Инфектирана рана. Гнойта невинаги е инфекция! Симптоми, лечение

Как да познаем една рана дали е инфектирана или не. Същност на инфекциозния процес на тъканта.

Освен че е най-големият орган, кожата на човешкото тяло е и среда за живот на голям брой микроорганизми.

Тези микроорганизми съставят физиологична флора, която при здрава кожа не води до здравни проблеми за човека. В случаите обаче, когато целостта на кожата бъде нарушена, раната, която се образува, може да бъде колонизирана от бактериите, които обитават повърхността на кожата, и от тези, които се намират върху нараняващия предмет.

При определени обстоятелства това води до нарушаване на появата на инфекция. Няколко са основните причини, поради които инфектирането на раната се явява сериозен проблем. На първо място, това е полонгирането на възпалителната фаза, изчерпването на компонентите на каскадата на комплемента, затруднява кръвосъсурването, намалява активността на левкоцитите и забавя образуването на гранулационна тъкан.

Засилването на инфекциозния процес се явява предпоставка за по-бързото разпадане на тъканите и разширяване на размерите на раната. Повлиява още и по посока на засилване на болката, зловонията, както и останалите неприятни сиптоми. Поради това инфекцията на малка локална рана може да доведе до проявата на системните изяви и дори смърт. Важно е да се знае обаче, че присъствието на бактерии в раната невинаги е предпоставка за развитието на инфекция.

Демир бозан за безсъние

Самата инфектирана тъкан се отличава с по-тъмен цвят. Прокървява при най-лекия допир и притежава специфична неприятна миризма. Наличието на гной невинаги говори за инфектиране на хроничната рана.

Преди да приложи правилното според него лечение лекарят трябва да се увери, че факторите, които могат да доведат до усложнения, са ограничени.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *