Тетанус не се хваща само от ръждив пирон. Симптоми. Рана

Ще ви разкажем за симптомите на тетанус, как да познаем опасната рана и как става инфекцията с тетанус. Трябва много да внимавате!

Тетанусът е сериозно инфекциозно бактериално заболяване. Входната врата за инфекцията е замърсена рана. Ако не се лекува, той може да завърши фатално.

Тетанусът се причинява от бактерия, наречена Clostridium tetani, която се намира в почвата и в животинската тор. Раната може да бъде незабелязана, но бактерият се развива в нея и отделя невротоксин, който атакува нервната система и предизвиква мускулни спазми.

Всеки човек с открита рана може да се зарази. Фермерите и хората в контакт с почвата са с повишен риск. В някои развиващи се страни съществува обичай остатъкът от пъпната връв на новореденото да се намазва с тор. Това често води до развитие на неонатален тетанус.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Инкубационният период варира от няколко дни до две седмици. След това се появява обща умора и слабост, последвани от спазъм на дъв-кателната мускулатура. Ако се получи спазъм на лицевите мускули, болният изглежда постоянно усмихнат. Спазмите се появяват спонтанно или се предизвикват от шум или светлина. Други симптоми са нарушено гълтане и дишане, затруднено уриниране, изпотяване и нарушен пулс и кръвно налягане.

Ако тръбната и шийната мускулатура се обхванат от гърч, се получава дъговидно извиване назад на цялото тяло, като само главата и петите служат за опора. Болните запазват съзнание, което прави заболяването още по-тежко.

При бебетата се нарушава сукателният рефлекс и те спират да се хранят. При много млади и много възрастни хора често тетанусът е фатално заболяване.Ако подозирате, че някой е развил тетанус, е необходимо да се потърси спешно медицинска помощ.

Диагнозата обикновено се поставя по симптомите и разказа на пациента или близките му. Бактериите могат да се изолират от раната, но при съмнение за тетанус се започва лечение, основано на симптомите.

Лечението се провежда в болнични условия. Дават се успокояващи медикаменти, миорелаксанти и противогърчови лекарства. Осигурява се пълен покой в затъмнено помещение. Понякога е необходима и апаратна вентилация за поддържане на дишането. Раната се почиства, за да се отстрани източникът на невротоксина. Повечето хора се възстановяват след лечението.

Тетанусът е предотвратимо заболяване. В България всички деца се имунизират и реимунизират срещу тетанус според имунизационния календар. След 25 г. всеки трябва да се реимунизира през 10 години. При нараняване на имунизирани лица, при които последната имунизация е била преди повече от 12 месеца, се прилага профилактично тетаничен анатоксин.

При по-дълбоки наранявания е необходимо да потърсите лекарски съвет, дори да сте ваксинирани.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Тетанус не се хваща само от ръждив пирон. Симптоми. Рана

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *