запушен нос и суха кашлица
Запушен нос и суха кашлица: истинско лятно наказание!

Запушен нос и суха кашлица церим без химия

Нищо, че сезонът е топъл, а зимните вируси са се притаили за догодина. Мъчат ни запушен нос и суха кашлица! Защо?

Вируси не липсват през всеки сезон, а високите температури могат да ни причинят болежки като в студено време.

Запушен нос и суха кашлица може да се появят и заради множествто цъфтящи треви и дървета. Възможно е запушен нос и суха кашлица да ни тормозят заради спазъм на кръвоносните съдове и хипоксия – недостиг на кислород в мозъка.

Симптомите са като при възпаление, макар че подобен процес на практика няма. Има начини да церим без хапчета, сиропи и капки от аптеката запушен нос и суха кашлица през топлите месеци. Ето как, съветват от www.kp.ru:

Облекчение за нашия запушен нос и суха кашлица е чаят от иглика. Добре е да си правим запарка и да я пием като чай 2-3 пъти на ден в продължение на две седмици.

Това ще помогне да се освободят бронхите ни от сухите частици, които сме вдишали и които са се превърнали в огнища на раздразнение. Кашлицата постепенно ще отмине, по-леко ще дишаме през прочистените канали на носа.

Запушен нос и суха кашлица се повлияват и от инхалации с етерични масла. Те съдействат за прибиране на отоците по слизестите тъкани. Трябва в случая да се изберат загряващи масла – например мента, градински чай, див копър, портокал, лимоново масло.

Достатъчно е да смесим в горещата вода по 1-2 капки от тях и да дишаме парите. Най-лесно и безопасно маслени инхалации се правят с обикновен емайлиран чайник. От хартия за печене навиваме тръбичка и я пъхаме в чучурчето, а когато парата с аромати започне да излиза, отблизо да вдишваме в продължение на десетина минути.

Водата не бива да се загрява повече от 50-60 градуса. Ако се правят инхалации на дете, не го оставяйте само край горещия съд!

Много хора се оплакват от запушен нос и суха кашлица в горещините, особено когато духа вятър. Трудно е да дишаш и постоянно да имаш суха кашлица и запушен нос – а хрема няма. Може да си направите настойка от равни части лайка, равнец и невен – по 1 чаена лъжичка на 250 мл вряща вода.

Залейте и оставете да се запарва час, след което потопете в настойката клечки за уши с по-голямо тампонче и внимателно въведете в ноздрите за десетина минути. Това се прави 2-3 пъти дневно в продължение на седмица. Ефектът е същият като при употреба на ксилометазолин, но няма химия и странични ефекти.

“Фигурин

Облекчаването на отоците при запушен нос и суха кашлица е наполовина свършена работа. В горещините това състояние може да е резултат от хипоксия – недостиг на кислород в мозъка. Ще помогне, ако се погрижим да възстановим тонуса на кръвоносните съдове. За това помага липовият чай или чаят от детелина. Достатъчно е една чаена лъжичка на чаша вода да се запари добре.Може да се пие без ограничения – за да има ефект обаче правете такъв чай поне 3-4 седмици.

Спрей за запушен нос

запушен нос
При запушен нос дишането е силно затруднено

В сезона на мокрите носове условието – да имаш под ръка спрей или капки за нос, е задължително. При запушен нос от хрема, настинка или грип най-бърз ефект можем да постигнем със спрей за нос.

В която и аптека да влезе човек, спрей за запушен нос ще му бъде предложен веднага, при това ще има избор. Посъветвайте се с фармацевта кой от наличните е най-подходящ за вас, като го предупредите за алергиите, които може би имате.

Ето някои актуални предложения:

хомеопатичния еуфорбиум – 12 лв, муконазал плюс – около 9 лв, тантум протект – 10 лв, мукоплант с ехинацея и евкалипт – 6 лв. При избора определете дали ще отпушвате сух нос или имате и секрети, това е важно.

Универсален и с добър ефект е спреят за нос с морска вода от рода на куик софт – 9 лв, обогатен с алое вера. Работи добре и стерилният, без консерванти хюмер – 11.65 лв.

Възможно ли е да имаме полипи в носа?

При постоянно запушен нос и невъзможност за нормално дишане през носа е добре да се направи консултация с оториноларинголог. Възможно е специалистът да установи, че човекът със запушен нос има полипи. Страшно ли е това?

Полипите са меки образувания, разраствания на отделни участъци от лигавицата на носа. Това са доброкачествени тъкани, които създават сериозни здравословни проблеми. Възможно е да запушат проходите към синусите и това да създаде условия за хроничен синузит и постоянно главоболие.

Но и да не се случи това, достатъчно мъчителен е навикът да се диша само през устата. Това не просто създава дискомфорт – опасно е за здравето, тъй като при дишане липсва филтърът на носните канали, възпиращ много болестотворни микроорганизми и механични частици от замърсения въздух.

Лекуват ли се полипите? Да – при това успешно, като се предлагат консервативна и оперативна терапия. Ако полипите са все още в начален стадий на развитие е възможно растежът им да бъде потиснат с подходящи медикаменти. По-често обаче се налага оперативното лечение.

Съвременната медицина разполага с фин инструментариум за прилагане на модерни ендоскопски технологии (hilclinic.com). Пълното възстановяване след премахване на полипи продължава няколко седмици, 3-6 в зависимост от това дали се касае само за полипи или е имало и други “поправки” на носа, като например корекции на носната преграда.

Капки за запушен нос олинт, виброцил и коларгол

  1. Капките за нос олинт (с основен компонент ксилометазолин) все по-често са изместени от спрей-формите. Препоръчва се употребата им за 5 до 7 дни, като не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст. Как действа олинт? Свива кръвоносните съдове в носната кухина, успокоява и отбъбва лигавицата и улеснява дишането и изчистването на секретите.
  2. Виброцил може да се открие под формата на спрей, гел и капки. Антихистаминов продукт, с чието приложение се успокоява възпалената лигавица и се освобождават носните проходи. Действа при простуди, вирусни и бактериални инфекции, алергични състояния. Не се прилага при деца под една година.
  3. Коларгол е старо оръжие срещу запушен нос. Неприятните кафяви капки, които здраво цапат, по същество са колоидно сребро. Приложението им е ефективно – лигавиците на носа се “прибират” и дишането през нос се нормализира. Използването на тези капки има специфика и винаги трябва да се спазват препоръките на лекаря и фармацевта. Те се приготвят за конкретен случай и се използват само толкова дни, колкото е препоръчано. Важно е да не се прекалява с използването на колоидно сребро, което създава други здравословни проблеми. Освен това чрез коларгол може да се причини прекалено силно пресушаване на носните лигавици.

Аспиратор за нос – върши ли работа?

запушен нос
Билките помагат при запушен нос

Аспираторите за запушен нос са изобретение за облекчаване живота на бебетата. И на тях им се случва да са със запушен нос, а не знаят как да го издухат, не върви да им объркваш дишането със спрей или капки – това не се препоръчва.

Така че аспираторът за запушен нос е вариант за решаване на проблемите със запушен нос при бебета (виж ревю за бебешкия аспиратор МАРИМЕР във framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

Със сигурност има майки, които прилагат това и се справят, както и други, за които аспираторът за запушен нос е излишна измишльотина. В общи линии така е с всичко, нали?

Други начини за отпушване на носа

Капки и спрей, гел и мехлем – това ли са единствените начини за спасение при запушен нос? Известно е, че при запушен нос вършат добра работа инхалациите. Направете запарка от шепа лайка с чаша вряла вода, долейте още гореща вода и вдишвайте парите, като внимавате да не се изгорите. За добър ефект по време на инхалацията трябва да покриете глава с голяма хавлиена кърпа и да се наведете над съда. Може да пуснете в отварата и щипка хлебна сода.

За отпушване на носа народната медицина препоръчва също малък компрес с ракия, който поставяте на носа и държите десетина минути. Предварително намажете мястото, върху което ще разположите компресчето, с подхранващ крем, за да не си причините изгаряне.

Препоръчват се още тампони в ноздрите със сок от лук или чесън; тук има риск да си разраните лигавиците на носа, защото тези сокове буквално изгарят, ако са в концентриран вид. Затова ги разредете с преварена вода и тогава действайте.

За отпушване на носа помага и морската сол: сложете една шепа сол в памучна торбичка и я затоплете, след което я сложете за няколко минути върху носа. Не прекалявайте със затоплянето!

Опасност от стафилококи

Инфектиране със стафилококи може да се случва целогодишно; обикновено стафилококи се откриват едновременно в носа и в гърлото. Бебешкият нос със стафилококи се атакува с продукта бактробан и резултатите са добри (форумите за родители).

Стафилококите са доста устойчиви и пренебрегването на подобна зараза е лекомислено, независимо дали става дума за дете или възрастен. Възможно е да сте носител на патогените, без да имате изразено болестно състояние и при определени условия да се активират. Причиняват различни проблеми, включително възпалителни процеси в кости и стави.

Постоянно запушен но. Операция на нос

запушен нос
Проблемът запушен нос не винаги се решава с капки

Ако състоянието запушен нос е постоянно, със сигурност не става дума за настинка или за алергичен пристъп, нито за стафилококова инфекция. Най-вероятно причина за този постоянно запушен нос е изкривената носна преградка.

Това е пластинката, която разделя носната кухина на ляв и десен сегмент. Тя никога не е идеално права и при всеки разделението е индивидуално, без пълна симетрия. Това обаче не пречи на нормалното дишане.

Но при някакво заболяване или при травма преградката се изкривява и пречи на свободното дишане, запушва въздушните проходи (blitz.bg).

Подобно мъчение със запушен нос не бива да се търпи, защото няма да отзвучи само. Единствен изход е операцията.

Ако тя не се направи навреме, човекът с постоянно запушен нос ще се измъчва от главоболие, ще има в носа си едно постоянно потенциално огнище на възпаления, ще го боли глава. В перспектива дискомфортът и възпалителните състояния могат да “съдействат” за възпаления в ушните канали и за слухово увреждане. Реална е опасността и от увреждане на дихателната система, дори провокиране на бронхиална астма.

Операциите за корекция на носна преграда са достатъчно добре овладян терен и се правят успешно, с модерен инструментариум и по безболезнен начин (hilclinic.com). След интервенцията оперираният човек остава 48 часа под наблюдение и с тампонада на оперирания нос.

Възстановяването не е бързо, пълно “рециклиране” на старата физиономия може да се очаква след около месец и половина. Това е така, защото оперираната зона е снабдена с много кръвоносни и лимфни съдове, получават се отоци и е необходимо да мине време. Пази се и режим на кашляне и кихане с отворена уста, избягват се физически натоварвания.

Но след всичко това имате един нов нос, с който се диша нормално!

Клеева тинктура за нос

Прилага се в комбинация със солен физиологичен разтвор – 5 капки клеева тинктура от аптеката, която представлява спиртен разтвор на прополис, се добавят в 10 мл физиологичен разтвор. Използва се като стандартните капки за нос, по 3-4 капки в ноздра през половин час до отпушване (pharmacy-bg.com).

Течащ нос. Течащ нос при деца

Постоянно течащият нос обикновено е детска характеристика, но се случва и на възрастни. Тук състоянието запушен нос не е задължително да ни измъчва 24 часа в денонощието, но отделянето на секрети няма край – понякога поносимо, понякога “носът ми тече като река”. Обяснението – патогенни микроорганизми, които са се настанили в носните кухини и ни атакуват почти постоянно. Дали не се случва така и при алергия?

запушен нос и суха кашлица
Запушен нос и суха кашлица: истинско лятно наказание!
При течащ нос помага една бабина рецепта – смъркане на солена вода. Разбира се, това няма как да се приложи при сополивите малки деца. Отделянето на бистри секрети – постоянно, кихането и състоянието на отпадналост и вялост обаче трябва да ни предупредят, че постоянно течащият нос няма да е единственият проблем (puls.bg). Много скоро се индикират зачервено гърло, кашлица и т.н. Течащият нос е само началато. Имаме насреща си риновирусна инфекция, много често комбинирана със стрептококова.

Мед в носа

Практика от народната медицина – доста успешна, алтернатива на лечението със сок от лук или чесън (monitor.bg). Работи се със захаросан мед – късчета от меда колкото голямо грахово зърно се оформят овално и се пъхат внимателно в ноздрите.

За процедурата трябва да легнете – когато медът се втечни от телесната температура, той изтича назад към гърлото, като по пътя си чисти и облекчава носната лигавица. Както е известно, медът е антисептик и има антимикробиално действие.

Първоначално публикувано на:07.06.2014 @ 9:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори Zano. На какви цени са в Лидл.

Най-добрите инхалатори за дете и бебе. 10 идеи

Кой е най-добрият инхалатор за дете и за възрастен. Инхалатор за бебе Омрон. Детски инхалатори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *