Симптоми и лечение на неприятните полипи в носа

Полипи в носа – това са меки образувания, които са доброкачествено разрастване на лигавицата на носната кухина и околоносните кухини

Обикновено те произхождат от носната кухина или етмоидалните синуси, а по-рядко от лицевите синуси. Образуват се в резултат на хронични ринити и алергии, като най-често се появяват при хора на възраст 35 – 40 години, много по-често при мъжете, отколкото при жените. Възможно е да се появят и при деца, като в този случай се срещат като кистозна фиброза.

Сред причините, които могат да доведат до появата на неприятните полипи в носа, са: алергичен ринит, астма, поленози, анатомични аномалии, заболявания на имунната система, замърсена околна среда.
Към най-характерните симптоми на това неприятно състояние се отнасят: перманентно запушен нос, изтичане на обилен воднист секрет, намалено или изгубено обоняние, главоболие, болка в бузите, неповлияваща се от лечение продължителна настинка.

Диагнозата се поставя след преглед при специалист, както и извършване на редица изследвания – назална ендоскопия, рентгенова снимка на околоносните кухини, скенер на синусите. Може да се наложи и консултация с алерголог, който да прецени дали няма някаква алергична причина за неприятните полипи в носа.

Лечението се осъществява по два начина – консервативно и оперативно.

Консервативното лечение включва употребата на медикаменти за локално и вътрешно приложение, като обикновено се прилагат различни кортикостероидни средства, които са фабрично дозирани и действат единствено върху лигавицата, без да се абсорбират от целия организъм. Този тип медикаменти обаче не са в състояние да премахнат неприятните полипи, а единствено да ги редуцират като размери, облекчавайки значително дишането на пациента.

полипи в носа

Т.нар. полипи в носа представляват меки образувания, които са доброкачествено разрастване на лигавицата.

Оперативното лечение включва премахване на образуванията под анестезия, като самата процедура трае около 45 минути и е последвана от хистологично изследване.

Много често обаче дори и оперативната намеса не се оказва желаният край в борбата с неприятните полипи в носа, тъй като при 70% от пациентите се наблюдава рецидив, свързан най-вече с главната причина, която ги причинява.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Симптоми и лечение на неприятните полипи в носа
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *