анемия
Как се лекува анемия и какви са стъпките за преодоляването й?

Знаете ли как се лекува анемия?

Ето как се лекува анемия и какви стъпки е нужно да предприемем, ако установим, че сме покосени от заболяването

Преди да ви кажем как се лекува анемия трябва да ви запознаем със същността на самото заболяване. Мнозина не обръщат внимание на симптомите, а това може да се окаже фатално.

Пониженият хемоглобин в кръвта е в основата на проблема. Когато червените кръвни телца не доставят достатъчно кислород на тъканите в организма, той отслабва и се появяват симптоми като косопад, виене на свят, сърцебиене, дълбоки депресивни състояния… Малките деца и бременните жени са сред най-рисковата група, която може да заболее.

При най-малки съмнения, трябва да започенете лечение. За целта посетете специалист, който ще диагностицира на каква фаза е здравословното ви състояние и ще ви обясни как се лекува анемия. При усложенения може да се стигне до по-сериозно влошаване като забавено развитие на плода на бременната жена, инфекции, както и увреждане на физическото развитие при децата.

Изследванията сочат, че в продуктите, които консумираме трябва да има богато присъствие на желязо. То е основен противник срещу анемията. В същото време обаче храната ни не бива да бъде еднообразна.

Стигаме до въпроса как се лекува анемия? В повечето случаи приемът на витамини под формата на хапчета или инжекции е неизбежен. Възможно е да се приложи и лечение с желязо, което да продължи между 6 и 8 месеца. Поемане на кортикостероиди, желязо и фолиева киселина също е сред възможните опции. Анемията при новородените пък се преодолява само с кръвопреливане.

анемия
Как се лекува анемия и какви са стъпките за преодоляването й?

При най-малки съмнения за анемия веднага посетете лекар и направете нужните изследвания!

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2015/01/19/%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

За Антон Василев

Прочети още

Анемията може да е аларма за скрито раково заболяване

Изследванията на пушачите за недостиг на желязо в кръвта могат да подведат и най-опитния лекар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!