Какво е озонотерапия за дискова херния?
През последните години. озонотерапия за дискова херния

Какво е озонотерапия за дискова херния?

Инжектирането на озон в гръбначния стълб започна да става популярна терапия последните години.

Специалистите в Медицински център д-р Людмил Димитров прилагат успешно озонотерапия вече няколко години и помагат на пациентите да се преборят с болката. Нека да видим как се случва точно това и как озонотерапията успява да повлияе на дисковата херния.

Тъй като озонът е водоразтворим (разрежда се във вода), той може да се прилага с помощта на кръвния поток. Специалисти вземат проба от кръвта на пациента, смесват я с озон и след това я вливат обратно. Всеки човек е различен, така че дозировката и протоколът не са еднакви за всички. Огромни и обемни изследвания са предоставили доказателства, че динамичните резонансни структури на озона улесняват физиологичните взаимодействия, полезни при лечението на дискова херния и на артрит.

Счита се, че озонотерапията дори увеличава собствено производство на антиоксиданти, както и циркулацията на кръв. В резултат на това, организмът повишава имунния си отговор. Според специалистите озонът коригира и хроничния оксидативен стрес. Това се случва чрез процеса на увеличаване на производството на антиоксиданти. А незрелите червени кръвни клетки могат да бъдат предварително подготвени към оксидативен стрес, за да ги направят по-устойчиви към ефектите на стареенето.

Какви са рисковете?

Те са минимални, защото озонотерапия се прилага като всяка друга инфузия, като витамини и минерали. Обикновено не е нужно изобщо пациентът да се възстановява след озонотерапия. Някои от ефектите могат да бъдат усетени веднага, а някои – след няколко дни до седмица.

Как протича процедурата?

По време на самата процедура, смес от озон и кислород се инжектира в паравертебралните мускули или директно в хернииралия диск. За да се случи това обаче се използва компютърна томография.ozonoterapia-02

Така че когато това вещество се инжектира в паравертебралната мускулатура, то може да стимулира производството на антиоксидантни ензими, като по този начин неутрализира токсичните продукти, отговорни за възпалението на нерва. В допълнение, аналгетичното действие на озона може да намали мускулната защитна контрактура, която се активира рефлекторно, за да защити областта около дисковата херния или други болезнени процеси в долната част на гърба.

Озонът в контакт с диска причинява дегенерация на извънклетъчния матрикс, което води до намаляване и декомпресия на близките нервни корени. Инжектирането в диска ускорява разграждането на полизахаридите в пулпозното ядро, с което намалява обема на хернииралия материал, причиняващ притискане на нерва. Това може да доведе до по-добро кръвообращение, намаляването на млечната киселина и успокояване на възпалителните цитокини. В резултат на това, болката отшумява и съвсем скоро изчезва.

Преди всичко това обаче всеки пациент трябва да бъде щателно прегледан. Никой специалист няма да назначи нито озонотерапия, нито която и да е друга терапия без да е сигурен, че състоянието на пациента го изисква. Ако той не е бил преглеждан досега и няма назначени изследвания, това ще е първата стъпка, която специалистът ще предприеме. Най-често това са кръвни изследвания и MRI, за да може да се прецени, дали става въпрос за херниирал диск или такъв, който още не е стигнал тази фаза. След като снимките и данните са налице, тогава се назначава терапията.ozonoterapia-03

Дайте мнение и Вие тук!

Най-добрите специалисти никога няма да ви назначат една единствена терапия. Дисковата херния и изключително болезнено заболяване и за да се успокои тялото, към него трябва да се подходи с цялостен подход. Например озонотерапията се комбинира с лазер терапия, масажи, акупунтура и други, по преценка на специалиста. Така „атакуван“, проблемът съвсем скоро, той вече е победен.

Също така е много важно да се знае, че никога не е достатъчна само една единствена процедура. За да има резултат се прилагат поне няколко терапии през известен период от време, който дава шанс на тялото да усвои лечението.

Демир бозан за безсъние

Непременно погледнете и ТОВА:

Дискова херния: Лекарства и обезболяващи хапчета. Магнезиев гел, санаториуми и лечение

И едно видео от медицинския център Д-р Людмил Димитров, където се извършва озонотерапията срещу дискова херния:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

акупунктура иглотерапия безплодие

С акупунктура се лекува безплодие. Имам много такива случаи, казва специалист

Със специалиста по акупунктура д-р Мария Стефанова говорим за лечението с иглотерапия на различни болести, боли ли, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *