния процес, да подобрят възможностите за движение и да неутрализират характерната за състоянието скованост (pozvonki.com). При преценка от страна на лекар лечението може да започне с медикаменти за локално външно приложение и акцент върху движението – лечебна гимнастика, йога, плуване.

остеохондроза
Лечението на остеохондроза включва хранителни добавки

Принципно консервативното лечение залага на няколко групи лекарства: аналгетици, нестероидни противовъзпалителни, миорелаксанти, препарати за подобряване на кръвообращението, хондропротектори, антидепресанти и витамини. Някои от изброените лекарствени групи изглеждат необичайно за този проблем, но си имат своето място. Така например антидепресантите се дават в случаите с емоционална лабилност; подобреното самочувствие и желание за преодоляване на проблема са съдействащ фактор и могат да допринесат за това. Препаратите за подобряване на кръвообращението водят до общо тонизиране и намаляване на усещането за болка.

Глюкозамин

Глюкозамин е компонент, съдържащ се в тъканите на здрави хора; този компонент осигурява здравината и устойчивостта на съединителната тъкан. Присъствието му гарантира нормална регенерация на хрущялната тъкан и нормална кондиция на ставните връзки (framar.bg). При възрастните хора общото количество на глюкозамина в тялото намалява. Отслабва способността на организма да го произвежда, а това се отразява на състоянието на хрущялните елементи в ставите и гръбначния стълб. Необходим е допълнителен прием на глюкозамин / глюкозамин сулфат, за да се попълват проявените дефицити на организма.

Нормалната практика е това да става чрез подходящо хранене – например полезни в това отношение са морските дарове. Набавянето на глюкозамин по този начин е успешно, но не е достатъчно и се налага прием под формата на хранителни добавки. Глюкозамин се предлага в аптечната мрежа като продукт на различни производители; препоръчва се профилактичен прием през есента в продължение на три месеца, по 1 капсула 2-3 пъти дневно. Очаква се противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Трябва да се знае, че в някои случаи усилва действието на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Афламил

Афламил с активна съставка ацеклофенак е нестероидно противовъзпалително средство (framar.bg). Предназначен е за лечение на заболявания с остро възпаление и болка – лумбаго, зъбобол, за ставни и костни възпаления, анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, остеохондроза. Не е подходящ за деца, а при пациенти в напреднала възраст може да има контролиран прием по лекарска преценка.

Приемът на афламил може да бъде препоръчан или не – по преценка на лекуващия, ако се касае за пациенти с язва, заболявания на бъбреците или черния дроб, сърдечно страдание, с проблемно кръвосъсирване. Не е подходящ по време на бременност.

Хондроитин

Хондроитинът, или още хондроитин сулфат, също е важен компонент в състава на колагена. От наличието му в достатъчно количество зависи устойчивостта на ставните хрущяли, способността им да издържат на натоварване и триене. Хондроитин, както и глюкозамин, често се споменават като основни съставки на хранителни добавки с ефект за поддържане на опорно-двигателния апарат. Не бива да се използва за профилактика и лечение на бременни, както и на деца под 15 години (framar.bg).

Инжекции флостерон

Синтетичният медикамент флостерон е с действие на кортикостероид – дължи се на основната съставка бетаметазон (framar.bg). Прилагането е в инжекционна форма, като се очаква противовъзпалително действие и обезболяване. Може да се инжектира директно в ставите или в околоставните зони. Инжектира се доза, определена от лекуващия, от 0.25 до 2 мл – в зависимост от характеристиката на проблема с остеохондроза. Обикновено се изчаква интервал от 4 седмици между две апликации. Може да се комбинира с локален анестетик.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина може да бъде препоръчана при профилактика и лечение на остеохондроза като продукт, който съдейства за поддържане на здрави стави и тяхната хидратация (framar.bg). Обикновено се вземат по 1-2 капсули веднъж дневно; използва се срещу проява на остеохондроза от възрастни и деца над 12 години.

Дайте мнение и Вие тук!

Санаториуми и бани

остеохондроза
Минералната вода е целебна при остеохондроза

Лечението с минерална вода е един от начините да се забави развитието на проявена остеохондроза, както и да се предотвратят тежки усложнения за опорно-двигателния апарат. Минералните бани и терапевтичните програми в родните санаториуми предлагат комплексно въздействие върху засегнатите зони на организма. Съчетават се водни процедури с лечебна гимнастика, физиотерапевтични методи, масажи, компреси с минерална кал или морска луга.

Подходящи за лечение на остеохондроза са минералните води в Павел баня, Баня – Карловско, някои от изворите в Хисаря, Стрелча, Костенец, Поморие. В повечето места има действащи санаториуми с програми за рехабилитация по НОИ. Част от старите санаториуми сега са болници за долекуване и рехабилитация, където може да се прекара известно време по клинична пътека след лечение в здравно заведение.

Невробекс

Невробекс е един от често препоръчваните продукти при остеохондроза. Това е комплекс от В-витамини, които подобряват ензимния баланс на организма и допринасят за овладяване на възпалителни и дегенеративни процеси. Благотворното им въздействие изпитват в частност периферните нерви, на чието болестно състояние се дължат пристъпите на остеохондроза. Невробекс се назначава от лекар, като се преценява и общото здравословно състояние на пациента. Така например с него трябва да внимават хората със сърдечна недостатъчност, тъй като неправилният прием може да провокира стенокардичен пристъп (framar.bg).

Фастум гел

Това е продукт за локално външно приложение. Терапевтичният му ефект се дължи на активния компонент кетопрофен – нестероидно противовъзпалително, което овладява болката и блокира възпалителния процес чрез трансдермално въздействие (framar.bg). Не бива да се използва от хора с алергия към този тип продукти. Възможно е при продължителна употреба да се проявят ефекти на свръхчувствителност.

мнения, отзиви, коментари, форум

Диклак

Медикаментът потиска възпалителните процеси, действа обезболяващо. Използва се при широк спектър състояния с болка, включително остеохондроза (apteka-optima.com). Не е подходящ за деца; продължителното му прилагане създава някои рискове. Възможни са алергични реакции. Възможно е също увеличаване на риска от инсулт или инфаркт, особено ако потребителят има здравословни проблеми в тази посока и приема лекарства за сърдечно-съдово заболяване.

Мовалис

Мовалис с активен компонент мелоксикам е нестероиден противовъзпалителен продукт. Прилага се при обострени състояния с болка, включително остеохондроза. Подходящ е както за краткосрочна, така и за дългосрочна терапия (framar.bg). Не бива да се дава на деца и подрастващи под 16 години, бременни в последния триместър, при алергии към нестероидни противовъзпалителни, склонни към вътрешни кръвоизливи, пациенти с язва, с проблеми на черния дроб и бъбреците, със сърдечна недостатъчност.

Мидокалм

Мидокалм е от т.н. мускулни релаксанти. Препоръчва се при болки, свързани с мускулни напрежения и спазми, част от компенсаторната симптоматика при остеохондроза (puls.bg). Действа върху централната нервна система.

Физиотерапия – центрове и клиники

Подходящите физиотерапевтични процедури за консервативно лечение на остеохондроза могат да се извършват в специализираните кабинети на медицинските заведения за доболнична помощ, т.е. поликлиники. Към големите болници има специализирани отделения по физиотерапия и рехабилитация, където пациентът с остеохондроза може да получава комплексно лечение, включително да бъде хоспитализиран.

Заболяването се повлиява и от балнеолечение, като личният лекар и ангажираният специалист определят кой от балнеокурортите е най-подходящ за даден пациент.

Каланетика

Каланетика, пилатес, йога, плуване или просто ходене пеш – т.е. колкото може повече движение. Това препоръчват специалистите като “противоотрова” срещу проявите на остеохондроза (monitor.bg). Много движение и много вода – това е условието да се съхрани максимално дълго хидратирана съединителна тъкан, включително хрущяли и сухожилия. При каланетика е добре да се подберат комплекс от движения, които са центрирани в проблемните зони на гръбнака. Да се изпълняват активно, но без претоварване до болка.

Операция

Когато консервативното лечение не даде резултат, може да се наложи оперативна интервенция. Оперативното лечение включва корекции, които целят освобождаването на притиснати нерви, оздравителни въздействия върху болните точки на гръбнака и т.н. Много важен е възстановителният период, при който се спазва определен режим с подходящо раздвижване, масажи, акупунктура и хранене.

Петимата тибетци

Петимата тибетци - пет лесни упражнения от йога, с които по-лесно се понася остеохондроза
Петимата тибетци – пет лесни упражнения от йога, с които по-лесно се понася остеохондроза

Петимата тибетци е нещо като йога за начинаещи. Представлява комплекс от пет упражнения от йога – първи стъпки, всяко от които трябва да се изпълни 21 пъти. Първоначално се правят по три пъти с постепенно натоварване. Задачата им е да раздвижат всички мускули и сухожилия, да активират нервните сигнали и кръвообращението. Изпълнението не трябва да изморява или да причинява задъхване и болка (повече подробности в topactualno.com). Приложената схема показва за какви упражнения става дума.

Вендузи

Лечението с вендузи има за цел да активира кръвообращението и нервната проводимост в различни зони на тялото, като по този начин се мобилизират съпротивителните сили на организма и се рестартира имунната система. При остеохондроза се практикува т.н. метод на провеждане – масажът се прави в проблемната зона на гръбнака с помощта на засмукала вендуза, която се мести в определен участък. В зависимост от болното място движенията могат да са праволинейни от пояса към раменете, или около седмия прешлен, кръгови (framar.bg). итен терапевт трябва да определи колко процедури са необходими за всеки конкретен случай.

Пиявици

Опитите за лечение с методите на хирудотерапията при проблеми на гръбначния стълб не могат да се определят като особено успешни (lekar.bg). Много специалисти признават, че с пиявици може да се въздейства при хипертония, диабет, съдови заболявания, но не и при страдание като остеохондроза. За ортопедите този тип лечение е архаизъм.

Лют пипер

Болките от остеохондроза могат да се овладеят с помощта на домашен мехлем от лют червен пипер и кокосово масло. За него ни трябват 2 супени лъжици пипер и половин чаша кокосово масло. Разбъркваме хубаво и съхраняваме в хладилник, в стъклен съд. От този мехлем вземаме по малко и мажем болното място; капсаицинът от лютия пипер загрява и активира кръвообращението, а това потиска болката (framar.bg).

Камфор

Различни готови мазила с камфор могат да бъдат използвани за обезболяване. Камфорът има загряващо, антисептично и обезболяващо действие. Камфорът се съчетава с различни билкови екстракти – например от конски кестен или арника, като идеята е да се намалят болките в стави и кости, болки при остеохондроза. Помага, макар ефектът да е само временен (framar.bg).

Гладолечение

Лечението с глад има както привърженици, така и заклети отрицатели. Истината е, че консултираните програми за гладолечение могат да помогнат за намаляване на страданията при остеохондроза. На първо място, правилно проведеното гладуване редуцира наднормените килограми – това означава, че болният гръбнак ще “носи” по-малко килограми. Освен това гладът допринася за очистването на организма – част от дегенеративните промени в гръбнака се дължат на неправилно хранене.

Отслабване

Една от препоръките при остеохондроза е именно стопяването на излишните килограми. Просто е – също както стана дума при гладолечението.

Антиоксиданти

Те имат важна роля при овладяването на болки и обездвижване от остеохондроза. Укрепват имунната система и неутрализират окислителните процеси в тялото под въздействието на външни фактори.

Пчелна отрова

Пчелната отрова се съдържа в специални кремове и гелове, които имат успокояващо въздействие. Компонентът действа противомикробно, притежава достатъчно изразено въздействие при болезнени състояния, свързани с остеохондроза.

За Антон Василев

Прочети още

vestibo-betaserk-cynarizin-01

Вестибо 16, 24 на таблетки: Мнения, аналози. Какво лекуваме?

Как се ползва Вестибо на таблетки от 24 и от 16 мг? Мнения за лекарството. …

8 Мнения

 1. Елена Докторова

  Здравейте, на 68 години съм от много години имам ошипяване на целия гръбнак и дископатия, но все някак си живеех, но от зимата насам получих непоносими болки в краката като си снимах кръста се установи, че имам и остеохондоза, а и остеопороза. Вече съм много зле. Не мога да ходя повече от 15 минути, а вече и не мога да стоя права повече от 10 минути болките в краката са непоносими изпих хиляди хапчета за болки, но нищо вече ме болят и нощно време и не мога да спя моля Ви кажете как поне малко да се справя с болките Благодаря Ви

  • До Елена

   Мила Елена, трябва да си се убедила, че вече е твърде късно за лечение прие твоите описани болестни симптоми. Все пак ето ти малко практични съвети от моя личен опит, който ме възстанови до 15-тина процента, след като бях обездвижена до към 90 процента. Първо, пий много вода: 640 мл топла сутрин, след което не яж 45 мин. и след закуска не яж поне 3 часа. Второ, направи си отвара от дафинов лист, прочети в нета как и пий упорито. Трето,във всяка манджа, салата и ако искаш – в айряна, слагай куркума. Четвърто, колкото и да не можеш да ходиш, ходи, сядай, почивай и пак тръгвай. Поне по 3-4 км, до 5, на ден. Шесто, яж сварени пилешки крака, ако не можеш свински, пилешки воденички и поне 2 пъти в седмицата скумрия. Седмо, консумирай храни с магнезии, за да прибереш калция/шиповете/ в меките тъкани: има го най-много в качествено/не сладкарско/ какао, в /печени/ динени семки, в 1 голяма връзка магданоз дневно и др. Яж много люто/само да не си докараш хемороиди!/. Ползвай и магнезиево олио за масажиране. Три месеца, като почнеш от октомври, а напролет – от февруари, пий подходящи хранителни добавки, но купени от чужбина. Има още хиляди неща: хидратиращи, противовъзпалителни, възстановяващи хрущялите, раздвижване на ставите и т.н. и т.н, но трябва да спра до тук, стана много дълго…Съжалявам.

 2. Елена Докторова

  здравейте, много ви благодаря за отговорите за остеохондозата ми аз приложих различни илачи предлагани от хората в интернет, например открих мазило, което стопява шиповете и наистина като измазах един голям буркан шиповете в коляното ми изчезнаха и болките също, но сега въпросът ми е друг пушачка съм от 50 години имам хроничен бронхит и от 2 години кашлям непрекъснато с какво да излекувам малко от малко бронхита пия чайове за бронхит, пих антибиотик, смуча ефизол, но никакъв ефект и какво да пия за бронхиална и пушаческа кашлица, не мога да се откажа от цигарите, много ми е трудно благодаря ви ако обърнете внимание и на това ми писание

 3. ПЕТЪР КРАЕВ

  Уважаема госпожо,радвам се за Вас,че отчасти сте решили здравословните си проблеми.Докато за болежките все ще се намери някакво лекарство то за отказване от пушенето е необходима упоритост и простичко казано голям инат.Това е.Аз съм го изпитал и повече от 25 години избягвам дори да помириша цигарен дим Може от аптеката да си купите ;табекс; ,което съм ползвал и малко може би ми е помогнало. Ще се радвам ,ако побикувате лекарстото, което Ви помогнало за излекуване на шиповите в колената.Предварително Ви благодаря.

 4. Елена Докторова

  Здравейте господин Краев, благодаря Ви за коментара за отказването от цигарите, но все още не съм решила да ги откажа, та това ми е единственото удоволствие по цял ден си стоя в къщи и половината от времето ми минава на компа и без цигарите не ми е интересно ето го лекарството, то е едно малко чудо не само за шипове, но и за всички видове болки по тялото взимата две пресни яйца слагате ги заедно с церупките без да ги чупите в един буркан купувате си колкото се може по истински ябълков оцен и ги заливате над яйцата да има поне 2 пръста от оцета затваряте го и го слагате в шкаф на тъмно проверявайте го от време на време и ако оцета се е поизпарил от яйцата пак ги залейте и така 16 дена когато видите, че черупките са измезнали пресипето го в една купа изчистете го от ципите, разбийте го добре с миксер и му добавете 100 г салицилов спирт от аптеката, разбийте, върнете в буркана, дръжте го в хладилник и започвайте да мажете в началото по 4-5 пъти на ден, а като минат болките и по 1-2 пъти всичко отминава и шиповете изчезват дерзайте и успех и ако научите нещо ново за възстановяване на хрущялите по тялото ми пишете с уважение Елка

 5. Бихте ли споделили рецептата за мехлема за шипове?

 6. Димитринка

  Аз също се интерисувам отрецептата за мехлема Бихте ли я споделили

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.