запушен нос и суха кашлица
Запушен нос и суха кашлица: истинско лятно наказание!

Запушен нос и суха кашлица церим без химия

Нищо, че сезонът е топъл, а зимните вируси са се притаили за догодина. Мъчат ни запушен нос и суха кашлица! Защо?

Вируси не липсват през всеки сезон, а високите температури могат да ни причинят болежки като в студено време.

Запушен нос и суха кашлица може да се появят и заради множествто цъфтящи треви и дървета. Възможно е запушен нос и суха кашлица да ни тормозят заради спазъм на кръвоносните съдове и хипоксия – недостиг на кислород в мозъка.

Симптомите са като при възпаление, макар че подобен процес на практика няма. Има начини да церим без хапчета, сиропи и капки от аптеката запушен нос и суха кашлица през топлите месеци. Ето как, съветват от www.kp.ru:

Облекчение за нашия запушен нос и суха кашлица е чаят от иглика. Добре е да си правим запарка и да я пием като чай 2-3 пъти на ден в продължение на две седмици.

Това ще помогне да се освободят бронхите ни от сухите частици, които сме вдишали и които са се превърнали в огнища на раздразнение. Кашлицата постепенно ще отмине, по-леко ще дишаме през прочистените канали на носа.

Запушен нос и суха кашлица се повлияват и от инхалации с етерични масла. Те съдействат за прибиране на отоците по слизестите тъкани. Трябва в случая да се изберат загряващи масла – например мента, градински чай, див копър, портокал, лимоново масло.

Достатъчно е да смесим в горещата вода по 1-2 капки от тях и да дишаме парите. Най-лесно и безопасно маслени инхалации се правят с обикновен емайлиран чайник. От хартия за печене навиваме тръбичка и я пъхаме в чучурчето, а когато парата с аромати започне да излиза, отблизо да вдишваме в продължение на десетина минути.

Водата не бива да се загрява повече от 50-60 градуса. Ако се правят инхалации на дете, не го оставяйте само край горещия съд!

Много хора се оплакват от запушен нос и суха кашлица в горещините, особено когато духа вятър. Трудно е да дишаш и постоянно да имаш суха кашлица и запушен нос – а хрема няма. Може да си направите настойка от равни части лайка, равнец и невен – по 1 чаена лъжичка на 250 мл вряща вода.

Залейте и оставете да се запарва час, след което потопете в настойката клечки за уши с по-голямо тампонче и внимателно въведете в ноздрите за десетина минути. Това се прави 2-3 пъти дневно в продължение на седмица. Ефектът е същият като при употреба на ксилометазолин, но няма химия и странични ефекти.

Демир бозан билки за бъбреци

Облекчаването на отоците при запушен нос и суха кашлица е наполовина свършена работа. В горещините това състояние може да е резултат от хипоксия – недостиг на кислород в мозъка. Ще помогне, ако се погрижим да възстановим тонуса на кръвоносните съдове. За това помага липовият чай или чаят от детелина. Достатъчно е една чаена лъжичка на чаша вода да се запари добре.Може да се пие без ограничения – за да има ефект обаче правете такъв чай поне 3-4 седмици.

Спрей за запушен нос

запушен нос
При запушен нос дишането е силно затруднено

В сезона на мокрите носове условието – да имаш под ръка спрей или капки за нос, е задължително. При запушен нос от хрема, настинка или грип най-бърз ефект можем да постигнем със спрей за нос.

В която и аптека да влезе човек, спрей за запушен нос ще му бъде предложен веднага, при това ще има избор. Посъветвайте се с фармацевта кой от наличните е най-подходящ за вас, като го предупредите за алергиите, които може би имате.

Ето някои актуални предложения:

хомеопатичния еуфорбиум – 12 лв, муконазал плюс – около 9 лв, тантум протект – 10 лв, мукоплант с ехинацея и евкалипт – 6 лв. При избора определете дали ще отпушвате сух нос или имате и секрети, това е важно.

Универсален и с добър ефект е спреят за нос с морска вода от рода на куик софт – 9 лв, обогатен с алое вера. Работи добре и стерилният, без консерванти хюмер – 11.65 лв.

Възможно ли е да имаме полипи в носа?

При постоянно запушен нос и невъзможност за нормално дишане през носа е добре да се направи консултация с оториноларинголог. Възможно е специалистът да установи, че човекът със запушен нос има полипи. Страшно ли е това?

Полипите са меки образувания, разраствания на отделни участъци от лигавицата на носа. Това са доброкачествени тъкани, които създават сериозни здравословни проблеми. Възможно е да запушат проходите към синусите и това да създаде условия за хроничен синузит и постоянно главоболие.

Но и да не се случи това, достатъчно мъчителен е навикът да се диша само през устата. Това не просто създава дискомфорт – опасно е за здравето, тъй като при дишане липсва филтърът на носните канали, възпиращ много болестотворни микроорганизми и механични частици от замърсения въздух.

Лекуват ли се полипите? Да – при това успешно, като се предлагат консервативна и оперативна терапия. Ако полипите са все още в начален стадий на развитие е възможно растежът им да бъде потиснат с подходящи медикаменти. По-често обаче се налага оперативното лечение.

Съвременната медицина разполага с фин инструментариум за прилагане на модерни ендоскопски технологии (hilclinic.com). Пълното възстановяване след премахване на полипи продължава няколко седмици, 3-6 в зависимост от това дали се касае само за полипи или е имало и други “поправки” на носа, като например корекции на носната преграда.

Капки за запушен нос олинт, виброцил и коларгол

  1. Капките за нос олинт (с основен компонент ксилометазолин) все по-често са изместени от спрей-формите. Препоръчва се употребата им за 5 до 7 дни, като не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст. Как действа олинт? Свива кръвоносните съдове в носната кухина, успокоява и отбъбва лигавицата и улеснява дишането и изчистването на секретите.
  2. Виброцил може да се открие под формата на спрей, гел и капки. Антихистаминов продукт, с чието приложение се успокоява възпалената лигавица и се освобождават носните проходи. Действа при простуди, вирусни и бактериални инфекции, алергични състояния. Не се прилага при деца под една година.
  3. Коларгол е старо оръжие срещу запушен нос. Неприятните кафяви капки, които здраво цапат, по същество са колоидно сребро. Приложението им е ефективно – лигавиците на носа се “прибират” и дишането през нос се нормализира. Използването на тези капки има специфика и винаги трябва да се спазват препоръките на лекаря и фармацевта. Те се приготвят за конкретен случай и се използват само толкова дни, колкото е препоръчано. Важно е да не се прекалява с използването на колоидно сребро, което създава други здравословни проблеми. Освен това чрез коларгол може да се причини прекалено силно пресушаване на носните лигавици.

Аспиратор за нос – върши ли работа?

запушен нос
Билките помагат при запушен нос

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Аспираторите за запушен нос са изобретение за облекчаване живота на бебетата. И на тях им се случва да са със запушен нос, а не знаят как да го издухат, не върви да им объркваш дишането със спрей или капки – това не се препоръчва.

Така че аспираторът за запушен нос е вариант за решаване на проблемите със запушен нос при бебета (виж ревю за бебешкия аспиратор МАРИМЕР във framar.bg).

Със сигурност има майки, които прилагат това и се справят, както и други, за които аспираторът за запушен нос е излишна измишльотина. В общи линии така е с всичко, нали?

Други начини за отпушване на носа

Капки и спрей, гел и мехлем – това ли са единствените начини за спасение при запушен нос? Известно е, че при запушен нос вършат добра работа инхалациите. Направете запарка от шепа лайка с чаша вряла вода, долейте още гореща вода и вдишвайте парите, като внимавате да не се изгорите. За добър ефект по време на инхалацията трябва да покриете глава с голяма хавлиена кърпа и да се наведете над съда. Може да пуснете в отварата и щипка хлебна сода.

мнения, отзиви, коментари, форум

За отпушване на носа народната медицина препоръчва също малък компрес с ракия, който поставяте на носа и държите десетина минути. Предварително намажете мястото, върху което ще разположите компресчето, с подхранващ крем, за да не си причините изгаряне.

Препоръчват се още тампони в ноздрите със сок от лук или чесън; тук има риск да си разраните лигавиците на носа, защото тези сокове буквално изгарят, ако са в концентриран вид. Затова ги разредете с преварена вода и тогава действайте.

За отпушване на носа помага и морската сол: сложете една шепа сол в памучна торбичка и я затоплете, след което я сложете за няколко минути върху носа. Не прекалявайте със затоплянето!

Дайте мнение и Вие тук!

Опасност от стафилококи

Инфектиране със стафилококи може да се случва целогодишно; обикновено стафилококи се откриват едновременно в носа и в гърлото. Бебешкият нос със стафилококи се атакува с продукта бактробан и резултатите са добри (форумите за родители).

Стафилококите са доста устойчиви и пренебрегването на подобна зараза е лекомислено, независимо дали става дума за дете или възрастен. Възможно е да сте носител на патогените, без да имате изразено болестно състояние и при определени условия да се активират. Причиняват различни проблеми, включително възпалителни процеси в кости и стави.

Постоянно запушен но. Операция на нос

запушен нос
Проблемът запушен нос не винаги се решава с капки

Ако състоянието запушен нос е постоянно, със сигурност не става дума за настинка или за алергичен пристъп, нито за стафилококова инфекция. Най-вероятно причина за този постоянно запушен нос е изкривената носна преградка.

Това е пластинката, която разделя носната кухина на ляв и десен сегмент. Тя никога не е идеално права и при всеки разделението е индивидуално, без пълна симетрия. Това обаче не пречи на нормалното дишане.

Но при някакво заболяване или при травма преградката се изкривява и пречи на свободното дишане, запушва въздушните проходи (blitz.bg).

Подобно мъчение със запушен нос не бива да се търпи, защото няма да отзвучи само. Единствен изход е операцията.

Ако тя не се направи навреме, човекът с постоянно запушен нос ще се измъчва от главоболие, ще има в носа си едно постоянно потенциално огнище на възпаления, ще го боли глава. В перспектива дискомфортът и възпалителните състояния могат да “съдействат” за възпаления в ушните канали и за слухово увреждане. Реална е опасността и от увреждане на дихателната система, дори провокиране на бронхиална астма.

Операциите за корекция на носна преграда са достатъчно добре овладян терен и се правят успешно, с модерен инструментариум и по безболезнен начин (hilclinic.com). След интервенцията оперираният човек остава 48 часа под наблюдение и с тампонада на оперирания нос.

Възстановяването не е бързо, пълно “рециклиране” на старата физиономия може да се очаква след около месец и половина. Това е така, защото оперираната зона е снабдена с много кръвоносни и лимфни съдове, получават се отоци и е необходимо да мине време. Пази се и режим на кашляне и кихане с отворена уста, избягват се физически натоварвания.

Но след всичко това имате един нов нос, с който се диша нормално!

Клеева тинктура за нос

Прилага се в комбинация със солен физиологичен разтвор – 5 капки клеева тинктура от аптеката, която представлява спиртен разтвор на прополис, се добавят в 10 мл физиологичен разтвор. Използва се като стандартните капки за нос, по 3-4 капки в ноздра през половин час до отпушване (pharmacy-bg.com).

Течащ нос. Течащ нос при деца

Постоянно течащият нос обикновено е детска характеристика, но се случва и на възрастни. Тук състоянието запушен нос не е задължително да ни измъчва 24 часа в денонощието, но отделянето на секрети няма край – понякога поносимо, понякога “носът ми тече като река”. Обяснението – патогенни микроорганизми, които са се настанили в носните кухини и ни атакуват почти постоянно. Дали не се случва така и при алергия?

запушен нос и суха кашлица
Запушен нос и суха кашлица: истинско лятно наказание!
При течащ нос помага една бабина рецепта – смъркане на солена вода. Разбира се, това няма как да се приложи при сополивите малки деца. Отделянето на бистри секрети – постоянно, кихането и състоянието на отпадналост и вялост обаче трябва да ни предупредят, че постоянно течащият нос няма да е единственият проблем (puls.bg). Много скоро се индикират зачервено гърло, кашлица и т.н. Течащият нос е само началато. Имаме насреща си риновирусна инфекция, много често комбинирана със стрептококова.

Мед в носа

Практика от народната медицина – доста успешна, алтернатива на лечението със сок от лук или чесън (monitor.bg). Работи се със захаросан мед – късчета от меда колкото голямо грахово зърно се оформят овално и се пъхат внимателно в ноздрите.

За процедурата трябва да легнете – когато медът се втечни от телесната температура, той изтича назад към гърлото, като по пътя си чисти и облекчава носната лигавица. Както е известно, медът е антисептик и има антимикробиално действие.

http://youtu.be/PjR42TN9_B0

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се ползва Вентолин сироп и Вентолин Инхалер?

Вентолин. Сироп, инхалер, капки и разтвор. Как се правят инхалации?

Как се ползва Вентолин сироп и Вентолин Инхалер? При астма, бронхит. Капки, разтвор или спрей? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!